Ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Εάν ασχολείστε έστω και λίγο με την επιδερμίδα σας, αναζητάτε άρθρα σχετικά με την περιποίησή της, ενδιαφέρεστε για τα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με το δέρμα και ιδίως με την επιδερμίδα στην περιοχή του προσώπου, τότε είναι αρκετά πιθανό να έχετε ακούσει για τις ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο. Γνωρίζετε, όμως, τι είναι; Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, ρίξτε μια ματιά στο παρόν άρθρο του γυναικείου περιοδικού Δυναμική Γυναίκα προκειμένου να μάθετε τι είναι οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο, καθώς επίσης και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίζετε.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο;

Οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο αποτελούν ασταθή άτομα τα οποία προκαλούν βλάβες στα κύτταρα της επιδερμίδας μας, εξ ου και η σύνδεσή τους πρώτον με την πρόωρη γήρανση των ματιών, του προσώπου γενικά και του λαιμού και δεύτερον με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Αν κάποια από εσάς επιθυμεί να κατανοήσει καλύτερα τι ακριβώς είναι οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο, αρκεί να γνωρίζει λίγα πράγματα από τη Χημεία.

Πιο συγκεκριμένα…

Το άτομο (= κάθε μικροσκοπικό σωματίδιο από το οποίο αποτελούνται τα χημικά στοιχεία) περιβάλλεται από ηλεκτρόνια τα οποία περιστρέφονται γύρω του σε στιβάδες. Κάθε στιβάδα μπορεί να περιέχει συγκεκριμένο αριθμό ηλεκτρονίων (ορίζεται από τον τύπο 2 επί n στο τετράγωνο, όπου n = ο κβαντικός αριθμός της στιβάδας). Στην περίπτωση που από την εξωτερική στιβάδα ενός ατόμου λείπει ένα ή και περισσότερα ηλεκτρόνια από αυτά που απαιτούνται προκειμένου να θεωρηθεί συμπληρωμένη, τότε το άτομο αυτό ενώνεται με ένα άλλο. Τέτοιου τύπου άτομα είναι γνωστά με την ονομασία «ελεύθερες ρίζες».

Εν αντιθέσει με τα άτομα των χημικών στοιχείων που έχουν συμπληρωμένη την εξωτερική τους στιβάδα, οι ελεύθερες ρίζες δεν αποτελούν σταθερά άτομα. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να συμπληρώσουν τα ηλεκτρόνια που τους υπολείπονται στην εξωτερική τους στιβάδα αντιδρούν με πολύ ταχύ ρυθμό με άλλες ουσίες από το περιβάλλον τους.

Όταν στον οργανισμό ενός άνδρα ή μιας γυναίκας σχηματίζονται πολλές ελεύθερες ρίζες, τότε προκαλείται το αποκαλούμενο «οξειδωτικό στρες», το οποίο με τη σειρά του φέρει την ευθύνη για την εσωτερική κι εξωτερική πρόωρη γήρανση, την εκδήλωση διαφόρων ειδών βλαβών στα κύτταρα, αλλά και ορισμένων ασθενειών.

Πώς οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση;

Παραπάνω από 50 χρόνια, υφίσταται η επιστημονική θεωρία περί γήρανσης λόγω ελεύθερων ριζών. Σύμφωνα με αυτήν, με την πάροδο των ετών οι ελεύθερες ρίζες διασπούν τα κύτταρα του δέρματός μας.

Πιο ειδικά, όσο μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας χάνει την ικανότητά του να ανθίσταται στην επίδραση των ελεύθερων ριζών (= δηλαδή των ατόμων που δεν έχουν συμπληρωμένη την εξωτερική τους στιβάδα και επιδιώκουν την ένωση με άλλα άτομα). Ως απόρροια αυτού, σχηματίζονται όλο και περισσότερες ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο αλλά και γενικότερα στο δέρμα, αυξάνεται το οξειδωτικό στρες και προκαλούνται ολοένα και περισσότερες βλάβες στα κύτταρα. Ο συνδυασμός όλων αυτών οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε γήρανση.

Με ποιες άλλες ασθένειες έχουν συσχετιστεί οι ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο και ευρύτερα στο δέρμα έχει αποδειχθεί πως, πέραν από την πρόωρη γήρανση, διαδραματίζουν κάποιο ρόλο και στα ακολούθως αναφερόμενα:

α) παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η άνοια στις διάφορες μορφές της,
β) παθήσεις λόγω ηλικίας στα μάτια, όπως είναι ο καταρράκτης,
γ) αλλαγές στην εξωτερική μας εμφάνιση, όπως είναι για παράδειγμα η ελάττωση της ελαστικότητας του δέρματος και το γκριζάρισμα των μαλλιών,
δ) καρδιαγγειακές νόσοι εξαιτίας του ότι φράσσουν τις αρτηρίες,
ε) αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως είναι ο καρκίνος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πώς προλαμβάνονται κι αντιμετωπίζονται οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο;

Οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο αλλά και συλλήβδην στο δέρμα μπορούν να προληφθούν ή / και να αντιμετωπιστούν εφόσον θωρακίζουμε κατάλληλα τον οργανισμό μας. Τι χρειάζεται να κάνουμε;

  1. Μία ισορροπημένη και σωστή διατροφή, η οποία να είναι πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και όσπρια είναι αναγκαία. Μια τέτοια διατροφή εγγυάται ότι προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών κι ως εκ τούτου ότι ορθώνουμε ένα φράγμα στην εκδήλωση οξειδωτικού στρες. Φυσικά, εάν θέλετε να ακολουθήσετε μία τέτοια διατροφή θα ήταν ακόμη προτιμότερο να διαμορφώσετε το εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σας με τη σημαντική αρωγή ενός διατροφολόγου.
  2. Μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών χρειάζονται τα άτομα που καπνίζουν, τα άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, καθώς επίσης κι αυτά που εργάζονται σε βιομηχανίες κι εργοστάσια με χημικά προϊόντα.
  3. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών που μπορείτε να καταναλώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε την εμφάνιση οξειδωτικού στρες κι επομένως γήρανσης από τις ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο είναι οι εξής:
    -η βιταμίνη Α, που περιέχεται άφθονη στα αβγά, τα γαλακτοκομικά και το συκώτι,
    -η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα λάδια και κυρίως στο ελαιόλαδο,
    -το Β-καροτένιο, που περιέχεται στα καρότα, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα,
    -και το λικοπένιο, που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στις τομάτες και τα καρπούζια.

Οι ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο είναι ένα ζήτημα που καλό είναι να ενδιαφέρει κάθε γυναίκα αλλά και κάθε άνδρα που θέλει να έχει μία όμορφη, λαμπερή και πάνω απ’ όλα υγιή επιδερμίδα.

Σχετικά άρθρα του περιοδικού μας που πιθανότατα να σας ενδιαφέρουν είναι τα παρακάτω:

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα