Άσχημη αναπνοή – 12 Τρόποι αντιμετώπισης

Η άσχημη αναπνοή του στόματος δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί, να μας ενοχλεί, να μας στενοχωρεί ενίοτε. Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθιστούν την αναπνοή μας δυσάρεστη. Τέτοιοι είναι η κακή στοματική υγιεινή, η ξηροστομία, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ κ.ά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μη μυρίζει το στόμα σας; Πώς θα περιορίζετε την περιστασιακά άσχημη αναπνοή; Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία στόματος που πιθανώς να έχετε συνεχόμενα για περισσότερο χρονικό διάστημα;

12 διαφορετικοί τρόποι περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα. Δε χρειάζεται να τους εφαρμόσετε όλους μαζί, γεγονός που μοιάζει υπερβολικό. Σίγουρα, όμως, θα χρειαστεί να εφαρμόζετε αρκετά από όσα θα αναφέρουμε προκειμένου να μην έχετε άσχημη αναπνοή.

Πότε να πάτε στον οδοντίατρο εξαιτίας της άσχημης αναπνοής;

Την παρούσα παράγραφο θα τη βάζαμε στην κατακλείδα του άρθρου μας. Ωστόσο, επειδή θέλουμε όλες και όλοι να τη διαβάσετε, την εντάσσουμε στο συγκεκριμένο σημείο.

Ένα θέμα που ενδεχομένως να σας απασχολήσει όταν έχετε άσχημη αναπνοή για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η υγεία των δοντιών και του στόματός σας. Διότι ένας από τους συνήθεις λόγους που προκαλούν δυσοσμία είναι η κακή στοματική υγιεινή, π.χ. κάποιο χαλασμένο δόντι.

Έτσι, στο ερώτημα «Πότε να επισκεφθώ οδοντίατρο;» η απάντησή μας είναι η εξής: «Αμέσως μόλις αντιληφθείτε ότι η άσχημη αναπνοή δεν είναι περιστασιακή, αλλά παραμένει συνεχόμενα.». Μια περιστασιακά άσχημη αναπνοή μπορεί να σχετίζεται, για παράδειγμα, ότι την τάδε μέρα δεν ήπιατε αρκετό νερό. Αντίθετα, όταν για 10 μέρες μυρίζει άσχημα το στόμα σας, ειδικά εάν και κάποιο άλλο άτομο σάς το έχει επισημάνει, τότε σαφώς και χρήζει εκτίμησης από τον ειδικό.

Επίσης, να μην ξεχνάτε τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο να πηγαίνετε στον οδοντίατρο για τον καθαρισμό των δοντιών σας.

Άσχημη αναπνοή – 12 Τρόποι για να μη μυρίζει το στόμα

1) Αποτελεσματική μέθοδος με λεμόνι

Αντί να αγοράζετε προϊόντα για ωραία οσμή του στόματος, μπορείτε πολύ απλά να στύβετε λίγο χυμό από λεμόνι και να κάνετε πλύσεις – με τη γνωστή σε όλες μας – διαδικασία. Αμέσως, ξεβγάζετε τη στοματική σας κοιλότητα με άφθονο νεράκι. Χάρη στο κιτρικό οξύ του λεμονιού, τα βακτήρια που προκαλούν την άσχημη αναπνοή αποτελούν πλέον παρελθόν για εσάς.

Είναι η καλύτερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος που η καθεμιά σας οφείλει να εφαρμόζει 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Με στόχο να διατηρεί πάντοτε μια φρέσκια αναπνοή. Να προσθέσουμε, μάλιστα, ότι εκτός από τις απολυμαντικές ιδιότητές του, το λεμόνι έχει και φυσική λευκαντική δράση.

2) Αποφυγή συγκεκριμένων τροφών

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που ενισχύουν την άσχημη αναπνοή. Είτε περιστασιακά, δηλαδή μερικές ώρες μετά την κατανάλωσή τους, είτε για περισσότερο καιρό, όταν τις τρώτε τακτικά.

