Λουίζα: ένα θαυματουργό φυτό – Ιδιότητες – Τρόποι χρήσης

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα θαυματουργά αποτελέσματα της λουίζας στον γυναικείο οργανισμό καθώς επίσης και για τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε χρησιμοποιώντας αυτό το φυτό και εντάσσοντάς το στην καθημερινότητα μας.
Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα το θαυματουργό αυτό φυτό που τόσα πολλά έχουν γραφτεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες
Η Λουΐζα προέρχεται από την Αμερική ενώ στην Ελλάδα μπορούμε να το βρούμε και ως λεμονόχορτο. Διακρίνεται και ξεχωρίζει για την έντονη λεμονάτη μυρωδιά τόσο των ανθών όσο και των φύλων της. Μπορούμε να την βρούμε τόσο στη φυσική της μορφή δηλαδή σε γλάστρα αλλά και αποξηραμένη, σε φακελάκια σαν τσάι αλλά και σε υγρή μορφή ως έλαιο.

Οι ευεργετικές δράσεις της Λoυΐζας

Το θαυματουργό αυτό φυτό, η Λουΐζα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

  • Η Λουΐζα έχει σπασμολυτικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν σε στομαχικές διαταραχές όπως δυσπεψία, μετεωρισμό, νεύρωση στομάχου, ημικρανίες και κολικούς του στομάχου και του εντέρου.
  • Άνθρωποι που υποφέρουν από φλεγμονές και έλκος στομάχου έχουν δει βελτίωση πίνοντας έγχυμα από το φυτό αυτό.
  • Η Λουΐζα έχει έντονη διουρητική δράση και χάρη σε αυτή την ιδιότητά της συμβάλει αποδεδειγμένα στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ενώ βοηθά σε περιπτώσεις πέτρας των νεφρών καθώς αυτές αποβάλλονται μέσω της διούρησης. Επίσης είναι ρυθμιστής της κυκλοφορίας του αίματος και φυσικά βοηθά σημαντικά στο πρόβλημα των της κατακράτησης υγρών.
  • Εάν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στα συστατικά των προϊόντων τα οποία πωλούνται στο εμπόριο και για βαθύ καθαρισμό, για επούλωση φλεγμονών ή για απαλλαγή του δέρματος από την ξηρότητα τότε σίγουρα αυτά θα περιέχουν μέσα το θαυματουργό αυτό φυτό. Η Λουΐζα έχει αποδειχθεί ότι έχει μαλακτικές ιδιότητες άρα απαλύνει την ξηρότητα αλλά και καθαριστικές ιδιότητες . Άρα είναι ιδανική για τέτοιες περιπτώσεις.
  • Τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την Λουίζα ως αφροδισιακό ρόφημα λόγω της υπεραιμίας που προκαλεί.

Η λουίζα κατά της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και βάρους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η κυτταρίτιδα σχετίζεται με τη φυσιολογία του δέρματος και όχι με την λίπος και άρα το σωματικό βάρος μας.
Όλες μας γνωρίζουμε λίγο πολύ τι είναι αυτά που πρέπει να κάνουμε ώστε να εξαλείψουμε την όψη φλοιού πορτοκαλιού στο σώμα μας.
Η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και η ειδικές κρέμες που υπάρχουν στο εμπόριο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση της κυτταρίτιδας όταν φυσικά αυτή δεν οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες και κληρονομική προδιάθεση.

Πώς βοηθά η Λουίζα στην κυτταρίτιδα;

Μα φυσικά λόγω της έντονης διουρητικής δράσης που έχει το θαυματουργό φυτό της Λουΐζας, όπως αναφέρεται και παραπάνω. Δηλαδή από την αποβολή των τοξινών του οργανισμού μέσω της διούρησης επιτυγχάνεται μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγουμε τις δίαιτες-εξπρές και τι απότομες εναλλαγές βάρους (φαινόμενο γιο –γιο), την πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες διατροφή, την αύξηση του σωματικού λίπους την καθιστική ζωή την έλλειψη ενυδάτωσης η οποία οδηγεί σε κατακράτηση υγρών.

Τρόποι χρήσης της Λουίζας

  • Έγχυμα: Αφού βράσουμε μια ποσότητα νερού βάζετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σουρώνετε και πίνετε.
  • Αφέψημα: Tο αφέψημα φτιάχνεται από τα φύλλα του φυτού. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε την Λουΐζα μαζί με το νερό για 5 λεπτά, ένα κουταλάκι του γλυκού ή 5 – 10 φυλλαράκια είναι αρκετά για ένα ποτήρι , σουρώνετε και πίνετε.
  • Αιθέριο έλαιο Λουΐζας: Θα το βρείτε στα φαρμακεία ή στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά στις προβληματικές περιοχές κάνοντας μασάζ.
  • Σε γλάστρες: Μπορούμε να αγοράσουμε και να φυτέψουμε το θαυματουργό αυτό φυτό και να χρησιμοποιούμε τα φύλλα της για τις παραπάνω παρασκευές μας όταν το θελήσουμε.
  • Τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Λουΐζα και στην μαγειρική μας. Η λεμονάτη γεύση της ταιριάζει σε πολλές συνταγές, σε σαλάτες και φυσικά χάρη στην λεμονάτη γεύση της μπορούμε να αντικαταστήσουμε ή να εμπλουτίσουμε την γεύση των φαγητών μας που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαμε λεμόνι. Έτσι οι συνταγές μας με κρέας ή ψάρι αλλά και οι σαλάτες μας θα απογειωθούν τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτικά συστατικά.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα