Αφυδατωμένο πρόσωπο – Οι αιτίες και οι λύσεις

Το αφυδατωμένο δέρμα στο πρόσωπο δεν είναι απαραίτητα και ξηρό δέρμα. Πολλές φορές γίνεται αυτή η σύγχυση μεταξύ του ξηρού και του αφυδατωμένου δέρματος του προσώπου, με αποτέλεσμα να γίνεται λάθος διάγνωση. Μια γυναίκα μπορεί να έχει λιπαρή επιδερμίδα προσώπου αλλά στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, το δέρμα να είναι εντελώς αφυδατωμένο. Η αφυδάτωση σημαίνει έλλειψη νερού ή “υγρασίας” στην επιφάνεια του δέρματος του προσώπου, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την ελαστικότητά του σαν ένα σφουγγάρι χωρίς καθόλου νερό. Λόγω αυτού του γεγονότος και σε συνδυασμό με τις κινήσεις από τις εκφράσεις του προσώπου, είναι δυνατόν να σχηματιστούν λεπτές γραμμές και ρυτίδες που όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ. Ποιες είναι όμως οι αιτίες που προκαλούν ένα αφυδατωμένο πρόσωπο και τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να το αποτρέψει;

Αφυδατωμένο πρόσωπο – Οι αιτίες

Η σωστή ανάλυση των αιτιών που προκαλούν ένα αφυδατωμένο πρόσωπο δίνει και τις καλύτερες δυνατές λύσεις του προβλήματος. Οι αιτίες που προκαλούν αφυδάτωση στο πρόσωπο είναι η ηλιακή ακτινοβολία, οι ελεύθερες ρίζες στην ατμόσφαιρα (χωρισμένα άτομα στην ατμόσφαιρα που διεισδύουν στην επιδερμίδα και δημιουργούν προβλήματα), το άγχος, η έλλειψη προστασίας της επιδερμίδας, διάφορες αρρώστιες, το αλκοόλ, διάφορα ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα που εφαρμόζονται πάνω στην επιδερμίδα του προσώπου, καθώς και το βασικότερο που δεν είναι άλλο από τη μη πόση αρκετής ποσότητας νερού καθημερινά.

Αφυδατωμένο πρόσωπο – Οι λύσεις

Τώρα που αναλύσαμε τις αιτίες που προκαλούν αφυδάτωση στο πρόσωπο μπορούμε να βρούμε για κάθε αιτία του προβλήματος και μία λύση. Έτσι οι λύσεις που προτείνουμε για την κάθε αιτία ξεχωριστά είναι:

Ηλιακή ακτινοβολία

Η λύση για τον περιορισμό της αφυδάτωσης του προσώπου που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία είναι αυτονόητη. Θα πρέπει να αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση του προσώπου σου στον ήλιο, ιδιαίτερα δε τις μεσημεριανές ώρες στις οποίες η ένταση της ακτινοβολίας είναι τόσο δυνατή (για το καλοκαίρι) που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκαύματα. Όταν δεν μπορείς να αποφύγεις την έκθεση στην ακτινοβολία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείς οπωσδήποτε ένα αντηλιακό προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας. Να πάρεις ένα καλό αντηλιακό προσώπου και να μην τσιγκουνευτείς τα λεφτά. Άλλωστε πρόκειται για το πρόσωπό σου.

Ρύπανση

Η ρύπανση είναι μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην επιδερμίδα του προσώπου. Εδώ δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Αν μένεις σε μεγάλη πόλη π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη τότε προσπάθησε να αποφεύγεις το κέντρο τουλάχιστον τις μεσημεριανές ώρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγάλη.

Άγχος

Το άγχος δημιουργεί πολλά προβλήματα και μάλιστα αρκετά σοβαρότερα από ότι ένα αφυδατωμένο πρόσωπο. Ίσως μερικές επισκέψεις σε ειδικούς όπως για παράδειγμα έναν ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει κάπως την κατάσταση. Στις μέρες μας η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο δεν θεωρείται πλέον κακό ούτε και ταμπού όπως παλαιότερα το θεωρούσαν ορισμένοι άνθρωποι κατωτάτου επιπέδου.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μια ουσία η οποία έχει την ικανότητα να αφυδατώνει το δέρμα και γενικώς όλον τον ανθρώπινο οργανισμό με τρομερή ικανότητα. Αν θέλεις μια υγιή επιδερμίδα προσώπου θα πρέπει να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείς την κατανάλωση αλκοόλ στις εξόδους σου. Αν ωστόσο θελήσεις να πιεις αλκοόλ οπωσδήποτε, τότε τουλάχιστον να πίνεις 2 ποτήρια νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ.

Ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα

Αν αγοράζεις καλλυντικά προϊόντα περιποίησης προσώπου “μάρκας με έκαψες” τότε κυριολεκτικά θα σε κάψουν. Αν δεν είναι αξιόπιστη η εταιρία που τα παράγει τότε ίσως είναι καλύτερα να μην βάζεις τίποτα. Αυτό δεν το λέω ως υπερβολή αλλά το εννοώ. Μερικά φτηνιάρικα προϊόντα πετυχαίνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχονται.

Ενυδατικές κρέμες

Η σωστή χρήση ενυδατικών κρεμών μπορεί να βοηθήσει αρκετά το πρόσωπο έτσι ώστε να ανακτήσει την χαμένη του “υγρασία”. Προσοχή όμως. Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προβλήματος και όχι στην αντιμετώπιση των αιτιών. Έτσι αν οι αιτίες που προκαλούν αφυδατωμένο πρόσωπο συνεχίσουν να υφίστανται, τότε με το που θα σταματήσεις να χρησιμοποιείς την κρέμα, το πρόσωπό σου θα αφυδατωθεί και πάλι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Νερό

Η κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα