Αρχική / Μαλλιά / Εποχική τριχόπτωση – Διάγνωση, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπιση
εποχική τριχόπτωση

Εποχική τριχόπτωση – Διάγνωση, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπιση

Εποχική τριχόπτωση ο φόβος και ο τρόμος του γυναικείου πληθυσμού. Το μαλλί της καθεμίας είναι σίγουρα και το σήμα κατατεθέν της γυναίκας. Άρα το χειρότερο που μπορεί να πάθουμε είναι να αρχίσουμε χάνουμε τρίχες. Αν και εσύ έχεις παρατηρήσει να πέφτουν πολλές τρίχες από τα μαλλιά σου τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δείξεις ψυχραιμία και να διαβάσεις το άρθρο μας προκειμένου να βρεις λύση στο πρόβλημά σου.

Εποχική τριχόπτωση: Διάγνωση

Πριν αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι και να χρησιμοποιείς ό,τι προϊόν βρεις μπροστά σου που υπόσχεται αναγέννηση τριχών πρέπει να διαγνώσεις εσύ η ίδια αν έχεις μια συνηθισμένη τριχόπτωση ή αν πρόκειται για μία εποχική τριχόπτωση. Με λίγα λόγια αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δεις τι μήνα έχουμε και να προσπαθήσεις να θυμηθείς πότε ήταν η πρώτη φορά που παρατήρησες κάποια σημαντική απώλεια τριχών στο μαλλί σου. Για αυτό θα σου δώσουμε μερικά στοιχεία προκειμένου να καταλάβεις αν έχεις μια συνηθισμένη τριχόπτωση ή αν φταίει η εποχική τριχόπτωση για την απώλεια που παρατηρείς.

Εποχική τριχόπτωση: Τα σημάδια

 • Έχεις παρατηρήσει ότι χάνεις πολλές τρίχες ξαφνικά χωρίς κανέναν άλλο (προφανή έστω) λόγο;
 • Τα μαλλιά σου ξεκίνησαν να πέφτουν και η εποχή είναι φθινόπωρο ή άνοιξη;
 • Είχες παρατηρήσει παλιότερα ότι τα μαλλιά σου άρχιζαν να πέφτουν όταν είναι φθινόπωρο ή άνοιξη;
 • Τα μαλλιά σου μετά από λίγο καιρό αρχίζουν να ξαναδυναμώνουν και να πυκνώνουν;
 • Δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό δεν έχεις περάσει κάποιο έντονα αγχογόνο ή στενάχωρο συμβάν, μήπως η τριχόπτωση εμφανίζεται χωρίς λόγο; Μήπως είναι εποχική τριχόπτωση;
 • Βλέπεις τις τρίχες σου να πέφτουν ενώ εσύ κάνεις σχετικά υγιεινή διατροφή και δεν καπνίζεις;

Αν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω τότε είσαι και εσύ ένα θύμα της εποχικής τριχόπτωσης. Η εποχική τριχόπτωση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στις περισσότερες γυναίκες , άλλες φορές είναι εμφανές και σε άλλες περιπτώσεις όχι και τόσο. Η εποχική τριχόπτωση κάνει τον κύκλο της πάντα και μετά εξασθενεί, με λίγα λόγια πολλές φορές ακόμα και να μην δώσεις σημασία τα μαλλιά ξαναγίνονται όπως πριν και οι χαμένες τρίχες αναπληρώνονται.

Εποχική τριχόπτωση: Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης

Αν βέβαια θες τα μαλλιά σου να επανέλθουν στην κανονική, τη φυσιολογική του κατάσταση χωρίς να έχεις το άγχος μην τα έχει βλάψει η εποχική τριχόπτωση τότε μπορείς να εφαρμόσεις διάφορα κόλπα προκειμένου να μειώσεις την τριχόπτωση αλλά και να εξασφαλίσεις ότι τα μαλλιά σου θα επανέλθουν όπως ήταν πριν χωρίς κανένα κόστος. Συνεπώς αν θες να τα πετύχεις όλα αυτά αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις τις συμβουλές που θα σου δώσουμε και θα δεις ότι δεν χρειαζόταν να ανησυχείς και τόσο για την εποχική τριχόπτωση. Ο σκοπός των συμβουλών μας είναι να δυναμώσει η τρίχα σου και ο θύλακας των τριχών σου αποτρέποντας έτσι την πτώση τους.

1.Μην βάζεις χημικά προϊόντα στο κεφάλι σου:
Το πιο σημαντικό από όλα που έχεις να κάνεις. Σταμάτα να βάζεις ό,τι σαμπουάν του εμπορίου βρίσκεις στα μαλλιά σου. Τα μαλλιά σου είναι και αυτά όργανα του σώματός σου και πρέπει να τους φέρεσαι με την ανάλογη ευλάβεια αλλά και με προσοχή όπως κάνεις και με τα υπόλοιπα μέρη του σώματός σου. Για τον λόγο αυτό μην αγοράζεις χημικά σαμπουάν αλλά πήγαινε στο κοντινότερο μαγαζί που πουλάει οικολογικά προϊόντα και διάλεξε το κατάλληλο σαμπουάν για τα μαλλιά σου. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για κάθε λογής προϊόν για τα μαλλιά, όπως είναι τα διάφορα gel, conditioner, πάστες, λακ, λάδια κ.λπ.

2.Διάλεξε το σωστό σαμπουάν:
Πολλές φορές εμείς οι γυναίκες δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στο τι τύπου σαμπουάν θα ρίξουμε στα μαλλιά μας ευνοώντας έτσι την εποχική τριχόπτωση. Δεν έχεις να κάνεις και κάτι δύσκολο. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να παρατηρήσεις και να καταλάβεις τι τύπου μαλλί έχεις και στην συνέχεια να διαλέξεις το κατάλληλο φυσικό σαμπουάν για αυτή την δουλειά. Με το να βάζεις ότι να ‘ναι στα μαλλιά σου όχι μόνο δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά το λούσιμο αλλά θα βοηθήσεις την εποχική τριχόπτωση στο να εμφανιστεί μιας και οι τρίχες σου θα είναι πολύ αδύναμες και επιρρεπείς.

3.Μην λούζεσαι κάθε μέρα:
Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να δώσεις πολύ προσοχή μιας και ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλες μας είναι να λουζόμαστε κάθε μέρα ή γενικότερα πολύ συχνά. Στην αρχή θα σκεφτείς ότι αυτό που λέμε δεν γίνεται, παρόλα αυτά πρέπει να προσπαθήσεις και να περιορίσεις την συχνότητα που λούζεις τα μαλλιά σου μιας και αν τα λούζεις κάθε μέρα θα αδυνατίσει η τρίχα και μετά θα τις χάσεις εξαιτίας της εποχικής τριχόπτωσης. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πλένεις τα μαλλιά σου κάθε μέρα χρησιμοποιώντας σαμπουάν κακής ποιότητας. Αν το κάνεις αυτό τότε πρέπει να το ψάξεις βαθύτερα το θέμα μιας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχεις εποχική τριχόπτωση αλλά μια κανονική τριχόπτωση που αν δεν την σταματήσεις θα έχεις μεγάλο πρόβλημα.

4.Περιόρισε την χρήση συσκευών παραγωγής θερμότητας:
Ως γνωστόν, το πιστολάκι για τα μαλλιά, το ισιωτικό και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που χρησιμοποιείς, αποδυναμώνουν την τρίχα και κάνουν το μαλλί σου επιρρεπές στην εποχική τριχόπτωση. Για αυτό πρέπει αρχικά να περιορίσεις την χρήση τους και αν είναι δυνατόν να σταματήσεις να τα χρησιμοποιείς για το διάστημα που συνέβη να εμφανιστεί και σε εσένα η εποχική τριχόπτωση. Αν όμως δεν μπορείς να αποφύγεις την χρήση τους τότε θα πρέπει να αγοράσεις ένα μπουκαλάκι με έλαιο αργκάν, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεις στα μαλλιά σου πριν χρησιμοποιήσεις το πιστολάκι ή το ισιωτικό σου. Το έλαιο αργκάν θα ενδυναμώσει την τρίχα σου, θα  την προστατέψει από την θερμότητα και θα την κάνει πιο υγιή.

5.Φτιάξε την διατροφή σου:
Όπως το ακούς αν θες να έχεις ένα υγιές μαλλί που να μην επηρεάζεται από την εποχική τριχόπτωση θα πρέπει να φτιάξεις την διατροφή σου προκειμένου να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, και φυσικά για να ενδυναμώσεις το μαλλί σου, μιας και αυτό αποτελεί ένα όργανο του σώματός σου όπως προείπαμε. Μια καλή αρχή  θα ήταν να σταματήσεις να τρως όλη την ώρα τηγανητά και junk food και να αρχίσεις να τρως περισσότερο υγιεινά φαγητά. Καλό θα ήταν να προσθέσεις στην διατροφή σου περισσότερα λαχανικά αλλά και φρούτα. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών αλλά και ξηρών καρπών (λόγω της περιεκτικότητας τους σε υδράργυρο) βοηθάει στην ενδυνάμωση των μαλλιών, τα οποία και κάνουν ανθεκτικά στην εποχική τριχόπτωση. Βέβαια για να αντιμετωπίσεις την εποχική τριχόπτωση δεν φτάνει μόνο να τρως υγιεινά αλλά και να προσέχεις τα μαλλιά σου. Όσο υγιεινά και να τρως αν κάνεις κατάχρηση της θερμότητας στα μαλλιά σου θα τα κάψεις αρχικά, και μετά θα τα καταστρέψεις.

6.Φυσικό σαμπουάν για ενδυνάμωση τρίχας:
Ένα πολύ καλό μέτρο για να αντιμετωπίσεις την εποχική τριχόπτωση είναι να φτιάξεις ένα σαμπουάν που θα ενδυναμώνει τα μαλλιά. Εμείς έχουμε να σου δώσουμε ενδεικτικά ένα σαμπουάν που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου.

Υλικά:

 • 1 ποτήρι με ζεστό νερό (για τη μπεν μαρί)
 • 125 γραμμάρια πούδρα πράσινο σαπούνι
 • ½ ποτήρι έγχυμα δενδρολίβανου
 • 40 γραμμάρια φυτική γλυκερίνη
 • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Οδηγίες:

Λιώνεις το πράσινο σαπούνι σε μπεν μαρί. Όσο το πράσινο σαπούνι λιώνει, σιγά-σιγά προσθέτεις το έγχυμα του δενδρολίβανου. Ρίχνεις και τη φυτική γλυκερίνη και αφήνεις το μείγμα μερικά λεπτά μέχρι να κρυώσει αρκετά. Στο τέλος, προσθέτεις και τις σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λεβάντας και ανακατεύεις πολύ καλά.

x

Check Also

φροντίδα για ίσια μαλλιά

Φροντίδα για ίσια μαλλιά – 30 Tips που πρέπει να ξέρεις

Ό,τι τύπο μαλλιού κι αν έχεις, το άρθρο αυτό σίγουρα θα σου ...

μάσκα μαλλιών για ίσιωμα

Μάσκα μαλλιών για ίσιωμα – Καλύτερες σπιτικές θεραπείες

Πόση σημασία δίνουμε στην περιποίηση των μαλλιών μας; Συνήθως ασχολούμαστε με το ...

μάσκα μαλλιών με μέλι

Μάσκα μαλλιών με μέλι – Επίλεξε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο

Πολλά προϊόντα του εμπορίου που προορίζονται τόσο για την επιδερμίδα όσο και ...