Ομοιοπαθητική Μύθος ή Πραγματικότητα;

Η ομοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική μορφή ιατρικής που έχει συναντήσει πολλούς επικριτές αλλά διαθέτει επίσης και πολλούς συμμάχους. Αυτός ο διχασμός υπάρχει τόσο στον επιστημονικό κόσμο όσο και στους καθημερινούς ανθρώπους. Τι είναι όμως η ομοιοπαθητική και πώς λειτουργεί; Είναι άραγε μύθος ή είναι πραγματικότητα; Εμείς στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα συγκεντρώσαμε και αναφέρουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την ομοιοπαθητική, ενώ παράλληλα σας δίνουμε το βήμα να πάρετε και εσείς θέση όσον αφορά το αν είναι μύθος ή πραγματικότητα μέσω της ψηφοφορίας που υπάρχει σε αυτό το άρθρο. Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η ομοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική μορφή ήπιας θεραπείας με μόνιμα αποτελέσματα και χωρίς παρενέργειες.  Ο σκοπός της περισσότερο είναι να “δυναμώσει” τον ίδιο τον οργανισμό του “ασθενούς” με αποτέλεσμα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα όποια προβλήματα υγείας τον ταλαιπωρούν. Η ομοιοπαθητική βασίζεται στην θεωρία της αρχής των ομοίων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την θεωρία, το όμοιο αντιμετωπίζεται με το όμοιο.

Πώς λειτουργεί η ομοιοπαθητική;

Οι αρχές λειτουργίας της ομοιοπαθητικής είναι:

  • Το όμοιο θεραπεύεται με το όμοιο: Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η ασθένεια ενός ανθρώπου μπορεί να αντιμετωπιστεί αν του χορηγηθεί ένα φάρμακο το οποίο έχει τα ίδια συμπτώματα με την ασθένεια σε περίπτωση που χορηγούνταν σε έναν υγιή ασθενή. Σας μπερδέψαμε …. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Αν για παράδειγμα μια “ομοιοπαθητική” ουσία προκαλεί “φαγούρα” σε έναν υγιή οργανισμό, τότε αυτή η ουσία είναι μια πιθανή λύση στο να γιατρέψει την φαγούρα από ένα ασθενή που έχει “φαγούρα”.
  • Απειροελάχιστη δόση: Η φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική, αραιώνεται σε διάλυμα σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά η δόση είναι απειροελάχιστη. Για το λόγο αυτό άλλωστε θεωρείται ως ήπια εναλλακτική ιατρική και συνήθως η θεραπεία κρτάει αρκετό καιρό.
  • Δυναμοποίηση: Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική, το κάθε ένα διάλυμα από τα παραπάνω, υφίσταται τη λεγόμενη δυναμοποίηση πριν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Η δυναμοποίηση είναι μια διαδικασία ισχυρών και απότομων δονήσεων του διαλύματος. Με αυτό τον τρόπο, το διάλυμα αποκτάει τις “ιδιότητες” της διαλυμένης “δραστικής ουσίας”. Έπειτα το διάλυμα υφίσταται περαιτέρω αραίωση και ξανά δυναμοποίηση κ.τ.λ. κ.τ.λ. έως ότου να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Ομοιοπαθητική και αντίθετες απόψεις

Εμείς στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική γυναίκα δεν είμαστε γιατροί – ειδικοί και για αυτό τον λόγο δεν παίρνουμε καμία θέση. Παρόλα αυτά αυτό δεν μας εμποδίζει να εκφράσουμε τις απόψεις τόσο των υποστηρικτών όσο και των  πολέμιων της ομοιοπαθητικής.

Πειράματα: Οι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει διάφορα πειράματα που αποδεικνύουν την ορθότητα αυτής της θεωρίας. Από την άλλη πλευρά, οι αντίπαλοι αυτοί της θεωρίας υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή ότι τα πειράματα αποδεικνύουν τη μη ορθότητα της θεωρίας

Απειροελάχιστη δραστική ουσία – Δυναμοποίηση: Οι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής υποστηρίζουν ότι με τη δυναμοποίηση, το φάρμακο έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι το διάλυμα με την δυναμοποίηση υφίσταται τόσο μεγάλες αραιώσεις που ουσιαστικά στο τέλος δεν υπάρχει καθόλου δραστική ουσία μέσα στο διάλυμα άρα δεν μπορεί να θεραπεύει.

Μαρτυρίες ανθρώπων: Οι απόψεις διαφοροποιούνται όχι μόνο στον επιστημονικό κόσμο αλλά και στους απλούς πολίτες. Έτσι έχουμε μαρτυρίες στις οποίες ο “ασθενής” ισχυρίζεται ότι με την ομοιοπαθητική γιατρεύτηκε εντελώς και μαρτυρίες στις οποίες ο “ασθενής” υποστηρίζει ότι η ομοιοπαθητική δεν τον βοήθησε ούτε στο ελάχιστο.

Ομοιοπαθητική μύθος ή πραγματικότητα;

Εσύ τι πιστεύεις; Η ομοιοπαθητική είναι μύθος ή μήπως είναι πραγματικότητα. Πάρε θέση στην παρακάτω ψηφοφορία και μάθε τι πιστεύουν και οι άλλες αναγνώστριες του ηλεκτρονικού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα.

Τι πιστεύεις για την ομοιοπαθητική;

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα