Μάσκες για ξηρό πρόσωπο – Οι 7 καλύτερες

Αν το δέρμα σου σε τραβάει, ξεφλουδίζει ή είναι αφυδατωμένο, δοκίμασε 1 ή περισσότερες από τις 7 μάσκες για ξηρό πρόσωπο. Πρόκειται για 7 διαφορετικές σπιτικές μάσκες, που φτιάχνονται με λίγα υλικά, κι είναι βέβαια οικονομικές. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί ένδειξη και της ποιότητας ή της αποτελεσματικότητάς τους. Γιατί, όπως και η ίδια θα διαπιστώσεις, θα σου είναι εξαιρετικά αποδοτικές.

Παράλληλα με τις μάσκες για ξηρό πρόσωπο, μπορεί να αντιμετωπίζεις πρόβλημα και με τα μαλλιά σου, αν κι αυτά είναι ξηρά. Είτε κατά μήκος της τρίχας είτε στο δέρμα τους κεφαλιού είτε και τα δύο. Σχετικά άρθρα με μάσκες για ξηρότητα ή ακόμη και ξηροδερμία στο κεφάλι και τα μαλλιά είναι τα εξής:

Πάμε να δούμε τώρα τις 7 καλύτερες σπιτικές μάσκες για ξηρό πρόσωπο. Δοκίμασε μία ή περισσότερες εξ αυτών, ανάλογα με το ποια επιθυμείς και ποιανής τα υλικά διαθέτεις ήδη στο σπίτι σου.

Αρχικές συμβουλές

  • Μπορείς να εφαρμόζεις μία από τις μάσκες για ξηρό πρόσωπο το συντομότερο ανά 5 ημέρες.
  • Δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις κάθε πέντε μέρες, φυσικά, αλλά όσο συχνά το επιθυμείς. Το συντομότερο, όμως, ανά 5 ημέρες.
  • Επίσης, εννοείται ότι μπορείς να χρησιμοποιείς την ίδια ή και διαφορετικές κάθε φορά, βάσει του ποια / ποιες έχεις διαπιστώσει ότι έχει / έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο δέρμα σου.
  • Όλες οι μάσκες για ξηρό πρόσωπο που θα αναφέρουμε εφαρμόζονται απλώς απλώνοντάς τες με καθαρά χέρια ή εναλλακτικά με κομμάτια από βαμβάκι.
  • Μπορείς να βάζεις σε όλο το πρόσωπό σου, προαιρετικά και στο λαιμό σου.
  • Αφήνεις ακάλυπτα τα μάτια, τόσο το κάτω τμήμα τους όσο και το άνω κινητό βλέφαρο.
  • Όσον αφορά στα χείλη σου, θα μπορούσες να απλώνεις μια μικρή ποσότητα και σε αυτά, εάν είναι αφυδατωμένα, ξηρά ή σκασμένα.
  • Και οι 7 μάσκες για ξηρό πρόσωπο χρειάζεται να παραμένουν σε αυτό για τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας.
  • Τέλος, ξεπλένεις με δροσερό νερό από τη βρύση πάρα πολύ καλά ώστε να μη μείνουν υπολείμματα. Σκουπίζεις την υγρασία με μία καθαρή πετσέτα που είναι βαμβακερή, χωρίς να την τρίβεις στο δέρμα σου. Δεν ξεχνάς να βάλεις μία μικρή ποσότητα από την ενυδατική σου κρέμα έπειτα.

Οι 7 καλύτερες σπιτικές μάσκες για ξηρό πρόσωπο

1. Με γιαούρτι, αβγό, μέλι και μουστάρδα

Την αναφέρουμε πρώτη μιας και είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη στην κουζίνα σου τα συστατικά της. Και πιστεύουμε ότι δε θα σε παραξενέψει η χρησιμοποίησή τους. Σε ό,τι αφορά στο αβγό, είναι λογικό να μη σου αρέσει η μυρωδιά του, όμως θα το ανεχτείς για λίγα λεπτά!

Συστατικά και Οδηγίες:

  • 2 – 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, πλήρες σε λιπαρά
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα – να μην είναι πικάντικη
  • Κρόκος από 1 αβγό.

Αρχικά ρίχνεις όλα τα υλικά μέσα σε ένα σκεύος που θα διαλέξεις. Ανακατεύεις πολύ καλά έως ότου γίνουν όλα τα υλικά ένα μείγμα. Μία από τις καλύτερες μάσκες για ξηρό πρόσωπο είναι έτοιμη πλέον για χρήση. Την απλώνεις σε όλο το πρόσωπο δίνοντας έμφαση στις περιοχές όπου η ξηροδερμία ή η ξηρότητα είναι πιο έντονη. Εν συνεχεία, ακολουθείς κατά γράμμα τις αρχικές συμβουλές μας.

2. Με κρέμα γάλακτος, αλόη, αβγό και ελαιόλαδο

Κρέμα γάλακτος μπορείς να αγοράσεις από το πιο κοντινό κατάστημα, και να προτιμήσεις αυτή που είναι για μαγειρική και είναι πλήρης σε λιπαρά. Όσον αφορά στο συστατικό της αλόης, έχεις την επιλογή να αγοράσεις μια γλάστρα και να βγάζεις όποτε χρειάζεσαι το εσωτερικό υλικό των φύλλων της. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα της αγοράς έτοιμης συσκευασίας με τζελ από aloe vera.

Συστατικά και Οδηγίες:

  • 10 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης σε λιπαρά
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρόκος από αβγό
  • 2 κουταλιές της σούπας από τζελ αλόης.

Σε ένα σκεύος, χτυπάς καλά με ένα πιρούνι τον κρόκο αβγού με το ελαιόλαδο προκειμένου να μην μυρίζει πολύ. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και το τζελ από το φυτό aloe vera και συνεχίζεις για λίγο το ανακάτεμα. Απλώνεις τη μάσκα, περιμένεις και την αφαιρείς βάσει των αρχικών συμβουλών. Εάν η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποίησες ήταν ρευστή ή όχι πολύ κρύα, τότε θα έχεις ένα πιο ρευστό μείγμα. Άρα, θα είναι απαραίτητο να μείνεις ξαπλωμένη όσο έχεις τη συγκεκριμένη από τις μάσκες για ξηρό πρόσωπο στο δέρμα σου και να προσέξεις να μη λερώσεις!

3. Με βρώμη, γιαούρτι, μέλι και νερό

Η τρίτη κατά σειρά από τις μάσκες για ξηρό πρόσωπο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και ένα πολύ θρεπτικό πρωινό γεύμα! Περιέχει βρώμη, γιαούρτι και μέλι, ένα πλήρες και με πολύ ενέργεια πρωινό φαγητό δηλαδή.

Συστατικά και Οδηγίες:

  • ¼ της κούπας βρώμη σε νιφάδες
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι της επιλογής σου
  • ¾ της κούπας με ζεστό νερό, όχι βρασμένο εντελώς.

Σε ένα μπλέντερ, βάζεις την αναγραφόμενη ποσότητα της βρώμης και τη χτυπάς μέχρι να γίνει σκόνη. Αναμειγνύεις την τριμμένη βρώμη με τα ¾ της κούπας ζεστό νερό. Το ζεστό νερό δεν χρειάζεται να είναι βρασμένο· αρκεί το ζεστό νερό που έχει η βρύση σου ή αν το βάλεις σε βραστήρα να μην ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αφήνεις το μείγμα νερό – βρώμης για μερικά λεπτά, όπου θα δεις να φουσκώνει η βρώμη. Στη συνέχεια, βάζεις το γιαούρτι που σου αναφέραμε κι ανακατεύεις για λίγο. Τέλος, προσθέτεις και το μέλι και ανακατεύεις για άλλο λίγο. Την εφαρμόζεις και την αφαιρείς όπως λέμε στις αρχικές συμβουλές.

4. Με αβοκάντο, ντομάτα και λεμόνι

Αν νιώθεις το πρόσωπό σου ξηρό αφυδατωμένο, δεν έχεις παρά να φτιάξεις αυτήν την άκρως αναζωογονητική σπιτική μάσκα. Αποτελεί μία από πιο κατάλληλες φυσικές μάσκες – θεραπείες που μπορείς να φτιάχνεις για να δώσεις ζωντάνια και βαθιά ενυδάτωση στο πρόσωπό σου.

Συστατικά και Οδηγίες:

  • ½ ώριμο αβοκάντο,
  • 1 κουταλιά της σούπας από χυμό ντομάτας – είτε έτοιμο είτε από κανονική ντομάτα που είναι πολύ καλύτερο
  • 1 κουταλιά της σούπας από χυμό λεμονιού – επίσης είναι προτιμότερο να στύψεις εκείνη την ώρα το λεμόνι σου κι όχι να χρησιμοποιήσεις έτοιμο στυμμένο χυμό του εμπορίου.

Ξεφλουδίζεις το αβοκάντο, πετάς το κουκούτσι του και χρησιμοποιείς το μισό. Το λιώνεις χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι ή ακόμη και το μπλέντερ σου. Προσθέτεις το χυμό από ντομάτα και το χυμό από λεμόνι. Ανακατεύεις καλά. Μία από τις χειροποίητες μάσκες με αβοκάντο που είναι κατάλληλη για την περιποίηση του αφυδατωμένου προσώπου σου είναι πανέτοιμη! Την απλώνεις στο πρόσωπο και στο λαιμό, βάσει των αρχικών συμβουλών – οδηγιών που σου δώσαμε. Περιμένεις για 15 λεπτά ακριβώς, κι ΟΧΙ παραπάνω αυτή τη φορά, λόγω του ότι έχεις χρησιμοποιήσει λεμόνι. Ξεπλένεις, στεγνώνεις και ενυδατώνεις, όπως λέμε στις αρχικές συμβουλές.

5. Με αγγούρι, μέλι και μπανάνα

Τρία υλικά που είναι άκρως θρεπτικά για τον οργανισμό μας, αλλά και τόσο αποδοτικά για την περιποίηση της επιδερμίδας. Προαιρετικά κι ενισχυτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι ένα τέταρτο υλικό, όπως θα δεις ακολούθως. Πρόκειται για την πούδρα από σανδαλόξυλο. Μπορείς να τη βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε καταστήματα με βότανα, κι ενδεχομένως σε φαρμακεία. Βρες κι άλλες συνταγές με σπιτικές μάσκες όπου μπορείς να τη χρησιμοποιείς εάν δε θέλεις να σου περισσεύει!

Συστατικά και Οδηγίες:

  • 1 μικρό ή μεσαίο αγγούρι
  • 4 κομματάκια από 1 μπανάνα
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας πούδρα σανδαλόξυλου – όπως είπαμε είναι προαιρετική αλλά εξαιρετικά βοηθητική. Μπορείς να την αντικαταστήσεις με ίση ποσότητα από νιφάδες βρώμης τριμμένες πολύ καλά στο μπλέντερ.

Σε ένα μπλέντερ, ρίχνεις ένα αγγούρι σε κομμάτια και το πολτοποιείς. Μπορείς, μάλιστα, όσο σου περισσέψει να το αφήσεις στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη χρήση του. Σε ένα οποιοδήποτε δοχείο/ μπολ, βάζεις το πολτοποιημένο αγγούρι. Ρίχνεις αμέσως και την μία κουταλιά της σούπας από την πούδρα του σανδαλόξυλου ή από βρώμη τριμμένη στο μπλέντερ. Ανακατεύεις με ένα πιρούνι για λίγο. Προσθέτεις το μέλι. Σε ένα πιατάκι λιώνεις με το πιρούνι τα κομματάκια μπανάνας και τα τοποθετείς στο μείγμα. Ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου. Αυτή είναι μία από τις 7 καλύτερες σπιτικές μάσκες για ξηρό πρόσωπο, που φυσικά χρησιμοποιείς όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου μας.

6. Με βούτυρο, μέλι και λεμόνι

Θα μπορούσαμε να την αναφέρουμε πιο πάνω, μιας και αυτή (όπως και η 1η από τις μάσκες για ξηρό πρόσωπο) έχει υλικά που είναι πολύ πιθανό ήδη να διαθέτεις στην κουζίνα σου. Όπως και να έχει, το σημαντικό είναι ότι πρέπει να την γνωρίζεις και να τη δοκιμάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσεις σιγά – σιγά το πρόβλημα της ξηρότητας, της ξηροδερμίας ή της αφυδάτωσης στο πρόσωπο.

Συστατικά και Οδηγίες:

  • 2 κουταλιές της σούπας, λιωμένο είτε σε πυράντοχο σκεύος σκεπασμένο με μεμβράνη για λίγα δευτερόλεπτα σε φούρνο μικροκυμάτων είτε μέσα σε μπρίκι και στο μάτι της κουζίνας
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από λεμόνι – κατά προτίμηση φρέσκο χυμό λεμονιού.

Σε ένα μικρό δοχείο/ μπολ, βάζεις δύο κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο. Στο ίδιο, προσθέτεις το μέλι και εν συνεχεία το χυμό από το φρέσκο λεμόνι. Ανακατεύεις καλά τα τρία υλικά μέχρι να γίνουν μία μάζα, συγκεκριμένα μία παχύρρευστη αλοιφή. Η σπιτική μάσκα για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας στο πρόσωπο είναι πλέον έτοιμη για να την εφαρμόσεις. Επειδή εμπεριέχει λεμόνι (κι άρα κιτρικό οξύ), την αφήνεις στο δέρμα σου για 15 λεπτά κι όχι παραπάνω. Όπως ακριβώς τονίσαμε και για την 4η κατά σειρά από τις 7 μάσκες για ξηρό πρόσωπο. Αντίθετα, για όλες τις άλλες ισχύει ό,τι είπαμε στις αρχικές συμβουλές. Τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας, δηλαδή, έως όση ώρα έχεις διαθέσιμη!

7. Με αμυγδαλέλαιο, μέλι και αβγό

Μια απλή συνταγή από τρία μόλις υλικά. Το μέλι, όπως θα παρατήρησες, εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις σπιτικές μάσκες για ξηρό πρόσωπο. Οπότε αντιλαμβάνεσαι τις τρομερές ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητές του για την επιδερμίδα σου. Όσον αφορά στο αμυγδαλέλαιο, το βρίσκεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε φαρμακεία, σε επιλεγμένα μαγαζιά με καλλυντικά προϊόντα, ίσως και σε μερικά super markets. Μπορείς να το χρησιμοποιείς και στο υπόλοιπο σώμα σου, για ενυδάτωση και μείωση της κυτταρίτιδας. Ακόμη, μπορείς να το χρησιμοποιείς ενυδατικά κα θεραπευτικά στα μαλλιά σου.

Συστατικά και Οδηγίες:

  • Λίγο αμυγδαλέλαιο – με το μάτι θα δεις πόση ρευστότητα χρειάζεσαι
  • Λίγο μέλι – περίπου 1 κουταλιά της σούπας
  • Κρόκος από 1 αβγό.

Σε ένα βαθύ σκεύος, ξεχωρίζεις τον κρόκο του αβγού και τον χτυπάς λίγο με το πιρούνι προκειμένου να μη μυρίζει πολύ. Προσθέτεις λίγο μέλι (βάλε 1 κουταλιά της σούπας για αρχή) και λίγο αμυγδαλέλαιο (επίσης 1 κουταλιά της σούπας). Ανακατεύεις καλά για 1 λεπτάκι κι ανάλογα με το πώς είναι το μείγμα σου το αφήνεις ως έχει ή προσθέτεις λίγο μέλι αν είναι ρευστό το μείγμα ή λίγο αμυγδαλέλαιο εάν είναι πολύ παχύ. Εφαρμόζεις τη μάσκα όπως τονίζουμε στις αρχικές συμβουλές, αναμένεις το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, αφαιρείς όπως πρέπει, ενυδατώνεις κι επαναλαμβάνεις όσο συχνά αναφέρουμε.

Δοκίμασε όσες θέλεις από τις 7 σπιτικές μάσκες για ξηρό πρόσωπο και πες μας πώς πήγε! Ποια σου ήταν πιο αποτελεσματική, ποια θα πρότεινες σε άλλες γυναίκες, μετά από πόσες χρήσεις είδες ακόμη πιο καλά αποτελέσματα κ.ά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα