Πώς να χάσετε βάρος με τη μεσογειακή δίαιτα – διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια ισορροπημένη και πλήρη σειρά διατροφικών συνηθειών, που έχει αποδείξει ότι είναι μια έγκυρος σύμμαχος στην απώλεια βάρους με έναν υγιή και “νόστιμο” τρόπο, ενώ σύμφωνα με πολλές μελέτες, λέγεται ότι βοηθάει στην πρόληψη πολλών ασθενειών της σύγχρονης κοινωνίας. Πρόκειται για μια διατροφή που εγγυάται την κατανάλωση των κύριων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα παρέχει συνολική χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη. Τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής – δίαιτας είναι τρόφιμα όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα ψάρια και τα λαχανικά, μαζί με μια “μέτρια” ποσότητα προϊόντων ζωικής προέλευσης. Σε προηγούμενο άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα αναφέραμε σχετικές πληροφορίες για τη μεσογειακή διατροφή, όπως για παράδειγμα τι είναι μεσογειακή διατροφή, ποιες τροφές περιλαμβάνει καθώς και ποια είναι η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Στο άρθρο αυτό αναφέρουμε τρόπους για το πως να χάσετε βάρος με τη μεσογειακή διατροφή – δίαιτα.

Πώς να χάσετε βάρος με τη μεσογειακή διατροφή

1. Μικρότερα γεύματα

Διαχωρίστε το φαγητό της ημέρας σε 4-5 μικρότερα γεύματα. Αυτό σας βοηθά να χωνέψετε τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά και να αξιοποιήσετε καλύτερα τα κύρια θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο φαγητό σας. Επίσης είναι ένας τρόπος για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

2. Τρώτε ζυμαρικά ολικής άλεσης

Τρώτε κατάλληλες ποσότητες ζυμαρικών ολικής άλεσης. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης καλό είναι να αποτελούν το κύριο ποσοστό των θερμιδικών αναγκών σας κάθε μέρα.

3. Επιλέξτε μαύρο ή πολύσπορο ψωμί

Συνοδεύσετε τα τρόφιμα με μαύρο ψωμί ή πολύσπορο. Τα ψωμιά ολικής αλέσεως παρέχουν αρκετές από τις απαραίτητες φυτικές ίνες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

4. Ελαιόλαδο

Τρώτε ελαιόλαδο ως την κύρια πηγή λιπαρών. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο είναι το κλειδί για την καλή υγεία της μεσογειακής διατροφής, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φαινόλες και άλλων συστατικών πολύ χρήσιμων για τη θωράκιση της καλής υγείας.

5. “Εναλλακτικά” κρέατα

Μπορείτε να επιλέξετε να καταναλώνετε εναλλακτικά κρέατα όπως το κοτόπουλο, το κουνέλι, τη γαλοπούλα, κ.τ.λ. Παρέχουν παρόμοια θρεπτική αξία με τα κόκκινα κρέατα, αλλά είναι λιγότερο λιπαρά από το φυσικό τους.

6. Ψάρια

Μην διστάζετε να τρώτε ψάρια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος. Έχουν υψηλή θρεπτική αξία και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Επίσης έχουν τα λεγόμενα “καλά λιπαρά”.

7. Όχι στο αλάτι

Αντικαταστήστε το αλάτι με παραδοσιακά μεσογειακά βότανα και μπαχαρικά. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος να περιορίσετε το αλάτι αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουν νόστιμα τα φαγητά που τρώτε.

8. Φρούτα και λαχανικά

Τρώτε άφθονα λαχανικά και φρούτα, τα οποία εγγυώνται την σωστή κατανάλωση φυτικών ινών και βιταμινών και ( ειδικά καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο με τίτλο “Μεσογειακή Διατροφή” του ηλεκτρονικού μας περιοδικού Δυναμική Γυναίκα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα