Αύξηση βάρους – 4 Πιθανές αιτίες

Η αύξηση βάρους είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν με διάφορες μεθόδους, δίαιτες και με πολλή προσπάθεια να επιτύχουν να αδυνατίσουν. Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ κάνουμε ακριβώς ότι μας έχει πει ο διατροφολόγος μας, ή αυτά που έχουμε διαβάσει σε κάποιο ιατρικό άρθρο, ή ακόμα τηρούμε κατά γράμμα την δίαιτα που μας έδωσαν από το γυμναστήριο, μας αντί να χάνουμε βάρος εμείς είτε δυσκολευόμαστε να αδυνατίσουμε, είτε ακόμα χειρότερα φουσκώνουμε ή βάζουμε κιλά.

Αρχικά βέβαια θα πρέπει να αποκλείσετε κάθε πιθανή αιτία η οποία οφείλεται σε διαστρεβλωμένη ή λανθασμένη αντίληψη που πιθανώς να έχετε εσείς η ίδια με τον τρόπο που πραγματοποιείται η αύξηση βάρους στον ανθρώπινο οργανισμό. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν για παράδειγμα ότι εάν καταναλώνουν λαίτ φαγητά ή αναψυκτικά, διαιτητικά γλυκά και άλλα ακίνδυνα φαινομενικά προϊόντα δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσουν το βάρος τους. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή να λέτε και εσείς οι ίδιες πολλές φορές «μα αφού προσέχω τι τρώω πως παχαίνω». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι μια από τις λύσεις που έχει ο γρίφος για την αύξηση βάρους. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι τρως αλλά πόσο τρως. Σημασία έχει η ποσότητα.

Επειδή λοιπόν για όλα τα πράγματα υπάρχει εξήγηση και κάθε πρόβλημα έχει την λύση του, έτσι και εμείς και με βάση πάντα ότι δεν παρεκκλίνετε από το πρόγραμμα σας θα σας δώσουμε κάποιες πιθανές αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση βάρους. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε ή δεν σας συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω.

Αιτίες αύξησης βάρους

1. Έχετε περισσότερο άγχος από ότι πρέπει

Όπως σας έχουμε ξανά αναφέρει άλλωστε εμείς εδώ στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα, το άγχος όταν παύει να είναι παραγωγικό γίνεται καταστροφικό. Έτσι καταστρέφει ή μάλλον επιβραδύνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Τις λειτουργίες εκείνες οι οποίες όταν ο οργανισμός λειτουργεί και βρίσκεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς εκτελεί σωστά.

Δυστυχώς όταν αγχωνόμαστε ο μεταβολισμός μας κολλάει, ενώ ταυτόχρονα όταν βρισκόμαστε για πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας σε κατάσταση έντονου άγχους το οποίο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, τότε ο οργανισμός μας εκκρίνει κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες οι οποίες ευθύνονται και σχετίζονται με την αποθήκευση λίπους και την αύξηση βάρους.  Προσπαθήστε λοιπόν, όσο μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας έτσι ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο η αύξηση βάρους σας να ευθύνεται σε αυτό τον παράγοντα.

2. Έχετε κάποια ορμονική διαταραχή

Οι περισσότερες γυναίκες που τρέφονται σωστά, γυμνάζονται εντατικά αλλά συγχρόνως αυξάνουν τον βάρος τους, έχει παρατηρηθεί ότι κάνοντας ορμονολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις ορμόνες τους υπολειτουργούσαν. Έτσι εάν αναγνωρίζετε σε αυτή την κατηγορία εσάς, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε σύντομα τον γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας παραπέμψει να κάνετε τις κατάλληλες ορμονολογικές εξετάσεις.

Ακόμα και η απλή διακύμανση και η μικρή αυξομείωση κάποιας ορμόνης μπορεί να έχει αντίκτυπο στο σωματικό σας βάρος και για αυτό να είναι δύσκολο να εντοπίσετε και να καταλάβετε την αιτία για την αύξηση βάρους χωρίς τις κατάλληλες εξετάσεις. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι πολλές γυναίκες έχουν βρει λύση στον γρίφο του προβλήματος της αδικαιολόγητης αύξησης βάρους ρυθμίζοντας απλά τις ορμόνες τους.

3. Προσοχή στα φάρμακα που λαμβάνετε

Ένας άλλος λόγος ο οποίος φαινομενικά φαντάζει ανάξιος παρατήρησης και σίγουρα δεν θα υποψιαζόσασταν ότι ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την αύξηση βάρους είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων που λαμβάνουμε και ιδιαίτερα εάν αυτά περιέχουν κορτιζόνη.

Η κορτιζόνη είναι μια ουσία η οποία όταν εισχωρεί στον οργανισμό μας και πιο συγκεκριμένα όταν την λαμβάνουμε σε ενέσιμη μορφή ή σε μορφή χαπιού μας φουσκώνει και μας κάνει να παίρνουμε τουλάχιστον 3 έως 4 κιλά ανεξαρτήτως διατροφής. Σε περίπτωση όμως που λίγο δεν προσέξουμε τα κιλά μας θα εκτοξευθούν σε συνδυασμό με την λήψη της κορτιζόνης.

Φυσικά η λύση δεν είναι να μην λαμβάνουμε τα φάρμακά μας αλλά να δείχνουμε υπομονή και να αντιμετωπίζουμε με επιείκεια το σώμα μας. Άλλωστε κάποια στιγμή θα τελειώσει η φαρμακευτική αγωγή και εμείς θα ξέρουμε την αιτία που αυξήθηκε το βάρος μας. Έτσι θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σωστά και αυτό είναι που έχει σημασία.

Σε κάθε περίπτωση εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την αύξηση βάρους συζητήστε με τον γιατρό σας και ενημερωθείτε για οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε έτσι ώστε να γνωρίζετε εάν αυτή είναι η αιτία του προβλήματος.

4. Υπερεκτιμάτε την άσκηση

Διαβάζοντας τον τίτλο ίσως να παραξενευτήκατε όμως σας λέμε ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες γυναικών οι οποίες ισχυρίζονται ότι ενώ ξεκίνησαν γυμναστήριο παρατήρησαν αύξηση βάρους. Αυτό όσο παράξενο και εάν ακούγετε είναι εφικτό να συμβεί.

Συνήθως όταν ξεκινάμε κάποιας μορφής άσκηση τις περισσότερες φορές υπερτιμούμε τις θερμίδες που νομίζουμε ότι καταναλώνουμε και έτσι τρώμε πολύ περισσότερο από ότι πραγματικά χρειαζόμαστε. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία να θυμάστε πάντα ότι ένας άνθρωπος που γυμνάζετε σε φυσιολογικούς ρυθμούς πάντα, σε σχέση με ένα άνθρωπο που δεν γυμνάζεται, δεν χρειάζεται να καταναλώνει πολλές παραπάνω θερμίδες και πόσο μάλλον δεν πρέπει να καταναλώνει λανθασμένες και λιπαρές τροφές. Στην πραγματικότητα πρέπει να κάνετε το αντίθετο.

Όλες εσείς που γυμνάζεστε λοιπόν θα πρέπει να προσέχετε πολύ τι τρώτε και ιδιαίτερα μετά την άσκηση όπου οι μυς σας για να αναπληρώσουν την μάζα τους θα χρησιμοποιήσουν ότι τροφή τους δώσατε. Έτσι πρέπει να αποφεύγετε γλυκά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και άλλες κακής ποιότητας τροφές. Θα πρέπει να ακολουθείτε ευλαβικά σωστή διατροφή και να παρεκκλίνετε μόνο μια φορά την εβδομάδα εάν δεν θέλετε να φουσκώνετε και να αυξάνετε το βάρος σας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα