Πώς να νιώθω ευτυχισμένη – Τρόποι

Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη, που δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Η οικονομική κρίση, η κοινωνικές ανισότητες και πολλά άλλα προβλήματα μας επηρεάζουν αρκετά, με αποτέλεσμα να μας διακατέχουν αρνητικά αισθήματα. Το πώς να νιώθω ευτυχισμένη, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πάρα πολλές γυναίκες του κόσμου μας. Αυτό γιατί η ευτυχία του ανθρώπου είναι πολύ σημαντική και αναγκαία. Αν δεν είσαι ευτυχισμένη, τότε πρέπει να κάνεις ότι μπορείς για να το αλλάξεις αυτό. Στην συνέχεια του άρθρου μας θα μάθεις σχετικά με το τι σου στερεί την ευτυχία και το τι να κάνεις για να νιώθεις ευτυχισμένη.

Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένη;

Εφόσον σε απασχολεί το ερώτημα του «πώς να νιώθω ευτυχισμένη», σημαίνει ότι δεν είσαι ευτυχισμένη. Ακόμα και αν προσπαθείς να δείχνεις και να πιστεύεις ότι είσαι, ενδεχομένως βαθιά μέσα σου να γνωρίζεις ότι δεν είσαι καθόλου ή τουλάχιστον όσο θα ήθελες. Όπως σου αναφέραμε υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να στερήσουν την ευτυχία σε μια γυναίκα. Για να σου απαντήσουμε στο ερώτημά σου σχετικά με το «πώς να νιώθω ευτυχισμένη, θα πρέπει να σου αναφέρουμε μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες που μπορεί να σου στερούν την ευτυχία. Γνωρίζοντας ποιοι λόγοι μπορεί να ευθύνονται για αυτό, μπορείς έτσι να τους αποφύγεις. Καθώς μπορεί να μην σε επηρεάζουν τώρα άμεσα αλλά μπορεί στο άμεσο μέλλον να σου στερήσουν την ευτυχία σου.

1. Εργάζεσαι πάρα πολύ

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους  που μπορεί να σου στερήσουν την ευτυχία είναι το να εργάζεσαι υπερβολικά. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες οι άδειες και το καθημερινό διάλειμμα τον εργαζομένων είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Αν εργάζεσαι ακατάπαυστα, περισσότερες ώρες από ότι πρέπει και δεν σου δίνονται οι ανάλογες άδειες, τότε είναι λογικό ότι κάποια στιγμή θα «καιείς». Έτσι ο φόρτος της εργασίας θα σε κάνει συχνά δυστυχισμένη, αγχωμένη και κουρασμένη. Είτε πρόκειται για χειρονακτικές εργασίες είτε όχι, η ξεκούραση είναι αναγκαία.

2. Οικογενειακές ευθύνες

Μια άλλη αιτία που μπορεί να σε κάνει να αναζητάς το απάντηση στο «πώς να νιώθω ευτυχισμένη είναι οι οικογενειακές ευθύνες που έχουν πέσει στην πλάτη σου. Αν έχεις αναλάβει όλα τα καθήκοντα της οικογένειάς σου και κανένας δεν σε βοηθάει, τότε ενδεχομένως να έχεις απηυδήσει καθώς οι δουλειές του σπιτιού, το μεγάλωμα των παιδιών, η συλλογή προμηθειών, το μαγείρεμα και οποιαδήποτε άλλη ασχολία είναι δουλείες που απαιτούν την συλλογική προσπάθεια των μελών μιας οικογένειας.

3. Καταπίεση

Μια εξίσου παρόμοια αιτία είναι η καταπίεση. Καταπίεση μπορεί να βιώνεις τόσο από την οικογένεια σου, τον σύντροφό σου, την δουλεία σου ή οτιδήποτε άλλο. Δεν διαφέρει πολύ με όσα σου είπαμε. Πρόκειται ουσιαστικά για το φαινόμενο κατά το οποίο κάνεις πράγματα με το ζόρι πέρα από τις δυνατότητές σου επειδή στα έχει επιβάλει κάποιος. Για παράδειγμα, μια «παράνομη» υπερωρία, υπερβολικές απαιτήσεις του συντρόφου, ένα οικογενειακό τραπέζι που δεν θες αλλά δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς.

4. Οικονομική κρίση

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση έχει στερήσει κατά πολύ την ευτυχία στα ζευγάρια και στις οικογένειες. Αυτό γιατί, έχει κάνει τα άτομά της να σκέφτονται κάθε πράξη τους. Έτσι πλέον οι οικογένειες και τα ζευγάρια έχουν μειώσει τις εξόδους τους, τις διακοπές τους και γενικότερα τις στιγμές ευχαρίστησής και ευτυχίας τους. Για παράδειγμα πριν χρόνια, η Κυριακή ήταν μέρα που πάρα πολλές οικογένειες βγαίνανε έξω να πάνε βόλτα για να διασκεδάσουν όπως π.χ. μια εξόρμηση στην φύση, δείπνο σε ένα ωραίο μαγαζί, σινεμά, μπάνιο, μονοήμερη εκδρομή, επίσκεψη στο λούνα παρκ, ενώ τώρα προτού αποφασιστεί μια βόλτα πρέπει τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου να εξετάσετε το κατά πόσο αντέχετε οικονομικά, αν αξίζει το κόστος και γενικότερα χάνετε η ανεμελιά και η μαγεία. Επιπλέον, η οικονομική κρίση έχει απομακρύνει τα ζευγάρια μεταξύ τους με διάφορους τσακωμούς περί χρημάτων αλλά και έχει στερήσει τη ευτυχία.

5. Ρουτίνα

Μπορεί να αναρωτιέσαι, το πώς να νιώθω ευτυχισμένη, αν κάθε μέρα για πάρα πολύ καιρό κάνω ακριβώς τα ίδια πράγματα; Η ρουτίνα που δημιουργείτε πολλές φορές στην ζωή μας στερεί την ευτυχία και την καλοπέραση. Αν κάθε μέρα κάνεις τα ίδια είναι λογικό να βαρεθείς και να χάσεις την ευτυχία και την χαρά που είχες για κάποια πράγματα. Επί παραδείγματι μπορεί κάθε μέρα να είσαι σπίτι – δουλεία, και το ανάποδο για πολύ καιρό χωρίς να διασκεδάζεις. Έτσι είναι λογικό να χάσεις την ευτυχία σου.

6. Δεν αφιερώνεις χρόνο σε εσένα

Αν όλη σου την ζωή ασχολείσαι με το πώς να κάνεις όλους τους άλλους χαρούμενους τότε ενδεχομένως να χάσεις την ουσία και εν τέλει να μην είσαι ευτυχισμένη γιατί δεν αφιερώνεις χρόνο για εσένα. Ακόμα και μικρές ασχολίες προσωπικές μπορούν να σου προσφέρουν χαρά και ευτυχία. Για παράδειγμα μια επίσκεψη στην αισθητικό μπορεί να σου τονώσει την αυτοπεποίθηση αλλά και την διάθεση σου.

7. Τσακωμοί

Πώς να είσαι ευτυχισμένη αν τσακώνεσαι συνέχεια με την οικογένειά σου ή με τον σύντροφό σου. Οι τοξικές σχέσεις που συχνά δημιουργούνται στην ζωή μας στερούν την ευτυχία και μας καταστρέφουν σιγά σιγά.

Γνωρίζονται μερικές από τις αιτίες που μπορεί να σε κάνουν να αναζητάς απάντηση στο πώς να νιώθω ευτυχισμένη, μπορείς να τις αποτρέψεις και να τις αποβάλεις από την ζωή σου. Επιπλέον, μπορείς να εφαρμόσεις μερικές από τις συμβουλές μας που θα σου παραθέσουμε από κάτω.

Πώς να νιώθω ευτυχισμένη;

1. Κάνε κάτι για εσένα

Αν θες να είσαι ευτυχισμένη και να νιώσεις καλύτερα στην ζωή σου κάνε κάτι που θα σε ευχαριστήσει. Για παράδειγμα, κανόνισε μια επίσκεψη σε ένα μέρος που σου αρέσει, άσε τις δουλείες σου μια μέρα και απόλαυσε ένα ταξίδι στην εξοχή, πήγαινε να δεις ένα έργο που σου αρέσει είτε στο σινεμά είτε στο θέατρο. Το μόνο που έχεις ουσιαστικά να κάνεις είναι να βρεις κάτι το οποίο σου αρέσει και να το κάνεις για να σε ευχαριστήσει. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι να κανονίσεις μια συνεδρία σε ένα κέντρο περιποίησης ή ένα χαλαρωτικό μασάζ.

2. Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου

Θες να αποκτήσεις λίγο ευτυχία και να αλλάξεις τα συνηθισμένα γεγονότα; Τότε κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, βρες κάτι που σου αρέσει ή το χρειάζεσαι και αγόρασέ το. Μπορείς για παράδειγμα να αγοράσεις μια τηλεόραση καλύτερη με σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορείς να αγοράσεις μια καινούργια τσάντα, ένα φόρεμα, ένα μπλουζάκι ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε ευχαριστήσει. Δεν παίζει ρόλο η αξία ή το είδος του αντικειμένου, το θέμα είναι να διαλέξεις κάτι το οποίο θα κάνει εσένα χαρούμενη. Δηλαδή μπορεί εσύ να θες να αγοράσεις ένα κόσμημα αμελητέας αξίας και να είσαι χαρούμενη, μια άλλη γυναίκα να είναι χαρούμενη με μια καινούργια σκούπα και μια άλλη με ένα καινούργιο όχημα για παράδειγμα.

3. Άλλαξε το πρόγραμμά σου

Αν έχεις συνέχεια το ίδιο πρόγραμμα και δεν το αντέχεις, τότε μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις. Άσε τις δουλείες του σπιτιού ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία μπορεί να έχεις και ασχολήσου με κάτι που θα σε κάνει νιώθεις ευτυχισμένη. Κάθε γυναίκα έχει διαφορετική απάντηση στο «πώς να νιώθω ευτυχισμένη αλλάζοντας το πρόγραμμά μου», όποτε εσύ πρέπει να βρεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα. Μια καλή πρόταση είναι να βρεις ένα τριήμερο, και να κάνεις μια απόδραση ή ένα απόγευμα να αφήσεις τις δουλείες που έχεις και να βγεις με τις φίλες σου.

4. Πήγαινε διακοπές

Μακράν το πιο σημαντικό πράγμα για την ψυχική και σωματική υγεία του κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα από την δουλεία και το φύλο είναι οι διακοπές. Οι διακοπές είναι ένας χρόνος που πρέπει να περάσεις αποσκοπώντας στο να ηρεμήσεις, να ξεκουραστείς και να απολαύσεις τον χρόνο εκτός δουλειάς. Συνεπώς, φρόντισε να οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου εκείνη την περίοδο και να τον αξιοποιήσεις κατάλληλα. Μια καλή λύση είναι να πας σε ένα μέρος που δεν έχεις ξαναπάει. Τον χειμώνα μπορείς να διαλέξεις ένα ωραίο και χιονισμένο χωριουδάκι, ενώ το καλοκαίρι καλή λύση θα ήταν να πας σε ένα υπέροχο νησί και να απολαύσεις τα μπάνια σου. Αν έχεις και καλή παρέα μαζί, ακόμα καλύτερα.

5. Κάνε ένα δείπνο

Αν θες να νιώσεις ευτυχισμένη και ότι προσφέρεις κάτι στον εαυτό σου μια καλή λύση είναι να κάνεις ένα δείπνο. Είτε στον εαυτό σου, είτε σε κάποια πρόσωπα που θες να ευχαριστήσεις. Μπορείς να φτιάξεις το αγαπημένο σου φαγητό, να το συνοδεύσεις με ένα τέλειο κρασί και να απολαύσεις την συγκεκριμένη βραδιά. Αν επιλέξεις να καλέσεις την παρέα σου, τότε θα περάσεις το βράδυ σου ευχάριστα με παρέα και διασκεδαστικά. Τέτοιες μικρές αποδράσεις από την ρουτίνα της καθημερινότητας είναι ιδανικές για να σε κάνουν να χαρείς και να αλλάξεις παραστάσεις.

6. Σπάσε την ρουτίνα

Μια καλή απάντηση στο ερώτημα του «πώς να νιώθω ευτυχισμένη» είναι να αλλάξεις τις καθημερινές σου ασχολίες, δηλαδή την ρουτίνα που έχεις κάθε μέρα. Αλλάζοντας της καθημερινές βαρετές ασχολίες σου θα καταφέρεις να δώσεις ένα παραπάνω ενδιαφέρον στην ζωή σου και να ξεφύγεις λιγάκι. Για παράδειγμα, μπορεί η ρουτίνα σου να είναι μετά την δουλεία να γυρίσεις, να φας, να κάνεις δουλείες, να μαγειρέψεις και να αράξεις στον καναπέ μέχρι να κοιμηθείς. Μια καλή λύση για να νιώσεις καλύτερα είναι να μην κάνεις τίποτα από αυτά και να κάνεις κάτι ολότελα διαφορετικό. Για παράδειγμα, μπορείς να διαλέξεις να βγεις με τις φίλες σου, να πας μια επίσκεψη, να πας σε ένα θέατρο, ή να κάνεις μια ωραία απόδραση. Βέβαια κανόνισε τις προγραμματισμένες σου δουλειές να τις κάνεις άλλες μέρες που δεν θα έχεις κάτι ιδιαίτερο να κάνεις.

7. Μίλα σε κάποιον

Νιώθεις ότι δεν είσαι χαρούμενη με την ζωή σου; Τότε μια καλή λύση είναι να μιλήσεις για αυτό σε κάποια σημαντικά άτομα για την ζωή σου, όπως για παράδειγμα την κολλητή σου. Τα άτομα που σε αγαπάνε, θα σε βοηθήσουν και θα σου δώσουν διάφορες συμβουλές σχετικά με το τι να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα. Αν οι φίλες σου σε νοιάζονται και σε αγαπάνε, θα κάνουν τα πάντα για να σε κάνουν να νιώσεις πιο ευτυχισμένη. Από το να σου δώσουν συμβουλές μέχρι και στο να διαμορφώσουν το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να αλλάξει η διάθεσή σου. Μπορείς επίσης να μιλήσεις και στην οικογένεια σου έτσι ώστε να σε βοηθήσουν με τις συμβουλές τους, ή ακόμα και στον σύντροφό σου.

8. Βρες τι σου στερεί την ευτυχία

Μια άλλη καλή απάντηση είναι να βρεις τι σου στερεί την ευτυχία και να το εξαλείψεις από την ζωή σου. Για παράδειγμα, μπορεί να ανακαλύψεις ότι ο λόγος που δεν είσαι χαρούμενη και ευτυχισμένη είναι η εργασιακές συνθήκες. Τότε καλό θα ήταν να ψάξεις για άλλη δουλεία, με καλύτερες συνθήκες. Μπορεί επίσης να νιώθεις άσχημα γιατί σπίτι δεν σε βοηθάει κανείς με τις δουλείες. Τότε μπορείς να ζητήσεις την βοήθεια των υπολοίπων μελών της οικογένειάς σου, και να φτιάξετε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μοιράζει τις δουλείες σε όλους. Αν ο λόγος που σε κάνει να αναζητάς απάντηση στο «πώς να νιώθω ευτυχισμένη» είναι οι τσακωμοί που έχεις με τον σύντροφό σου, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να λύσεις το πρόβλημα στην σχέση σας. Αν το πρόβλημα δεν λύνεται και έχεις μια τοξική σχέση, τότε καλό θα ήταν να αρχίσεις να σκέφτεσαι το να διακόψεις την συγκεκριμένη σχέση. Γενικά μια άλλη καλή κίνηση που έχεις να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένη είναι να αλλάξεις ριζικά ότι σε στεναχωρεί.

9. Άλλαξε την ζωή σου

Όπως σου αναφέραμε και προηγουμένως, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου, αλλά και για να είσαι ευτυχισμένη είναι να κάνεις αλλαγές. Είτε μικρές, είτε μεγάλες, αν θες να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου και την ζωή σου οι αλλαγές είναι αναγκαίες. Για παράδειγμα, μπορεί να μην νιώθεις ευτυχισμένη γιατί δεν σου αρέσει το σώμα σου. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι αναγκαίο να κάνεις αλλαγές στην ζωή σου. Μπορείς να αλλάξεις την διατροφή σου, να εντάξεις γυμναστική στην καθημερινότητά σου, κ.λπ. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να σου στερεί την ευτυχία είναι ότι ζεις με τους γονείς σου. Αν κάτι τέτοιο σου στερεί την ευτυχία για διάφορους λόγους, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βρεις ένα σπίτι ή να πας σε κάποια άλλη περιοχή ή και χώρα ακόμα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σκέφτεσαι ευέλικτα. Δηλαδή, ότι πρόβλημα έχεις να βρεις τον καταλληλότερο, αλλά και ευκολότερο τρόπο για να το διορθώσεις.

10. Άλλαξε φιλίες

Πάρα πολλές φορές στην ζωή μας ένας παράγοντας που κάνει εμάς τις γυναίκες δυσαρεστημένες είναι οι φιλίες μας. Αν δεν περνάς καλά με τις φίλες σου, δεν βγαίνετε συχνά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε κάνει να μην είσαι καθόλου χαρούμενη μαζί τους, καλό θα ήταν να αλλάξεις φιλίες. Οι φιλίες ξεκινάνε πολύ ωραία, αλλά πολλές φορές δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μας στεναχωρεί που δεν είμαστε χαρούμενες με την παρέα μας ή που γίνονται τσακωμοί. Επιπλέον, ένας λόγος που φθείρει τις παρέες είναι η οικογενειακή ζωή. Έτσι μπορεί η κολλητή σου να κάνει οικογένεια και να μην ασχολείται με εσάς πλέον ή τουλάχιστον όσο ενεργά όσο παλαιότερα.  Αυτό για εσένα μπορεί να είναι αποδεκτό αλλά συνήθως πάντα θα υπάρχει ένα άτομο στην παρέα που για διάφορους λόγους θα εκφράζει την δυσαρέσκεια του έντονα. Έτσι αν δεις ότι δεν περνάς καλά με την παρέα σου, ποιος ο λόγος να συνεχίζεις και να μην βρεις μια νέα παρέα; Ιδανικά, καλό  θα ήταν να βρεις άτομα τα οποία ταιριάζεις μαζί τους και έχετε κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες.

11. Επισκέψου έναν ψυχολόγο

Πολλές φορές, ψάχνουμε λύσεις σε προβλήματα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Εσύ μπορεί να βλέπεις την επιφάνεια του προβλήματος και όχι την πηγή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ότι και να κάνεις να μην τα καταφέρνεις ή να εμφανίζεται όλη την ώρα ένα νέο πρόβλημα το οποίο σου στερεί την ευτυχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος είναι ο ιδανικός για να σε βοηθήσει με τέτοια προβλήματα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις ένα ραντεβού και να τον ενημερώσεις σχετικά με την κατάστασή σου. Ο ψυχολόγος θα σου απαντήσει στο ερώτημα του «πώς να νιώθω ευτυχισμένη», αλλά θα καταφέρει να βρει την αληθινή πηγή του προβλήματος και να την σταματήσει. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διστάσεις να πας σε ένα ψυχολόγο. Τέτοιες «δεισιδαιμονίες» υπήρχαν πριν χρόνια και δεν θα πρέπει να υπάρχουν στην εποχή που ζούμε, καθώς κάθε άνθρωπος χρειάζεται ψυχολόγο προκειμένου να «γιατρεύει την ψυχή του», καθώς τα νοσήματά της είναι αναπόφευκτα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα