Δίαιτα χωρίς ψωμί – Γιατί να την επιλέξεις;

Για πάρα πολλούς ανθρώπους, το ψωμί είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γεύματος ή σνακ και δεν μπορούν να φανταστούν τη διατροφή τους χωρίς αυτό. Είναι κατανοητό, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να σκεφτούμε ότι η καθημερινή και υπερβολική κατανάλωση ψωμιού ενδέχεται να μας δημιουργεί προβλήματα τόσο στην εμφάνιση και τη σιλουέτα μας (μιας και σαφώς μας προσθέτει κιλά), όσο και στην υγεία και ευεξία μας (μιας και όσο περίεργο κι αν ακούγεται ευθύνεται για κάποια θέματα υγείας μακροπρόθεσμα).

Αρκεί να γνωρίζουμε ότι με το να τρώμε μεγάλη ποσότητα ψωμιού επιβαρύνουμε το σώμα και τον οργανισμό μας με μεγάλο ποσοστό ζάχαρης, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι παθήσεις καρδιάς, κ.ά. Σίγουρα, αυτά είναι παράγοντες για να μας κάνουν να σκεφτούμε το να υιοθετήσουμε μια δίαιτα χωρίς ψωμί όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την καλή υγεία μας.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως ακόμα και το ψωμί πρώτον, δεν είναι αναντικατάστατο και δεύτερον, δεν είναι απαραίτητο να το αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας μονομιάς αλλά μπορούμε να το περιορίσουμε σταδιακά μέχρι να το βγάλουμε κάποια στιγμή τελείως ή να το μειώσουμε στο ελάχιστο. Σε αυτό θα μας βοηθήσει φυσικά και η συμβουλή ενός ειδικού.

Γιατί θα μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε μία δίαιτα χωρίς ψωμί – 5 Λόγοι

1. H κατανάλωση ψωμιού ανεβάζει πολύ το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μας

Το αν θα αυξήσει και πόσο το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας κάθε τι που καταναλώνουμε, εξαρτάται από το λεγόμενο γλυκαιμικό δείκτη της εκάστοτε τροφής. Τα φαγητά που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ανεβάζουν το σάκχαρο και οδηγούν σε αυξημένη έκκριση της ινσουλίνης. Το ψωμί ανήκει στις τροφές με αρκετά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μάλιστα μεγαλύτερο από αυτόν της ζάχαρης που καταναλώνουμε μέσω του καφέ ή άλλων ροφημάτων που πίνουμε. Αυτό σημαίνει ότι η συχνή και μεγάλη κατανάλωση του ψωμιού και αντίστοιχων προϊόντων (διάφορα αρτοπαρασκευάσματα), οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας και σε μεγάλη έκκριση της ινσουλίνης που με τη σειρά της προκαλεί την αντίσταση στην ινσουλίνη και αυτό συνεπάγεται την αύξηση βάρους και πρόσληψη κιλών. Αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος που συστήνεται η δίαιτα χωρίς ψωμί.

2. Δεν είναι μύθος πως το ψωμί μας προσθέτει πάχος

Όπως είπαμε, το ψωμί διαθέτει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και γι’ αυτό εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης από τον οργανισμό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αυξημένο επίπεδο της γλυκόζης που υπάρχει στο αίμα. Η γλυκόζη που είναι σε μεγάλη ποσότητα και υπάρχει σε περίσσεια, μετατρέπεται από την ινσουλίνη σε τριγλυκερίδια και συνεπώς σε λίπος που συσσωρεύεται και αποθηκεύεται στο σώμα μας και κυρίως στην κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, μετά από την απομάκρυνση της περίσσειας γλυκόζης αισθανόμαστε ξανά ότι πεινάμε γιατί θέλει ενέργεια ο οργανισμός μας και έτσι καταφεύγουμε πάλι στους υδατάνθρακες είτε μέσω κάποιου γεύματος είτε με κάποιο ρόφημα που έχει αρκετή ζάχαρη. Επομένως, στην ουσία γίνεται ένας κύκλος που πάντα οδηγεί σε αποθήκευση λίπους και προσθήκη βάρους.

3. Στη σύστασή του ψωμιού υπάρχει η γλουτένη

Όλο και πιο συχνά πλέον ακούμε για ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κάποια ευαισθησία στην ουσία αυτή και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα πολλά τρόφιμα κυκλοφορούν πια χωρίς τη γλουτένη στη σύστασή τους. Η γλουτένη σε όσους δημιουργεί πρόβλημα μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες στην υγεία με πιο γνωστή την πάθηση κοιλιοκάκη, αλλά και άλλες παθήσεις στο έντερο (όπως η νόσος Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα) αλλά και πολλές άλλες, ακόμα και κατάθλιψη ή ρευματοειδή αρθρίτιδα σύμφωνα με μελέτες. Το ψωμί, λοιπόν, είτε φτιάχνεται με κανονικό είτε με ολικής άλεσης αλεύρι περιέχει γλουτένη (το αλεύρι δηλαδή) κάτι που για πολλούς ανθρώπους προκαλεί σοβαρά προβλήματα όπως είδαμε. Μία δίαιτα χωρίς ψωμί λοιπόν θα είναι και χωρίς γλουτένη και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί μπορεί να την ακολουθήσει οποιοσδήποτε.

4. Η συνεχής κατανάλωση ψωμιού μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή

Σου ακούγεται απίθανο αλλά είναι πραγματικότητα. Το ψωμί στη σύστασή του περιέχει μεγάλο ποσοστό από Ω-6 λιπαρά οξέα που έχουν αντίθετη δράση από τα Ω-3, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη. Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώνεις σε καθημερινή βάση και σε μεγάλες ποσότητες το ψωμί, ενδέχεται να δημιουργηθεί σταδιακά μία μικρή φλεγμονή στον οργανισμό που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα και ασθένειες (π.χ. καρδιακές παθήσεις, Alzheimer, αρθρίτιδα, διαβήτης, κ.ά.)

5. Ανήκει στις τροφές που μας προκαλούν εθισμό

Όσο περισσότερο ψωμί καταναλώνουμε τόσο περισσότερο το επιθυμούμε και τόσο πιο δύσκολο γίνεται να το περιορίσουμε. Η κατανάλωση ψωμιού λειτουργεί και αυτή εθιστικά όπως η ζάχαρη αλλά και πολλές άλλες τροφές. Το ψωμί ανήκει στους υδατάνθρακες οι οποίοι ενεργοποιούν ένα μέρος του εγκεφάλου και προκαλούν την έκκριση της ντοπαμίνης η οποία μας δηλώνει την ευχαρίστηση κι έτσι γίνεται ένας κύκλος και θέλουμε να καταναλώνουμε ακόμα περισσότερους υδατάνθρακες για να νιώθουμε ακόμα καλύτερα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα