Αρχική / Υγεία / Πρόβλημα αϋπνίας – 5 Κοινές αιτίες και 10 Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης
πρόβλημα αϋπνίας

Πρόβλημα αϋπνίας – 5 Κοινές αιτίες και 10 Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης

Ένα πρόβλημα το οποίο συναντάται όλο και περισσότερο στις ημέρες μας και δη στις γυναίκες είναι αυτό της αϋπνίας. Οι πρόσφατες έρευνες που έχουν διεξαχθεί απέδειξαν ότι η αϋπνία εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμό από ό,τι στον αντρικό. Το πρόβλημα αϋπνίας είναι σίγουρα σημαντικό να αντιμετωπιστεί καθώς μειώνει την ποιότητα ζωής μας.

Τι είναι η αϋπνία και τι την προκαλεί:

Αν έχεις και εσύ πρόβλημα αϋπνίας τότε θα ξέρεις πολύ καλά ότι είναι η κατάσταση κατά την οποία βρίσκεσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι σου και πάρα πολύ παράγοντες δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς παρόλο που εσύ νιώθεις καταβεβλημένη και ότι χρειάζεσαι άμεσα ύπνο και ξεκούραση. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που προκαλούν την αϋπνία, οι πιο συνηθισμένοι είναι οι παρακάτω:

1.Φασαρία:
Ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται έντονα από τους εξωτερικούς θορύβους και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Αν είσαι μητέρα με μικρά παιδάκια τότε μπορείς πολύ εύκολα να καταλάβεις τι εννοούμε. Η φασαρία μπορεί να προκαλείται από τα παιδία σου, από αμάξια, από τους γείτονες που δεν σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας ή από τον πρόσφατα χωρισμένο γείτονα που δοκιμάζει πόσο δυνατά ακούγονται τα ηχεία του.

2.Καθιστική ζωή:
Οι μελέτες που έγιναν πάνω στο πρόβλημα αϋπνίας απέδειξαν ότι οι γυναίκες που κάνουν μια καθιστική ζωή, είτε στο σπίτι ή στο γραφείο και γενικότερα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να κοιμηθούν σε σχέση με τις γυναίκες που κινούνται συχνά ή που αθλούνται.

3.Προβληματισμοί:
Είτε έχουμε πρόβλημα αϋπνίας είτε όχι, όλες μας τουλάχιστον μια φορά βρεθήκαμε σε κατάσταση αϋπνίας παλεύοντας με τις σκέψεις. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι οι προβληματισμοί αυτοί είναι αναπόφευκτοι καθώς όλος ο κόσμος περιμένει την ώρα που θα ξαπλώσει προκειμένου να αναπολήσει το τι έγινε στην ημέρα του και γενικότερα στην ζωή του τον τελευταίο καιρό, όπως και για να βρει μια λύση στα προβλήματα που τον κατακλύζουν.

4.Κακή ψυχολογική κατάσταση:
Αν ξαγρυπνάς κλαίγοντας, αγανακτώντας και γενικότερα με ότι αρνητικό συναίσθημα γίνεται, τότε το πρόβλημα αϋπνίας που έχεις προέρχεται από την κακή ψυχολογική σου κατάσταση. Αν είσαι έντονα προβληματισμένη, απογοητευμένη, μπερδεμένη, νευριασμένη τότε το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις ένα δύσκολο βράδυ και θα παιδεύεσαι με σκέψεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το βράδυ είμαστε πιο συναισθηματικά ευάλωτοι και επηρεαζόμαστε έντονα με αποτέλεσμα να περνάμε ένα δύσκολο βράδυ.

5.Φάρμακα:
Αν έχεις πρόβλημα αϋπνίας και δεν ξέρεις το γιατί τότε πρέπει να σκεφτείς αν πρόσφατα ακολούθησες κάποια φαρμακευτική αγωγή. Πάρα πολλά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια να σου προκαλούν πρόβλημα αϋπνίας. Σε καμία περίπτωση μην σταματήσεις την λήψη φαρμάκων αν αντιμετωπίζεις μια τέτοια κατάσταση, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Πρόβλημα αϋπνίας: Πώς να την αντιμετωπίσεις

