Κρέμα για άφθες – 6 Φυσικές συνταγές για να επιλέξετε

Αν και συνήθως είναι ακίνδυνες, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι άφθες είναι ενοχλητικές, οπότε είναι σημαντικό να ξέρουμε μια κρέμα για άφθες. Μια κρέμα ή μια συνταγή γενικότερα που μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να ετοιμάζουμε μόνες μας μόλις μια άφθα κάνει την εμφάνισή της στο στόμα μας.

Στο παρόν άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα θα δούμε αρκετές τέτοιες συνταγές και κρέμα για άφθες. Πρώτα, όμως, κρίνουμε σημαντικό να μιλήσουμε για το τι προκαλεί τις άφθες στη στοματική κοιλότητα, κάτι που λογικά θα σας απασχολήσει αν έρθετε σε επαφή με το ζήτημα. Από τι προκαλούνται οι άφθες, πώς αντιμετωπίζονται, σπιτικές συνταγές και κρέμες για άφθες με άμεσα αποτελέσματα.

Τι είναι οι άφθες

Οι άφθες, γνωστές και ως στοματικά έλκη, είναι μικρά σημαδάκια στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Μπορεί να εμφανιστούν ως μικροί «κρατήρες» στα τοιχώματα του στόματος, στα χείλη ή στη γλώσσα. Όπως προλογίσαμε, συνήθως είναι ακίνδυνες. Όμως, δεν είναι καθόλου ευχάριστες και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, ενόχληση, πόνο.

Αναγνωρίζοντας τις αιτίες πρόκλησής τους μπορείτε αυτόματα να περιορίσετε τις πιθανότητες για (επαν)εμφάνισή τους. Ασφαλώς, μπορείτε να επιλέγετε και από μία μέθοδο ή σπιτική κρέμα για άφθες από αυτές που θα αναφέρουμε στο τέλος του άρθρου.

Από τι προκαλούνται οι άφθες

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακριβής και τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Το βέβαιον είναι ότι δεν είναι ένας ο λόγος που μπορεί να οδηγήσει στο να βγει μια άφθα στο στόμα μας, αλλά συντρέχουν πολλοί παράγοντες που έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για το ζήτημα. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, είναι βοηθητικό πριν ψάξετε φαρμακευτική κρέμα για άφθες ή φτιάξετε τη δική σας, να μάθετε πώς προκαλούνται. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Αναλυτικά, οι λόγοι – παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:

1. Ερεθισμός στο εσωτερικό του στόματος

Η άμεση επαφή των τοιχωμάτων με βρώμικα χέρια, η λανθασμένη τοποθέτηση τεχνητής οδοντοστοιχίας, ένα λάθος σφράγισμα, το δάγκωμα στο μάγουλο περιλαμβάνονται εδώ.

2. Ορμονικές αλλαγές

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση άφθων στο στόμα, στα χείλη και στη γλώσσα. Κι αυτό κυρίως κατά την περίοδο της έμμηνου ρύσεως, πριν ή κατά τη διάρκεια της τελευταίας.

3. Ορισμένες τροφές

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να φέρουν ευθύνη για τα στοματικά έλκη. Τα πικάντικα και πολύ καυτερά φαγητά και το κιτρικό οξύ του λεμονιού, του πορτοκαλιού, του λάιμ, του γκρέιπφρουτ και λοιπών. Επίσης, η σοκολάτα, τα σκληρά φαγητά που μπορεί να γδάρουν το δέρμα εσωτερικά, αλλά και τα προϊόντα σίτου. Πριν αναζητήσετε κρέμα για άφθες, μπορείτε να σκεφτείτε τον περιορισμό ή τουλάχιστον το να είστε προσεκτικοί όταν καταναλώνετε τέτοιες τροφές.

4. Σταμάτημα του καπνίσματος

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διακοπή του καπνίσματος σε κάποιον συστηματικό καπνιστή μπορεί να έχει αυτή τη δυσάρεστη αρνητική συνέπεια. Αν έχετε ή προσπαθείτε να κόψετε το τσιγάρο και σας δυσκολεύουν τυχόν άφθες, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας.

5. Κάποιες οδοντόκρεμες

Διάφορες οδοντόπαστες έχουν κατηγορηθεί και για διαφορετικά ζητήματα, π.χ. την ευαισθησία στα ούλα που προκαλούν οδοντόκρεμες που κάνουν (όπως λένε) για λεύκανση. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες οδοντόκρεμες που εμπεριέχουν λαουρυλοθειϊκό νάτριο και πιστεύεται από τους ειδικούς ότι μπορούν να προκαλέσουν άφθες στη στοματική κοιλότητα.

6. Το άγχος

Είναι γνωστό τοις πάσιν πλέον πως το άγχος μπορεί να σωματοποιηθεί και να εκδηλωθεί με αρνητικά σωματικά συμπτώματα. Ένα εξ αυτών υποστηρίζεται πως είναι και τα στοματικά έλκη, δηλαδή οι άφθες στο στόμα. Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπουμε στα άρθρα: «Πώς να διώξω το άγχος με δική μου προσπάθεια», «Υπερβολικό άγχος – Πώς να το καταπολεμήσεις», «12 + 1 Απλοί τρόποι να νικήσεις το άγχος».

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις άφθες στο στόμα

Δεδομένου ότι γνωρίζετε τις αιτίες που προκαλούν στοματικά έλκη, μπορείτε αυτόματα να μειώσετε τις πιθανότητες να τα εμφανίζετε, οπότε δε θα χρειαστεί να ψάχνετε για κρέμα για άφθες. Στο πλαίσιο της προληπτικής αντιμετώπισης, επομένως, προτείνουμε να:

  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας ανά 3 μήνες ή μόλις βλέπετε ότι τα τριχάκια της έχουν αρχίσει να χαλούν, να «στραβώνουν».
  • Επιλέγετε μια οδοντόκρεμα που στα συστατικά της δε γράφει ότι εμπεριέχει λαουρυλοθειϊκό νάτριο (SLS).
  • Αποφεύγετε τα τρόφιμα που προαναφέραμε ή να τα καταναλώνετε με προσοχή να μην γδέρνουν το στόμα σας.
  • Προτιμάτε μαλακές οδοντόβουρτσες για το πλύσιμο των δοντιών σας.
  • Προσπαθείτε να διατηρείτε μια καλή στοματική υγιεινή, με ό,τι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει. Δείτε και το σχετικό άρθρο μας: «11 Τρόποι να βελτιώσεις την εικόνα και υγεία των δοντιών σου».

Κρέμα για άφθες – Επιλέξτε την καλύτερη μέσα από 6 διαφορετικές

Και μετά από όλα αυτά, εφόσον δείτε ότι εμφανίζονται σημαδάκια στη στοματική κοιλότητα, σίγουρα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία κρέμα για άφθες. Μπορείτε σίγουρα να αγοράσετε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, αλλά μπορείτε να ετοιμάσετε και τη δική σας κρέμα για άφθες. Ή, όχι κρέμα απαραιτήτως, αλλά κάποιο σπρέι ή μείγμα από λαδάκια. Πάμε να δούμε τις 6 εναλλακτικές που έχετε κι εσείς μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη – κατά τη γνώμη σας – κρέμα για άφθες στο στόμα!

1) Φακελάκι από χαμομήλι

Το χαμομήλι διαθέτει πληθώρα θεραπευτικών ιδιοτήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ηρεμιστικές, καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Επίσης, έχει ισχυρή αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, οπότε συνεισφέρει πολύ στην γρήγορη επούλωση του τραύματος.

Πολύ απλά, βουτάτε ένα φακελάκι με τσάι χαμομηλιού στο νερό για περίπου 1 λεπτό. Το τοποθετείτε στο στόμα σας και το αφήνετε για 5 λεπτά της ώρας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για 2 – 3 φορές την ημέρα.

2) Σπαθόλαδο ή (πόσιμο) βαλσαμέλαιο

Το προμηθεύεστε από ένα φαρμακείο ή ένα κατάστημα με βότανα και βιολογικά προϊόντα, σε μία μικρή ποσότητα. Είναι ένας εύκολος, αγνός, φυσικός κι αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίζετε απευθείας τις άφθες. Απλώς επικαλύπτετε καθημερινά, πρωί βράδυ, με μία – δύο σταγόνες.

3) Κρέμα για άφθες με λαδάκια

Συγκεκριμένα με αιθέρια έλαια, τα οποία αγοράζετε από μαγαζιά με βότανα, μαγαζιά με καλλυντικά προϊόντα, ή και φαρμακεία. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε και αλλού. Ρωτήστε για αυτό τον πωλητή!

Προετοιμασία και χρήση:

Σε ένα ποτήρι με 150 – 200 ml νερό, προσθέτετε:

  • 1 σταγόνα από το αιθέριο έλαιο της μέντας που είναι επουλωτικό κι αντισηπτικό,
  • 4 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λεβάντας που μυρίζει υπέροχα και
  • 3 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο περγαμόντο που είναι επίσης επουλωτικό.

Κάνετε πλύσεις πρωί και βράδυ ή πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Πλύσεις σημαίνει να βάζετε λίγη ποσότητα νερού με τα λαδάκια στο στόμα, το κλείνετε, ανακινείτε το υγρό να πάει παντού στο στόμα και φτύνετε. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει όλο το ποτήρι.

4)Δύο εναλλακτικές μέθοδοι με καρότο

Για την άμεση επούλωση κι αντιμετώπιση των άφθων μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το καρότο.

Πρώτος τρόπος:

Βράζετε 2 μεσαία καρότα, αφού τα πλύνετε, για περίπου 15 λεπτά μέσα σε 400 ml νερό. Αφού κρυώσει το νερό, αφαιρείτε τα καρότα και κάνετε πλύσεις (όπως και προηγουμένως) με το νερό. Επαναλαμβάνετε  2 φορές την ημέρα. Η δόση αυτή είναι επαρκής για 2 χρήσεις εξάλλου.

Δεύτερος τρόπος:

Αφαιρείτε και πλένετε καλά τα φύλλα από το καρότο. Θέλετε περίπου μία χούφτα από αυτά. Τα βράζετε για περίπου 15 λεπτά, σουρώνετε και κάνετε πλύσεις με το νερό πρωί και βράδυ.

5) Έλαιο καρύδας

Έχουμε δει το λάδι καρύδας να πρωταγωνιστεί σε μάσκες για τα μαλλιά («Μάσκες μαλλιών με λάδι καρύδας – Οι 6 καλύτερες»). Το έχουμε δει να συμπληρώνει συνταγές περιποίησης για το πρόσωπο και το σώμα, όπως λέμε και στο άρθρο μας «8 Συνταγές ομορφιάς με έλαιο καρύδας που θα λατρέψεις!». Τώρα το βλέπουμε και ως μία κρέμα για άφθες, ως το μοναδικό υλικό, δηλαδή, για την αντιμετώπιση των άφθων στο σπίτι.

Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Βάζετε μερικές σταγόνες του σε μία αποστειρωμένη γάζα και ταμπονάρετε την πληγείσα περιοχή. Επαναλαμβάνετε 2 – 3 φορές την ημέρα.

6) Σπιτικό spray για τις άφθες

Γιατί να αγοράσετε ένα του εμπορίου, που θα έχει μία δυσάρεστη οσμή και γεύση και να μην προτιμήσετε τη σπιτική… οδό; Αν κάποια άφθα έχει βγει στη στοματική κοιλότητα, μπορείτε να ετοιμάσετε και να χρησιμοποιείτε μέχρι να εξαφανιστεί το συγκεκριμένο σπρέι.

Προετοιμασία και χρήση:

Σε ένα μπουκαλάκι σπρέι, καλά πλυμένο και άδειο, προσθέτετε:

  • 8 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της μέντας,
  • 7 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο το ευκαλύπτου (τα δύο αυτά λαδάκια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες) και
  • 2 – 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας.

Ανακινείτε το δοχείο για να ανακατευτούν καλά τα συστατικά του. Ψεκάζετε απευθείας πάνω στο σημαδάκι της άφθας. Αμέσως θα ανακουφιστείτε από τυχόν πόνο κι ενόχληση, Συγχρόνως, θα περιοριστεί η φλεγμονή και θα αρχίσει η ταχύτερη επούλωση της άφθας. Ψεκάζετε μέχρι και 4 φορές την ημέρα. Φροντίζετε να ανακινείτε καλά το μπουκαλάκι πριν τη χρήση του περιεχομένου του.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα