Αρχική / Σχέσεις / Σχέση με άνεργο: Πώς να τη διαχειριστείς βήμα προς βήμα
σχέση με άνεργο

Σχέση με άνεργο: Πώς να τη διαχειριστείς βήμα προς βήμα

Αν ζεις στην Ελλάδα και μάλιστα σε κάποια μεγάλη πόλη της, τότε είναι πολύ πιθανό και να βιώσεις ή να βίωσες ήδη την ανεργία, είτε προσωπικά είτε από κάποιο κοντινό σου πρόσωπο (σύντροφο, παιδί, φίλο, συγγενή κ.λπ.). Επομένως, είναι λογικό να είσαι πιο εξοικειωμένη με το εν λόγω ζήτημα, γι’ αυτό και όσα αναφέρουμε στο παρόν άρθρο θα αποτελέσουν απλώς μία άλλη, μια τρίτη, μία εξωτερική οπτική στην κατάσταση που πέρασες. Εάν πάλι δε σου έχει συμβεί προσωπικά ούτε έχει συμβεί στο άμεσο περιβάλλον σου, ρίξε μια ματιά σε όσα έχουμε εμείς να σου πούμε προκειμένου να πάρεις μία ιδέα αλλά και να διαμορφώσεις εκ των προτέρων μία άποψη – μία στάση για το πώς θα μπορούσες να σκέφτεσαι και να δρας σε μία τέτοια κατάσταση.

Σχέση με άνεργο: Πώς να τη διαχειριστείς βήμα προς βήμα

Σχέση με άνεργο: Τα 3 «Συνειδητοποίησε»

Αν βρίσκεσαι σε μία σχέση με άνεργο άνδρα ή ακόμη και στην περίπτωση που θέλεις να δεις μερικά πράγματα μήπως ποτέ βρεθείτε με το σύζυγο ή σύντροφό σου σε αυτήν την κατάσταση, τότε το πρώτο βήμα που πρέπει γρήγορα – γρήγορα να γίνει από πλευράς σου είναι να συνειδητοποιήσεις τρία επιμέρους γνωρίσματα:

 1. Συνειδητοποίησε ότι στην ουσία σχεδόν όλοι και όλες μπορούμε να βρεθούμε από τη μία ημέρα στην άλλη δίχως εργασία, δεδομένων των τόσο αυξημένων δεικτών ανεργίας που σημειώνονται τα τελευταία έτη στη χώρα μας.
 2. Συνειδητοποίησε ότι ο σύντροφός σου, εφόσον είναι άνεργος (είτε εργαζόταν και για κάποιο λόγο αυτό ολοκληρώθηκε είτε επί καιρώ δεν έχει βρει κάποια δουλειά), είναι αναμφίβολο πως αυτό θα του κοστίσει ψυχολογικά. Έτσι, να αναμένεις αντιδράσεις και συμπεριφορές κάπως περίεργες ή τουλάχιστον διαφορετικές από τις συνήθεις του. Μπορεί, για παράδειγμα, να αρνείται πεισματικά τις προτάσεις σου για εξόδους, παρόλο που προηγουμένως ήταν εκείνος που σου πρότεινε διαρκώς να μη μένετε κλεισμένοι στο σπίτι. Ή, μπορεί να τον δεις πιο ευέξαπτο με απλά καθημερινά πράγματα, τα οποία παλαιότερα δεν τον ενοχλούσαν, δεν τον εκνεύριζαν, δεν τον έκαναν καν να… χαλάσει τη ζαχαρένια του. Αυτές και πολυάριθμες άλλες είναι δυνατό να είναι οι αντιδράσεις του συντρόφου σου όταν βρεθεί σε κατάσταση μη εργασίας. Εσύ οφείλεις εξ αρχής να συνειδητοποιήσεις μέσα σου πολύ καλά ότι όλες είναι αναμενόμενες και, από πλευράς σου, «ευπρόσδεκτες».
 3. Συνειδητοποίησε ότι εσύ είσαι το άτομο που επιφορτίζεται πλέον με το δύσκολο έργο της διαχείρισης του συνόλου της κατάστασης. Από τη στιγμή που ο ίδιος βρίσκεται σε μία δυσχερή περίοδο (όχι μόνο από οικονομική άποψη), το στήριγμά του θα είσαι εσύ, ο εμψυχωτής του θα είσαι εσύ, ο διαχειριστής που με ιδιαίτερη προσοχή θα φροντίζει όσα περισσότερα ζητήματα μπορεί θα είσαι εσύ. Χωρίς να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εκείνος θα είναι αδιάφορος ή ανίκανος για όλα αυτά. Απλά εσύ θα είσαι προετοιμασμένη για τον εν λόγω «πρωταγωνιστικό» ρόλο και σε επαγρύπνηση να τον ενστερνιστείς όποτε το κρίνεις απαραίτητο.

Σχέση με άνεργο: Ο πολυσύνθετος ρόλος που θα επωμισθείς

Ας σταθούμε λίγο περισσότερο στο 3ο κατά σειρά «Συνειδητοποίησε» έτσι ώστε να γίνουμε πιο σαφείς σε αυτό που επιθυμούμε να σε συμβουλεύσουμε.

Από τη στιγμή που είσαι σε σχέση με άνεργο άνδρα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προβλήματα και ανάμεσά σας τα οποία εμφανίζονται λόγω ή πυροδοτούνται εξαιτίας της μη εργασίας του. Κι αυτό, διότι η εργασία, όσο κουραστική, επαναλαμβανόμενη και στρεσογόνα κι αν είναι, προσφέρει στο άτομο μια ικανοποίηση, μια πληρότητα, αναγνώριση των ικανοτήτων του, καθώς φυσικά και χρηματική ανταμοιβή. Όταν όλα αυτά διακόπτονται λόγω μιας απόλυσης ή λόγω του κλεισίματος της επιχείρησης του συντρόφου σου, τότε αυτομάτως προκύπτουν κάποιες επιπλοκές. Άλλοι θα το εκλάβουν ως ακύρωση των ικανοτήτων τους, άλλοι θα απογοητευτούν και θα νιώθουν βαθιά θλίψη που δεν μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένειά τους ή στην κοπέλα τους, άλλοι θα τα «βάλουν» με το μεροληπτικό σύστημα και τις επικρατούσες στην Ελλάδα συνθήκες, άλλοι μπορεί να απομονωθούν και να βιώσουν κατάθλιψη ή άλλες αγχώδεις διαταραχές, άλλοι ενδεχομένως να παραιτηθούν από την προσπάθεια αναζήτησης άλλης εργασίας, ενώ άλλοι τέλος μπορεί να θεωρήσουν την απόλυσή τους ως κινητήρια δύναμη για να βρουν μία νέα δουλειά που θα αγαπούν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι 100% σίγουρο ότι είτε λίγα είτε πολλά πράγματα στην καθημερινότητα ενός ανέργου αλλάζουν, κάτι που είτε λίγο είτε πολύ συμβαίνει και με την ψυχολογική κατάσταση του ίδιου.

Ποιος θα είναι τότε στο πλευρό του; Ποιος θα είναι δίπλα του να τον στηρίξει με όποιον τρόπο και όποιο μέσο χρειαστεί; Ποιος θα βρίσκεται εκεί να τον βοηθήσει οικονομικά, συναισθηματικά αλλά και ευρύτερα στο να είναι λειτουργικός μέσα στην ημέρα του; Η σύντροφός του. Θα μας πεις, γιατί, δεν μπορεί να είναι κάποιος άλλος; Φυσικά! Μπορεί να τον στηρίξει όπως μπορεί ο καλύτερος φίλος του ή οι γονείς του. Πρόσεξε, όμως, μία λεπτομέρεια που μάλλον… μόνο λεπτομέρεια δεν είναι! Άλλο γονείς, αδέλφια και φίλοι, άλλο η σύντροφός σου. Είτε η τελευταία λέγεται γυναίκα είτε λέγεται αρραβωνιαστικιά είτε λέγεται σύντροφος είτε λέγεται κοπέλα. Η Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων επισημαίνει τη μοναδική σπουδαιότητα που έχει ο ερωτικός δεσμός, την ανυπέρβλητη αυτή ισχύ, που έχει σε μία ψυχικά υγιή προσωπικότητα η ερωτική σχέση.

Κατά συνέπεια, με πολύ απλά λόγια, εσύ, ως σύζυγος ή κοπέλα του ανέργου αγαπημένου σου, επωμίζεσαι αυτομάτως ένα ρόλο πολυσύνθετο και δύσκολο (είτε λίγο είτε πολύ), ο οποίος απαιτεί από εσένα ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του.

Τι ενδεχομένως να περιλαμβάνει ο νέος αυτός ρόλος σου; Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 • οικονομική στήριξη και των δύο ή μικρή οικονομική βοήθεια προς εκείνον,
 • υπομονή τόσο σε σχέση με την κατάσταση ανεργίας του όσο και σε σχέση με το ό,τι αρνητικό μπορεί η τελευταία να έχει επιφέρει σε αυτόν (π.χ. συνεχή δυστροπία),
 • συναισθηματική κάλυψη και πληρότητα προς τον άνεργο σύντροφό σου, χωρίς να τον κατηγορείς για την κατάσταση αυτή, χωρίς να τον κατακρίνεις, αλλά επιδιώκοντας πάντοτε να του καθιστάς σαφή την απαρασάλευτη και ακλόνητη αγάπη σου προς το πρόσωπό του, μια αγάπη που η έλλειψη εργασίας για κάποιο διάστημα δεν πρόκειται να ταρακουνήσει,
 • συνεχή «ψυχολογική επίβλεψή του» υπό την έννοια ότι θα χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα παρατηρητική και προσεκτική σε ό,τι αφορά στην ψυχολογική του κατάσταση όσο παραμένει δίχως εργασιακή δραστηριότητα,
 • προσπάθειες βελτίωσης της διάθεσής του όποτε το κρίνεις σκόπιμο,
 • νέες δραστηριότητες από κοινού (μπορείτε να ξεκινήσετε να παρακολουθείτε μία ξένη σειρά μαζί, να πηγαίνετε περιπάτους, να γυμνάζεστε μαζί ή ακόμη και πιο… «τρελά» πράγματα όπως το να βάφει με καλλυντικά ο ένας τον άλλον ή ο,τιδήποτε άλλο περνάει από το νου σας),
 • καταβολή ουσιαστικής προσπάθειας προκειμένου να δείτε τις προοπτικές του ίδιου σε πρώτο στάδιο και της σχέσης σας σε δεύτερο στάδιο. Θα χρειαστεί, δηλαδή, να σχεδιάσετε από κοινού ένα πλάνο για το πώς θα κυλάει η καθημερινότητά σας πλέον, ενώ, το σημαντικότερο όλων, είναι το να προβείτε σε στοχευμένες ενέργειες που θα αυξήσουν τις πιθανότητες να βρει ο αγαπημένος σου δουλειά (π.χ. αποστολή βιογραφικών, εκμάθηση ξένης γλώσσας ή τεχνικής ικανότητας όπως η γνώση Η/Υ και λοιπά).

Σχέση με άνεργο: Επιπρόσθετες συμβουλές με μεγάλη σημασία

Και, προτού κλείσουμε το παρόν άρθρο, κρίνουμε σημαντικό να αναφέρουμε μερικές ακόμα συμβουλές που σχετίζονται με το ζήτημα «σχέση με άνεργο», οι οποίες μπορεί να φανούν γενικόλογες σε κάποιες από εσάς, ωστόσο, εάν τις δείτε στην πράξη, είναι ουσιαστικές και εξαιρετικά σημαντικές.

 • Έλεγχος των συναισθημάτων σου. Δεδομένου του δύσκολου ρόλου που επωμίζεσαι όταν ο σύντροφός σου επέρχεται σε μία φάση κατά την οποία δεν εργάζεται, είναι αυτονόητο ότι, όσο αυτός, άλλο τόσο κι εσύ θα αισθάνεσαι πιεσμένη και ώρες – ώρες μπορεί να απογοητευτείς ή ακόμα και να θελήσεις να παραιτηθείς από την όλη προσπάθεια και την όλη κατάσταση. ΜΗΝ το κάνεις! Μην τα παρατήσεις γιατί τότε… θα χαθεί το παιχνίδι. Και φαντάζεσαι τι μπορεί να σημαίνει αυτό… Επίσης, μην επιτρέψεις στην απογοήτευση, την απαισιοδοξία και ό,τι άλλο αρνητικό βιώσεις να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον καλό σου ή / και στη σχέση σας. Δε θα σε προτρέψουμε σε καμία περίπτωση να κρύβεις μέσα σου τη στενοχώρια ή την απελπισία που πιθανώς να σε πιάνει ορισμένες στιγμές, διότι ο σύντροφός σου οφείλει να γνωρίζει και τη δική σου συναισθηματική κατάσταση. Αυτό, όμως, που θα σου τονίσουμε είναι το να μην επιτρέπεις σε αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις να επενεργούν αρνητικά στην καθημερινότητά σας αλλά και ανασταλτικά ή κατασταλτικά στα όνειρα και τις βλέψεις σας.
 • Αναγνώριση και επιβράβευση των επιτυχιών του. Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο και αποτελεσματικό το να αναγνωρίζεις και να επικροτείς τις όποιες επιτυχίες σημειώνονται από πλευράς του συντρόφου σου. Όποτε ταιριάζει στη συζήτησή σας, επαίνεσέ τον για προηγούμενες επιτυχίες του, ενώ, όταν τον βλέπεις να προσπαθεί να βρει εργασία, να κάνει προσωρινές μικρο-δουλειές, να βρίσκει τρόπους να αυξήσει τις πιθανότητες πρόσληψής του κ.λπ. επίσης να του το αναγνωρίζεις και να τον επικροτείς. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του και για να συνεχίσει δυναμικά χωρίς να «το βάλει κάτω».
 • Αφιέρωση χρόνου για τους δυο σας. Κάτι που θίξαμε και παραπάνω, στην υποενότητα με τα στοιχεία που ενδεχομένως να περιλαμβάνει ο ρόλος σου εφόσον βρίσκεσαι σε σχέση με άνεργο σύντροφο, είναι οι κοινές δραστηριότητες. Ακόμη κι αν τα χρήματα είναι περιορισμένα, μπορείτε να βρείτε δημιουργικές δραστηριότητες για να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί και να αισθάνεστε χαρούμενοι. Επιπροσθέτως, τμήμα του κοινού χρόνου σας εννοείται ότι θα αποτελεί η συζήτηση. Αναφερόμαστε σε εποικοδομητικούς διαλόγους μεταξύ σας, εντός των οποίων θα λύνονται τακτικά όποια προβλήματα και παρανοήσεις μπορεί να εμφανίζονται, ενώ κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να επιλύσετε ριζικά και προϋπάρχοντα θέματα τα οποία ίσως παλαιότερα δεν είχατε το χρόνο να το κάνετε ή μπορεί να μην γνωρίζατε καν την ύπαρξη τους.

Έτσι, η περίοδος κατά την οποία ο σύντροφός σου δεν απασχολείται εργασιακά μπορεί να μετατραπεί για εσένα, για εκείνον και για τη σχέση σας σε μία – όσο και να ακούγεται παράξενο! – γόνιμη περίοδο. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι που προσπαθήσαμε μέσα από αυτό το μικρό κείμενο να συμβουλεύσουμε την καθεμία από εσάς!…

x

Check Also

δεν μου έχει εμπιστοσύνη

Δεν μου έχει εμπιστοσύνη και πιέζομαι

Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστούμε την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του ...

τον ζηλεύω υπερβολικά

Τον ζηλεύω υπερβολικά – Τι να κάνω;

Είστε από τις γυναίκες που ζηλεύετε υπερβολικά και μόνο στον εαυτό σας ...

μας κράζουν οι άντρες

Ποια είναι τα θέματα για τα οποία μας κράζουν οι άντρες

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε για λίγο να γίνουμε αόρατες και να ...