Εγκυμοσύνη και διατροφή

Πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται αν θα πρέπει να τρώνε διαφορετικά από ό,τι συνήθιζαν πριν και αν ναι τότε τι; Κατ’ αρχήν ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μια έγκυος γυναίκα σίγουρα θα πρέπει να τρώει καλά και σωστά. Αυτό θα της εξασφαλίσει ότι θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το αναπτυσσόμενο μωράκι της. Αν και εσύ είσαι έγκυος και γνωρίζεις ότι πριν δεν ακολουθούσες και τόσο υγιεινή διατροφή, τώρα ίσως ήρθε η ώρα που θα πρέπει να ξεκινήσεις οπωσδήποτε να λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα από ολοκληρωμένα και ισορροπημένα γεύματα. Τα γεύματά σου θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ποικιλία τροφών από τα 4 βασικά γκρουπ τροφών που αναφέρονται παρακάτω.

Φρούτα και λαχανικά:

Μπορείς να αγοράσεις φρούτα και λαχανικά σε διάφορες μορφές όπως φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσέρβα, χυμό ή αποξηραμένα. Ο στόχος πρέπει να είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων κάθε μέρα. (1 μερίδα περίπου ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι)

Τροφές με άμυλο:

Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες. Προσπάθησε να καταναλώνεις τροφές ολικής αλέσεως. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια. Η κατανάλωση ψαριών 2 φορές την εβδομάδα βοηθάει πολύ τον οργανισμό. Όσο για τα αυγά, καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο το ασπράδι.

Γαλακτοκομικά προϊόντα:

Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν γάλατα, τυριά και γιαούρτια. Χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με τα ψάρια είναι καλές πηγές ιωδίου. Μια έγκυος γυναίκα χρειάζεται τις τροφές με ιώδιο, έτσι ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μωρού της.

Ποσότητα τροφών

Το σώμα της εγκύου γίνεται πιο αποδοτικό στη χρήση ενέργειας από τις τροφές. Αυτό σημαίνει ότι μια έγκυος δεν χρειάζεται αύξηση της κατανάλωσης της τροφής μέχρι να φτάσει περίπου στους 6 μήνες. Από εκεί και πέρα το μωράκι έχει αρχίσει να μεγαλώνει αρκετά οπότε και οι ενεργειακές ανάγκες σου θα αυξηθούν περίπου κατά 200-300 θερμίδες. Η όρεξή σου πάντως είναι ο καλύτερος οδηγός που σε βοηθάει αλάνθαστα να καταλάβεις τις ποσότητες τροφίμων που πρέπει να καταναλώσεις. Τις πρώτες εβδομάδες τις εγκυμοσύνης, η όρεξή σου μπορεί να πέσει δραματικά ενώ μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν τρως καλά. Κατά τα μεσαία στάδια της εγκυμοσύνης, η όρεξή σου μπορεί να είναι περίπου ίδια με αυτή που είχες όταν δεν ήσουν έγκυος ή και ελαφρώς αυξημένη. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης η όρεξή σου προφανώς θα είναι αυξημένη. Αν νιώθεις καούρες, τότε ίσως τα πολλά μικρά γεύματα σε σχέση με λίγα και μεγάλα ίσως βοηθήσουν την κατάσταση. Ένας σημαντικός κανόνας που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι καλό είναι να τρως όταν πεινάς. Αν επιλέγεις ισορροπημένες τροφές καθημερινά, τότε θα κερδίζεις βάρος με σταθερό ρυθμό καθώς το μωράκι σου θα μεγαλώνει.

Συμπληρώματα διατροφής

Σε έναν ιδανικό κόσμο στον οποίο θα επέλεγες πάντα να καταναλώνεις τις τροφές που σου παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δεν θα χρειαζόσουν τίποτα άλλο. Ωστόσο επειδή η πραγματική ζωή είναι διαφορετική, ένα συμπλήρωμα βιταμινών – μεταλλικών στοιχείων, ίσως σου εξασφαλίζει ότι λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα συστατικά. Σε πολλές εγκύους συνιστάται η λήψη φυλλικού οξέως (Βιταμίνη Β9) κατά τους πρώτους μήνες τις εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη βοηθάει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού. Άλλα συμπληρώματα διατροφής που ενδεχομένως ο γιατρός να προτείνει στην έγκυο είναι συμπληρώματα που περιέχουν μεταλλικά συστατικά όπως σίδηρος. Η ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη του μωρού. Προσοχή. Μην πάρεις ποτέ τίποτα από μόνη σου αν δεν στο έχει προτείνει ο γιατρός σου. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που δεν θα έκαναν καλό στο μωρό.

Αύξηση βάρους

Αν αναρωτιέσαι για το σωστό ρυθμό αύξησης του βάρους σου, η απάντηση είναι σταδιακά και σταθερά. Το πιθανότερο είναι να βάλεις περίπου 10 με 12,5 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να έχεις υπόψη σου ότι η αύξηση του βάρους διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, δεδομένου ότι εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ είναι να εστιάσεις στην υγιεινή διατροφή και γενικά στην υγιεινή ζωή (κομμένα τα τσιγάρα και τα ποτά).

Πόσα γεύματα πρέπει να τρώει μια έγκυος;

Ακόμα και αν δεν πεινάς εσύ, είναι αρκετά πιθανόν να πεινάει το μωράκι σου για αυτό να προσπαθείς να τρως τακτικά. Ο στόχος είναι τρία γεύματα την ημέρα με δύο υγιεινά σνακ ενδιάμεσα. Οι φυτικές ίνες και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως θα βοηθήσουν να δαμάσεις το αίσθημα της πείνας και θα σου παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι τόσο εσύ όσο και το αναπτυσσόμενο μωράκι σου. Δεν χρειάζεται να αποκλείσεις όλα τα αγαπημένα σου φαγητά απλά και μόνο επειδή είσαι έγκυος. Ωστόσο οι τροφές με πολλά λιπαρά, πολύ αλάτι και ζάχαρη θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Όσο αφορά τα Σνακς προσπάθησε να φας για παράδειγμα μια μπανάνα αντί για ένα σακουλάκι πατατάκια.

Καλή λευτεριά!!!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα