10 Συμβουλές διατροφής για την ώρα του φαγητού

Συχνά κάνουμε συζήτηση για την καθημερινή μας διατροφή, για τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που μας προσδίδουν και για το ποιο είναι το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθούμε μες στη μέρα.

Όταν όμως, έρχεται η ώρα που θα καθίσουμε στο τραπέζι για να απολαύσουμε το φαγητό μας, πολλά από αυτά που ακούμε τα ξεχνάμε. Κι όμως, η πιο σημαντική στιγμή της διατροφής μας είναι η ώρα του φαγητού.
Κυρίως το μεσημεριανό γεύμα -ή το βραδινό για όσους τρώνε εκτός σπιτιού το μεσημέρι-, που είναι το βασικό τους γεύμα μέσα στη μέρα είναι εκείνο κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται τα περισσότερα διατροφικά λάθη.

Η ώρα του φαγητού στο τραπέζι είναι η πιο σημαντική και δε μας αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες, γιατί βρισκόμαστε σπίτι μας και μπορούμε να επιλέξουμε το τι και πώς θα φάμε. Σε αντίθεση με τις ώρες που περνάμε έξω από το σπίτι και δεν έχουμε πολλές επιλογές.

Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές διατροφής για την «κρίσιμη» ώρα του φαγητού, όταν καθόμαστε στο τραπέζι έτοιμοι να απολαύσουμε το γεύμα μας αλλά και συνήθως πεινασμένοι!

10 Συμβουλές διατροφής για την ώρα του φαγητού

1) Τρώμε πριν πεινάσουμε

Φροντίζουμε να καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό προτού εξαντλήσουμε τα όρια της πείνας μας, ώστε να αποφύγουμε το συχνό λάθος που όλοι κάνουμε να πέσουμε «με τα μούτρα» καταναλώνοντας και μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πρέπει και πολύ γρήγορα.

2) Καθορίζουμε από πριν το μέγεθος της μερίδας μας

Καθορίζουμε από την αρχή -πριν καθίσουμε στο τραπέζι- τη μερίδα του φαγητού στο πιάτο μας και δε σηκωνόμαστε ξανά από το τραπέζι με τη δικαιολογία ότι δεν είχαμε βάλει αρκετό φαγητό. Διαφορετικά. Υπάρχει φόβος να βάλουμε πολύ περισσότερο φαγητό από ατό που χρειαζόμασταν και να πολλαπλασιάσουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες μας.

3) Δεν βάζουμε περιττό αλάτι

Αποφεύγουμε να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό πριν καν το δοκιμάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τροφές από μόνες τους περιέχουν αλάτι και η μεγαλύτερη ποσότητα δεν ωφελεί στον οργανισμό μας. Άλλωστε, τόσο τo αλάτι όσο και η ζάχαρη γίνονται συνήθεια, που πρέπει να την κόβουμε και να μάθουμε σε πιο μικρές ποσότητες. Μπορείτε να αντικαταστήστε το αλάτι αν θέλετε με αποξηραμένα μυρωδικά.

4) Καθορίζουμε από πριν την ποσότητα του ψωμιού και δεν τσιμπολογούμε

Από την αρχή που θα κάτσουμε στο τραπέζι για φαγητό, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε δίπλα στο πιάτο μας το ψωμί που θέλουμε και δεν κόβουμε επιπλέον μπουκιές με το χέρι, ειδικά μάλιστα όταν είναι ζεστό. Ο λόγος είναι πως με το ψωμί παίρνουμε μεγάλο αριθμό θερμίδων χωρίς να το καταλάβουμε. Θα μπορούσαμε επιπλέον να συνηθίσουμε να τρώμε ψωμί ολικής αλέσεως που τουλάχιστον είναι πιο καλό για τον οργανισμό μας.

5) Τρώμε πάντα χλιαρό το φαγητό μας

Προσπαθούμε να μην τρώμε ποτέ το φαγητό μας ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό, αλλά να το αφήσουμε να έρθει στην κανονική του θερμοκρασία. Διότι, τόσο τα πολύ ζεστά όσο και τα πολύ κρύα, όταν καταναλώνονται και απότομα δημιουργούν προβλήματα στο στομάχι μας που μπορεί να γίνουν και χρόνια.

6) Δεν τρώμε πολύ γρήγορα

Προσέχουμε να μην τρώμε πολύ γρήγορα και να μην καταπίνουμε τις μπουκιές μας αμάσητες. Πρέπει να αφήνουμε χρόνο για την καλή μάσηση κάθε τροφής και καλό είναι σε κάθε μπουκιά να αφήνουμε κάτω το πιρούνι μας και να περιμένουμε μέχρι να μασήσουμε καλά και να καταπιούμε προτού σηκώσουμε το πιρούνι και πάρουμε την επόμενη μπουκιά. Έτσι, μειώνουμε το έργο του στομάχου και διευκολύνουμε την πέψη να επιταχυνθεί και να νιώσουμε ανάλαφροι, μειώνοντας φυσικά και τα ενοχλητικά φουσκώματα και το βάρος που νιώθουμε πολλές φορές όταν σηκωνόμαστε από το τραπέζι.

7) Συνοδεύουμε πάντα τη μερίδα μας με σαλάτα

Είναι πολύ σημαντικό και ωφέλιμο για τη διατροφή μας, την ώρα του φαγητού να συνοδεύουμε κάθε γεύμα με ένα μικρό πιάτο σαλάτα. Έτσι, προσλαμβάνουμε μεγαλύτερο αριθμό φυτικών ινών, που διευκολύνουν την πέψη και το έντερο, ενώ επίσης συμβάλουν στην καλύτερη αποβολή του λίπους από τον οργανισμό μας. Φυσικά φροντίζουμε ώστε να μη φάμε μια τεράστια πιατέλα φαγητού και επιπλέον ένα μεγάλο μπολ σαλάτας. Είναι προτιμότερο να μειώσουμε την ποσότητα του κεντρικού πιάτου και να καταναλώσουμε περισσότερη σαλάτα.

8) Δεν πίνουμε νερό όταν τρώμε

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων αποφεύγουμε να πίνουμε συνέχεια νερό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τη διάταση του στομάχου μας , αφού είναι γνωστό ότι το στομάχι είναι ένας ελαστικός σάκος. Αποφεύγουμε, επίσης, να πίνουμε πολύ νερό ύστερα από μια πολύ αλμυρή τροφή.

9) Μετράμε το λάδι που βάζουμε στο φαγητό

Είναι καλό να μετράμε την ποσότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιούμε καθημερινά για το φαγητό μας και μάλιστα είναι προτιμότερο να μη μετράμε με το μάτι αλλά με ένα κουτάλι ώστε να υπολογίζουμε σωστά και να μην αυξάνουμε πολύ τις θερμίδες που προσδίδουμε στο φαγητό μας.

10) Βάλε λάδι προς το τέλος του μαγειρέματος και όχι από την αρχή

Μπορείτε να μειώσετε κατά μία κουταλιά την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείτε αρχικά στην κατσαρόλα σας ( ή σε οτιδήποτε χρησιμοποιείτε)στο μαγείρεμα και εναλλακτικά να την προσθέσετε προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε και γεύση να κερδίσετε αλλά κυρίως να λάβει ο οργανισμός πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα