Αρχική / Πρόσωπο / 23 Φυσικές θεραπείες για να αποκτήσεις τέλειο δέρμα
τέλειο δέρμα φυσικές θεραπείες

23 Φυσικές θεραπείες για να αποκτήσεις τέλειο δέρμα

Και ποια από εμάς δε θέλει να είναι όμορφη και περιποιημένη; Και ποια δε ζηλεύει τις γυναίκες εκείνες που προσέχουν τον εαυτό τους και διατηρούν μία πολύ όμορφη επιδερμίδα; Αν, λοιπόν, θέλεις κι εσύ να αποκτήσεις το τέλειο δέρμα που ζηλεύεις, το τέλειο δέρμα που θα σε κάνει να φαίνεσαι ακόμα πιο όμορφη και καθημερινά προσεγμένη, το τέλειο δέρμα που θα σε βοηθάει να βάφεσαι στο πρόσωπο και το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο, τότε οφείλεις να διαβάσεις το παρόν άρθρο με τις  φυσικές θεραπείες, μάσκες και πρακτικές που το γυναικείο περιοδικό Δυναμική Γυναίκα έχει να μοιραστεί μαζί σου. Δεν πρόκειται ούτε για μία ούτε για δύο ούτε για δέκα τρόπους, αλλά … για 30!! Γι’ αυτό, επειδή το άρθρο θα βγει κάπως εκτενές, μπορείς να εστιάσεις στις μάσκες και τις μεθόδους που σε ενδιαφέρουν περισσότερο.

23 Φυσικές θεραπείες για να αποκτήσεις τέλειο δέρμα

Α) Καθημερινές πρακτικές περιποίησης προσώπου

Υπάρχουν ορισμένα πραγματάκια που πρέπει να εφαρμόζεις οπωσδήποτε σε καθημερινή βάση εάν θέλεις να αποκτήσεις κι εν συνεχεία να διατηρήσεις ένα τέλειο δέρμα. Όσες μάσκες κι αν εφαρμόζεις, δεν επαρκούν εάν δε φροντίζεις να ακολουθείς με ευλάβεια τα παρακάτω.

1)Καθαρισμός προσώπου

Ο καθαρισμός του προσώπου σου δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό σου πρόγραμμα εάν θέλεις να πετύχεις ένα ιδανικό αποτέλεσμα. Για να αποβεί αποτελεσματικός, αρκεί να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:
α) Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου. Τα χέρια σου πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα προτού προβείς στον καθαρισμό του προσώπου σου, αφού είναι τα «εργαλεία» σου εν προκειμένω, όπως είναι, επί παραδείγματι, και τα χειρουργικά εργαλεία σε μία επέμβαση.
β) Χρησιμοποίησε το καταλληλότερο για το δέρμα σου προϊόν καθαρισμού είτε αφρό είτε σαπούνι καθαρισμού. Η επιδερμίδα κάθε γυναίκας δεν είναι ίδια με εκείνη μίας άλλης. Επομένως, όπως είναι λογικό, για την καθεμία κυκλοφορεί στο εμπόριο και διαφορετικό προϊόν για καθαρισμό προσώπου. Παραδείγματος χάριν, άλλο προϊόν θα χρησιμοποιήσει μια γυναίκα με λιπαρό δέρμα και τάση για ακμή και διαφορετικό μια γυναίκα με ξηρή επιδερμίδα. Πλέον οι γυναίκες είμαστε επαρκώς ενημερωμένες για τοιαύτες διακρίσεις. Σε περίπτωση, βέβαια, που δε γνωρίζεις ή δεν μπορείς να καταλάβεις ποιο προϊόν ταιριάζει καλύτερα με τον τύπο του δέρματός σου, μπορείς κάλλιστα να ρωτήσεις τους ειδήμονες υπαλλήλους του καταστήματος από το οποίο επιλέγεις να αγοράζεις τα καλλυντικά σου προϊόντα. Εννοείται πως είναι ακόμη καλύτερο να έχεις συμβουλευτεί το δερματολόγο σου για τον τύπο του δέρματός σου και για το ποιο είναι το καταλληλότερο προϊόν για τον καθημερινό σου καθαρισμό.
γ) Εφάρμοσε το προϊόν καθαρισμού στο πρόσωπο κάνοντας ένα μασάζ κυκλικών κινήσεων σε όλη την επιφάνεια της επιδερμίδας του προσώπου σου. Μην ξεχνάς την περιοχή του λαιμού! Εφάρμοσε και εκεί το καθαριστικό προϊόν σου. Αξίζει να επισημανθεί πως κρίνεται απαραίτητο να επιμείνεις περισσότερο στις περιοχές όπου υπάρχουν στίγματα, συνήθως στο κοινώς αποκαλούμενο «Ταφ» (Τ), δηλαδή στο μέτωπό σου, τη μύτη σου και το πιγούνι σου, συνηθέστερες περιοχές εμφάνισης στιγμάτων.
δ) Ξέπλυνε καλά. Αφού εφαρμόσεις το προϊόν, ξεβγάλέ το με άφθονο νερό, κατά προτίμηση χλιαρό. Βεβαιώσου ότι έχεις αφαιρέσει ολόκληρη την ποσότητα που προηγουμένως αξιοποίησες και ότι δεν έχεις, δηλαδή, αφήσει υπολείμματα.
ε) Σκούπισε το πρόσωπό σου με μία καθαρή πετσέτα. Οι κινήσεις σου, φυσικά, πρέπει να είναι ταμποναριστές, κάτι που είναι αναγκαίο να θυμάσαι και να εφαρμόζεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς για οποιονδήποτε λόγο πετσέτα ή τέτοιου τύπου υλικά – αντικείμενα στο πρόσωπό σου.

2)Απολέπιση προσώπου.

Δύο φορές την εβδομάδα, αφότου κάνεις τον καθημερινό σου καθαρισμό προσώπου, είναι πάρα πολύ βασικό να προβείς και στην απολέπιση του προσώπου σου, χρησιμοποιώντας επίσης ένα κατάλληλο για τον τύπο επιδερμίδας σου προϊόν. Έχε κατά νου ότι η απολέπιση έρχεται δεύτερη μετά τον καθαρισμό, ενώ την τριάδα αυτή κλείνει η ενυδάτωση. Όσον αφορά, τώρα, στην απολέπιση του προσώπου σου, μπορείς να εφαρμόζεις έτοιμα scrub του εμπορίου με διαφορετικές συστάσεις ανάλογα με την επιδερμίδα σου ή, ακόμη καλύτερα, μπορείς να φτιάχνεις μόνη σου το απολεπιστικό σου προϊόν. Εμείς επιλέξαμε να σου δείξουμε μόνο λίγα από τα καλύτερα σπιτικά σκραμπ για το δέρμα, που είναι κατάλληλα τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα (αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες βέβαια).

Σπιτικό scrub με ζάχαρη και ελαιόλαδο

Το πιο γνωστό, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο, το πιο αποτελεσματικό για ένα λείο, καθαρό δέρμα απαλλαγμένο από ρύπους και στίγματα είναι το συγκεκριμένο σκραμπ. Αρκεί να αναμείξεις 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και να τρίψεις με κυκλικές κινήσεις το μείγμα αυτό σε όλο το πρόσωπό σου, με έμφαση στη ζώνη Τα (μέτωπο, μύτη, πιγούνι). Τέλος, ξεπλένεις με κρύο νερό και σκουπίζεσαι με μία καθαρή πετσέτα απαλά και ταμποναριστά.

Σπιτικό scrub με καφέ και ελαιόλαδο

Παραλλαγή του παραπάνω σκραμπ αποτελεί η παρούσα, που αντικαθιστά τη ζάχαρη με κόκκους ελληνικού καφέ. Η διαδικασία παρασκευής, εφαρμογής κι αφαίρεσης είναι η ίδια.

Σπιτικό scrub με αλάτι και ελαιόλαδο

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το σπιτικό σκραμπ αλατιού – ελαιόλαδου. Να τονίσουμε, μόνο, ότι λόγω του αλατιού με αυτό το σκραμπ καταπολεμάται και η ακμή, τα κόκκινα δηλαδή σπυράκια του προσώπου.

Σπιτικό scrub με ζάχαρη και πράσινο τσάι

Και το 4ο αυτό scrub παρασκευάζεται και χρησιμοποιείται παρομοίως. Δηλαδή, φτιάχνεις λίγο τσάι του βουνού, κρατάς 1 κουταλιά της σούπας από το ρόφημα και το αναμειγνύεις με 1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη.

3)Ενυδάτωση προσώπου

Το Α και το Ω για την καθημερινή περιποίηση προσώπου είναι η ενυδάτωση του μετά τον καθαρισμό ή / και την απολέπισή του. Αφού, λοιπό, καθαρίσεις το πρόσωπό σου και το απαλλάξεις από κάθε ίχνος μακιγιάζ, ρύπους και στίγματα (αυτό επιτυγχάνεται με την απολέπιση), η επιδερμίδα σου είναι έτοιμη για ενυδάτωση. Χρησιμοποίησε μια ενυδατική κρέμαενυδατική κρέμα ημέρας είναι παραπάνω από απαραίτητη και όλες πρέπει να έχουμε μία και να τη χρησιμοποιούμε καθημερινά). Εφάρμοσέ την κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ κυκλικών κινήσεων τόσο στο πρόσωπο όσο και στο λαιμό σου. Είναι καλό να έχεις προμηθευτεί και μία επιπλέον ενυδατική κρέμα για την περιοχή των ματιών. Επίσης, σε περίπτωση που θέλεις να βαφτείς, καλύτερα να περιμένεις ένα με δύο λεπτάκια και ύστερα να χρησιμοποιήσεις το make – up σου, ώστε να προλάβει η ενυδατική κρέμα να δράσει αποτελεσματικά και να επιτύχει η επιδερμίδα σου να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά αυτής. Εξάλλου, η λειτουργία των ενυδατικών κρεμών είναι να θρέφουν, να δροσίζουν, να αναζωογονούν και να προσφέρουν σπουδαίας σημασίας συστατικά στην επιδερμίδα του προσώπου μας.

 

Β) Πλήρεις σπιτικές μάσκες προσώπου

Τουλάχιστον 1 φορά το μήνα είναι απαραίτητο να εφαρμόζεις μία μάσκα προσώπου, ενώ αν θέλεις να αποκτήσεις τέλειο δέρμα μπορείς να κάνεις μία μάσκα ακόμη και 1 φορά τη βδομάδα. Ορισμένες πλήρεις μάσκες προσώπου που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου ακολουθούν.

Σπιτική μάσκα προσώπου με γιαούρτι

Υλικά:

 • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι πλήρες
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
 • 3 – 4 σταγόνες από φυσικό λεμόνι.

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ μικρού ή μεσαίου μεγέθους βάζεις τις δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι, το οποίο προτιμάται να είναι πλήρες. Προσθέτεις 4 με 5 σταγόνες από λεμόνι (εάν τύχει εκείνη τη στιγμή να μην έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον έτοιμο χυμό λεμονιού του εμπορίου, αν και προτιμάται το φυσικό λεμόνι.) Προσθέτεις και μία γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι της προτίμησής σου. Ανακατεύεις με ένα κουτάλι πολύ καλά ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Βάζεις τη μάσκα στο πρόσωπό σου και το λαιμό σου, αφήνοντας πάντα ακάλυπτες τις περιοχές των ματιών και των χειλιών. Την αφήνεις να δράσει περίπου 15 λεπτά. Ξεβγάζεις καλά με δροσερό νερό. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά!

Σπιτική μάσκα προσώπου με κρέμα γάλακτος

Υλικά:

 • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
 • 1 γραμμάριο μπέικιν σόδα.

Διαδικασία:

Σε ένα μικρό μπολ, τοποθετείς  1 γραμμάριο baking soda. Βάζεις αμέσως 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος. Ανακατεύεις πολύ καλά έως ότου το μείγμα πάρει μία μορφή όσο το δυνατόν πλησιέστερη σε αφρό ξυρίσματος. Εν συνεχεία, προσθέτεις το μέλι. Ανακατεύεις ξανά για λίγο. Απλώνεις το μείγμα στο πρόσωπό σου. Το αφήνεις να δράσει για περίπου 20 λεπτά. Αφού ξεβγάλεις καλά με δροσερό νερό, θα δεις στο πρόσωπό σου τα εμφανή αποτελέσματα της συγκεκριμένης μάσκας.

Γ) Σπιτικές μάσκες προσώπου με φρούτα

Μερικές μάσκες για το πρόσωπό σου που εμπεριέχουν ως κύριο συστατικό τους κάποιο φρούτο, σού εγγυώνται ότι θα σε κάνουν σύντομα να αποκτήσεις το τέλειο δέρμα που αποζητάς.

Μάσκα με αβοκάντο για ενυδάτωση κι απολέπιση

Από τις αποτελεσματικότερες σπιτικές μάσκες προσώπου είναι αυτή που έχει ως βάση της το αβοκάντο, αυτό το θαυματουργό εξωτικό φρούτο, το οποίο και πολλές χημικά επεξεργασμένες κρέμες και άλλα συναφή προϊόντα συμπεριλαμβάνουν. Η συγκεκριμένη από τις χειροποίητες μάσκες με φρούτα προσφέρει μεγάλη ενυδάτωση στην επιδερμίδα του προσώπου, ενώ συγχρόνως κάνει και απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και τα μαύρα στίγματα. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας.

Υλικά:

 • 1 αβοκάντο
 • 1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι
 • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
 • 1 κουταλιά της σούπας ελληνικός καφές αλεσμένος
 • 1 κουταλιά της σούπας κακάο
 • Ελάχιστο χυμό λεμονιού.
  *Οι αναλογίες που σου έχουμε δώσει είναι επαρκείς για μία μεγάλη ποσότητα μάσκας, οπότε ή βάζεις σωστές αλλά μικρότερες ποσότητες ή φτιάχνεις τη μάσκα ως έχει και φυλάς το περίσσευμα στο ψυγείο κι αεροστεγώς κλεισμένο για ακόμη 2 χρήσεις.

Διαδικασία:

Καθαρίζεις το αβοκάντο (εάν δεν το έχεις ξανακάνει, είναι πάρα πολύ απλό. Κόβεις κάθετα το αβοκάντο και το ανοίγεις στη μέση. Με ένα κουτάλι της σούπας, αφαιρείς το εσωτερικό του, το μαλακό τμήμα του, αφήνοντας την φλούδα. Βάζεις ένα κουτάλι στη μία άκρη του φρούτου και περιμετρικά, κολλητά με τη φλούδα, το γυρίζεις ώστε να βγάλεις όλο το εσωτερικό.) Βάζεις το εσωτερικό του αβοκάντο (χωρίς το κουκούτσι φυσικά) στο μπλέντερ. Προσθέτεις το γιαούρτι της αρεσκείας σου. Προσθέτεις το κακάο, τον ελληνικό καφέ, την κανέλλα και λίγες σταγόνες από λεμόνι ή χυμό λεμονιού. Θέτεις το μπλέντερ σε λειτουργία. Ανακατεύεις για 1 λεπτό και μία από τις ευεργετικότερες και πιο αποδοτικές χειροποίητες μάσκες προσώπου είναι έτοιμη! Με καθαρά χέρια, τοποθετείς τη μάσκα για όσα λεπτά μπορείς στο πρόσωπό σου (αφήνεις ακάλυπτα τα χείλη και τα μάτια). Ενδεικτικά, σου προτείνουμε τα 20 λεπτά. Θα βάλεις μία παχιά στρώση. Αφαιρείς, τέλος, με μπόλικο χλιαρό νεράκι και το πρόσωπό σου θα είναι πραγματικά λαμπερό και νεανικότατο. Επαναλαμβάνετε από 1 φορά ανά μήνα έως 1 φορά ανά βδομάδα.

Μάσκα με αβοκάντο για τις ρυτίδες

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες που ενυδατώνουν, θρέφουν και προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρόωρη γήρανση. Το λεμόνι εμπεριέχει βιταμίνη C και κιτρικό οξύ τα οποία προσφέρουν στο δέρμα λάμψη, απολέπιση, ομοιόμορφο χρώμα και λείανση των ρυτίδων. Η καλύτερη χειροποίητη θεραπεία τόσο για την λείανση όσο και για την πρόληψη των ρυτίδων είναι ακριβώς αυτή εδώ.

Υλικά:

 • 1 ώριμο αβοκάντο
 • ½ κούπα χυμός από λεμόνι (κατά προτίμηση φυσικό λεμόνι, σε περίπτωση που δεν έχεις κάποια φορά, χρησιμοποίησε ε έτοιμο συσκευασμένο χυμό λεμονιού).

Διαδικασία:

Αφαιρείς με ένα κουτάλι το εσωτερικό του αβοκάντο. Το λιώνεις καλά μέσα σε ένα μικρό σκεύος χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Προσθέτεις το χυμό από το λεμόνι. Ανακατεύεις καλά, έως ότου τα δύο υλικά ομογενοποιηθούν και πάρουν τη μορφή κρέμας. Σε καθαρό πρόσωπο, απλώνεις το κρεμώδες μείγμα. Μην αφήσεις ακάλυπτο από το μείγμα το λαιμό. Αφήνεις τη μάσκα αντιγήρανσης προσώπου να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Την αφαιρείς με λίγο βαμβάκι και άφθονο χλιαρό νερό. Σκουπίζεσαι ταμποναριστά με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα και ένα τέλειο δέρμα χωρίς ρυτίδες σε περιμένει!

Συμβουλή: Επειδή το λεμόνι περιέχει, όπως προαναφέρθηκε, το κιτρικό οξύ, δε σου συνιστούμε να εφαρμόζεις αυτή τη μάσκα αντιγήρανσης προσώπου κατά τις πρωινές ώρες, όταν δηλαδή σκοπεύεις να εκτεθείς στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά το βράδυ, 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Μάσκα με μπανάνα για την ξηροδερμία

Υλικά:

 • 1 αγγούρι
 • 1 μικρή μπανάνα
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
 • 1 κουταλιά της σούπας από πούδρα σανδαλόξυλου (μπορείς να τη βρεις σε καταστήματα που έχουν βιολογικά προϊόντα και βότανα, και, για να μη σου περισσέψει, μπορείς – πέρα από την εν λόγω σπιτική μάσκα για την ξηροδερμία στο πρόσωπο – να τη χρησιμοποιήσεις και σε άλλες τέτοιες συνταγές. Εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητη.).

 

Διαδικασία:

Σε ένα μπλέντερ, ρίχνεις ένα αγγούρι σε κομμάτια και το πολτοποιείς. Μπορείς, μάλιστα, όσο σου περισσέψει να το αφήσεις στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη χρήση του. Σε ένα οποιοδήποτε δοχείο/ μπολ, βάζεις το πολτοποιημένο αγγούρι. Ρίχνεις αμέσως και την μία κουταλιά της σούπας από την πούδρα του σανδαλόξυλου (αν τη βάλεις εν τέλει) και ανακατεύεις λίγο, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Κατόπιν, προσθέτεις το μέλι και ανακατεύεις ξανά πολύ καλά. Τέλος, τοποθετείς μέσα και λίγα κομματάκια από μία μεγάλη μπανάνα ή  μία ολόκληρη μικρή μπανάνα και ανακατεύεις και πάλι με το πιρούνι έως ότου όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν. Απλώνεις τη μάσκα στο πρόσωπό σου, χωρίς να βάλεις στα μάτια σου, ενώ με την περιοχή των χειλιών σου μπορείς να πράξεις κατά βούληση. Την αφήνεις για περίπου 15 λεπτά στο δέρμα σου, προσέχοντας να μην ξεραθεί πάνω του. Αφαιρείς με μπόλικο χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνεις μέχρι 1 φορά την εβδομάδα και, καταπολεμώντας σιγά – σιγά το θέμα της ξηροδερμίας του προσώπου σου, μπορείς να βλέπεις και μόνη σου το τέλειο δέρμα σου!

 

Δ) Πρακτικές με στοχευμένη δράση

Εν προκειμένω, θα αναφερθούμε σε ορισμένα φυσικά προϊόντα που από μόνα τους μπορούν να κάνουν κάτι καλό στην επιδερμίδα του προσώπου μας, όπως είναι η μείωση των ρυτίδων, η πρόληψη πριν από την εμφάνιση ρυτίδων, η απαλλαγή από τα στίγματα και την ακμή, οι μαύροι κύκλοι, οι σακούλες κάτω από τα μάτια κ.λπ. Διότι, όταν έχεις έντονες ρυτίδες, ακμή, σακούλες κάτω από τα μάτια και τα συναφή δεν μπορείς να έχεις ένα τέλειο δέρμα. Έχουμε και λέμε:

Λεμόνι για τα σπυράκια

Αν έχεις σπυράκια και στίγματα, δεν έχεις τίποτε καλύτερο να δοκιμάσεις από μερικές φέτες λεμονιού, καλά αλατισμένες, τις οποίες τοποθετείς στο πρόσωπο για λίγα λεπτά, αφαιρείς και ξεπλένεις με χλιαρό νερό.

Πορτοκάλι για τους ανοιχτούς ή / και μαύρους πόρους

Η εξαφάνιση των πόρων του προσώπου που δεν είναι και τόσο αισθητικοί μπορεί να καταστεί δυνατή με ένα μόνο υλικό, με ένα μόνο φρούτο. Κι αυτό είναι το πορτοκάλι. Στύβεις ένα πορτοκάλι και βουτάς μέσα στο χυμό του ένα κομμάτι από βαμβάκι, το οποίο ακουμπάς ταμποναριστά πάνω στην επιδερμίδα του προσώπου σου όπου εμφανίζονται ανοιχτοί ή και μαύροι πόροι.
Εναλλακτικά, ξεφλουδίζεις ένα πορτοκάλι και εφαρμόζεις την φλούδα του πάνω στους ανοιχτούς πόρους του δέρματός σου.
Και στις δύο περιπτώσεις, αφήνεις το πορτοκάλι να ενεργήσει για τουλάχιστον 5 λεπτά, έπειτα ξεβγάζεις με δροσερό νερό βρύσης και σκουπίζεσαι με μια καθαρή πετσέτα. Η μέθοδος για την εξαφάνιση πόρων προσώπου με πορτοκάλι επιτρέπεται να γίνεται μόνο βραδινές ώρες κι όταν δε σκοπεύεις, επομένως, να εκτεθείς στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Πατάτες για πρησμένους ή / και μαύρους κύκλους

Καθαρίζεις, πλένεις και κόβεις σε ακανόνιστα σχήματα μία μεγάλη πατάτα (ίσως χρειαστεί και μία δεύτερη) κι αμέσως την πολτοποιείς στο μπλέντερ. Αφού πλύνεις καλά το πρόσωπό σου, απλώνεις πάνω του την πολτοποιημένη πατάτα και την αφήνεις για τουλάχιστον 10 λεπτά. Εάν έχεις μαύρους ή/ και πρησμένους κύκλους, η πολτοποιημένη πατάτα είναι ένα κι ένα! Βάζεις 1 κουταλιά της σούπας από πολτοποιημένη πατάτα μέσα σε ένα από τα ειδικά επιθέματα για κομπρέσες στο κάτω μέρος των ματιών ή ακόμα και μέσα σε ένα κομμάτι αποστειρωμένης φαρμακευτικής γάζας και τα αφήνεις πάνω στα μάτια σου όση ώρα αφήσεις και τη μάσκα για την τόνωση δέρματος πάνω στο υπόλοιπο πρόσωπό σου. Αφού παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, αφαιρείς με άφθονο χλιαρό νερό, ξεπλένεσαι με λίγο πιο κρύο νεράκι και ενυδατώνεις το πρόσωπό σου. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Μπορείς να επαναλαμβάνεις όσο συχνά επιθυμείς.

Αγγούρι για τόνωση δέρματος

Την ίδια διαδικασία ακολουθείς για την παρασκευή και εφαρμογή ενός σπιτικού τόνερ προσώπου με αγγούρια. Καθαρίζεις, κόβεις, πλένεις και πολτοποιείς δύο μικρά αγγούρια, τα οποία και τοποθετείς στο ήδη πλυμένο πρόσωπό σου. Μάλιστα, μπορείς να εφαρμόσεις και πάνω στα μάτια σου – διατηρώντας τα φυσικά κλειστά – δύο μικρές φέτες αγγουριού. Αφήνεις το πολτοποιημένο αγγούρι να δράσει ως προς την τόνωση της επιδερμίδας σου για τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας κι έπειτα το αφαιρείς με μπόλικο χλιαρό νερό, στη συνέχεια λίγο κρύο νεράκι και, τέλος, δεν ξεχνάς να χρησιμοποιήσεις την ενυδατική σου κρέμα. Μπορείς να ακολουθείς τη συγκεκριμένη διαδικασία όποτε εσύ το θέλεις.

Γιαούρτι ως φυσικό toner προσώπου

Πολύ απλά, αλείφεις στο πρόσωπό σου μια καλή στρώση από γιαούρτι της επιλογής σου, αφού βέβαια πρωτίστως το έχεις καθαρίσει από κάθε ίχνος μακιγιάζ και το έχεις πλύνει. Αφήνεις το γιαούρτι για περίπου 10 λεπτά. Ξεπλένεσαι, στεγνώνεσαι ταμποναριστά με μία καθαρή πετσέτα και ενυδατώνεις το πρόσωπό σου που πλέον έχει τονωθεί αισθητά και λάμπει. Επαναλαμβάνεις έως 3 φορές την εβδομάδα.

Ντομάτα για τα μαύρα στίγματα + ως μέθοδος αντιγήρανσης

Γενικά, είναι καλό να γνωρίζεις πως η ντομάτα περιέχει τις βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς επίσης και λυκοπένιο, στοιχεία που υπάρχουν στις περισσότερες θεραπείες κατά της ακμής.

Κόβεις μερικές φετούλες από μία φρέσκια ντομάτα και τις απλώνεις στις «προβληματικές» περιοχές. Τα σπυράκια θα μειωθούν και με τις τακτικές εφαρμογές θα εξαλειφθούν, ενώ τα στίγματα θα εξαφανίζονται για λίγες ημέρες κάθε φορά που το κάνεις.
Εναλλακτικά, μπορείς να τρίψεις ή να πολτοποιήσεις την ντομάτα και να την απλώσεις σα μάσκα σε ολόκληρο το πρόσωπό σου – ή και μόνο στις περιοχές όπου εμφανίζονται στίγματα και σπυράκια. Εφαρμόζοντας τη μάσκα 2 με 3 φορές την εβδομάδα, θα δεις άμεσα αποτελέσματα που θα σε απαλλάξουν από το άγχος για το εν λόγω πρόβλημα.
Και στις δύο περιπτώσεις, αφήνεις για λίγα λεπτά την ντομάτα, ξεπλένεις και στεγνώνεις το πρόσωπό σου με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κάνοντας πάντοτε ταμποναριστές κινήσεις.

Όσον αφορά στη δεύτερη στοχευμένη δράση της ντομάτας, αυτή έγκειται στην προστασία της επιδερμίδας από την εμφάνιση έντονων ρυτίδων. Τι έχεις να κάνεις: Κόβεις  μία πολύ καλά πλυμένη μικρή ντομάτα στη μέση. Μπορείς φυσικά να κόψετε την ντομάτα και σε περισσότερα τμήματα ώστε να καλύψεις με μιας όλο το πρόσωπο και το λαιμό σου. Τότε, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μία πιο μεγάλη ντομάτα. Σε καθαρό πρόσωπο, εφαρμόζεις τα κομμάτια που έκοψες, με την εσωτερική όψη τους να εφάπτεται με την επιδερμίδα του προσώπου σου. Τα τρίβεις για 5 λεπτά σε όλη την έκταση του προσώπου και του λαιμού σου. Εν συνεχεία, τα αφήνεις για άλλα 5 λεπτά χωρίς να τα τρίβεις. Αφαιρείς την ντομάτα έπειτα από την πάροδο 10 λεπτών συνολικά. Ξεβγάζεις το πρόσωπό σου καλά και το στεγνώνεις με μια πεντακάθαρη βαμβακερή πετσέτα, πάντα ταμποναριστά.

Ροδέλαιο

Το ροδέλαιο είναι ένα καταπληκτικό λαδάκι, το οποίο είναι άκρως κατάλληλο (για να μην πούμε απαραίτητο!) για τις γυναίκες που καπνίζουν. Συνιστά ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιρυτιδικό λάδι, που προλαβαίνει τη γήρανση και συγχρόνως χαρίζει σύσφιξη και τόνωση στο κουρασμένο δέρμα, ενώ, για τις φανατικές καπνίστριες, όπως προαναφέραμε, είναι αναγκαίο, μιας και έχει την ιδιότητα να επαναφέρει τη λάμψη και την υγεία το ωχρό πρόσωπο. Μπορείς να το προμηθευτείς από κάποιο κατάστημα με καλλυντικά προϊόντα ή ακόμη κι από το φαρμακείο της γειτονιάς σου. Συνήθως, τα 100 ml κοστίζουν λίγο παραπάνω από 5 ευρώ. Από την πρώτη κιόλας χρήση τα αποτελέσματά του είναι εμφανέστατα, ενώ γίνονται ακόμη καλύτερα και το πρόσωπο φαίνεται ακόμη πιο όμορφο, υγιές και λαμπερό με την πάροδο του χρόνου.
Μπορείς να το χρησιμοποιείς όσο τακτικά θες, εφαρμόζοντάς το σε όλο το πρόσωπό σου, αφού πρώτα έχεις φροντίσει να είναι απαλλαγμένο από make up και πλυμένο. Ελάχιστη ποσότητα είναι επαρκής, δεδομένου του ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχει λίγο έλαιο τριαντάφυλλου σε κάθε σημείο του προσώπου, το οποίο και πρέπει μέσα σε λίγα λεπτά να απορροφηθεί τελείως από την επιδερμίδα σου. Μετά από λίγα λεπτά, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάς να βάζεις την ενυδατική σου κρέμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι στο χέρι σου το πόσο συχνά θα αξιοποιείς το εν λόγω προϊόν για να αποκτήσεις ένα τέλειο δέρμα.

Μαϊντανός για τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Ρίχνεις στο μπλέντερ μία κουταλιά της σούπας από ρίζες φρέσκου μαϊντανού και δύο κουταλάκια του γλυκού βρασμένο πράσινο, μαύρο ή λευκό τσάι, αφού πρώτα το έχεις αφήσει να κρυώσει. Απλώνεις τη μάσκα για τη φυσική φροντίδα ματιών και την καταπολέμηση των σακουλών στις προβληματικές περιοχές και την αφήνεις για 20 λεπτά. Έπειτα την αφαιρείς με ένα κομμάτι βαμβάκι νοτισμένο με δροσερό νερό, χωρίς να τρίβεις την περιοχή κάτω από τα μάτια σου.

 

Ε) Θεραπείες + Πρακτική  για πρόληψη και απαλλαγή από ρυτίδες

Αντιρυτιδική μάσκα με πατάτα και παπάγια

Υλικά:

 • 1 μικρή πατάτα
 • Μισή παπάγια.

Διαδικασία:

Τρίβεις τη φρέσκια πατάτα (ωμή) καθώς και την παπάγια που έχετε αγοράσει. Αναμειγνύεις. Τοποθετείς το μείγμα πάνω σε δύο μαντιλάκια καθαρισμού τύπου pom pon, τα οποία κι εφαρμόζεις πάνω στα μάτια σου για 10 λεπτά της ώρας. Ξεπλένεις με δροσερό νεράκι  και επαναλαμβάνεις 1 φορά κάθε εβδομάδα. Η παπάγια έχει πολλά ένζυμα που συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων, ενώ η φρέσκια ωμή πατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη B. Ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών δε είναι ασυναγώνιστος!

Να προσθέσουμε ότι: αν θέλεις να εφαρμόζεις τη θεραπεία αυτή τοπικά, όπως για παράδειγμα στην περιοχή των ματιών που προαναφέραμε όπου οι ρυτίδες είναι συνήθως εμφανείς, τότε η ανωτέρω δοσολογία είναι καλή. Αν, όμως, θέλεις να απλώνεις την αντιρυτιδική μάσκα προσώπου σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό σου τότε θα χρειάζεσαι 1 κανονικού μεγέθους πατάτα, 1 ολόκληρη παπάγια και 2 τεμάχια τύπου πομ πον για τα μάτια, ενώ στο υπόλοιπο πρόσωπο και στον λαιμό σου θα απλώνεις τη μάσκα με τα δάκτυλα και θα την αφήνεις σε μία παχιά στρώση.

Αντιρυτιδική μάσκα με λεμόνι και γάλα

Υλικά:

 • 5 σταγόνες από ½ φρεσκοκομμένο λεμόνι (δηλαδή λίγο χυμό λεμονιού)
 • 2 δάχτυλα γάλα.

Διαδικασία:

Σε ένα μικρό ποτήρι η φλιτζάνι, μετράς δύο οριζόντια δαχτυλάκια γάλα (όποιο γάλα έχεις εύκαιρο, είναι προτιμητέο βέβαια το φρέσκο). Προσθέτεις σε αυτό τις πέντε σταγόνες από το λεμόνι. Ανακινείς. Παίρνεις στο χέρι σου 2 κομματάκια από βαμβάκι. Βουτάς κάθε φορά από ένα και εφαρμόζεις την αντιγηραντική μάσκα γύρω από τα μάτια σου κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις. Έπειτα κάνεις το ίδιο και με άλλο κομματάκι από βαμβάκι. Αφήνεις τη μάσκα από 15 λεπτά, ξεβγάζεις μετά με χλιαρό νερό από τη βρύση και σκουπίζεις με το σωστό τρόπο. Μπορείς να αφήσεις τη μάσκα να απορροφηθεί μόνη της κατά τη διάρκεια του βραδινού σου ύπνου και το πρωί να την αφαιρέσεις καταλλήλως. Επαναλαμβάνεις 2 φορές την εβδομάδα, πάντα όμως βραδινές ώρες λόγω του κιτρικού οξέως που περιέχει το λεμόνι και που το καθιστά βλαβερό όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Πρακτική κατά τον ύπνο

Συχνά, συμβαίνει η πλαϊνή ή μπρούμυτη θέση στον ύπνο να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τις ρυτίδες καθώς και για τις σακούλες στα μάτια. Επομένως, όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κοιμάσαι από εδώ και στο εξής σε ύπτια θέση, ανάσκελα. Μπορείς, μάλιστα, να προσθέσεις ένα επιπλέον μαξιλάρι για να είσαι σε πιο καλή και βολική θέση ύπνου και να προνοείς παράλληλα για το τέλειο δέρμα σου.

x

Check Also

γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο

Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο –  Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι πιο ευαίσθητη σε σύγκριση με αυτήν ...

χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

13 Καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

Οι καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου είναι στα χέρια σας! Φρούτα και λαχανικά ...

έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε κρέμες και μάσκες για να προσφέρουμε στην ...