Σπυράκια στο πρόσωπο – Φυσική αντιμετώπιση

Τα σπυράκια στο πρόσωπο μπορεί να είναι μία κατάσταση (δυσάρεστη ομολογουμένως) που όλες μας έχουμε περάσει κάποια στιγμή ή περνάμε στο δέρμα μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι φυσιολογικό και όχι ανησυχητικό. Πρόκειται για ένα είδος φλεγμονής, που οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκκριση σμήγματος από τους αδένες.

Οι σμηγματογόνοι αδένες, όταν εμφανίζουμε σπυράκια στο δέρμα, σημαίνει πως έχουν υποστεί μόλυνση από κάποια βακτήρια και γεμίζουν με το αντιαισθητικό πύον που γνωρίζουμε. Να πούμε ότι δεν παρουσιάζεται μόνο στο πρόσωπο το φαινόμενο αυτό αλλά μπορεί να έχουμε σπυράκια και στο λαιμό, την πλάτη ή τους ώμους.

Τα σπυράκια στο πρόσωπο, παρότι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο σοβαρή υπόθεση, επειδή έχουν να κάνουν πολύ με την εικόνα και την εξωτερική μας εμφάνιση, για εμάς τις γυναίκες είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ και θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε όσο γίνεται πιο άμεσα.

Φυσικά, η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο για ειδική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή είναι το ιδανικό. Απλά ίσως πάρει χρόνο η οριστική επαναφορά του δέρματος. Μπορούμε, όμως, και μόνες μας για πιο άμεσα αποτελέσματα και με φυσικές μεθόδους να δοκιμάσουμε κάποιες άλλες θεραπείες άκακες και χωρίς παρενέργειες. Και μην ξεχνάμε ότι η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική για το δέρμα μας.

Φυσικές θεραπείες για τα σπυράκια στο πρόσωπο

1. Χρήση λευκής οδοντόκρεμας

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, με την οδοντόκρεμά σου μπορείς να συμβάλεις σε μια γρήγορη φυσική θεραπεία για τα σπυράκια στο πρόσωπο. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να επιλέξεις τη λευκή οδοντόκρεμα και όχι αυτές που κυκλοφορούν σε μορφή τζελ.
Η διαδικασία εφαρμογής είναι απλή. Το βράδυ πριν κοιμηθείς, θα τοποθετήσεις στην προσβεβλημένη περιοχή του προσώπου μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας και θα την αφήσεις όλη νύχτα. Θα ξεβγάλεις το πρωί πλένοντας το πρόσωπο με νερό και θα διαπιστώσεις ότι συγκεκριμένα στο πρήξιμο της περιοχής υπάρχει μεγάλη διαφορά προς το καλύτερο.

2. Τοποθέτηση σκόρδου

Χάρη στην αντισηπτική, αντιβιοτική, αντιμυκητική και αντιοξειδωτική του δράση, το σκόρδο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να θεραπεύσεις τα σπυράκια σου. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε θείο βοηθάει την άμεση επούλωση.
Μπορείς απλά να κόψεις μια σκελίδα σκόρδου και αφού την κόψεις σε μικρότερα κομμάτια, να το τρίψεις πάνω στο πρόσωπό σου, στα σπυράκια. Θα πρέπει να μείνει περίπου πέντε λεπτά στο δέρμα και μετά μπορείς να ξεπλυθείς με νερό χλιαρό κατά προτίμηση. Αν θες μπορείς να ακολουθήσεις τη διαδικασία αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.

3. Βάλε πάγο

Και ο πάγος μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη απαλλαγή από τα σπυράκια. Έχει την ικανότητα να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην προβληματική περιοχή του δέρματος, να «παγώσει» τους πόρους και να μπορέσει να απομακρύνει τους συσσωρευμένους ρύπους αλλά και τη λιπαρότητα.

Έχεις την επιλογή να εφαρμόσεις στο δέρμα είτε παγάκια είτε τριμμένο πάγο. Ό, τι κι αν επιλέξεις θα το τυλίξεις σε ένα κομμάτι ύφασμα και θα το εφαρμόσεις στην περιοχή του δέρματος που είναι προσβεβλημένη. Αρκεί να μείνει για μερικά δευτερόλεπτα. Θα το αφαιρέσεις έπειτα και αφού περάσουν λίγα λεπτά θα επαναλάβεις τη διαδικασία. Όσο περισσότερες φορές μες στη μέρα ακολουθήσεις αυτή τη διαδικασία τόσο καλύτερο, καθώς η χρήση πάγου θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος και θα καταπραΰνει την πάσχουσα περιοχή.

4. Θεραπεία με μέλι

Το μέλι συμπεριλαμβάνεται στις φυσικές θεραπείες για τα σπυράκια στο πρόσωπο διότι περιέχει φυσικά αντιβιοτικά και μπορεί να συμβάλει στην επούλωση της περιοχής αλλά και να παρεμποδίσει οποιαδήποτε μόλυνση.
Η εφαρμογή είναι απλή. Θα βουτήξεις ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα (καθαρό) μέσα σε λίγο μέλι και θα το ακουμπήσεις πάνω στο δέρμα στο σημείο που έχει προσβληθεί. Θα το αφήσεις για μισή ώρα περίπου να ενεργήσει. Έπειτα, θα ξεβγάλεις με χλιαρό νερό.

Εναλλακτικά, μπορείς να συνδυάσεις μέλι με λίγο σκόνη κανέλας και να φτιάξεις μια πάστα που θα βάλεις επάνω στα σπυριά πριν τον ύπνο. Το πρωί θα ξεβγάλεις με νερό και θα δεις ότι θα έχει μειωθεί το φαινόμενο.

5. Μέθοδος ατμού

Η μέθοδος του ατμού μπορεί να σε βοηθήσει αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με σπυράκια στο πρόσωπο, καθώς ανοίγει τους πόρους του δέρματος και του δίνει τη δυνατότητα να αναπνεύσει. Ο ατμός συμβάλλει στην απομάκρυνση ρύπων, λιπαρότητας και βακτηρίων από του πόρους που είναι οι βασικές αιτίες των μολύνσεων στο δέρμα μας, οι οποίες εκδηλώνονται με τα σπυριά. Επιπλέον, η θεραπεία με τον ατμό δίνει και μία λάμψη στην επιδερμίδα.

Για την εφαρμογή, λοιπόν, αυτής της μεθόδου θα βάλεις σε ένα μεγάλο δοχείο νερό ζεστό που βγάζει ατμούς και θα πας από πάνω για να έρθει η επιδερμίδα σου σε επαφή με τους ατμούς. Φυσικά για λίγα μόνο λεπτά και με προσοχή μην καεί το πρόσωπό σου. Έπειτα, θα ξεπλύνεις το πρόσωπο με χλιαρό νερό και θα βάλεις ένα ενυδατικό προϊόν, χωρίς όμως λιπαρότητα.

6. Χυμός λεμονιού

Και ο χυμός λεμονιού είναι μια γρήγορη θεραπεία για τα σπυράκια σου. Θα εφαρμόσεις φυσικά φρέσκο χυμό και όχι κάποιο του εμπορίου με συντηρητικά.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα που θα βουτήξεις στο χυμό και θα το ακουμπήσεις πάνω στα σπυράκια πριν τον ύπνο.

Ή εναλλακτικά μπορείς να αναμίξεις μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα και να φτιάξεις μια πάστα που θα εφαρμόσεις πάνω στα σπυράκια και θα την αφήσεις στη διάρκεια της νύχτας να ενεργήσει. Θα ξεβγάλεις με νερό το πρωί. Αν το δέρμα σου έχει ευαισθησία γενικά, συστήνεται η πρώτη μέθοδος με το πανί.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα