Κάνε το τεστ αχρωματοψίας

Η αχρωματοψία είναι μία κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να αντιληφθεί τα χρώματα. Η αχρωματοψία είναι ένα φαινόμενο που συναντάται περισσότερο στους άντρες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν συναντάται καθόλου στις γυναίκες. Η αχρωματοψία διαθέτει διάφορες μορφές ωστόσο οι πιο συχνές περιπτώσεις είναι αυτές στις οποίες ο άνθρωπος δεν μπορεί να “ξεχωρίσει” το κόκκινο με το πράσινο, καθώς και οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το μπλε με το κίτρινο. Υπάρχουν βέβαια και άλλες μορφές οι οποίες όμως συναντώνται πολύ πιο σπάνια.

Οι άνθρωποι που έχουν δώσει εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης σίγουρα θα πέρασαν από έναν οφθαλμίατρο έτσι ώστε να τους εξετάσει τα μάτια και να δει την ικανότητα τόσο στο να δουν όσο και να ξεχωρίσουν τα χρώματα και τα σχήματα. Μία από τις εξετάσεις που κάνει λοιπόν ο οφθαλμίατρος όταν θέλουμε να βγάλουμε δίπλωμα οδήγησης είναι το τεστ αχρωματοψίας. Σύμφωνα με το τεστ αχρωματοψίας, ο οφθαλμίατρος δείχνει στον ασθενή ορισμένες καρτέλες που περιέχουν διάφορες κουκκίδες. Οι κουκκίδες αυτές περιλαμβάνουν διάφορα χρώματα και αποχρώσεις. Ορισμένες από τις αποχρώσεις των κουκίδων σχηματίζουν συνήθως έναν αριθμό ή ένα σύμβολο, κ.τ.λ. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να έχει την ικανότητα να διαβάσει αυτόν τον αριθμό – σύμβολο. Αν όμως έχει αχρωματοψία, τότε όλες οι κουκκίδες θα του φαίνονται ότι έχουν την ίδια απόχρωση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεχωρίσει το κρυμμένο σύμβολο. Αυτή η εξέταση του οφθαλμίατρου πριν από το δίπλωμα οδήγησης είναι αρκετά σημαντική διότι έτσι διασφαλίζεται ότι ο υποψήφιος οδηγός μπορεί να ξεχωρίσει το χρώμα από τα φανάρια. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει αχρωματοψία, τότε πιθανόν να μην μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο με το πράσινο φανάρι. Την συνέχεια δεν την περιγράφω γιατί σίγουρα φαντάζεσαι τι μπορεί να ακολουθήσει.

Τεστ αχρωματοψίας

Εμείς στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα δημιουργήσαμε ένα τεστ αχρωματοψίας έτσι ώστε να μπορέσεις να δεις αν έχεις αχρωματοψία. Προσοχή!!!! Αυτό το τεστ δεν αντικαθιστά τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις στον οφθαλμίατρο. Αυτό το τεστ αχρωματοψίας είναι καθαρά για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έχει έναν χιουμοριστικό τόνο. Απάντησε λοιπόν στο παρακάτω κουίζ και δες αν έχεις αχρωματοψία:

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα