Μόνιμο μακιγιάζ – Τι είναι, πώς γίνεται και τελικά αξίζει να το κάνεις;

Πολλές διάσημες γυναίκες ακολουθούν πιστά την τάση της μόδας, που ακούει στο όνομα μόνιμο μακιγιάζ. Ασφαλώς, πάρα πολλές είναι και οι γυναίκες τόσο σε όλον τον κόσμο όσο και στη χώρα μας που έχουν σκεφτεί να πάρουν την απόφαση να κάνουν μόνιμο μακιγιάζ σε κάποιο σημείο του προσώπου τους ή που το έχουν ήδη πράξει.

Όλα όσα χρειάζεται για αρχή να γνωρίζεις σχετικά με το μόνιμο μακιγιάζ περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα: τι είναι το μόνιμο μακιγιάζ; πού γίνεται; πώς γίνεται; υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες; και, τελικά, αξίζει κάποια γυναίκα (ή ακόμη και κάποιος άνδρας) να κάνει μόνιμο μακιγιάζ σε κάποιο σημείο;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά…

Τι είναι το μόνιμο μακιγιάζ;

Το μόνιμο μακιγιάζ που είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ιατρικό μόνιμο μακιγιάζ είναι ένα ακόμα από τα αποτελέσματα της ανάπτυξης των τεχνολογιών και των καινούριων δυνατοτήτων που οι τελευταίες προσφέρουν. Όπως είναι πρόδηλο από την ονομασία του, το μόνιμο μακιγιάζ αποτελεί έναν τύπο μακιγιάζ του προσώπου – και όχι μόνο – που έχει την ιδιότητα να παραμένει αέναα στο δέρμα. Για να σου γίνει πιο κατανοητό, βάλε στο νου σου τα τατουάζ που πολύ συχνά παρατηρείς να έχουν πάνω τους πλήθος ατόμων· τα tattoo είναι κάτι παρόμοιο με το μόνιμο μακιγιάζ, με σημαντικές διαφορές, βέβαια, που θα αναφέρουμε παρακάτω. Εν πάσει περιπτώσει, το μόνιμο μακιγιάζ εντάσσεται σίγουρα στη λίστα με τις top τάσεις της μόδας τόσο για τη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Πού γίνεται;

Επειδή μπορεί κάποια από εσάς να μην έχει κατανοήσει ακόμα τη λογική του μόνιμου μακιγιάζ λόγω του ότι δεν ήξερε τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία, θέλουμε καταρχάς να επισημάνουμε ότι το μόνιμο μακιγιάζ δεν περιλαμβάνει ένα full make up προσώπου, όπως αυτό που θα κάνει μία γυναίκα για να βγει: βάση, make up, μάσκαρα, μολύβι, σκιά ματιών, κραγιόν και λοιπά! Αφορά σε μεμονωμένα σημεία του προσώπου, όποιο ή όποια η καθεμία επιθυμεί. Έτσι, μπορεί μία γυναίκα να απευθυνθεί στα ειδικά κέντρα και να ζητήσει να της κάνουν μόνιμο μακιγιάζ στο άνω βλέφαρο μία συγκεκριμένου τύπου γραμμή που να είναι σα να φοράει συνεχώς eyeliner. Επίσης, συχνά οι γυναίκες κάνουν μόνιμο μακιγιάζ στα χείλη τους, όχι τόσο για να τα έχουν μονίμως βαμμένα, αλλά προκειμένου να επεκτείνουν τη γραμμή των χειλιών τους και να τα κάνουν να φαίνονται πιο μεγάλα και ζουμερά. Αναμφισβήτητα και με μεγάλη διαφορά στον αριθμό των ατόμων, οι γυναίκες επιλέγουν κατά κόρον το μόνιμο μακιγιάζ φρυδιών, το οποίο δεν πρέπει να ταυτιστεί με το τατουάζ φρυδιών. Με το μόνιμο μακιγιάζ στα φρύδια μπορεί όποια δεν έχει καθόλου φρύδια ή έχει λεπτά φρύδια ή δεν έχει καλοσχηματισμένα φρύδια να τα φέρει στο επιθυμητό πάχος, μήκος και σχήμα, με το αποτέλεσμα να μη μοιάζει καθόλου ψεύτικο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ατόμων που καταφεύγουν στη λύση του μόνιμου μακιγιάζ στο κεφάλι τους και συγκεκριμένα στο τριχωτό τμήμα του τελευταίου προκειμένου να καλύψουν σημεία με τοπική αλωπεκία. Σίγουρα, ρωτώντας έναν / μία ειδικό στον τομέα, θα μάθεις πολλά περισσότερα σε σχέση με το πού μπορεί μία γυναίκα να κάνει μόνιμο μακιγιάζ.

Πώς γίνεται;

Η διαδικασία εφαρμογής του άπτεται αποκλειστικά και μόνο στα έμπειρα χέρια του ειδικού, ο οποίος γνωρίζει ενδελεχώς πώς να κάνει τη δουλειά του και πώς να επιτύχει το αποτέλεσμα που η κάθε πελάτισσα επιζητά. Λίγα βασικά πράγματα που εμείς ξέρουμε και που εσύ χρειάζεται να γνωρίζεις είναι τα εξής: το μόνιμο μακιγιάζ γίνεται με την τοπική τοποθέτηση πολύ λεπτών βελόνων στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος. Μέσω αυτών, περνιούνται τα χρώματα που θέλει η ενδιαφερόμενη στα ανάλογα σημεία του προσώπου ή και του κεφαλιού.

Πονάει;

Από τα λεχθέντα των ατόμων που έχουν κάνει μόνιμο μακιγιάζ προκύπτει ότι η διαδικασία αυτή είναι εντελώς ανώδυνη ή πονάει ελάχιστα, χωρίς να γίνεται ενοχλητική. Σε αυτό, ασφαλώς, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο η τοπική εφαρμογή μίας αλοιφής με αναισθητική δράση στο σημείο που τοποθετείται, μία αλοιφή που εάν έχει τύχει να κάνεις κάποιο piercing στο πρόσωπο ή στο σώμα σου σίγουρα θα ξέρεις. Ακόμη, όπως προαναφέραμε, η βελόνα δεν εισχωρεί σε βάθος, αλλά παραμένει στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, κάτι που συντείνει εξίσου στο να μην είναι επώδυνη η διαδικασία εφαρμογής του μόνιμου μακιγιάζ.

Είναι ασφαλές;

Χωρίς να γνωρίζουμε ή να έχουμε ελέγξει ένα – ένα κάθε κέντρο αισθητικής που προσφέρει μόνιμο μακιγιάζ, η γενική άποψη είναι ότι η εν λόγω διαδικασία είναι άκρως ασφαλής και πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής. Και οι χώροι αλλά και τα εργαλεία και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στο μόνιμο μακιγιάζ είναι ελεγμένα από τους αρμόδιους φορείς και κατάλληλα για εφαρμογή στο ανθρώπινο δέρμα, φέρουν μάλιστα την επιγραφή CE. Επιπλέον, οι βελόνες που οι ειδικοί μετέρχονται είναι μίας χρήσης και αποστειρωμένες καταλλήλως.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι για παρενέργειες;

Οι παρενέργειες που μπορούν να προκληθούν κατά την εφαρμογή του μόνιμου μακιγιάζ ή και σε βάθος χρόνου περιορίζονται στις αλλεργικές. Συνεπώς, μόνο εάν κάποια ενδιαφερόμενη για το μόνιμο μακιγιάζ έχει αλλεργία σε ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, κάθε ενδιαφερόμενη οδηγείται σε πρώτο στάδιο σε ορισμένα test για αλλεργίες σχετιζόμενες με ό,τι αφορά στα υλικά του μακιγιάζ αυτού και, μόνο εάν τα περάσει επιτυχώς, συνεχίζει τη διαδικασία. Άλλοι κίνδυνοι για το μόνιμο μακιγιάζ δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί.

Έχει σχέση το μόνιμο μακιγιάζ με το τατουάζ;

Η απάντησή μας είναι: ναι και όχι, και τα δύο μαζί! Ας δούμε πρώτα τις ομοιότητες κι έπειτα ας περάσουμε στις διαφορές των δύο αυτών μεθόδων:

Ομοιότητες:

  1. Και στα tattoo και στο μόνιμο μακιγιάζ χρωματίζεται κάποιο σημείου του δέρματος.
  2. Άρα, μιλάμε για δερματοστιξία.
  3. Γίνονται με βελόνες, καταλλήλως αποστειρωμένες και ακίνδυνες.
  4. Θεωρούνται ελεγμένες μέθοδοι (κάτι βέβαια που ισχύει για τα πιστοποιημένα κέντρα που κάνουν τέτοιες επεμβάσεις).
  5. Μπορούν να γίνουν σε ίδια σημεία (π.χ. τατουάζ φρυδιών – μόνιμο μακιγιάζ φρυδιών).
  6. Η αφαίρεσή τους κοστίζει και είναι δύσκολη, ωστόσο πλέον είναι δυνατή και εφικτή.
  7. Απαιτούν και τα δύο ώριμη σκέψη προτού γίνουν, διότι παραμένουν μόνιμα στο δέρμα.

Διαφορές:

  1. Το μόνιμο μακιγιάζ χρειάζεται μία μικρή ανανέωση κάθε 1 χρόνο, ενώ τα τατουάζ χρειάζονται από καμία έως το πολύ 2 ανανεώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια ύπαρξής τους πάνω στο ανθρώπινο δέρμα.
  2. Η διαδικασία του τατουάζ είναι πιο επώδυνη, πονάει δηλαδή λίγο έως πολύ, ανάλογα βέβαια και το σημείο στο οποίο γίνεται. Αντίθετα, όπως προείπαμε, η διαδικασία του μόνιμου μακιγιάζ είναι (σχεδόν) ανώδυνη.
  3. Η βελόνα με το χρώμα στην περίπτωση του tattoo εισχωρεί βαθιά, ενώ στο μόνιμο μακιγιάζ πολύ πιο επιφανειακά.

Αξίζει, τελικά, να κάνεις μόνιμο μακιγιάζ;

Ασφαλώς, δεν μπορούμε εμείς να σου δώσουμε μία μονολεκτική και απόλυτη απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα. Μπορούμε, βέβαια, να μοιραστούμε μαζί σου την άποψή μας. Κατ’ εμάς, λοιπόν, αξίζει να πάρεις την απόφαση να κάνεις μόνιμο μακιγιάζ εφόσον ισχύουν όλα ή έστω κάποια από τα παρακάτω:

  • Εάν αισθάνεσαι κόμπλεξ με κάποιο σημείο του προσώπου σου, για παράδειγμα με τα μικρά φρύδια ή τα μικρά χείλη σου.
  • Εάν θέλεις να βελτιώσεις την εξωτερική σου εικόνα.
  • Εάν θεωρείς και είσαι σίγουρη ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου, άρα και τη διάθεσή σου και τη ζωή σου στο σύνολό της.
  • Εάν διαθέτεις τα χρήματα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της διαδικασίας – μιας και στις μέρες μας είναι ένας παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίζεται. Να τονίσουμε ότι το μόνιμο μακιγιάζ δεν κοστίζει και πολύ ακριβά, μάλλον πάνω – κάτω όσο τα τατουάζ.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που νιώθεις σίγουρη για τον εαυτό σου, που αποδέχεσαι κάθε χαρακτηριστικό του προσώπου σου ακριβώς έτσι όπως το κληροδότησες, τότε δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος, φίλη μου, να επισκεφτείς ένα τέτοιο χώρο και να κάνεις μόνιμο μακιγιάζ σε κάποιο σημείο πάνω σου. Να αγαπάς τον εαυτό σου και, αν σκέφτεσαι το ζήτημα σχετικά με το μόνιμο μακιγιάζ, να σιγουρευτείς πρώτα για το ότι δε θα το μετανιώσεις μελλοντικά. 🙂

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα