Αρχική / Πρόσωπο / Πώς να μείνει το μακιγιάζ σταθερό και αναλλοίωτο όλη μέρα
πώς να μείνει το μακιγιάζ

Πώς να μείνει το μακιγιάζ σταθερό και αναλλοίωτο όλη μέρα

Το να βάφεσαι το πρωί πριν φύγεις για τις υποχρεώσεις σου κι έπειτα από δύο ώρες να έχουν χαλάσει όλα – το μολύβι να μοιάζει ανύπαρκτο, η σκιά αλλοιωμένη, το κραγιόν αμυδρά εμφανές και το make up επίσης αλλοιωμένο λόγω της ζέστης – είναι σίγουρα κάτι που δεν αρέσει σε καμία από εμάς. Κάτι αντίστοιχο, ασφαλώς, ισχύει και με τις βραδινές μας εξόδους, για τις οποίες είθισται το μακιγιάζ μας να χρειάζεται μισή ώρα για να ολοκληρωθεί και 1 ώρα για να χαλάσει ή έστω να χρειάζεται ολική ανανέωση. Εκνευριστικό δεν είναι;; Είναι!

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε προκειμένου να μη χρειάζεται να ανανεώνουμε όλη την ώρα το μολύβι, το eyeliner, το ρουζ, το κραγιόν και την πούδρα μας; Πώς να μείνει το μακιγιάζ που έχουμε κάνει άφθαρτο και σταθερό πάνω στο πρόσωπό μας για ολόκληρη τη μέρα ή τη βραδιά; Μερικά ουσιώδη βήματα και κόλπα που θα βοηθήσουν το μακιγιάζ μας να παραμείνει… στη θέση του! Πάμε να τα δούμε όλα ένα – ένα!

Πώς να μείνει το μακιγιάζ σταθερό και αναλλοίωτο όλη μέρα

Πριν ξεκινήσεις να βάφεσαι

Είναι εκ των ων ουκ άνευ η επιδερμίδα του προσώπου και κάθε άλλου σημείου στο οποίο βάφεσαι (π.χ. λαιμός, ντεκολτέ κ.λπ.) να είναι απολεπισμένη κι αμέσως ενυδατωμένη. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αντιστοίχως, η αρχή, το «πριν» του βαψίματος, φέρει τη μισή ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου και του αν τελικά ξέρεις πώς να μείνει το μακιγιάζ πάνω σου για ώρες. Τι πρέπει, επομένως, να κάνεις κάθε φορά πριν αρχίσεις να βάφεσαι; Πρώτα απολέπιση στις περιοχές που θα βαφτούν κι έπειτα ενυδάτωση των μόλις απολεπισμένων περιοχών.

Συγκεκριμένα, η απολέπιση, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, είναι απαραίτητη προκειμένου να απομακρυνθούν από την επιδερμίδα σου τα νεκρά κύτταρα τα οποία, εκτός των άλλων, δε βοηθούν καθόλου το μακιγιάζ στο να παραμείνει αναλλοίωτο στο γυναικείο πρόσωπο. Για την απολέπισή σου σού δίνουμε τις εξής εναλλακτικές:

 • Να προμηθευτείς ένα σαπούνι στην κλασική μορφή πλάκας το οποίο έχει κόκκους κι έτσι είναι κατάλληλο για άμεση και γρήγορη απολέπιση της επιδερμίδας. Ένα τέτοιο σαπούνι μπορείς να το βρεις στα φαρμακεία αλλά και στα περισσότερα είδη με καλλυντικά προϊόντα, σε τιμή του τύπου 1 ή 2 ευρώ. Αν έχεις εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα ή έντονη ξηρότητα στο πρόσωπό σου ή έντονη ακμή, τότε θα ήταν προτιμότερο να αγοράσεις ένα σαπούνι απολέπισης από κάποια οικοτεχνία που τα παράγει μόνη της, το οποίο θα είναι ακόμα καλύτερο για τον ιδιαίτερο τύπο του δέρματός σου και δε θα σου προκαλέσει καμία κοκκινίλα ή ερεθισμό. Τέτοια σπιτικά – χειροποίητα σαπούνια κοστίζουν γύρω στα 4 ευρώ. Κάθε φορά πριν το βάψιμο, βρέχεις λίγο το πρόσωπό σου, το τρίβεις με το σαπούνι δίνοντας έμφαση στην περιοχή του Τ (μέτωπο, μύτη, σαγόνι) κι έπειτα ξεβγάζεις με κρύο νερό βρύσης.
 • Να προμηθευτείς ένα προϊόν απολέπισης σε μορφή gel. Μπορείς να το βρεις παντού, από διάφορες εταιρείες και σε διάφορες τιμές. Ενδεικτικά σου αναφέρουμε τα 7 ευρώ για μία ποσότητα 250 ml. Το τζελ μπορεί να κάνει μία πιο ήπια απολέπιση σε σύγκριση με το σαπούνι. Για την εφαρμογή του πριν το μακιγιάζ, πολύ απλά ρίχνεις μία μικρή δόση στην παλάμη σου και τρίβεις με κυκλικές κινήσεις το πρόσωπό σου, με έμφαση στην περιοχή του Τ. Τέλος, ξεπλένεσαι με κρύο νερό από τη βρύση.
 • Να προμηθευτείς μία μάσκα απολέπισης του εμπορίου. Κυκλοφορούν παντού διαφόρων λογής έτοιμες απολεπιστικές μάσκες, μία ενδεικτική τιμή εκ των οποίων είναι τα 13 ευρώ για ένα αρκετά μεγάλο δοχείο. Στη συσκευασία έκαστης αναγράφεται ο σωστός τρόπος εφαρμογής της.
 • Να φτιάξεις μόνη σου ένα σπιτικό απολεπιστικό προϊόν αναμειγνύοντας λίγη κρυσταλλική ζάχαρη (εάν έχεις καστανή ζάχαρη ακόμα καλύτερα) με λίγο ελαιόλαδο, ίσα – ίσα να σου βγει συνολικά μία ποσότητα όση αυτή της μίας δόσης σαμπουάν που χρειάζεσαι για να λούσεις τα μαλλιά σου. Τρίβεις καλά το πρόσωπό σου με αυτό το σπιτικό scrub κι έπειτα ξεβγάζεις με κρύο νερό βρύσης.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, αμέσως μετά την απολέπιση είναι σημαντική η ενυδάτωση έτσι ώστε να μην ξηραθεί η επιδερμίδα σου. Απλώνεις την ενυδατική σου κρέμα σε όλη την περιοχή που απολέπισες και που εν συνεχεία θα τοποθετήσεις το μακιγιάζ σου. Μην ξεχάσεις και την ενυδατική κρέμα ματιών. Να τονίσουμε ότι η πεποίθηση που έχουμε πολλές από εμάς ότι η ενυδατική κρέμα δε θα αφήσει το make up να απλωθεί καλά και το μακιγιάζ να μείνει σταθερό είναι εσφαλμένη.

Επιλογή του σωστού τύπου βάσης/make up

Το είδος του make up που θα χρησιμοποιήσεις ως βάση για το μακιγιάζ σου είναι πολύ βασικό. Αυτό που χρήζει να προσέξεις όταν αγοράζεις make up είναι το συγκεκριμένο προϊόν να ενδείκνυται για τον τύπο της επιδερμίδας σου. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ποικίλα make up, καθένα εκ των οποίων είναι καταλληλότερο για διαφορετικό τύπο επιδερμίδας· άλλα κάνουν για λιπαρές επιδερμίδες, άλλα για ξηρές, άλλα για μεικτές κι άλλες για κανονικές.

Επιλογή της σωστής μορφής make up

Αν θέλεις να μάθεις πώς να μείνει το μακιγιάζ σου… «άτρωτο» όλη τη μέρα ή τη νύχτα ανεξάρτητα από κάθε επιβαρυντικό παράγοντα, είναι σημαντικό να επιλέξεις και τη σωστή μορφή του make up που θα χρησιμοποιείς. Υπάρχουν make up σε compact μορφή, τα οποία είναι πιο πρακτικά από την άποψη ότι μπορείς να τα έχεις συνέχεια μαζί σου, στην τσάντα σου, και να το εφαρμόζεις με το ειδικό σφουγγαράκι το οποίο συνήθως εμπεριέχεται στη συσκευασία. Από την άλλη, υπάρχουν και make up σε υγρή μορφή, τα οποία εφαρμόζονται είτε με τα δάχτυλα είτε με το ειδικό πινέλο, και έχουν άψογο αποτέλεσμα, αφού δένουν ομοιόμορφα με την επιδερμίδα. Εμείς θα σου προτείναμε τη δεύτερη μορφή make up.

Επιλογή του σωστού χρώματος make up

Εξίσου βασικό είναι να έχεις φροντίσει να επιλέξει το σωστό χρώμα, την καταλληλότερη για εσένα απόχρωση make up. Πέραν της βοήθειας των πωλητριών, μπορείς και μόνη σου να τεστάρεις ποια απόχρωση make up σου ταιριάζει και δένει καλύτερα με το φυσικό χρώμα του δέρματός σου κάνοντας το εξής: βάζοντας μία σταγόνα από (υγρό κατά προτίμηση) make up στο σαγόνι σου και σβήνοντάς το προς τα πάνω στο πρόσωπό σου και προς τα κάτω στο λαιμό σου. Αν το make up αυτό βλέπεις να ενσωματώνεται με τη δική σου χρωματική απόχρωση επιδερμίδας, τότε είναι το σωστό.

Για τους μαύρους κύκλους – Σωστή επιλογή concealer

Προκειμένου να καλύψεις τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σου, αλλά και να τα καταφέρεις σχετικά με το πώς να μείνει το μακιγιάζ σταθερό στην περιοχή αυτή, καθίσταται αναγκαίο να χρησιμοποιήσεις ένα αρκετά καλυπτικό concealer. Το κονσίλερ σου πρέπει να είναι σε ίδια απόχρωση με αυτήν του make up σου. Μην κάνεις το λάθος και αγοράσεις κάποιο concealer πιο ανοιχτόχρωμο, διότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να γκριζάρει. Για ακόμα καλύτερη κάλυψη, περνάς πρώτα ταμποναριστά ελάχιστη από τη βάση σου (από το μέικ απ σου δηλαδή) κι από πάνω λίγη ποσότητα από το κονσίλερ σου, με κινήσεις επίσης ταμποναριστές και όχι τρίβοντάς το στην επιδερμίδα σου.

Πώς να μείνει το μακιγιάζ των βλεφάρων σου σταθερό (σκιά)

Για να μείνει η σκιά που θα χρησιμοποιήσεις για το μακιγιάζ σου σταθερή, να μη σκορπίσει αν είναι σε μορφή σκόνης και να μη ζαρώσει μέσα στις πτυχώσεις του άνω βλεφάρου σου (ή και του κάτω, αν βάλεις και κάτω από το μάτι σκιά), χρειάζεται να περάσεις πρώτα πάνω από τη βάση/make up και πριν απλώσεις τη σκιά ένα primer ματιών, δηλαδή μία βάση πάνω στην οποία θα πατήσει η σκιά και θα παραμείνει σταθερή χωρίς να χαλάσει. Το κόστος αυτού του προϊόντος είναι μικρό. Ωστόσο, εάν δε θες να επιβαρυνθείς με αυτό το έξοδο, σου έχουμε την ακόλουθη εναλλακτική:

 • Ανακάτεψε 2 σταγόνες είτε από το make up σου είτε από το concealer σου με άλλες 2 σταγόνες από την ενυδατική κρέμα προσώπου ή, ακόμα καλύτερα, με την ενυδατική κρέμα ματιών που έχεις. Τοποθέτησε το μείγμα αυτό που θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικό primer ματιών ταμποναριστά στο βλέφαρό σου κι έπειτα βάψε το με την αγαπημένη σου σκιά.

Πώς να μείνει το μακιγιάζ των βλεφαρίδων σου αναλλοίωτο (mascara)

Η μάσκαρα – δόξα τω Θεώ! – είναι από τα ελάχιστα προϊόντα μακιγιάζ που δε θα λέγαμε ότι μπορεί να φύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να αλλοιωθεί και να χρειάζεται ανανέωση. Ωστόσο, για ένα ολοκληρωμένο μακιγιάζ που θέλουμε να κρατάει όλη τη μέρα ή καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδινής μας εξόδου είναι σημαντικό να έχουν βαφτεί σωστά και με την κατάλληλη μάσκαρα οι βλεφαρίδες μας. Έτσι:

 • Αν έχεις κοντές βλεφαρίδες, προτίμησε μία mascara που να δίνει μήκος.
 • Αν έχεις μακριές βλεφαρίδες, προτίμησε μία mascara που να δίνει όγκο και να τις διαχωρίζει.
 • Για να τις βάφεις σωστά, θα κάνεις το εξής: βγάζοντας το βουρτσάκι από το δοχείο, θα το στεγνώνεις από την πολλή ποσότητα ακουμπώντας το στο στόμιο του δοχείου της μάσκαρα αλλά μόνο από τη μία μόνο πλευρά. Την άλλη μισή πλευρά θα την αφήνεις με την μπόλικη ποσότητα. Με την πιο γεμάτη πλευρά, βάζεις μόνο στις άκρες των βλεφαρίδων σου, εκεί που τελειώνουν. Κι αμέσως, χρησιμοποιώντας την πλευρά του πινέλου με τη λιγότερη μάσκαρα, την απλώνεις σε όλο το μήκος τις βλεφαρίδας.
 • Αν οι βλεφαρίδες σου είναι κάπως «ακατάστατες», μπορείς πρώτα να τις χτενίζεις και να τις ξεχωρίσεις είτε με το ειδικό μικρό βουρτσάκι είτε με το πινέλο μίας άδειας παλιάς σου mascara που το έχεις πλύνει καλά είτε με το ειδικό ψαλίδι για τις βλεφαρίδες.

Πώς να μείνει το μακιγιάζ των χειλιών σου σταθερό (κραγιόν)

Για το πώς να μείνει το μακιγιάζ των χειλιών (δηλαδή το κραγιόν) αναλλοίωτο και σταθερά έντονο πάνω στα χείλη σου, έχουμε μιλήσει και σε πρόσφατο άρθρο μας το οποίο μπορείς να αναζητήσεις στην κατηγορία Πρόσωπο του περιοδικού μας για να μάθεις ένα προς ένα τα βήματα με λεπτομέρειες. Εν προκειμένω, οι συμβουλές μας για το πώς να μείνει το μακιγιάζ στα χείλη αναλλοίωτο είναι οι παρακάτω αναφερόμενες:

 • Πρώτα, περνάς το make up ή την πούδρα σου σε όλη την επιφάνεια των χειλιών σου.
 • Έπειτα, βάφεις τόσο το περίγραμμα όσο και όλη την επιφάνεια των χειλιών σου με ένα μολύβι το οποίο πρέπει είτε να είναι κοντά στο φυσικό χρώμα των χειλιών σου είτε να είναι κοντά στην απόχρωση του κραγιόν που θα βάλεις από πάνω.
 • Αμέσως, βάζεις κανονικά το κραγιόν σου.
 • Κατόπιν, περνάς άλλη μία στρώση πούδρας.
 • Και, τέλος, άλλη μία στρώση από το κραγιόν σου, το οποίο δε θα φύγει ποτέ!

Πώς να μείνει το μακιγιάζ στα μάγουλα σταθερό (ρουζ)

Για να παραμείνει σταθερά στη θέση του το ρουζ σου, σημασία έχει να είναι καλά απλωμένη η βάση, το μέικ απ σου δηλαδή ή και η πούδρα που ενδεχομένως να έχεις προσθέσει πάνω από το μέικ απ.

 • Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα προσώπου, πρέπει να χρησιμοποιείς ρουζ σε μορφή σκόνης.
 • Αν η επιδερμίδα σου είναι κανονική ή ξηρή, πρέπει να χρησιμοποιείς ρουζ σε κρεμώδη μορφή.
 • Επιπρόσθετα, όταν επιλέγεις ρουζ σε ζωηρά χρώματα (ροζ, φούξια, πορτοκαλί, ροδακινί κ.ο.κ.), αρμόζει να το τοποθετείς πάνω στα μήλα.
 • Όταν επιλέγεις ρουζ σε γήινα χρώματα (μπρονζέ και καφέ αποχρώσεις για παράδειγμα), αρμόζει να το τοποθετείς πάνω στο κόκκαλο των ζυγωματικών και να το απλώνεις προς τα πάνω μέχρι να γίνουν οι γωνίες σωστά.

Σταθεροποιητικό spray

Αφήσαμε για το τέλος το καλύτερο εργαλείο που μπορεί να έχει στο «οπλοστάσιό» της κάθε γυναίκα και κοπέλα που θέλει να ξέρει πώς να μείνει το μακιγιάζ της σταθερό, αναλλοίωτο να ανεπηρέαστο από κάθε τις καιρικές συνθήκες, την περιβαλλοντική ρύπανση και λοιπά. Στο εμπόριο, λοιπόν, κυκλοφορούν διάφορα fixing spray, τα οποία εγγυώνται την πολύωρη – έως και 24ωρη – διάρκεια ενός μακιγιάζ, ενώ παράλληλα το κάνουν ζωντανό και λαμπερό για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αφού ολοκληρώσεις με το μακιγιάζ σου, κρατάς το σπρέι σε απόσταση 20 – 30 εκατοστά από το πρόσωπό σου και κάνοντας κυκλικές κινήσεις ψεκάζεις γρήγορα – γρήγορα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα έχει στεγνώσει κι άρα είσαι πανέτοιμη!

x

Check Also

γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο

Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο –  Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι πιο ευαίσθητη σε σύγκριση με αυτήν ...

χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

13 Καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

Οι καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου είναι στα χέρια σας! Φρούτα και λαχανικά ...

έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε κρέμες και μάσκες για να προσφέρουμε στην ...