1.Γυμνάσου!
Θες να κοιμηθείς καλά και να ξεκουραστείς; Τότε το μόνο που έχεις να κάνεις για να το καταφέρεις αυτό είναι να αρχίσεις να γυμνάζεσαι. Αν δεν είσαι τόσο … γυμναστηριακός τύπος και δεν το προτιμάς τότε μπορείς να αρχίσεις απλά να κινείσαι περισσότερο, να περπατάς περισσότερο, να αποφεύγεις την χρήση των ΜΜΕ ή του αυτοκινήτου για κοντινές διαδρομές και γενικότερα να αποφεύγεις το καθισιό με κάθε τρόπο όπως με το να κάνεις κάποια δουλεία στο σπίτι απαραίτητη ή όχι. Αν όμως θες να γυμνάζεσαι κανονικά στο σπίτι σου χωρίς να πληρώνεις τις δαπανηρές συνδρομές των γυμναστηρίων τότε μπορείς να αρχίσεις να βλέπεις μερικά βιντεάκια στο ίντερνετ ή να διαβάσεις οδηγούς σχετικά με τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου, και χωρίς μάλιστα να ξοδέψεις τίποτα. Κάνοντας γυμναστική μερικές φορές την εβδομάδα, όχι μόνο θα ξεπεράσεις το πρόβλημα αϋπνίας και θα κοιμάσαι σαν πουλάκι, αλλά θα βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση και την εικόνα του σώματός σου.

2.Μείωσε τους καφέδες!
Αν θες να κοιμάσαι νωρίτερα, τότε πρέπει να αρχίσεις να μειώνεις του καφέδες. Ο καφές περιέχει την λεγόμενη καφεΐνη η οποία έχει την ιδιότητα να σε κρατάει σε εγρήγορση και να σου δίνει ενέργεια, ειδικότερα σε συνδυασμό με την ζάχαρη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να περιορίσεις τους καφέδες που πίνεις και μην πίνεις καφέδες μετά τις 7 η ώρα, καθώς θα σε κάνει να έχεις πρόβλημα αϋπνίας. Βέβαια με την ελάττωση του καφέ όχι μόνο θα καταφέρεις να κοιμάσαι νωρίτερα

3.Μην πίνεις χυμούς και ενεργειακά ποτά αργά το βράδυ.
Οι χυμοί και τα ενεργειακά ποτά απαγορεύονται τις βραδινές ώρες αν έχει πρόβλημα αϋπνίας καθώς περιέχουν βιταμίνες αλλά και την προαναφερθείσα καφεΐνη. Ο συνδυασμός αυτών τον ουσιών μπορεί να σου δίνουν ενέργεια και όρεξη αλλά θα σου κάνουν την νύχτα σου δύσκολη καθώς θα είσαι σε εγρήγορση ακόμα και όταν θα θες να κοιμηθείς.

4.Άκουσε χαλαρωτική μουσική.
Μια εξίσου καλή λύση για το πρόβλημα αϋπνίας είναι το να βάλεις χαλαρωτική μουσική. Είναι αποδεδειγμένο ότι μια χαλαρωτική μελωδία με ήχους από την φύση, όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς αλλά και θα σε απαλλάξουν από τυχόν σκοτούρες που μπορείς να έχεις. Τις συγκεκριμένες μελωδίες μπορείς να τις βρεις σε καταστήματα που πουλάνε δίσκους μουσικής, αλλά ακόμα καλύτερα μπορείς να τα βρεις στο ιντερνέτ και να διαλέξεις ποίος ήχος σου ταιριάζει και σε κάνει να χαλαρώσεις.

5.Έκφρασε τις ανησυχίες σου σε κάποιον.
Αν δεν σε παίρνει ο ύπνος επειδή προβληματίζεσαι έντονα με κάποια πράγματα ή με κάποιες καταστάσεις ή σκέψεις σου, τότε αυτό που έχεις να κάνεις για να καταπολεμήσεις το πρόβλημα αϋπνίας είναι να ανοιχτείς σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και να μιλήσεις μαζί του και να τον συμβουλευτείς. Η συγκεκριμένη κίνησή σου θα σε ξελαφρώσει και θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Επιπλέον δεν θα έχεις κάποιον λόγο να προβληματίζεσαι την ώρα που θα πρέπει να κοιμάσαι, καθώς θα έχεις συζητήσει ήδη ότι σε απασχολεί.

6.Κλείσε το κινητό σου και την τηλεόραση…
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας είναι οι οθόνες και τα κινητά. Αρχικά το φως που εκπέμπουν κουράζουν τα μάτια μας και μας προκαλούν αϋπνία καθώς ο εγκέφαλός μας διαβάζει την απόχρωση του φωτός και μπερδεύεται θεωρώντας ότι ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα για ύπνο καθώς το εκπεμπόμενο χρώμα των οθονών είναι ίδιο με αυτό που εκπέμπει ο ήλιος την ημέρα. Επιπλέον, η φασαρία της τηλεόρασης κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο. Εκτός όλων αυτών είναι αποδεδειγμένο ότι η συνεχή ενασχόληση με τα social media κάνει του χρήστες τους να κοιμούνται κατά μέσο όρο πολύ πιο αργά από εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούν. Συνεπώς όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου φρόντισε να αφήσεις το κινητό σου κλειστό στην άκρη, μην ξεχνάς ότι το ξυπνητήρι χτυπάει ακόμα και όταν το τηλέφωνο είναι κλειστό.

7.Μετακόμισε!
Αν η φασαρία δεν σε αφήνει να κοιμηθείς γιατί το σπίτι σου είναι σε πυκνοκατοικημένη περιοχή ή γιατί είναι δίπλα σε κάποιον κεντρικό δρόμο τότε το καλύτερο θα ήταν να μετακομίσεις μιας και μια καλή ηχομόνωση μπορεί να σου κοστίσει πολύ ακριβά. Αν πάλι οι γείτονες σου δεν σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας τότε μπορείς να κάνεις μια ανώνυμη καταγγελία στο τοπικό αστυνομικό σου τμήμα.

8.Καταπολέμισε το ροχαλητό του συντρόφου σου!
Είναι άξιο έρευνας το πόσες γυναίκες από εμάς έχουν πρόβλημα αϋπνίας επειδή ο σύντροφός τους ροχαλίζει πολύ το βράδυ. Αν είσαι και εσύ μια από αυτές τότε μπορείς να λύσεις το πρόβλημα πολύ εύκολα. Μια καλή λύση είναι να αγοράσεις ωτασπίδες. Βέβαια μην ξεχάσεις να αναφέρεις το πρόβλημα αϋπνίας που έχεις στον σύντροφό σου και να του ζητήσεις ευγενικά να προσπαθεί να μην ροχαλίζει μέσα στο αυτί σου. Επιπλέον καλό θα ήταν να του ζήταγες να ψάξει το πρόβλημα που έχει καθώς μπορεί να έχει κρεατάκια, στραβό διάφραγμα ή ακόμα και πρόβλημα στο αναπνευστικό. Για αυτό μην χρησιμοποιείς αγκωνιές για να τον σταματήσεις από το δυνατό ροχαλητό.

9.Μίλα με τον γιατρό σου.
Αν έχεις πρόβλημα αϋπνίας λόγο κάποιου φαρμάκου καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να σου βρει μια λύση χωρίς να σταματήσεις την θεραπεία. Επιπλέον καλό θα ήταν να αποφύγεις τα φάρμακα για να κοιμάσαι πιο γρήγορα και να αξιοποιήσεις μερικά βότανα που συμβάλουν στο να κοιμάσαι πιο καλά και πιο γρήγορα όπως π.χ. χαμομήλι, τίλιο κ.λπ.

10.Πίνε και τρώγε καλά μέσα στην ημέρα σου.
Τέλος, εάν θες να βγεις νικήτρια στη μάχη σου με το πρόβλημα αϋπνίας, δεν έχεις παρά να τρέφεσαι καλά μέσα στην ημέρα σου αλλά και να πίνεις επαρκές νερό. Συγκεκριμένα, το να τρέφεσαι καλά σημαίνει να τρως ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να περιορίσεις το junk food και σε καμία περίπτωση να μην ακολουθείς στερητικές – εξαντλητικές δίαιτες, ενώ, αναφορικά με το νερό, αρκεί να γνωρίζεις μόνον αυτό: όταν δεν πίνουμε τουλάχιστον 1 με 1,5 λίτρο νερό την ημέρα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βράδυ είτε θα ξυπνήσουμε λόγω δίψας είτε θα δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε. Επομένως, καταλαβαίνεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις από εδώ και στο εξής.

x

Check Also

πού ωφελεί το ταχίνι

Πού ωφελεί το ταχίνι – 16 διαφορετικές δράσεις

Οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εσάς ίσως να θυμούνται το ταχίνι ...

πώς να μην έχω νεύρα

Πώς να μην έχω νεύρα; Τι πρέπει να κάνω για να μην έχω νεύρα.

Αγαπητά μου κορίτσια, χαλαρώστε. Ήρθε η στιγμή να βάλουμε ένα τέλος, μαζί ...

σημάδια ψυχαναγκασμού

Σημάδια ψυχαναγκασμού: Ποια είναι και πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση

Ο χαρακτηρισμός κάποιου ως ψυχαναγκαστικό είναι συνήθης και σίγουρα όλες τον έχουμε ...