Η αντιμετώπιση κακοσμίας, επομένως, περιλαμβάνει τον περιορισμό της κατανάλωσης των εν λόγω τροφών. Ιδίως για τις ημέρες ή τις ώρες εκείνες που δε θέλετε να … «ρισκάρετε» με το αν θα μυρίζει άσχημα στη συνέχεια το στόμα σας ή όχι.

Αυτές οι τροφές είναι καταρχάς το σκόρδο και το κρεμμύδι, ιδίως υπό την ωμή μορφή τους. Επίσης, διάφορα μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν ώστε να έχετε άσχημη αναπνοή, κυρίως πικάντικα μπαχαρικά. Θα έχετε παρατηρήσει σε «βαριές κουζίνες» όπως η ανατολίτικη πόσο έντονα μάς φαίνεται ότι μυρίζουν οι άνθρωποι που τρέφονται με αυτή. Ή και οι περιοχές όπου διαμένουν άτομα που μαγειρεύουν με πολλά μπαχαρικά. Τέλος, να πούμε ότι και ο καφές και το αλκοόλ χρειάζονται περιορισμό προκειμένου να διατηρείτε μια καλή αναπνοή. Εκτός από τη μυρωδιά που από μόνα τους διαθέτουν, και τα δύο φθείρουν σταδιακά τη στοματική υγιεινή. Κι αυτό συνεπάγεται δυσοσμία στόματος για μακρά χρονικά διαστήματα.

3) Περιορισμός καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ

Το αναφέραμε πιο αναλυτικά ακριβώς παραπάνω, στο δεύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση κακοσμίας. Το αναφέρουμε και σε ξεχωριστή ενότητα τώρα έτσι ώστε, ακόμα και κάποιος που διαβάζει μόνο τους τίτλους του άρθρου, να το δει!

4) Μάσημα τσίχλας για την άσχημη αναπνοή

Είναι μια λύση με άμεση απόδοση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση κακοσμίας. Ασφαλώς, δεν έχει «βαθύτερη» δράση, αφού η όμορφη και φρέσκια μυρωδιά που προσφέρει περιορίζεται μόνο στη στοματική κοιλότητα. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρχουν δυσοσμίες προερχόμενες από το στομάχι, το μάσημα τσίχλας δε θα της περιορίσει φυσικά.

Αλλά αν έχετε ώρα να πιείτε νερό, αν λόγω άγχους έχει στεγνώσει το στόμα σας, αν φάγατε κάτι με έντονη μυρωδιά, μια τσίχλα είναι μια εύκολη, πρακτική και γρήγορη λύση. Και ειδικά εάν δεν είστε στο σπίτι σας, είναι ο πιο απλός κι εύκολος τρόπος.

Προτιμήστε τσίχλες με έντονο άρωμα δυόσμου, μέντας ή ευκαλύπτου που αποδίδουν πολύ καλά σε τέτοιες περιστάσεις.

5) Κατανάλωση προβιοτικών

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή υγεία των δοντιών, στην καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας και, το σημαντικότερο όλων, στην καλή υγεία και λειτουργία του στομαχιού. Τρώγοντας γιαούρτια που έχουν προβιοτικά ή, αν ο γιατρός κρίνει ότι το χρειάζεστε, παίρνοντας συμπληρώματα, θα φτιάξετε και το θέμα με την άσχημη αναπνοή.

6) Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών

Τα υπολείμματα τροφών που στέκονται μέσα στις σχισμές ή στα φυσικά «βαθουλώματα» των δοντιών ευθύνονται για την άσχημη αναπνοή. Αφενός αποτελούν εν δυνάμει περιοχές «κινδύνου» για την ανάπτυξη τερηδόνας, η οποία χαλάει τα δόντια κι άρα τα κάνει να μυρίζουν άσχημα. Αφετέρου, οι τροφές που μένουν στα δόντια για καιρό λειτουργούν κάπως σαν τα στάσιμα νερά. Σε ένα δρόμο που λίγα νερά λιμνάζουν θα έχετε παρατηρήσει ότι μυρίζουν άσχημα. Με αυτή την παρομοίωση ίσως μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα και το τι προκαλούν οι τροφές που μένουν χωμένες στα δόντια σας, χωρίς να αφαιρούνται άμεσα.

Κάθε φορά που τελειώνετε κάποιο από τα βασικά γεύματα της ημέρας σας είναι απαραίτητο να πλένετε τα δόντια σας. Αν ακολουθείτε μια σωστή διατροφή, τότε λογικά θα κάνετε 5 γεύματα, τα τρία εκ των οποίων είναι τα βασικά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Το βούρτσισμα των δοντιών σας πρέπει να γίνεται καθημερινά, έπειτα από το πρωινό κι έπειτα από το βραδινό σας γεύμα. Μην το παρακάνετε και τα βουρτσίζετε πιο συχνά διότι τότε μπορεί να μην εμφανίζεται άσχημη αναπνοή αλλά προκαλούνται άλλα προβλήματα.

Μερικές επισημάνσεις για το βούρτσισμα των δοντιών:

  • Ένα σωστό βούρτσισμα διαρκεί περίπου 2 λεπτά προκειμένου να είναι αποτελεσματικό
  • Πρέπει να πλένετε τα δόντια σας και από τις 3 πλευρές τους
  • Πρέπει να ξεπλένετε με μπόλικο νερό την οδοντόπαστα έτσι ώστε να μη μένει στα δόντια σας
  • Μην παίρνετε σκληρές οδοντόβουρτσες, εκτός κι αν σας το πει ο οδοντίατρός σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις προτείνονται οι μαλακές οδοντόβουρτσες ή το πολύ – πολύ οι μέτριες.
  • Δε χρειάζεται να βάζετε δύναμη κατά το τρίψιμο των δοντιών σας
  • Αν βρίσκεστε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, αν κάνετε εκτός σπιτιού το πρωινό ή το βραδινό σας γεύμα π.χ., τότε μπορείτε φυσικά να έχετε μαζί σας την οδοντόκρεμα και την οδοντόπαστά σας.

7) Χρήση οδοντικού νήματος

Το οδοντικό νήμα έρχεται να συμπληρώσει τον προηγούμενο από τους 12 τρόπους για την αντιμετώπιση κακοσμίας. Ακριβώς για το λόγο που εξηγήσαμε και παραπάνω (τις τροφές που μένουν μέσα στα δόντια), αλλά και χάρη στη δράση του να περιορίζει τις πιθανότητες για σχηματισμό πλάκας, το οδοντικό νήμα είναι εξίσου απαραίτητο με το βούρτσισμα.

Δε χρειάζεται να το χρησιμοποιείτε σε κάθε βούρτσισμα των δοντιών, ίσως ούτε και σε καθημερινή βάση. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά, βέβαια. 1 – 3 φορές την εβδομάδα είναι η συνιστώμενη συχνότητα για τη χρήση οδοντικού νήματος.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά, ο οδοντίατρός σας είναι υποχρεωμένος αλλά και ο πλέον αρμόδιος να σας υποδείξει.

8) Η παλιά μέθοδος με το αλατόνερο για την άσχημη αναπνοή

Για την άσχημη αναπνοή του στόματος ευθύνη φέρουν τα μικρόβια που παραμένουν σε αυτό, αλλά και τυχόν τραυματισμοί ή ουλές. Μία παλιά μέθοδος που ακόμη και σήμερα θα δείτε να εφαρμόζεται (π.χ. στα piercing στο στόμα) είναι το αλατόνερο. Τα μπουκώματα με νερό που έχετε πρώτα αλατίσει καλά. Περιορίζει τα βακτήρια και βοηθάει στη διατήρηση μιας δροσερής αναπνοής.

Γεμίζετε μισό ποτήρι με χλιαρό νερό από τη βρύση και του ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακινείτε λίγο και ξεκινάτε λίγο – λίγο να το βάζετε στο στόμα σας, έως ότου κάνετε πλύσεις με όλη την ποσότητα. Δεν καταπίνετε, φυσικά, αλλά φτύνετε κάθε μπούκωμα με αλατόνερο που έχετε κάνει. Επαναλαμβάνετε πρωί και βράδυ για τις πρώτες ημέρες, περίπου για 1 εβδομάδα αν έχετε έντονα άσχημη αναπνοή. Έπειτα, μπορείτε να κάνετε «αναμνηστικές» πλύσεις με αλατόνερο μέχρι 2 φορές την εβδομάδα, πριν τον ύπνο.

9) Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού

Και υγρών γενικότερα, θα συμπληρώσουμε. Όπως είναι οι χυμοί φρούτων, για παράδειγμα.

Η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί αιτία για τη μη φρέσκια μυρωδιά στο στόμα. Για να μην αναφερθούμε σε όλες τις υπόλοιπες επιπτώσεις που έχει στο δέρμα και τον ανθρώπινο οργανισμό συλλήβδην.

Φροντίστε να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα, έτσι ώστε να μην έχετε ξηροστομία που προκαλεί άσχημη αναπνοή. Και, όπως προαναφέραμε, εκτός από νερό προτείνεται να πίνετε και άλλα υγρά, όπως είναι οι χυμοί από φρέσκα φρούτα. Δεν μιλάμε για καφέδες, τσάγια κ.λπ. διότι αυτά στην πραγματικότητα προκαλούν περισσότερη αφυδάτωση. Άρα, να προσθέσουμε ότι, αν πίνετε αρκετούς καφέδες μες στη μέρα, πρέπει σίγουρα να αυξήσετε αναλογικά και το νερό που θα πίνατε αν δεν καταναλώνατε καφέδες.

10) Μέθοδος με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι επίσης μία αποδοτική πρακτική για την αντιμετώπιση της κακοσμίας στο στόμα. ΔΕΝ προτείνεται η καθημερινή ούτε η τακτική εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου, γιατί φαίνεται να επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών.

Μπορείτε, όμως, πιο σπάνια να εφαρμόζετε τη μέθοδο αυτή. Πώς; Θα βάζετε λίγη μαγειρική σόδα πάνω στην οδοντόπαστα που είναι πάνω στην οδοντόβουρτσά σας! Θα πλένετε κανονικά τα δόντια σας, με το σωστό βούρτσισμα που τονίσαμε σε παραπάνω συμβουλή μας. Και θα ξεπλένετε κανονικά το στόμα σας. 1 φορά την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα κι έπειτα λιγότερο τακτικά.

Να προσθέσουμε ότι θα δείτε τα δόντια σας και πιο λευκά με τον καιρό.

11) Ειδικά σκευάσματα του φαρμακείου

Στο φαρμακείο που συνηθίζετε να πηγαίνετε θα βρείτε αρκετές λύσει για την αντιμετώπιση κακοσμίας. Μία εξ αυτών που επιλέγεται κατά κόρον είναι κάποιες μικρές κάψουλες, σαν μπαλάκια, που βάζετε για λίγο μέχρι να λιώσουν στο στόμα. Μετά μπορείτε κανονικά να τις καταπιείτε.

Αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να προσφέρουν μία πιο «βαθιά» καλή αναπνοή, διότι περιορίζουν τη δυσοσμία που προέρχεται από το στόμα μέχρι το στομάχι. Ρωτήστε για αυτές ή για κάποιο άλλο αντίστοιχο φαρμακευτικό προϊόν και δοκιμάστε το αν θέλετε πού και πού να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

12) Μάσημα μαϊντανού ή δυόσμου

Είναι μία πολύ παλιά μέθοδος, που εννοείται ότι είναι αποτελεσματική για την άσχημη αναπνοή. Είναι ένας τρόπος για άμεσο φρεσκάρισμα, άμεση ανανέωση της αναπνοής σας.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μασάτε ένα φυλλαράκι μαϊντανού ή δυόσμου μόλις αντιλαμβάνεστε ότι έχετε άσχημη αναπνοή. Θα σας τη φρεσκάρει, θα αφήσει ένα όμορφο διακριτικό άρωμα, δε θα σας επιβαρύνει με κανένα τρόπο, ούτε επιφέρει κάτι το αρνητικό στα δόντια. Γιατί λέτε να υπάρχουν τσίχλες με τέτοιου είδους επιπρόσθετα αρώματα;

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα