Πώς να καταφέρεις να ξεαγχωθείς – Τρόποι

Το άγχος είναι σίγουρα μία κατάσταση που όχι μόνο μας επηρεάζει συναισθηματικά και νοητικά, αλλά έχει επιπτώσεις και στη σωματική μας υγεία. Από ψυχολογικής πλευράς, το να αγχώνεται κάποιος μέσα σε λογικά πλαίσια σχετικά με την καθημερινότητα του μπορεί να αποδειχτεί ως κάτι παραγωγικό, ωθώντας στην υλοποίηση πραγμάτων και στόχων. Όταν όμως αυτό ξεφεύγει από τα παραγωγικά όρια, τότε παίρνει διαστάσεις εσωτερικής σύγχυσης και διάσπασης του εαυτού, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να οδηγούμαστε σε καταθλιπτικά επεισόδια και συναισθηματικές διαταραχές. Επιπροσθέτως, οι οργανικές επιπτώσεις είναι σημαντικές, με το ανοσοποιητικό σύστημα να καταρρέει, να διαταράσσεται ο ύπνος μας και γενικά η σωματική μας υγεία.

Το πώς να καταφέρεις να ξεαγχωθείς είναι κάτι εφικτό και διαχειρίσιμο, χρειάζεται όμως προσπάθεια και επιμονή. Προσπάθεια ώστε να μάθεις περισσότερο τον εαυτό σου και να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε αγχώνει, και επιμονή ώστε να κάνεις ό,τι μπορείς-ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες- για να παραμείνεις ψύχραιμη και σε έλεγχο του εαυτού σου. Σκέψου πως σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στη Γνωστική Ψυχολογία, το μυαλό μας παράγει περίπου 50.000 σκέψεις την ημέρα! Εάν οι μισές από αυτές είναι αρνητικές, μπορούμε να φανταστούμε τι επίπτωση μπορούν να έχουν στην ψυχολογία μας και την ίδια μας την καθημερινότητα.

Απλές συμβουλές για να καταφέρεις να ξεαγχωθείς

  1. Βρες τον χρόνο που θα αγχώνεσαι!Σύμφωνα με το συμπεριφοριστικό μοντέλο, εάν δεν μπορείς να αποφύγεις να αγχώνεσαι τότε αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο την ημέρα για να το κάνεις! Στο Πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ, το 2011 οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα πως το να αφιερώνουμε συγκεκριμένο χρόνο την ημέρα πάνω σε ένα θέμα που μας αγχώνει βοηθά στη μείωση του γενικότερου στρες. Στην έρευνα τους, όσοι περνούσαν 30 λεπτά σε συγκεκριμένο διάστημα μέσα στη μέρα (πχ. κάποιος αποφάσιζε αυτό το διάστημα να είναι κάθε μέρα 8-8:30 το βράδυ) να σκέφτονται το πρόβλημα τους, είχαν μεγαλύτερη ηρεμία τις υπόλοιπες ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν να βελτιώσουν την υγεία τους και γενικότερα την ποιότητα ζωής τους. Συνίσταται, λοιπόν, να αφιερώνεις μισή ώρα την ημέρα για ένα πρόβλημα σου, και όσο μπορείς να αποφεύγεις να το σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
  2. Αποδέξου ότι θα αγχώνεσαι, και συνέχισε τη ζωή σου. Το άγχος είναι μία φυσιολογική κατάσταση στον άνθρωπο, και όπως είπαμε πιο πάνω μπορεί να είναι και ιδιαίτερα δημιουργικό. Μην προσπαθείς να αποφύγεις το άγχος πιστεύοντας ότι έτσι θα καταφέρεις να ξεαγχωθείς! Αποδέξου το ως κάτι που είναι φυσιολογικό (πάντα μέσα σε λειτουργικά πλαίσια) και αφιέρωσε του συγκεκριμένο χρόνο, όπως είπαμε πιο πάνω.
  3. Γράψε τί σε αγχώνει. Μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ανακουφιστικό να δεις στο χαρτί ό,τι σε απασχολεί, σε φοβίζει και σε γεμίζει ένταση και άγχος. Καταγράφοντας όλες σου τις στρεσογόνες σκέψεις μπορεί να δεις πως σε κάποιες υπερβάλλεις, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να μην υφίστανται καν. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ξεχωρίσεις τί είναι πραγματικά σημαντικό και διαχειρίσιμο και τί μπορεί να είναι αποκλειστικά οι δικοί σου φόβοι και (ίσως και) οι ανασφάλειες. Παράλληλα παρατηρείς την ποιότητα των σκέψεων σου και βλέπεις αν έχεις τάση να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο με μία αρνητική ή θετική ματιά.
  4. Μην σκέφτεσαι την τελειότητα. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλει στο άγχος είναι η τελειομανία. Αν και όλοι θέλουμε ό,τι κάνουμε να είναι τέλειο, αποδέξου πως θα αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και πως κάθε άνθρωπος έχει και μέρες όπου δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Άκου τί σου λέει το σώμα και ο εαυτός σου και διοχέτευσε την ενεργητικότητα σου αποτελεσματικά, όχι απαραίτητα τέλεια.
  5. Απασχολήσου με κάτι άλλο για να αποσπάσεις το μυαλό σου. Για να καταφέρεις να ξεαγχωθείς, χρειάζεται να απομακρύνεις το μυαλό σου από τη σκέψη που σου δημιουργεί τη μεγαλύτερη ένταση. Κάνε κάποια χειρονακτική εργασία (για παράδειγμα, οι έρευνες δείχνουν πως το να ασχολείται κάποιος με τον κήπο του είναι μία εξαιρετική αγχολυτική δραστηριότητα), ασχολήσου με άλλους ανθρώπους και δώσε την βοήθεια σου εκεί που την χρειάζονται. Θα δεις πως υπάρχει πολύς κόσμος που χρειάζεται συμπαράσταση και που η συνεισφορά σου θα αλλάξει τη ζωή τους- και εσύ θα ξεφύγεις από τον δικό σου κύκλο αρνητικών σκέψεων
  6. Πάρε βαθιές αναπνοές. Όταν αγχωνόμαστε έχουμε την τάση να αναπνέουμε ρηχά και βεβιασμένα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην οξυγονώνεται όσο θα έπρεπε. Όταν το άγχος σε κατακλύζει, αφιέρωσε λίγα λεπτά στο να ελέγξεις την αναπνοή σου και να επανέλθεις στο τώρα.
  7. Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο η γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ώστε να καταφέρεις να ξεαγχωθείς. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης (η ορμόνη της “χαράς”) στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, το οποίο φθείρει γρηγορότερα τον οργανισμό και τα κύτταρα μας. Όρισε 2-3 φορές την εβδομάδα ως χρόνο γυμναστικής και δες τα οφέλη στο σώμα και την υγεία σου!
  8. Πίστεψε στον εαυτό σου. Η ζωή δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε εμάς, αλλά κάτι που δημιουργείται από εμάς. Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο σε εξωτερικούς παράγοντες- για παράδειγμα, αν κάποιος θα μας συμπαθήσει ή όχι, τί καιρό θα κάνει, αν θα έχει κίνηση στον δρόμο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να του συμπαραστεκόμαστε στα δύσκολα. Εάν πιστέψεις ότι έχεις τις δυνατότητες να τα καταφέρεις, να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες και να βρεις λύσεις, τότε αυτό όντως θα γίνει! Εμπιστεύσου τις δυνάμεις σου- και αν κάποια φορά δεν τα καταφέρεις όπως θα ήθελες τότε διδάξου από αυτό και γίνε πιο δυνατή στην πορεία. Κάθε δυσκολία είναι ένας τρόπος να μάθουμε περισσότερα για εμάς!
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα