Πόσο «αθώα» είναι η σαλάτα σου;

Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα ή απλά προσπαθούμε να προσέξουμε και να ρυθμίσουμε τη διατροφή μας, τις περισσότερες φορές καταφεύγουμε ως επιλογή γεύματος στη σαλάτα. Είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για δίαιτα και διατροφή. Οι σαλάτες είναι από τις πιο απενοχοποιημένες επιλογές για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και τρώνε υγιεινά ή για όσους το «υποστηρίζουν» λέγοντας κάτι του τύπου «κάνω δίαιτα – τρώω μια σαλατούλα συνήθως» και παράλληλα κρατούν μπροστά τους ένα τεράστιο μπολ με ό,τι μπορείς να φανταστείς μέσα και μουλιάζουν ολόκληρες φραντζόλες ψωμί στα λάδια και τις παχυντικές σος της «σαλατούλας» τους.

Η σαλάτα δεν είναι πάντα αθώα

Δυστυχώς, αν δεν είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας θα δούμε ότι ακόμα και η σαλάτα δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται, αλλά αντίθετα μπορεί να κάνει τη μεγάλη ζημιά στη δίαιτα και τη σιλουέτα μας. Υπάρχουν γεύματα που δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε και τα θρεπτικά συστατικά που πιστεύουμε ότι λαμβάνουμε όταν τα καταναλώνουμε, τελικά δεν κάνουν τη δουλειά που πρέπει. Οι σαλάτες που θεωρούμε ότι μας χορταίνουν χωρίς να μας παχαίνουν και ταυτόχρονα μας προσφέρουν θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, στην πραγματικότητα συχνά είναι γεμάτες περιττά λάδια, σος, μαγιονέζα, κλπ, και κάνουν περισσότερο κακό στη διατροφή μας παρά καλό. Αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο όταν η σαλάτα δεν είναι σπιτική αλλά εστιατορίου, delivery, κλπ και τότε τα αποτελέσματα λόγω υλικών και ποιότητας είναι πολύ χειρότερα.

Σαλάτα του καίσαρα

Μια σαλάτα τύπου Καίσαρα(με κοτόπουλο), σαφώς περιέχει και θρεπτικά συστατικά και θεωρητικά μπορεί να είναι μια πολύ υγιεινή και διαιτητική επιλογή γεύματος (καθώς επίσης και χορταστική),δυστυχώς όμως αν δεν την φτιάξεις μόνος σου και την παραγγείλεις από έξω ή τη φας σε ένα εστιατόριο, η παχυντική σος και τα βουτηγμένα στο λάδι κρουτόν θα σε γεμίσουν λιπαρά. Αν το κοτόπουλο είναι από στήθος και είναι βραστό, η επιλογή είναι σοφή, διαφορετικά αν πρόκειται για πανέ κοτόπουλο ή γενικά τηγανισμένο, σοταρισμένο, κλπ, τα νέα είναι δυσάρεστα. Το ίδιο ισχύει και για τη σος. Αν τη φτιάξεις μόνη σου για να είναι πιο υγιεινή μπορείς να βάλεις 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο , 1 κουταλάκι μουστάρδα, 1 κουταλάκι λάδι και λίγο σκόρδο. Διαφορετικά, στα εστιατόρια και γενικά στις έτοιμες σαλάτες Καίσαρα συνήθως η σος περιλαμβάνει και μαγιονέζα αλλά ακόμα και το λάδι που χρησιμοποιείται ή όπου τηγανίζεται-ψήνεται το κοτόπουλο είναι αγνώστου προελεύσεως.

Σαλάτα του σεφ

Η σαλάτα του σεφ (μαρούλι, ζαμπόν, τυρί, αυγό, ντομάτα, αγγούρι, σος) παρότι έχει και αυτή κάποια θρεπτικά συστατικά, συνήθως πάει πακέτο με κάποιο παχυντικό κίτρινο τυρί, ζαμπόν, αυγό και σος, υλικά που ανεβάζουν τόσο τα λιπαρά όσο και τις θερμίδες. Σε εστιατόριο δε θα βρεις σαλάτα του σεφ που να περιέχει τυρί ή σος με λίγα λιπαρά. Έτσι το λίπος που περιέχει η σαλάτα αυτή και οι θερμίδες που λαμβάνεις μόνο κατάλληλα για δίαιτα και υγιεινή διατροφή δεν είναι. Μπορείς εναλλακτικά να φτιάξεις μια σαλάτα σεφ στο σπίτι με πολύ μαρούλι και άλλα λαχανικά (καρότο, λάχανο) ,1 φέτα γαλοπούλα αντί για ζαμπόν, κάποιο λάιτ τυρί, καθόλου σος και 1 αυγουλάκι φρέσκο.

Σαλάτα ζυμαρικών

Μια σαλάτα ζυμαρικών, μπορεί να περιέχει διάφορα υλικά και συνήθως στις έτοιμες υπάρχει σος μαγιονέζας ή περισσευούμενο λάδι, καθώς και μπόλικο παχυντικό τυρί ή διάφορα αλλαντικά. Πολλές σαλάτες τέτοιου τύπου περιλαμβάνουν και πέστο, υλικό που από μόνο του ανεβάζει στα ύψη τα λιπαρά. Είναι προτιμότερο να φτιάξεις μια σπιτική σαλάτα ζυμαρικών με ζυμαρικά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με μαγιονέζα λάιτ( ή καλύτερα καθόλου) ή με σπιτική σάλτσα πέστο. Μπορείς επίσης να την εμπλουτίσεις με βραστά λαχανικά ψιλοκομμένα και με γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Ούτως ή άλλως τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους και δε θα χρειάζεσαι παραπάνω γεύση ώστε να χρησιμοποιήσεις σος.

Τονοσαλάτα

Η τονοσαλάτα, μπορεί να είναι διαιτητική και υγιεινή για τη διατροφή μας, συνήθως όμως (κυρίως αν την παραγγείλουμε και δεν τη φτιάξουμε μόνες) συνοδεύεται και αυτή με μαγιονέζα ή κάποια άλλη σος με κύριο συστατικό της τη μαγιονέζα. Επίσης πολλές φορές ο τόνος που χρησιμοποιείται μπορεί να προέρχεται από κονσέρβα όπου διατηρείται μέσα σε λάδι και να μην έχει καν στραγγιστεί πριν μπει στη σαλάτα μας. Εναλλακτικά, αν η τονοσαλάτα μας περιλαμβάνει μπόλικο μαρούλι, κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό, αγγούρι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια, καλαμπόκι, λίγο λεμόνι, ελάχιστο ελαιόλαδο, ρίγανη και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φυσικά ο τόνος δεν «κάνει μπάνιο» στα λάδια, τότε είναι μια πολύ καλή και θρεπτική επιλογή για τη διατροφή μας.

Ντάκος

Επίσης διαιτητική επιλογή σαλάτας και πολύ γευστική, είναι ο ντάκος με παξιμάδι ολικής άλεσης, ντομάτα, λίγο ανθότυρο και λίγο ελαιόλαδο. Η ρόκα και το σπανάκι με λίγο ανθότυρο ή κάποιο λάιτ τυρί κρέμα είναι μια ακόμα υγιεινή επιλογή, όπως και μια απλή μαρουλοσαλάτα με κρεμμυδάκι φρέσκο, άνιθο και αγγουράκι, λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι, ή και μια ντοματοσαλάτα με κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ξερό κρεμμύδι, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα