Πώς να ζητήσεις συγγνώμη – 4 Τρόποι

Τα λάθη είναι αναπόφευκτα για όλους μας, και ειδικά μέσα στις προσωπικές μας σχέσεις όπου προσπαθούμε να συνυπάρξουμε με έναν άνθρωπο που συνήθως γνωρίζουμε ελάχιστα. Οι παρεξηγήσεις είναι εύκολο να δημιουργηθούν ανάμεσα σε εμάς και τον σύντροφο μας, να πληγώσουμε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και να υπάρξουν προστριβές που θα θέλαμε να διορθώσουμε-ειδικά όταν την ευθύνη έχουμε εμείς οι ίδιες. Αν και θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να γίνει κάποιες φορές, όσο και αν θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να επιδιορθώσουμε τη ζημιά (όσο μεγάλη ή μικρή) που δημιουργήθηκε στη σχέση μας.

Το να αποκαταστήσεις την ισορροπία ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφο σου είναι σημαντικό όχι μόνο για εσένα αλλά και για τον ίδιο. Το να ζητήσεις συγγνώμη για την συμπεριφορά σου δείχνει ωριμότητα, υπευθυνότητα αλλά και ότι πραγματικά αγαπάς και νοιάζεσαι για εκείνον ώστε να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς ώστε να πράγματα να γίνουν όπως πριν- και αυτή τη φορά και καλύτερα, καθώς θα έχεις ανακαλύψει τι κάνεις λάθος, τι τον ενοχλεί και ποια είναι τα όρια που υπάρχουν μέσα στη σχέση σας. Το να ζητήσεις συγγνώμη με τον κατάλληλο τρόπο βοηθά επίσης στο να υπάρξει συναισθηματική αποσυμπίεση αποτελεσματικά και να προχωρήσετε με ηρεμία τη σχέση σας.

Πώς να ζητήσεις συγγνώμη όμως; Ποιες είναι οι καλύτερες προσεγγίσεις ώστε και εσύ η ίδια να εκφραστείς όσο το δυνατόν καλύτερα και να δείξεις τις αυθεντικές προθέσεις σου χωρίς να νιώθεις άσχημα για αυτό που συνέβη;

Χτίσε ξανά εμπιστοσύνη

Όταν δημιουργείται μία ένταση ή μία πληγή μέσα στη σχέση, συνήθως η πρώτη ερώτηση που γίνεται είναι “γιατί το έκανες αυτό;”. Ένας πληγωμένος σύντροφος χρειάζεται να κατανοήσει τους λόγους που σε οδήγησαν σε μία συμπεριφορά ή αντίδραση που ο ίδιος μπορεί να μην περίμενε από εσένα. Αντί να του απαντήσεις “και εσύ έχεις κάνει αυτό” ή “γιατί έτσι” (σαν να λες “έχω το δικαίωμα να σε πληγώσω επειδή με έχεις πληγώσει και εσύ στο παρελθόν και ακόμα κρατάω μέσα μου αυτό που έγινε”), το καλύτερο θα είναι να εξηγήσεις τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν στην μη λειτουργική συμπεριφορά σου. Σκέψου ότι, όπως θα ήθελες και εσύ να ξέρεις το τι προβλήματα μπορεί να υπάρχουν στη σχέση έτσι και ο ίδιος θέλει να ξέρει τι είναι αυτό που έχει συμβεί και διατάραξε την μεταξύ σας ισορροπία. Θυμήσου ότι όσο είσαι επιθετικά αμυντική, τόσο δυσκολότερο είναι να λυθεί το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, ενώ βάζεις και τον ίδιο στην κατάσταση να είναι επιθετικός προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Κάτι τέτοιο δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, που αντί να βοηθά να θεραπευτούν τα πράγματα, στην πράξη επιφέρει μεγαλύτερο πόνο, θλίψη και απόσταση μεταξύ σας.

Πρόσεξε τι λες

Εφόσον σκέφτεσαι το πώς να ζητήσεις συγγνώμη αποτελεσματικά, χρειάζεται να ξέρεις πως οι λέξεις που χρησιμοποιείς είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, εάν πεις “λυπάμαι εάν σε πλήγωσα” είναι σαν να μην αναγνωρίζεις τα συναισθήματα του άλλου και να μην αποδέχεσαι το ότι έχεις δημιουργήσει κάτι που ενόχλησε τον σύντροφο σου. Στην ίδια περίπου λογική είναι και η απάντηση “λυπάμαι που νιώθεις έτσι” καθώς αυτό μπορεί να το εκλάβει σαν να του λες “μα τι έχεις πάθει και νιώθεις πληγωμένος;”. Όταν εκείνος αναφέρει πως κάτι τον πείραξε, τότε είναι καλύτερο να ακούσεις αυτό που σου λέει και να προσπαθήσεις να μάθεις περισσότερα για τα συναισθήματα του αντί να προσπαθήσεις να βρεις μία γρήγορη δικαιολογία ή να κλείσεις την κουβέντα με ένα “λυπάμαι”. Είναι στο χέρι σου να δείξεις πως πραγματικά θέλεις να τον προσεγγίσεις και να βοηθήσεις τη σχέση σας.

Να είσαι ειλικρινής

Σκέψου πώς νιώθεις όταν έχεις πληγωθεί και πόσο περιμένεις ο σύντροφος σου να είναι αυθεντικός σε όσα σου λέει. Αυτό είναι που σε κάνει να βιώνεις περισσότερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη μαζί του ώστε να συνεχίσει να υφίσταται η σχέση σας. Αντίστοιχα και εκείνος περιμένει το ίδιο από εσένα για να νιώσει εξίσου καλά και ασφαλής μαζί σου. Ο τρόπος να ζητήσεις συγγνώμη που θα είχε καλύτερα αποτελέσματα είναι να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα του και τις ευθύνες που έχεις απέναντι σε αυτόν και την σχέση σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πεις “πραγματικά καταλαβαίνω ότι σε πλήγωσα με αυτή μου τη συμπεριφορά και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί. Θα αναλάβω την ευθύνη μου σε αυτό το κομμάτι και θα είμαι περισσότερο προσεκτική στο μέλλον”. Όταν δείχνεις πως πραγματικά τα εννοείς αυτά και εργάζεσαι στο να καλυτερέψεις τη σχέση σας, τότε και ο ίδιος θα είναι εξίσου ανταποδοτικός και χαρούμενος.

Μην κρίνεις άσχημα τον εαυτό σου

Όταν κατανοείς ότι έχεις κάνει κάποιο λάθος στη σχέση και ψάχνεις να βρεις πώς να ζητήσεις συγγνώμη, συμβαίνει κάποιες φορές να κρίνεις υπερβολικά άσχημα τον εαυτό σου, γεμίζεις άγχος και τύψεις, συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ένταση και θλίψη μέσα σου. Εδώ θα χρειαστεί να θυμάσαι πως όλοι κάνουμε λάθη, ότι όλοι χρειάζεται να δούμε τι είναι καλό να διορθώσουμε στον εαυτό μας και τις σχέσεις μας και πως αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν παντού. Όταν θες να ζητήσεις συγγνώμη κάνε μόνο αυτό και μην αναλώνεσαι σε υπερβολικές σκέψεις σχετικά με τον εαυτό σου. Αποδέξου το λάθος σου και φρόντισε να μάθεις από αυτό, όπως αντίστοιχα χρειάζεται να κάνει και ο ίδιος με τα δικά του λάθη.

Το να ζητήσεις συγγνώμη είναι μία πράξη θάρρους και προσωπικής δύναμης καθώς σε βάζει στην “ευάλωτη” θέση να παραδεχτείς μία λάθος συμπεριφορά, που στην ουσία δεν θα ήθελες να έχεις κάνει. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις αυτή σου τη δύναμη και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να αποκαταστήσεις μαζί με τον σύντροφο σου την ισορροπία και την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση σας. Όταν και εσύ είσαι ειλικρινής και αυθεντική, τότε και ο ίδιος εισπράττει πως είναι σημαντικός για εσένα και έτσι η τριβή μεταξύ σας θα εξομαλυνθεί χωρίς να υπάρξουν φθορές στη σχέση σας. Και τελικά το ζητούμενο δεν είναι να μην υπάρξουν ποτέ εντάσεις και καβγάδες- αυτό είναι κάτι ανέφικτο στις ανθρώπινες σχέσεις- αλλά μέσα από τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις να μάθετε περισσότερα ο ένας για τον άλλο ώστε να μειώσετε μελλοντικές προστριβές και να είστε όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένοι, τόσο ο καθένας με τον εαυτό του, όσο και μεταξύ σας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα