Αρχική / Πρόσωπο / Πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ – 4 Απλοί τρόποι
πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ

Πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ – 4 Απλοί τρόποι

Έχεις ένα σωρό κραγιόν που είτε κατά λάθος είτε λόγω παλαιότερης μόδας είναι glossy; Θέλεις να μάθεις πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ ή ακόμα και όλα σου τα κραγιόν; Το γυναικείο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα έχει για εσένα τους 4 απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε κραγιόν σου matte. Φυσικά, δε θα μείνουμε μόνο σε αυτό το κομμάτι, δεδομένου ότι είναι σημαντικό να μιλήσουμε και για το πώς να φοράς σωστά τα ματ κραγιόν που θα φτιάξεις μόνη σου!

Γιατί να επιλέγεις ματ κραγιόν

Πριν μιλήσουμε, λοιπόν, για το πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε εν συντομία στους βασικότερους λόγους που αρμόζει όλες μας να έχουμε κατά νου όταν επιλέγουμε το κραγιόν που θα φορέσουμε. Πιο ειδικά:

  1. Καταρχάς, τα ματ κραγιόν είναι μακράν σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις της μόδας (μπορείς να δεις όλες τις τάσεις της μόδας για το Μακιγιάζ Άνοιξη – Καλοκαίρι 2018 πατώντας στο σύνδεσμο). Πέρασαν τα 80s και τα 90s όπου τα αστραφτερά και λαμπιριστά κραγιόν και lip glosses έκαναν θραύση! Πλέον το matte είναι η κυρίαρχη τάση.
  2. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας μακράν κραγιόν αφήνεις περιθώριο για λάμψη στο υπόλοιπο πρόσωπό σου, την οποία και μπορείς φυσικά να επιτύχεις με μία λαμπερή σκιά ή ακόμη με πινελιές λαμπερού highlighter στα κατάλληλα σημεία του προσώπου σου. Ειδάλλως, εάν έβαζες ένα κραγιόν αστραφτερό, τότε θα ήταν too much να προσθέσεις μη ματ σκιά και highlighter.
  3. Τέλος, μην ξεχνάς πως τα ματ κραγιόν κάνουν τα χείλη να φαίνονται πιο μεγάλα απ’ ό,τι είναι. Πόσο μάλλον εάν συγκρίνουμε το αποτέλεσμα που δίνει ένα ματ κραγιόν με αυτό που δίνει ένα glossy κραγιόν, μιας και το δεύτερο μπορεί να κάνει τα χείλη σου να φαίνονται και πιο μικρά απ’ ό,τι είναι.

Πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ χρησιμοποιώντας σκιά ματιών

Ο πρώτος και πολύ απλός τρόπος για να κάνεις το κραγιόν που θέλεις matte είναι να το αναμείξεις με μία σκιά ματιών παρόμοιας απόχρωσης. Είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση για το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Εφόσον έχεις ήδη φορέσει το κραγιόν σου, με ένα πινελάκι ή ακόμα και με το δάκτυλό σου, περνάς από πάνω τη σκιά ματιών ταμποναριστά. Μάλιστα, εάν έχεις φορέσει κραγιόν σε μπρονζέ ή ροζ αποχρώσεις, την ίδια ακριβώς δουλειά μπορεί κάλλιστα να κάνει ένα bronzer ή ένα ρουζ, αντί για τη σκιά ματιών.

Πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ με χαρτάκια κατά της λιπαρότητας ή απορροφητικό χαρτί

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων εταιριών χαρτάκια (έχουν υφή σαν ριζόχαρτου) τα οποία έχουν την ικανότητα να αποσπούν και να απορροφούν τη λιπαρότητα από το πρόσωπό μας, αρκεί να τα ταμπονάρουμε πάνω στα σημεία όπου έχει εκκριθεί πλεονάζουσα ποσότητα φυσικών ελαίων. Μπορείς να τα βρεις σε κάθε κατάστημα που εμπεριέχει καλλυντικά προϊόντα και το κόστος τους είναι ελάχιστο.

Αυτά τα χαρτάκια ακριβώς μπορείς να ταμπονάρεις πάνω στα χείλη σου αφότου φοράς ένα κραγιόν που είναι αστραφτερό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ειδικό χαρτάκι θα τραβήξει και θα εμποτιστεί με το glitter και τη γενικότερη γυαλάδα του κραγιόν σου, αφήνοντας ένα ματ αποτέλεσμα στα χείλη σου.

Εναλλακτικά, μπορείς να ταμπονάρεις τα χείλη σου με ένα κομμάτι από απορροφητικό ρολό κουζίνας ή χαρτί τουαλέτας, έτσι ώστε να φύγει η γυαλάδα και η περίσσια ποσότητα κραγιόν. Εάν δεις ότι φεύγει σημαντική ποσότητα από το κραγιόν που δεν είναι μόνο η γυαλάδα του, πρέπει να ξαναπεράσεις μία στρώση από το κραγιόν σου, να ταμπονάρεις για δεύτερη φορά με το απορροφητικό χαρτί και τέλος να πιέσεις ελαφρά τα χείλη σου μεταξύ τους ώστε να γίνει μία καλύτερη κατανομή του χρώματος και του ματ αποτελέσματος.

Πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ με ημιδιάφανη πούδρα ή πούδρα μωρού

Ο τρίτος απλός τρόπος για το πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ είναι να χρησιμοποιήσεις μία ημιδιάφανη πούδρα, την οποία και μπορείς φυσικά να βάζεις κανονικά και στο πρόσωπό σου έπειτα από το make up σου.

Η διαδικασία έχει ως εξής: α) βάζεις το κραγιόν σου κανονικά (δες πώς να κρατάει το κραγιόν περισσότερο χρόνο χωρίς να χαλάει εδώ), β) ταμπονάρεις ελαφρά με ένα απορροφητικό χαρτάκι – όχι με το ειδικό χαρτάκι που απορροφά τη λιπαρότητα από το πρόσωπο, γ) παίρνεις ένα πινέλο όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για την εφαρμογή των σκιών στα μάτια, δ) με αυτό παίρνεις μία καλή ποσότητα από την πούδρα σου και ε) ταμπονάρεις με το πινέλο την πούδρα σε κάθε σημείο των χειλιών σου πάνω από το κραγιόν – προσοχή! δεν τρίβεις δεξιά – αριστερά το πινέλο. Είσαι έτοιμη.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δε διαθέτεις κάποια πούδρα στο νεσεσέρ σου και που δεν προτίθεσαι να αγοράσεις μία (ακόμα και η πιο οικονομική είναι καλή για τη δουλειά που τη θέλουμε), μπορείς να αξιοποιήσεις τη λύση που προσφέρει η baby powder, ακολουθώντας ακριβώς την προαναφερθείσα διαδικασία.

Πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ με προϊόντα που δίνουν matte αποτελέσματα

Η τελευταία λύση για το πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ είναι να αγοράσεις από τα καταστήματα με είδη μακιγιάζ ένα προϊόν ειδικό για τη συγκεκριμένη δουλειά. Μπορείς να το ζητήσεις ως serum χειλιών για matte αποτέλεσμα (mattifying lip serum).

Η εφαρμογή του γίνεται με το γνωστό τρόπο: βάζεις το κραγιόν σου κανονικά κι έπειτα περνάς από πάνω το ειδικό αυτό προϊόν, που μπορεί να το βρεις και σε μορφή τζελ. Το αποτέλεσμά του είναι τέλειο και άμεσο. Ωστόσο, αφενός κοστίζει (όχι ακριβά, αλλά είναι σίγουρα μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που μπορείς να αποφύγεις εάν επιλέξεις να κάνεις ματ τα κραγιόν σου με μία από τις προηγούμενες 3 μεθόδους), αφετέρου μπορεί να μη σας βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι make up artists, που γνωρίζουν πολύ καλά πώς να χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα, σίγουρα μπορούν να κάνουν θαύματα! Ασφαλώς, κι εσύ, ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις πολλά από μακιγιάζ, μπορείς κάλλιστα να προμηθευτείς ένα τέτοιο προϊόν και να το δοκιμάσεις. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα!

Πώς να είναι ωραίο το ματ κραγιόν πάνω στα χείλη σου & Τι να προσέξεις

  • Δεδομένου ότι σίγουρα δε θέλεις να δεις τα χείλη σου να σκάνε ή να δημιουργούνται «νιφάδες» στην επιφάνειά τους, είναι απαραίτητο πρώτα να κάνεις μία καλή απολέπιση σε αυτά. Ένας απλός και υπέροχος τρόπος για απολέπιση στα χείλη είναι η επάλειψη λίγης βαζελίνης στην επιφάνειά τους και το τρίψιμό τους με μία οδοντόβουρτσα. Ξεπλένεις πολύ καλά τη βαζελίνη και είσαι έτοιμη. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις το κλασικό σπιτικό μείγμα για βαθύτερη σπιτική απολέπιση, αναμειγνύοντας λίγη ζάχαρη με λίγο ελαιόλαδο, τρίβοντας το μείγμα με το δάκτυλο ή μία οδοντόβουρτσα και ξεπλένοντας ολοσχερώς.
  • Σε συνέχεια της παραπάνω διαδικασίας, είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεις τα χείλη σου έπειτα από την απολέπιση και πριν φορέσεις οποιοδήποτε κραγιόν, πόσο μάλλον αυτό που σκοπεύεις να κάνεις ματ. Πολύ απλά κι αποτελεσματικά, μπορείς να απλώνεις μία σταγόνα από λάδι καρύδας ή μία σταγόνα από argan oil.
  • Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό το να επιλέγεις αποχρώσεις που ταιριάζεις με το χρώμα της επιδερμίδας σου. Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες φαίνονται υπέροχες με ανοιχτά ροζ, μπεζ, ανοιχτά ροδακινί και χρυσές – καφέ αποχρώσεις, ενώ τα orange reds και τα raspberry reds χρώματα στα κραγιόν τούς δίνουν ένα έντονο drama ύφος. Στις μεσαίες αποχρώσεις επιδερμίδας ταιριάζουν απίστευτα τα βερικοκί, τα έντονα κόκκινα και τα μεσαία ροζ κραγιόν. Για εσένα που έχεις σταρένια επιδερμίδα είναι πιο όμορφα τα σκούρα ροζ κραγιόν, σκούρα κόκκινα, πιο σκούρες βερικοκί αποχρώσεις και φυσικά οι αποχρώσεις των μούρων. Τέλος, για εσένα που έχεις σκούρα επιδερμίδα, να κινείσαι σε κραγιόν φούξια, χρυσά – μπεζ, έντονα μωβ, έντονα κόκκινα που καφετίζουν και σοκολατί καφέ.

Τώρα που ξέρεις πώς να κάνεις ένα κραγιόν ματ, γιατί είναι προτιμότερα τα matte κραγιόν από τα glossy, καθώς επίσης και πώς να επιλέγεις τις κατάλληλες αποχρώσεις για την επιδερμίδα σου, δεν έχεις παρά δοκιμάσεις τώρα κιόλας το αγαπημένο σου κραγιόν στα χείλη, προσπαθώντας βέβαια να ακολουθήσεις το σύνολο των διαδικασιών για τις οποίες σε ενημερώσαμε!

x

Check Also

λεμόνι στο πρόσωπο

Λεμόνι στο πρόσωπο – Αντιγήρανση, λεύκανση, ενυδάτωση και λάμψη

Όπως διαπίστωσες κι από τον τίτλο, στο παρόν άρθρο θα δούμε μάσκες ...

έλαια για λιπαρή επιδερμίδα

Έλαια για λιπαρή επιδερμίδα – Τα 4 καλύτερα και πώς να τα χρησιμοποιείς

Εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα , τότε το πιο πιθανό είναι να αναζητάς ...

πώς να αποκτήσετε δέρμα που λάμπει

Πώς να αποκτήσετε δέρμα που λάμπει – 5 υπέροχες μάσκες και τα 3 καλύτερα έλαια

Θέλετε να αποκτήσετε ένα δέρμα που λάμπει από πολλά μέτρα; Ένα δέρμα ...