Πώς να χωρίσεις ανώδυνα

Λένε πως ο χωρισμός είναι μία επώδυνη κατάσταση είτε τον επιδιώκεις είτε όχι. Βλέπουμε συχνά γύρω μας γυναίκες που ενώ λογικά θα έπρεπε να φαίνονται χαρούμενες που ουσιαστικά «ξέφυγαν» από μία δύσκολη και επίπονη σχέση, παρ’ όλα αυτά δείχνουν μελαγχολικές και απόμακρες. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολύ και διάφοροι αλλά κυρίως έχει να κάνει με την απότομη αλλαγή στην καθημερινότητά μας αλλά και στην συνήθεια που έχουμε οι γυναίκες να ωραιοποιούμε κάποιες καταστάσεις όταν πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Εκτός από κάποιες ακραίες περιπτώσεις στις οποίες ο χωρισμός είναι η μόνη λύση για να ζήσουμε ευτυχισμένες και ασφαλείς, σε πολλές μόλις καταλαγιάσει η καταιγίδα οι ωραίες στιγμές κάνουν την εμφάνισή τους αφήνοντας στην άκρη τους βασικούς λόγους που μας οδήγησαν σε μία τέτοια απόφαση. Τότε αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την επώδυνη πλευρά ενός χωρισμού. Στην συνέχεια δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε και να αφήσουμε τα συναισθήματά μας ελεύθερα. Δίκαια, λοιπόν, λένε πως «σημασία δεν έχει ποιος φεύγει πρώτος, αλλά ποιος ξεχνάει τελευταίος»!

Πώς να χωρίσεις ανώδυνα! Ουσιαστικά αυτό που επιθυμούμε είναι είτε να μην πληγώσουμε τον άλλον είτε να μην πληγωθούμε εμείς. Σε κάποιες περιπτώσεις θέλουμε να αποφύγουμε και τα δυο. Ο χωρισμός δυστυχώς δεν είναι πάντα η λύση που βλέπουν και οι δυο πλευρές! Επιπλέον, δεν συμβαίνει πάντα επειδή το ζευγάρι δεν ταιριάζει. Έτσι αυτό που θα δούμε σήμερα είναι το πώς να χωρίσεις ανώδυνα μέσα στα πλαίσια της λογικής. Δηλαδή, για την ακρίβεια πώς μπορεί ένας χωρισμός να γίνει λιγότερο επώδυνος. Δεν είναι λογικό να ξεγελάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Ακόμα και αν εμείς έχουμε επιλέξει να δώσουμε το τέλος σε μία σχέση χωρίς μέλλον, τα συναισθήματά μας για κάποιο χρονικό διάστημα παραμένουν μπερδεμένα και αναρωτιόμαστε αν τελικά έχουμε πράξει σωστά. Ρίξε μια μάτια παρακάτω για να καταλάβεις πώς να χωρίσεις ανώδυνα κάνοντας την κατάσταση διαχειρίσιμη τόσο για εσένα αλλά και για τον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό σε κάποιες περιπτώσεις να δώσουμε και στον άλλον να καταλάβει πως στην δική μας περίπτωση αυτή είναι η λύση.

Πώς να χωρίσεις ανώδυνα – Τρόποι

1)Πήρατε μόνη σας την απόφαση και είναι οριστική

Για να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός επώδυνου χωρισμού είναι απαραίτητο να έχουμε πάρει μόνες μας την απόφαση και να την θεωρούμε οριστική. Δεν φαντάζεστε πόσο επώδυνο μπορεί να γίνει, αν συνειδητοποιήσουμε αργότερα πως ο χωρισμός ήταν αποκλειστικά και μόνο απόφαση τρίτων! Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που αφήνει ένας χωρισμός. Όταν, λοιπόν, σιγουρευτείτε πως είναι δική σας απόφαση καλό είναι να είναι και οριστική. Φυσικά και δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον αλλά γνωρίζουμε καλά κι έχουμε μελετήσει τις επιλογές μας την δεδομένη στιγμή. Με λίγα λόγια πρέπει να ξέρουμε τι μας συμβαίνει για να πάρουμε την καλύτερη απόφαση. Όσο πιο σταθερές είμαστε σε μία άποψη η οποία είναι λογική και χωρίς σημάδια εγωισμού τόσο πιο ανώδυνα θα ξεπεράσουμε κάποιες καταστάσεις.

2)Απόμακρη ναι, επιθετική όχι

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που όσο και αν στριφογυρνάει στο μυαλό τους ο χωρισμός, προτιμούν να μην δείχνουν τίποτα στον σύντροφό τους και να το συζητούν με την φίλη τους. Ίσως για να μην δημιουργούνται εντάσεις μέχρι να πάρουν την οριστική απόφαση. Μία τέτοια στάση, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άδικη για τον σύντροφό μας αλλά και για εμάς τις ίδιες. Αφού τα δυο πρόσωπα που αναγκαζόμαστε να έχουμε επηρεάζει κυρίως την δική μας ψυχολογία. Μία απόμακρη στάση δεν θα ήταν κακή στην περίπτωση που ο χωρισμός γίνεται όλο και πιο έντονος μέσα στο μυαλό μας. Μην μπερδεύετε, όμως, την απόμακρη στάση με την επιθετική. Δώστε στον σύντροφό σας τον χρόνο να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης ώστε να γίνει όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Είναι πιο επώδυνο το σοκ ενός ξαφνικού χωρισμού από μία κατάσταση κατά την οποία είχαμε τον χρόνο να συνειδητοποιήσουμε πως οδεύει προς τα εκεί. Μία απομάκρυνση επιτρέπει και στους δυο να κάνουν τον απολογισμό τους και να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε αυτή την σχέση.

Ίσως κάποιες από εσάς σκεφτείτε την περίπτωση ενός απότομου χωρισμού για να μην αφήσετε τα περιθώρια να σας κάνει να παραμείνετε ποντάροντας στην ευαίσθητη πλευρά του εαυτού σας. Έχει αποδειχθεί, όμως, πως οι απότομες αλλαγές και πόσο μάλλον ένας απότομος χωρισμός δημιουργεί ακόμα πιο πολλές «πληγές» και στις δυο πλευρές και αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε όταν μιλάμε για έναν ανώδυνο χωρισμό. Επώδυνο δεν κάνει έναν χωρισμό η στιγμή, αλλά όλα αυτά που αφήνει πίσω!

3)Ξεκάθαρες κουβέντες

Οι ξεκάθαρες κουβέντες θα κάνουν και τον άλλον να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της απόφασής μας. Δεν έχουμε σκοπό να ταρακουνήσουμε τον σύντροφό μας για να παραμείνουμε μέσα στην σχέση αλλά να του εξηγήσουμε τους πραγματικούς λόγους που επιθυμούμε να αποχωρήσουμε. Μπορεί να μην έχει την διάθεση την δεδομένη στιγμή να μας καταλάβει, όμως εμείς πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς αφού έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας πως αυτή ιστορία έχει τελειώσει. Έχουμε ζυγίσει τις καταστάσεις και δεν θέλουμε να δώσουμε τα περιθώρια του πισωγυρίσματος. Οι κουβέντες που θα πούμε πρέπει να ακούγονται σωστές και ξεκάθαρες πρώτα στα δικά μας αυτιά για να τις μεταφέρουμε στον άλλον. Το θέμα δεν είναι να προσβάλλουμε τον μέχρι τότε σύντροφό μας ή να τον μειώσουμε δείχνοντάς του πως φέρει ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει. Συνήθως, όταν επιτεθούμε κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε πρόβλημα στον ίδιο μας τον εαυτό. Στην μετά χωρισμού εποχή θα αντιληφθείτε πως κάποιες τύψεις δημιουργούνται για αυτήν την στάση που κρατήσατε στις τελευταίες στιγμές αυτής της σχέσης και για την ιστορία θα παρατηρήσετε πως κάποιες στιγμές θα πληγώνετε μόνες σας τον εαυτό σας. Σε κάθε χωρισμό οι ευθύνες είναι μοιρασμένες με ακρίβεια και στα δυο μέλη αυτής της σχέσης.

4)Η λογική υπερτερεί του συναισθήματος

Πώς να χωρίσεις ανώδυνα! Στηρίξου περισσότερο στην λογική και όχι στο συναίσθημα. Εκείνη η στιγμή που ακούγεται το «μπαμ» σε μία σχέση, φαίνεται να είναι η πιο άβολη και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή. Για δευτερόλεπτα περνάει η σχέση μας σε εικόνες μπροστά μας και το συναίσθημα παλεύει έντονα με την λογική. Εκείνη την στιγμή αμφισβητείς τον εαυτό σου και δεν είσαι καθόλου σίγουρη αν πήρες την σωστή απόφαση ακόμα και αν το έχεις σκεφτεί δις και τρις. Πάντα η πράξη δείχνει πιο δύσκολη από την θεωρία. Η στιγμή το χωρισμού είναι από τις περιπτώσεις που μία γυναίκα σταματάει για λίγο να σκέφτεται και μόνο νιώθει. Έτσι αν δεν είμαστε σίγουρες για την απόφασή μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε την λογική μας και ακόμα πιο δύσκολο να γίνει ανώδυνα.

5)Εστιάζουμε στα ενδιαφέροντά μας

Τέλος, τα ενδιαφέροντά μας είναι αυτά που μπορούν να μας κρατήσουν μακριά από επώδυνες σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε έναν τρόπο να κρατάμε την σκέψη μας απασχολημένη. Τα ενδιαφέροντά μας είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε μπροστά οποιοσδήποτε από τους δυο να πήρε την απόφαση. Ασχοληθείτε με όλα αυτά τα όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα που μας προσφέρει η ζωή και σταθείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στα καλά που έρχονται!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα