Βούτυρα Ξηρών Καρπών: Ποια είναι τα Οφέλη τους και Ποιο να Επιλέξεις

Υπάρχουν πολλά βούτυρα ξηρών καρπών αλλά το πιο γνωστό είναι το φυστικοβούτυρο, το οποίο ήταν το πρώτο που εμφανίστηκε στην αγορά. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πληθώρα από βούτυρα και άλλων ξηρών καρπών για να επιλέξουμε.

Αν συνδυαστούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στην απώλεια βάρους. Επίσης, όλα τα είδη βουτύρων ξηρών καρπών διαθέτουν καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β, Α και Ε, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και κάλιο και αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για ευεξία.

Είναι περεξηγημένες τροφές, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες και υπάρχει η εντύπωση ότι τα λιπαρά που έχουν δεν κάνουν καλό στην υγεία μας. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτή η εντύπωση άρχισε να αλλάζει, καθώς τα λιπαρά τους είναι τα ακόρεστα και κυρίως τα μονοακόρεστα που είναι γνωστά και ως “καλά” λιπαρά.

Βούτυρα Ξηρών Καρπών – Οφέλη

Είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε στη διατροφή μας τα βούτυρα των ξηρών καρπών, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης αλλά και του σπλαχνικού λίπους, καθιστώντας τα ιδανικά για τη μείωση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, φαίνεται να συσχετίζονται και με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα:

1. Έλεγχος βάρους

Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί αλλά και τα βούτυρά τους περιέχουν αρκετά καλά λιπαρά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, τα οποία ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων.

2. Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά που περιέχουν είναι πιο ωφέλιμα από το κορεσμένο λίπος του κρέατος και βοηθούν ακόμη και στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και της ινσουλίνης.

3. Αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί και τα βούτυρά τους περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, το σελήνιο, το μαγγάνιο αλλά και φλαβονοειδή, φαινόλες, πολυφαινόλες και άλλες ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά προσταστεύουν τα κύτταρα και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις καρδιοπάθειες.

4. Πρόληψη και έλεγχος διαβήτη τύπου 2

Τα βούτυρα των ξηρών καρπών βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, ενώ αποτρέπουν και την άνοδο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος και των λιπιδίων, τα οποία όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

5. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ευεργετικό για τα οστά, τους μυς, τα νεύρα, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Βούτυρα Ξηρών Καρπών – Ποιο να επιλέξεις

1. Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καταρράκτης, το Αλτσχάιμερ κ.α. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Περιέχει κάποια ποσότητα νατρίου, σημαντική ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης και καθόλου χοληστερόλη.

Τα 100 γραμμάρια περιέχουν:

20 γραμμάρια υδατανθράκων (13% των θερμίδων), από τα οποία τα 6 είναι φυτικές ίνες.

25 γραμμάρια πρωτεΐνης (15% των θερμίδων)

50 γραμμάρια λίπους, δηλαδή το 72% των θερμίδων

2. Βούτυρο αμυγδάλου

Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και καλών λιπαρών, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού και διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη στο αίμα. Περιέχει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Ε από το φυστικοβούτυρο, διπλάσια ποσότητα σιδήρου και επτά φορές περισσότερο ασβέστιο. Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διακοπή της ανάπτυξης πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, το ασβέστιο βοηθά στην καλή υγεία των οστών και ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου περιέχουν:

Θερμίδες:196

Λιπαρά:17,8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες:6 γραμμάρια

Ζάχαρη:2 γραμμάρια

Νάτριο:73 χιλιοστά

Φυτικές ίνες:3,3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη:7 γραμμάρια

3. Βούτυρο κάσιους

Το βούτυρο από κάσιους είναι αυτό με το υψηλότερο ποσοστό σε υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συγκριτικά με άλλα βούτυρα ξηρών καρπών. Για το λόγο αυτό μπορεί να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά σε συνταγές που έχουν γάλα ή κράμα γάλακτος.

Το βούτυρο αυτό περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μάλιστα είναι πλούσιο σε θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Επίσης, διαθέτει και βιταμίνη Ε που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Οι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρου κάσιους περιέχουν:

Θερμίδες:181

Λιπαρά:15,4 γραμμάρια

Υδατάνθρακες:8,6 γραμμάρια

Φυτικές ίνες:1 γραμμάριο

Πρωτεΐνες:6,7 γραμμάρια

4. Βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης

Το συγκεκριμένο βούτυρο είναι πολύ καλής ποιότητας, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β5, φυτικές στερόλες, οι οποίες είναι ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης αλλά και αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη. Επίσης, διαθέτει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου και χαλκού.

Οι 2 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο αυτό περιέχουν:

Θερμίδες:198

Λιπαρά:15,8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες:5,9 γραμμάρια

Φυτικές ίνες:4,1 γραμμάρια

Πρωτεΐνες:6,6 γραμμάρια

5. Βούτυρο φουντουκιού

Το βούτυρο από φουντούκια έχει μεγάλη διατροφική αξία, με πολλά θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά, αν και είναι υψηλό σε θερμίδες. Περιέχει βιταμίνη Β6, φώσφορο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και κάλιο. Επιπλέον, αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών και περιέχουν ακόμη και ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό οξύ.

Τα 30 γραμμάρια βούτυρου φουντουκιού περιέχουν:

  • Λιπαρά:17 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες:4,7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη:4,2 γραμμάρια
  • Θερμίδες:176
  • Φυτικές ίνες:11,2 γραμμάρια
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα