10 Συμβουλές διατροφής για υγιή οργανισμό

Η διατροφή που ακολουθούμε σε καθημερινή βάση δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τη γευστική μας απόλαυση αλλά επιπλέον διαμορφώνει και την κατάσταση του οργανισμού μας και συμβάλλει στο αν θα είναι υγιής ή μη.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να διατηρούμε σε καλή φάση το σώμα και τον οργανισμό μας πρέπει να φροντίζουμε για τη διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία μας. Γι’ αυτό και καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα γύρω από τις τροφές αλλά και τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες που ίσως αγνοούμε.

Εμείς θα σας δώσουμε παρακάτω κάποια “tips” και ορισμένες συμβουλές διατροφής για υγιή οργανισμό, που θα βοηθήσουν και θα τον οδηγήσουν σε ισορροπία.

10 Συμβουλές διατροφής για υγιή οργανισμό

1. Όχι στη λευκή ζάχαρη

Η γνωστή σε όλους μας άσπρη ζάχαρη που καθημερινά χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι στον καφέ μας και όχι μόνο, περιέχει μόνο θερμιδική ενέργεια και στερείται μεταλλικών αλάτων αλλά και βιταμινών. Κατά κάποιον τρόπο η άσπρη ζάχαρη «κλέβει» βιταμίνες και άλλα στοιχεία από τον οργανισμό για την καύση τους. Ενώ, η μαύρη ζάχαρη από την άλλη, αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με την άσπρη αλλά είναι πλούσια σε μέταλλα και ανόργανα στοιχεία. Άρα, είναι προτιμότερο να μάθουμε και να συνηθίσουμε να χρησιμοποιούμε τη μαύρη ζάχαρη στη διατροφή μας αντί της λευκής.

2. Αντικατάσταση του γλυκού με φρούτο

Όταν αισθανόμαστε μεγάλη επιθυμία για παχυντικές γλυκές τροφές δεν είναι απόδειξη ότι τις χρειάζεται το σώμα μας όπως νομίζουμε. Είναι απλώς συνήθεια, πολλές φορές μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς λόγους και πρόκειται για κάτι που μπορεί να εξαλειφθεί τρώγοντας, αντί για ποικιλία γλυκών, κάποια γλυκά φρούτα, και αυτά όμως σε μικρή ποσότητα και χωρίς υπερβολές. Επομένως, αν νιώθουμε αυτή την αίσθηση ανάγκης για γλυκό, είναι πολύ πιο καλό για τη διατροφή και για έναν υγιή οργανισμό, να αντικαταστήσουμε το γλυκό με κάποιο γλυκό φρούτο.

3. Κάνε αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση του οργανισμού μας είναι χρήσιμη για την αποβολή των διάφορων τοξινών που δημιουργούνται κατά το μεταβολισμό των τροφών. Καμία δίαιτα αποτοξίνωσης όμως δεν πρέπει να εφαρμόζεται για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια και αρνητική συνέπεια στην υγεία του οργανισμού μας.

4. Επέλεξε ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι

Τις απογευματινές ώρες, για να καλύψουμε την επιθυμία μας για κάποιο σνακ, μπορούμε να επιλέξουμε να φάμε ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι, π.χ. ηλιόσπορους ή λιναρόσπορους. Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζουμε τη διάθεσή μας για γλυκό και επιπλέον αποκτάμε όμορφο πρόσωπο, λόγω της περιεκτικότητας των ξηρών καρπών σε βιταμίνη Ε.

5. Βάλε στο πρωινό σου ένα φρέσκο αυγό

Εάν στην καθημερινή διατροφή μας στο πρωινό που είναι βασικό γεύμα και πρέπει να είναι πλούσιο σε ενέργεια, προσθέσουμε και ένα φρέσκο βραστό αβγό, το πρωινό μας θα μπορούσε να μας προσφέρει υψηλό επίπεδο ζωτικότητας, περισσότερης διάρκειας.

6. Μούλιασε τα δαμάσκηνά σου

Τα δαμάσκηνα αποτελούν άριστο υπακτικό όταν τρώγονται ωμά ή ξερά. Αυτό που πολλοί όμως αγνοούν είναι ότι εξίσου άριστο υπακτικό είναι και το νερό στο οποίο βάζουμε τα δαμάσκηνα να μουλιάσουν 8-10 ώρες πριν. Αν από το βράδυ ρίξουμε 2-3 δαμάσκηνα σε ένα ποτήρι νερό και την επομένη τα φάμε και επιπλέον πιούμε το νερό τους, ρυθμίζουμε καλύτερα τη λειτουργία του δύσκολου εντέρου μας και συμβάλλουμε σε έναν υγιή οργανισμό.

7. Μην πετάς τις φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπφρουτ

Είναι πολύ καλό για τη διατροφή και για έναν υγιή οργανισμό να χρησιμοποιούνται οι φλούδες πορτοκαλιών, λεμονιών και γκρέιπφρουτ στη μαγειρική και τα γλυκά. Το έλαιό τους είναι γεμάτο βιταμίνη D, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, των νυχιών και των δοντιών μας. Οπότε, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργείστε συνταγές που συνδυάζουν τροφές με φρούτα!

8. Μην τρως ποτέ τηγανιτά

Περιορίστε τις τηγανισμένες τροφές στη διατροφή σας για υγιή οργανισμό, ακόμα κι αν το τηγάνισμα γίνεται με ελαιόλαδο. Όχι μόνο το τηγάνισμα αλλά ακόμα και το έντονο τσιγάρισμα, μετατρέπουν τα ακόρεστα λίπη σε κορεσμένα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα τηγανητά όταν τα καταναλώνετε, προτιμήστε να έχετε χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο στο τηγάνισμα.

9. Βάλε στη διατροφή σου συκώτι μία με δύο φορές το μήνα

Το συκώτι είναι μία από τις τροφές που αποφεύγουμε λόγω της συγκέντρωσης σε αυτό όλων των παραπροϊόντων του μεταβολισμού μας, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται «ακάθαρτο» . Παρ’ όλα αυτά, η θρεπτική αξία που έχει το συκώτι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, είναι αναμφισβήτητη. Γι’ αυτό, έστω και 1 -2 φορές το μήνα, χρειάζεται για υγιή διατροφή να το περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας και να το καταναλώνουμε.

10. Πλένε πολύ καλά τα όσπριά σου

Ο λόγος που αλλάζουμε το νερό στα όσπρια είναι για να εξασφαλίσουμε πως είναι κατάλληλα και πιο υγιεινά για την κατανάλωσή τους και συνεπώς για τη διατροφή και την υγεία του οργανισμού μας. Τα ξερά όσπρια περιέχουν πουρίνες, οι οποίες δεν είναι θρεπτικές ουσίες, αλλά αντίθετα έχουν τοξικότητα. Έτσι, αλλάζοντας το νερό όταν μαγειρεύουμε τα όσπρια, τα καθιστούμε πιο υγιεινά. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι τροφές με πουρίνες δεν ενδείκνυνται για συχνή κατανάλωση από άτομα που έχουν αυξημένη τιμή ουρικού οξέος.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα