Φοβία μικροβίων – Χαρακτηριστικά – Αντιμετώπιση

Μήπως φοβάσαι λίγο παραπάνω τα μικρόβια; Μήπως είσαι λίγο περισσότερο προσεκτική με τα μικρόβια και με την καθαριότητα από ό,τι θα έπρεπε; Αν οι απαντήσεις σου είναι θετικές τότε έχεις και εσύ όπως και ο περισσότερος κόσμος μια φοβία μικροβίων. Η συγκεκριμένη φοβία δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά καλό θα ήταν να ενημερωθείς σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει, πώς δημιουργείται και φυσικά το πώς να την… περιορίσεις δραστικά προκειμένου να αποφύγεις τον κίνδυνο να σου εξελιχθεί σε κάποιου είδους εμμονή.

Φοβία μικροβίων: Τι ακριβώς είναι;
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην σήμερον ημέρα ταλαιπωρούνται με την φοβία μικροβίων. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό των ατόμων που φοβάται πιο πολύ από ότι θα έπρεπε τα μικρόβια αυξάνεται σημαντικά. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν φοβία μικροβίων είναι υπερπροστατευτικοί με τον εαυτό τους, εμμονικοί με την καθαριότητα και συχνά φοβούνται να κυκλοφορούν σε δημόσια μέρη και αν το κάνουν συνήθως φοράνε μια μάσκα στο πρόσωπο για να προστατεύονται από τα μικρόβια του αέρα (μιλάμε για άτομα με πιο έντονη την εν λόγω φοβία). Επιπλέον η φοβία μικροβίων τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους καθώς φοβούνται μην κολλήσουν τίποτα, συνεπώς οι σχέσεις τους δεν είναι και οι καλύτερες και δύσκολα ακολουθούν την παρέα σε βόλτες είτε είναι σε δημόσια μέρη είτε όχι.

Φοβία μικροβίων: Πώς να την ξεχωρίσεις
Όλοι μας φοβόμαστε τα μικρόβια και κανείς μας δεν θέλει να κολλήσει ακόμα και μια απλή γρίπη καθώς θα μας ταλαιπωρεί για μέρες μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αναφέρουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά των ατόμων που έχουν φοβία μικροβίων, έτσι ώστε να τη διακρίνουμε από την απλή ανησυχία του τύπου που μόλις προαναφέραμε. Αν απαντήσεις ναι στις περισσότερες ερωτήσεις από αυτές που ακολουθούν, τότε πιθανότατα και να έχεις φοβία μικροβίων. Σημαντικό είναι να απαντήσεις τις ακόλουθες ερωτήσεις σκεπτόμενη το τι κάνεις στην καθημερινότητά σου και όχι το τι θα ήθελες να έκανες ή να μην έκανες (θέλουμε δηλαδή ειλικρίνεια).

Χαρακτηριστικά ατόμων που έχουν φοβία μικροβίων:

1.Κουβαλάς πάντα μαζί σου αντισηπτικό;
2.Κυκλοφορείς με μάσκα;
3.Φοβάσαι να κυκλοφορείς μην κολλήσεις κάποιο μικρόβιο;
4.Πλένεις περισσότερες από τρεις φορές τα χέρια σου την ημέρα;
5.Καθαρίζεις καθημερινά το σπίτι σου και τα πράγματά σου;
6.Δεν θες να έχει στενή επαφή με κάποιον που δεν ξέρεις και απομακρύνεσαι αν έρθει ένας άγνωστος δίπλα σου; (π.χ. στην διπλανή θέση στο λεωφορείο)
7.Θεωρείς ότι τα κατοικίδια είναι πηγή μικροβίων;
8.Πλένεις μανιωδώς τα χέρια σου πριν φας;
9.Αποφεύγεις να ακουμπάς πόμολα ή άλλα αντικείμενα σε δημόσια μέρη;
10.Αποφεύγεις δια ροπάλου τις δημόσιες τουαλέτες;
11.Παίρνεις αντιβιώσεις ενώ δεν είσαι άρρωστη για να προφυλαχτείς;
12.Διαβάζεις καθημερινά για τροφές και ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα;
13.Επιθεωρείς καθημερινά το σώμα σου;
14.Δεν πίνεις ποτέ νερό από ποτήρια στην καφετέρια;
15.Δεν τρως ποτέ έξω από το σπίτι σου;
16.Αποφεύγεις να συναντάς φίλες και φίλους που νόσησαν πρόσφατα;
17.Νιώθεις ότι φοβάσαι παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε τα μικρόβια;
18.Αποφεύγεις τα δημόσια νοσοκομεία;
19.Δεν νιώθεις άνετα όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται ή αναπνέει κοντά σου;
20.Θεωρείς ότι καμία φίλη σου δεν προσέχει τα μικρόβια όπως εσύ;
21.Φοβάσαι πολύ μην ξεκινήσει κάποια πανδημία και προετοιμάζεσαι κατάλληλα για να μην χρειαστεί να βγεις από το σπίτι αν τυχόν γίνει κάτι τέτοιο;
22.Σκουπίζεις το τηλέφωνο πριν το βάλεις στο αφτί σου;
23.Απολυμαίνεις με μπενταντίν οτιδήποτε χρησιμοποιείται μέσα στο σπίτι και από άλλα άτομα;

Φοβία μικροβίων: Ποια είναι τα αίτιά της;

Τα αίτια που προκαλούν την φοβία μικροβίων δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά σε εμάς παρόλο που έχουν γίνει πολλές υποθέσεις για το τι μπορεί να την προκαλεί. Αρχικά σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η φοβία μικροβίων προέρχεται από κάποια ψυχολογική κατάσταση. Για αυτό καλό θα ήταν να σκεφτείς τι σε έκανε να φοβάσαι τα μικρόβια. Τα πιο πιθανά σενάρια είναι είτε να προέρχεται από την οικογένειά σου, όπου κάποιο άλλο άτομο σου έχει μεταδώσει με την συμπεριφορά του την ίδια φοβία μικροβίων που έχει και εκείνος, είτε να αρρώστησες από απροσεξία και από τον φόβο μην ξανά πάθεις το ίδιο να ήρθε στην επιφάνεια η συγκεκριμένη φοβία σου. Βέβαια μπορεί να μην έγινε τίποτα από αυτά και απλά να είχες ήδη από πριν την προδιάθεση και κάποιο φαινόμενο να την πυροδότησε. Αν δεν μπορείς να βρεις τι πυροδότησε αυτή την κατάσταση τότε ενδεχομένως να ξεκίνησε από την παιδική σου ηλικία. Όπως και να έχει η συγκεκριμένη φοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και αποτελεσματικά αρκεί πρώτα να συνειδητοποιήσεις εσύ η ίδια ότι φοβάσαι είτε λίγο είτε πολύ τα μικρόβια και ότι θες να το ξεπεράσεις προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής σου.

Φοβία μικροβίων: Πώς να την αντιμετωπίσεις:

Όλες οι φοβίες που έχουμε εμείς οι άνθρωποι μας κάνουν την ζωή πιο δύσκολη, ρίχνουν σημαντικά το επίπεδο της ζωή μας, μας ταλαιπωρούν, μας καθιστούν ανεπιθύμητους σε ορισμένα άτομα και κλονίζουν τις σχέσεις μας με άλλα άτομα. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε φοβία είτε την θεωρείς σημαντική είτε όχι καλό θα ήταν να μην την αφήσεις έτσι και να προσπαθήσεις να την αντιμετωπίσεις προκειμένου να την περιορίσεις στο βαθμό που δε θα εμποδίζει την καθημερινότητά σου ούτε θα σε καθιστά δυσλειτουργική μέσα στη μέρα σου.

1.Προσωπική προσπάθεια:
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο έξυπνο τέχνασμα που θα σε κάνει να αποφύγεις τα μικρόβια και να σε κάνουν να σταματήσεις να ασχολείσαι με αυτά. Το μόνο που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, να βρεις την αιτία του και να προσπαθήσεις να απαλλαχτείς από την φοβία μικροβίων που έχεις. Επιπλέον μπορείς να διαβάσεις πολλά επιστημονικά και μη άρθρα που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο σχετικά με τα μικρόβια και να πληροφορηθείς για το πώς μεταδίδονται και πώς θα προφυλάσσεσαι σωστά και όχι υπερβολικά. Για τα επιστημονικά άρθρα, μπορείς να πληκτρολογήσεις λέξεις – κλειδιά στο διαδίκτυο, όχι όμως στο google αλλά στο google scholar, όπου θα βρεις πιο έγκυρο κι επιστημονικό περιεχόμενο (να σε προειδοποιήσουμε πάντως ότι τα περισσότερα επιστημονικά άρθρα εκεί είναι στην αγγλική γλώσσα ή γενικότερα είναι ξενόγλωσσα, αν και μπορεί να βρεις και κάτι γραμμένο στα ελληνικά). Σκοπός μίας τέτοιας ατομικής προσπάθειας από πλευράς σου είναι φυσικά το να πληροφορηθείς καταλλήλως για τα μικρόβια, πώς μεταδίδονται και τι μπορούμε όλοι εμείς να κάνουμε ή να μην κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε τη μετάδοσή τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, θα δεις ότι είτε άμεσα είτε μέσα σε λίγο καιρό θα πάψεις να φοβάσαι αναίτια και συνεχόμενα τα μικρόβια. Αυτό δεν είναι και το ζητούμενο εξάλλου;

2.Βοήθεια από ψυχολόγο:
Συνήθως οι φοβίες οποιασδήποτε μορφής προέρχονται από κάποιο βαθύτερο αίτιο που δεν είναι εμφανές σε εμάς ή από κάποιο συμβάν που μας είχε στιγματίσει στην παιδική ηλικία ακόμα και αν δεν το θυμόμαστε εμείς. Συνεπώς η άποψή μας είναι να απαλλαχτείς από οποιοδήποτε ταμπού ενδέχεται να έχεις με τους ψυχολόγους και να αρχίσεις να επισκέπτεσαι έναν που είναι ειδικός σε τέτοια θέματα όπως η φοβία μικροβίων. Πιθανώς κάποιον ειδικευμένο στις αγχώδεις διαταραχές, μιας και μία έντονη φοβία μικροβίων (όπως την χαρακτηρίζεις εσύ ή οι δικοί σου άνθρωποι) μπορεί να διαγνωσθεί από τον ειδικό ως μικροβιοφοβία (που είναι μία αγχώδης διαταραχή και απαιτεί «θεραπεία»). Ο ψυχολόγος είναι το μόνο άτομο που είναι ικανό να βρει την αιτία της φοβίας μικροβίων σου και να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και οριστικά. Συνήθως, οι ψυχολόγοι με ειδίκευση στην Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία μπορούν να θεραπεύσουν μία έντονη τέτοια φοβία μέσα σε περίπου 10 – 12 επισκέψεις διάρκειας 45 λεπτών έκαστη. Αυτό ισχύει βέβαια για την περίπτωση που εντοπίσουν πράγματι ότι έχεις κάτι τέτοιο. Διαφορετικά, αν κρίνουν λιγότερο έντονο το  θέμα σου, τότε πολύ αμεσότερα θα το αντιμετωπίσετε! Μην διστάσεις να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο καθώς η φοβία μικροβίων χαμηλώνει πολύ την ποιότητα της ζωής των ατόμων που την βιώνουν. Μόλις απαλλαχτείς από την φοβία μικροβίων τότε θα συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπισή της και πόσο καλύτερη θα γίνει η ζωή σου χωρίς την συγκεκριμένη φοβία.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα