Βραδινή συχνοουρία – Αιτίες – Αντιμετώπιση

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να χαλάσουν το βραδινό μας ύπνο· κάποιο αναπάντεχο τηλεφώνημα, ένας εφιάλτης, οι βραδινές λιγούρες που συχνά – πυκνά μας πιάνουν (για τις βραδινές λιγούρες ανατρέξτε στο σχετικό και πρόσφατο άρθρο μας που θα σας κατατοπίσει πλήρως και πολυπλεύρως), ακόμη και η βραδινή συχνοουρία. Για ακριβώς αυτό το τελευταίο, μάλιστα, θα μιλήσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο: τη βραδινή συχνοουρία. Το τι είναι η βραδινή συχνοουρία, ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να ευθύνονται και να προκαλούν τη βραδινή συχνοουρία και ποια είναι η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος είναι τα ζητήματα που θα συζητήσουμε σχετικά διεξοδικά. Ασφαλώς, δεν είμαστε ιατροί, ωστόσο το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει είναι – πιστεύουμε – επαρκές προς την πληροφόρησή σας. Ας αφήσουμε, όμως, τα πολλά λόγια κι ας μπούμε στο κυρίως θέμα!

Τι είναι η βραδινή συχνοουρία;

Τη βραδινή συχνοουρία μπορεί να την ακούσετε και με την ονομασία νυκτοουρία ή υπερλειτουργική κύστη κατά τη διάρκεια της νυκτός – το δεύτερο μάλλον δύσκολα (!) αφού πρόκειται για την επιστημονική ονομασία του φαινομένου.

Είναι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε ήδη, η κατάσταση εκείνη που η ουροδόχος κύστη μας γεμίζει, προκαλώντας μας μες στο βράδυ μια ενόχληση και ωθώντας μας στο να σηκωνόμαστε άρον – άρον προκειμένου να ουρήσουμε, κι ας είναι 4 η ώρα το ξημέρωμα.

Σε φυσιολογικά επίπεδα, η ουροδόχος κύστη είναι «σχεδιασμένη» έτσι ώστε να αδειάζει περίπου 5 φορές την ημέρα, μία από τις οποίες φορές ενδέχεται να είναι καταμεσής του βραδιού, όταν η προηγούμενη ούρηση ήταν αρκετά νωρίς το βράδυ ή ακόμα και το περασμένο απόγευμα. Πιο συγκεκριμένα, η χωρητικότητα της κύστεώς μας είναι περίπου 300-500 κυβικά εκατοστά, ενώ τα ούρα τα οποία εντός εικοσιτεσσέρων ωρών αποβάλλονται είναι γύρω στα 1.500 κυβικά εκατοστά. Έτσι, όποτε η προαναφερόμενη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστεως γεμίζει, είναι επιτακτική η ούρηση. Στις περιπτώσεις που η επιθυμία – ανάγκη για ούρηση είναι πολύ συχνότερη, μέχρι και 10, 15 ή ακόμα και 20 φορές ανά 24ωρό, τότε προφανώς υπάρχει συχνοουρία, ενώ όταν αυτή είναι εμφανής και κατά τις βραδινές ώρες, καταμεσής του ύπνου μας, τότε ασφαλώς και πρόκειται για βραδινή συχνοουρία.

Η αλήθεια είναι πως η βραδινή συχνοουρία (ή νυκτοουρία, με μία λέξη) είναι κάτι που θα συμβεί σε όλες και όλους μας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας ή για μερικές φορές, σποραδικά και μεμονωμένα. Τότε, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η βραδινή συχνοουρία δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας, ή , για να είμαστε ακριβείς, δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ασθένειας από την οποία πάσχουμε, δεν το έχουμε καταλάβει και η βραδινή συχνοουρία μας το υποδεικνύει. Γιατί, αν συμβεί μία, δύο, πέντε φορές μεμονωμένα, κατά πάσα πιθανότητα είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό.

Εντούτοις, όταν το παρατηρούμε ότι ξυπνάμε πολλά βράδια συνεχόμενα τουλάχιστον από 1 φορά ανά βράδυ για να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα του σπιτιού μας, τότε μάλλον πάσχουμε από βραδινή συχνοουρία, η οποία βέβαια είναι πιθανότατα σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας.

Επιπροσθέτως, γύρω από τη βραδινή συχνοουρία κυκλοφορεί η «φήμη» ότι είναι ένα φαινόμενο που έχει να κάνει κατά κόρον με τους ηλικιωμένους. Δε διαφωνούμε· πράγματι οι ηλικιωμένοι συμβαίνει να ξυπνάνε πολλά βράδια τους προκειμένου να ουρήσουν. Ωστόσο, η βραδινή συχνοουρία δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία, αλλά και με πολυάριθμους άλλους παράγοντες που δύνανται να την προκαλέσουν. Οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής, η κατάθλιψη, το έντονο στρες μας ή η εγκυμοσύνη είναι ενδεικτικά κάποιες αιτίες που δύνανται να μας κάνουν να έχουμε βραδινή συχνοουρία. Ποιες είναι οι υπόλοιπες πιθανές αιτίες για τη βραδινή συχνοουρία; Διαβάστε παρακάτω!

Ποιες είναι πιθανές αιτίες που προκαλούν τη βραδινή συχνοουρία;

Ποικίλες και διαφορετικές μεταξύ τους είναι οι αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται η βραδινή συχνοουρία που έχουμε. Οι κυριότερες εξ αυτών είναι οι παρακάτω:

  1. Η έλλειψη της αντιδιουρητικής ορμόνης που καλείται βεζοπρεσσίνη.
  2. Τα στενώματα στην ουρήθρα.
  3. Η πέτρα στην ουροδόχο κύστη.
  4. Η νευρογενής κύστης,
  5. Η κυστίτιδα.
  6. Η ουρολοίμωξη.
  7. Ο καρκίνος της κύστεως.
  8. Ο σακχαρώδης διαβήτης.
  9. Η ηπατική ανεπάρκεια.
  10. Οι διάφορες ορμονικές διαταραχές.
  11. Η εγκυμοσύνη, συνοδευόμενη ίσως με κάποια άλλη από τις υπόλοιπες 17 αιτίες.
  12. Οι συνεχόμενες/ συστηματικές φλεγμονές, όπως είναι οι ιώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις κ.τ.λ.).
  13. Η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά νοσήματα.
  14. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (διουρητικά φάρμακα, νευροληπτικά και άλλα).
  15. Η υπερβολική κατανάλωση υγρών πριν κοιμηθούμε και γενικότερα κατά τις βραδινές ώρες.
  16. Η κατάχρηση αλκοόλ.
  17. Η (κατά)χρηση ναρκωτικών ουσιών.
  18. Το έντονο άγχος, το οποίο συνήθως εμφανίζεται αφού παρέλθει η στρεσογόνος περίοδος, και παρουσιάζεται κυρίως στις πιο νεαρές ηλικίες.

Πώς θα γίνει εφικτή η αντιμετώπιση της βραδινής συχνοουρίας;

Ασφαλώς και η βραδινή συχνοουρία είναι ένα θέμα που χρήζει παρακολούθησης το ταχύτερο δυνατόν. Έτσι, μόλις αντιληφθείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανίζετε βραδινή συχνοουρία, είναι υποχρεωτικό να επισκεφθείτε άμεσα έναν ουρολόγο, ακόμη κι αν δεν είστε εντελώς σίγουρες ότι όντως πάσχετε από το εν λόγω πρόβλημα. Και μόνο οι αιτίες και συνάμα ασθένειες που πιθανώς να ελλοχεύουν πρέπει να σας βάζουν σε σκέψεις και να σας καθιστούν υπεύθυνες αν συμβεί να παρατηρήσετε ή να υποψιαστείτε πως μπορεί και να έχετε βραδινή συχνοουρία.

Τα απλά βήματα που έχετε να ακολουθήσετε για την αντιμετώπιση της βραδινής συχνοουρίας είναι τα εξής:

  1. Είναι καλό να κρατάτε ένα ημερολόγιο μέσα στο οποίο να σημειώνετε τις ώρες που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα σας για ούρηση, καθώς ακόμα και τις φορές που συμβαίνει να έχετε απώλεια ούρων μέσα στην ημέρα. Μην το θεωρείτε ανούσιο· είναι σημαντικό και βασικό προαπαιτούμενο για το δεύτερο κατά σειρά απλό βήμα που αρμόζει να ακολουθήσετε για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματός σας.
  2. Προσπαθήστε μόνες σας να λάβετε τον πλήρη (όσο γίνεται) έλεγχο της ουροδόχου κύστεώς σας. Για να το επιτύχετε αυτό, φτιάξτε είτε νοητά στο μυαλό σας είτε γραπτά σε ένα χαρτί ένα πρόγραμμα, στο οποίο θα επιδιώκετε να είστε πιστές και να το ακολουθείτε επί καθημερινής βάσεως. Παραδείγματος χάριν, αφού περάσουν 2 – 3 ημέρες που θα έχετε πρώτα καταγράψει τη συχνότητα των φορών που πήγατε τουαλέτα, έπειτα γράψτε ένα πρόγραμμα μερικών ημερών (π.χ. μίας εβδομάδας), το οποίο απλώς θα έχετε συμπεριλάβει τις ώρες που επιτρέπετε στον εαυτό σας να μετέρχεται την τουαλέτα του σπιτιού σας. Έτσι, αν πρώτα πηγαίνατε στην τουαλέτα κάθε 1 ώρα, φροντίστε για λίγες μέρες να τηρήσετε ένα πρόγραμμα που θα σας αφήνει να πηγαίνετε κάθε 1,5 ώρα, ενώ μετά από κάμποσες μέρες κάθε 2 ώρες και πάει λέγοντας.
  3. Απαλλαγείτε από τη συνήθεια που προφανώς θα έχετε αποκτήσει σχετικά με το να πηγαίνετε στην τουαλέτα «προληπτικά», προκειμένου δηλαδή να αποφύγετε μήπως σας έρθει η ανάγκη για ούρηση.
  4. Κάντε πολύ λίγα λεπτά την ημέρα λίγες ασκήσεις Kegel, οι οποίες (πέραν των άλλων) συντείνουν στη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως, του πυελικού υμένα καθώς και της ουρήθρας. Μάλιστα, οι εν λόγω ασκήσεις είναι θαυματουργές τόσο για τη διακοπή της βραδινής συχνοουρίας, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας της σεξουαλικής επαφής και της λειτουργίας της όλης περιοχής μετά τον τοκετό.
    Η πιο απλή που μπορείτε να κάνετε είναι η ακόλουθη:
    – Σφίξτε τους πυελικούς μύες, τους μύες δηλαδή που βρίσκονται στην «ευαίσθητη» περιοχή για 5 δευτερόλεπτα.
    – Αφήστε τους αμέσως χαλαρούς για τα επόμενα 5 δευτερόλεπτα.
    – Σφίξτε τους και πάλι για επιπλέον 5 δευτερόλεπτα.
    – Χαλαρώστε τους ξανά.
    – Κάντε 15 επαναλήψεις.
    – Με τον καιρό, θα μπορέσετε να αυξήσετε το χρόνο που θα κρατάτε σφιγμένους τους μύες αυτούς και θα έχετε ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα