Πώς να ηρεμήσω από το άγχος: 5 Ουσιαστικές συμβουλές – 8 Αγχολυτικές τροφές και βότανα

Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής ταχείς.  Οι ρόλοι που έχει να φέρει σε πέρας το άτομο ποικίλοι και πολλαπλοί. Πόσο μάλλον οι ρόλοι των γυναικών: σύζυγος / σύντροφος, μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, φίλη, κόρη…

Το άγχος παρόν σε πολλές περιστάσεις, συχνά μάλιστα «πιστός ακόλουθός» μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η καθεμιά μας αναρωτιέται κατά καιρούς: «Πώς να ηρεμήσω από το άγχος;», «Μπορώ να απαλλαγώ από το άγχος;» ή «Πώς μπορώ να το πετύχω;» και ούτω καθεξής. Η δική μας απάντηση είναι «Ναι, μπορείς να ηρεμήσεις από το άγχος!».

Στο συγκεκριμένο άρθρο, λοιπόν, θα σου αναφέρουμε ορισμένα φυσικά αγχολυτικά, που θα είναι βότανα και τρόφιμα, η χρήση των οποίων δύναται να αποβεί καρποφόρα και αποδοτική όσον αφορά στην κατάλυση του άγχους σας. Επιπροσθέτως, θα σου παρουσιάσουμε 5 βασικούς τρόπους, 5 ουσιαστικές συμβουλές, που αν προσπαθήσεις να τις εντάξεις σταδιακά στην καθημερινότητά σου, είναι βέβαιο πως θα κατορθώσεις να περιορίσεις το άγχος που βιώνεις και να βρεις τη λύση στο ερώτημά σου «πώς να ηρεμήσω από το άγχος;».

Πώς να ηρεμήσω από το άγχος με τη βοήθεια αγχολυτικών τροφών

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που βοηθούν με το δικό τους τρόπο και τα δικά του συστατικά στον φυσικό περιορισμό του αισθήματος άγχους που μπορεί κατά καιρούς να μας καταβάλει. Ορισμένες από τις τροφές αυτές είναι οι εξής:

1. Η βρώμη

Οι φυτικές είναι που εμπεριέχονται στη βρώμη εμποδίζουν τα σάκχαρα να ανέβουν και συγχρόνως αυξάνουν το επίπεδο της σεροτονίνης. Ως εκ τούτων, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σου.

2. Τα πορτοκάλια

Ο ρόλος της βιταμίνης C που περιέχει άφθονη το συγκεκριμένο φρούτο είναι πολυποίκιλος. Μάλιστα, μπορείτε να διαβάσετε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη αυτή στο άρθρο Ρόλος βιταμίνης C: Δοσολογία – Πηγές – Οφέλη. Ένα από τα θετικά που σου προσφέρει πάντως είναι η μείωση των επιπέδων των ορμονών που προκαλούν το στρες, οπότε δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό ξύπνημα από ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό.

3. Το ζεστό γάλα

Όχι όταν ξυπνάς αλλά ακριβώς λίγο πριν ξαπλώσεις για το βραδινό σου ύπνο, ένα ποτήρι από ζεστό γάλα της αρεσκείας σου θα αποβεί πολύ βοηθητικό στο ερώτημα του πώς να ηρεμήσω από τα άγχος. Πέραν από το ότι θα σε χορτάσει και δε θα πεινάς κατά τη διάρκεια της νύχτας που πιθανότατα και να ξυπνάς, το ασβέστιο του γάλακτος θα δρα μυοχαλαρωτικά με αποτέλεσμα να παίρνεις την αίσθηση της χαλάρωσης που τόσο επιθυμείς.

4. Τα ψάρια

Τόσο τα ψάρια (π.χ. τόνος, σολομός) όσο και γενικότερα τα τρόφιμα που εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες από Ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. τα καρύδια, τα αμύγδαλα κ.λπ.), εκτός του ότι συμβάλλουν θετικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία, θωρακίζουν καλύτερα τον οργανισμό σου απέναντι σε στρεσογόνους ή δυνητικά στρεσογόνους παράγοντες. Μία με 2 φορές την εβδομάδα πρέπει να τρως ψάρι ως μεσημεριανό ή / και βραδινό γεύμα. 

Πώς να ηρεμήσω από το άγχος με την κατανάλωση αγχολυτικών ροφημάτων από βότανα

Πέραν των τροφών, υπάρχουν κι ορισμένα βότανα που εγγυώνται την ψυχοσωματική χαλάρωση, χωρίς ασφαλώς αυτό να σημαίνει πως όποιος / όποια τα καταναλώνει τακτικά δε θα έχει ποτέ ξανά άγχος. Είναι, ωστόσο, αρκετά βοηθητικά και μπορούν να συμβάλουν στο να ξέρεις πλέον από μόνη σου την απάντηση στο «πώς να ηρεμήσω από το άγχος».

1. Ο λυκίσκος

Οι πολύτιμες ιδιότητες του λυκίσκου ήταν γνωστές από τον 11ο αιώνα, όταν οι ζυθοποιοί θεωρούσαν τόσο αυτόν όσο και τη μπύρα ικανά για ενθάρρυνση της μελαγχολικής διάθεσης. Η καλλιέργειά του είναι περιορισμένη στην Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καλλιεργούνται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου.
Δρα ως ήπιο κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην καταπολέμηση των αϋπνιών και μειώνει αισθητά το άγχος και τα συμπτώματά του. Λόγω των κατευναστικών ιδιοτήτων του, εντούτοις, δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Μπορείς να τον κάνεις ζεστό αφέψημα και να το πίνεις ακόμη και καθημερινά.

2. Η βαλεριάνα

Ήδη από την αρχαιότητα, υπάρχουν πολλές αναφορές στη βαλεριάνα σε κείμενα, όπως ορισμένα του Πλινίου και του Διοσκουρίδη. Από το 15ο αιώνα χρησιμοποιείται ευρέως ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος. Άλλωστε, το ίδιο το όνομά της «προδίδει» τη δράση της: βαλεριάνα στα λατινικά σημαίνει «να είσαι υγιής». Η κατανάλωσή της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα χάριν στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντας στα άτομα που την προσλαμβάνουν την εσωτερική ηρεμία που επιθυμούν. Ακόμα, χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό, κατά της υπερδιέγερσης, κατά των ημικρανιών, των ρευματικών πόνων, της αϋπνίας, των κολικών του εντέρου και της δυσμηνόρροιας. Αρκετές δεκαετίες παλαιότερα, υπήρχαν άνθρωποι που την πρότειναν για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

3. Το χαμομήλι

Από τα συνηθέστερα «passé partout» βότανα που καθολικά χρησιμοποιούμε, το χαμομήλι συνιστά παράλληλα κι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για το θέμα του «πώς να ηρεμήσω από το άγχος». Στην αρχαιότητα ήταν εξίσου γνωστό. Μάλιστα, οι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Ήλιο, τον οποίο θεωρούσαν γιατρό των μολυσματικών ασθενειών.
Είναι ένα παλιό θεραπευτικό μέσο που καταπραΰνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής, ενώ οι αγχολυτικές του ιδιότητες βοηθούν τα νεύρα να χαλαρώνουν. Η γλυκίνη που περιέχει μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς, ενώ, όπως υποστηρίζεται επιστημονικά, παραμένει στο αίμα για περίπου 2 εβδομάδες μετά την κατανάλωση ενός αφεψήματος χαμομηλιού. Παθήσεις νευρικής φύσεως, όπως είναι οι αϋπνίες, οι κρίσεις άσθματος, οι ζαλάδες, οι ημικρανίες και οι νευραλγίες, αντιμετωπίζονται ως ένα βαθμό με τη συστηματική κατανάλωση χαμομηλιού. Μπορείς να πίνεις λίγο χαμομήλι 30 – 60 λεπτά πριν το βραδινό σου ύπνο.

4. Το μελισσόχορτο

Τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελισσόχορτου γνώριζαν καλά οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Πέρσες και οι Άραβες, ενώ κατά το Μεσαίωνα έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στις δεισιδαιμονίες, μιας και θεωρείτο ότι έδιωχνε μακριά τους δαίμονες! Σε αρχαία κείμενα του Γαληνού αναφέρεται ως αντικαταθλιπτικό. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι το μελισσόχορτο έχει ηρεμιστική, καταπραϋντική, αγχολυτική, ακόμη και αντικαταθλιπτική δράση. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση αφεψήματος μελισσόχορτου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα τρίκυκλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όταν τα τελευταία χορηγούνται σε μικρές δόσεις. Εντούτοις, καλό είναι να επισημάνουμε ότι η χρήση του αντενδείκνυται για γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά και για άτομα που πάσχουν από ηπατικές νόσους.

Πώς να ηρεμήσω από το άγχος με 5 ουσιαστικές αλλαγές – Συμβουλές

Και το βασικότερο κομμάτι της προσπάθειάς σου σχετικά με το πώς να ηρεμήσεις από το άγχος είναι αυτό που διαβάζεις τώρα. Οι 5 τρόποι, οι 5 συμβουλές, οι 5 αλλαγές που χρειάζεται οπωσδήποτε να αρχίσεις σιγά – σιγά να υιοθετείς και να εφαρμόζεις προκειμένου να βρεις τη λύση σε αυτό που ψάχνεις.

1. Εντοπισμός της πηγής – αιτίας του άγχους

Είναι πολύ βασικό να αναζητήσεις και να βρεις την αιτία ή τις αιτίες που θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση του άγχους σου. Είναι η εργασιακή σου δραστηριότητα και οι έντονες απαιτήσεις της; Είναι η οικονομική σου κατάσταση; Είναι κάτι σχετικό με τις διαπροσωπικές σου σχέσεις; Βρες το, «συζήτησέ το με τον εαυτό σου» και, σε αιτιολογικό τουλάχιστον επίπεδο, το άγχος σου θα είναι προς την κατεύθυνση της επίλυσής του. Έχε κατά νου ότι δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να ξεκινάς να καταπολεμάς κάτι (εν προκειμένω το στρες) χωρίς να έχεις πρώτα βρει από πού περίπου προέρχεται.

2. Σχετικά με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες από τον εαυτό σου…

Εν μέρει είναι λογικό να επιτρέπουμε στο εαυτό μας να αναγεννά και να διατηρεί στο εσωτερικό του μυαλού του ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις και προσδοκίες για τον ίδιο, μιας και οι ρόλοι που έχουμε να διαδραματίσουμε σε μία κοινωνία όπως η σημερινή είναι πολύ και ποικίλοι, ενώ οι υποχρεώσεις του καθενός εξίσου πολλοί και πιεστικοί, όπως τονίσαμε ήδη από τον πρόλογο. Ειδικά όταν οι πολυάριθμες απαιτήσεις και προσδοκίες από εμάς δεν είναι σαφώς διατυπωμένες και ξεκάθαρες, τότε είναι που το χάος στο μυαλό μας και το άγχος κάνουν την εμφάνισή τους. Είναι, επομένως, απαραίτητο να τιθασεύσεις, να οριοθετήσεις, να περιορίσεις εάν χρειαστεί, τις απαιτήσεις που έχεις από εσένα αλλά και τις προσδοκίες.

3. Σχετικά με τις προσδοκίες των «σημαντικών άλλων» από εσένα και τη γνώμη «του κόσμου» για εσένα…

Οι «σημαντικοί άλλοι», όπως χαρακτηρίζεται στις κοινωνικές επιστήμες – και ιδιαίτερα στην ψυχολογία – το κοινωνικό δίκτυο του καθενός μας, διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο για το άγχος. Φυσικά και δεν μπορούμε να αποδώσουμε την ευθύνη για το δικό μας άγχος σε κάποιο δεύτερο και τρίτο πρόσωπο, αφού (υποτίθεται ότι) είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας και μόνο εμείς δυνάμεθα να τον κατευθύνουμε αναλόγως. Αρκετές φορές, λοιπόν, ωθούμαστε στην υλοποίηση των προσδοκιών που είτε ρητά μας έχουν αποσαφηνίσει οι γονείς, τα παιδιά, οι φίλοι μας είτε έμμεσα μας έχουν οι ίδιοι και ο «κόσμος» περάσει. «Τι θα πει ο κόσμος αν…;» δε λέμε συχνά; Ο εξαναγκασμός μας να πραγματοποιούμε τις επιθυμίες άλλων για να γινόμαστε επιθυμητοί, αρεστοί ή γιατί έτσι (νομίζουμε ότι) «πρέπει» είναι ακριβώς η αιτία εκείνη που δύναται να μας προκαλέσει ένα διαρκές άγχος. Όπως αντιλαμβάνεσαι, κρίνεται επιτακτικό να αναγνωρίζεις το τι σου ζητούν, τι απαιτούν και τι περιμένουν οι δικοί σου άνθρωποι από εσένα, να συγκρίνεις όλα αυτά με το κατά πόσο μπορείς εσύ να τα επιτύχεις και, τέλος, να καθορίσεις ποιοι «άλλοι»  είναι εκείνοι που θεωρείς βασικούς για τη ζωή σου και ποιοι αποτελούν για εσένα απλώς τον υπόλοιπο «κόσμο» που δεν αρμόζει να σε επηρεάζει έντονα.

4. Τρόποι χαλάρωσης από… το σπίτι

Η μέθοδος της χαλάρωσης ως τρόπος αντιμετώπισης του άγχους συνίσταται σε 3 φάσεις, όχι διακριτές χωροχρονικά μεταξύ τους: Α) Νευρομυϊκή χαλάρωση· σε ένα ήρεμο δωμάτιο, κάνεις αργές εισπνοές και εκπνοές, ενώ ταυτόχρονα σφίγγεις με δύναμη το ένα από τα δύο σου χέρια σε γροθιά και αναμένεις για αρκετά δευτερόλεπτα. Έπειτα, το ανοίγεις σιγά – σιγά. Οι μύες και τα νεύρα σου θα έχουν εκείνη την ώρα χαλαρώσει. Β) Νοερή απεικόνιση· Όσο έχεις σφιγμένη τη γροθιά σου αλλά και για μερικά λεπτά μετά αφού την έχεις ανοίξει,  συνεχίζεις τις βαθιές και αργές αναπνοές, διατηρείς κλειστά τα μάτια σου και σκέπτεσαι κάτι που σου αρέσει πολύ, κάποιο ευχάριστο γεγονός του παρελθόντος σου, κάποιο μέρος στο οποίο θα ήθελες να βρισκόσουν, ένα πρόσωπο αγαπητό ή ο,τιδήποτε σε γεμίζει χαρά. Γ) Ημερολογιακή καταγραφή· σε ένα τετραδιάκι που θα βάζεις ημερομηνίες ή σε ένα ημερολόγιο μπορείς να σημειώνεις κάθε φορά τα αποτελέσματα της διαδικασίας χαλάρωσης για να βλέπεις πόσο αποτελεσματική είναι μέρα με τη μέρα, καιρό με τον καιρό

5. Διαχείριση χρόνου

«Πώς να ηρεμήσω από το άγχος;» δεν είναι η ανησυχία σου; Ένας θεμελιώδης τρόπος είναι να διαχειριστείς σωστά το χρόνο που διαθέτεις μέσα στην ημέρα, μέσα στην εβδομάδα, μέσα στο μήνα σου. Για να το καταφέρεις αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διακρίνεις το σημαντικό για εσένα από αυτό που είναι επείγον. Παραδείγματος χάριν, μπορεί την τρέχουσα περίοδο να είναι σημαντική για εσένα η καλή σχέση σου με την κόρη σου, αλλά να είναι επείγουσα η πληρωμή του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή στο μυαλό είναι λίγο δύσκολο, σε ένα τετράδιο μπορείς να καταγράφεις πρώτα τις υποχρεώσεις σου κι έπειτα τα χρονοδιαγράμματα, τα χρονικά διαστήματα δηλαδή εντός των οποίων πρέπει να τις έχεις διεκπεραιώσει. Πιο συγκεκριμένα, γράφεις αρχικά τη λίστα με όλες τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά σου. Προσπάθησε να τις ιεραρχήσεις, από την περισσότερο προς τη λιγότερο βασική, σημαντική και επείγουσα για την κάθε εβδομάδα (ή για κάθε δύο εβδομάδες π.χ.). Εν συνεχεία, επιχείρησε – βάσει της σημαντικότητας και του κατά πόσο η καθεμία από τις ιεραρχημένες υποχρεώσεις σου επείγουν – να ορίσεις και να καταγράψεις το διάστημα μέσα στο οποίο θέλεις να έχει ολοκληρωθεί η καθεμία. Οι στόχοι σου πρέπει να είναι ρητά διατυπωμένοι και σαφείς: τι θες να πετύχεις, πότε και γιατί. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο να αναθέσεις μερικές δουλειές και στους υπόλοιπους· είναι αδιανόητο να επιτρέπεις τόσο στους άλλους όσο κυρίως και στον εαυτό σου να περνούν όλα από τα χέρια σου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα