Πώς να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης με το σύντροφό σας – 5 Τρόποι

Μια λέξη που συνέχεια ακούμε από άλλους όταν αναφέρονται σε διαπροσωπικές και δη ερωτικές σχέσεις· μια λέξη που ο καθένας και η καθεμία από εμάς εμπεριέχουμε στο λόγο μας όταν αναφερόμαστε στις ανθρώπινες σχέσεις οποιουδήποτε είδους (συναδελφικές, οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές κ.ο.κ.)· μια λέξη που συνιστά μία από τις πρώτες που πιθανότατα θα σκεφτεί και θα απαντήσει κάποιος όταν ερωτηθεί σχετικά με το τι θέλει να έχει ο σύντροφος ή η σύντροφός του, ή ποια γνωρίσματα θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να κρίνει κατάλληλο για ταίρι του έναν άνδρα ή μία γυναίκα.

Μέσα σε ένα κόσμο αποτελούμενο από αμέτρητους διαφορετικούς ανθρώπους άρα και χαρακτήρες, μέσα σε κοινωνίες όπου είθισται να πιστεύεται (γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει σίγουρα) ότι αξίες όπως η εμπιστοσύνη απουσιάζουν ολοένα και περισσότερο, πώς μπορούμε εμείς να μάθουμε να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης; Πώς μπορεί κάποιος που το επιθυμεί να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη στη σχέση του με τον καλό ή με την καλή του;

Ορισμένες καίριες συμβουλές θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο, ελπίζοντας ότι έστω και λίγα άτομα εξ υμών θα θελήσετε να τις εντάξετε στα πλαίσια της δικής σας σχέσης με σκοπό τη βελτιστοποίησή της!

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση;

πώς να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης

Ένα εύλογο ερώτημα με το οποίο κρίνουμε σκόπιμο να ξεκινήσουμε είναι το παραπάνω, το για ποιον ή ποιους λόγους, δηλαδή, λέμε και ξαναλέμε ότι η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι πολύ βασική προς ύπαρξη.

Η προσωπική μας πεποίθηση συνοψίζεται ως εξής: Η εμπιστοσύνη στη σχέση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αισθάνεται το καθένα από τα δύο μέλη ασφαλές – από κάθε άποψη – και, κατ’ επέκταση, να έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη σχέση αυτή, να είναι ευτυχισμένος στα πλαίσιά της, να μπορεί να εξελιχθεί στους διάφορους τομείς της ζωής του, να μπορεί να εξελίξει τη σχέση του και, τέλος, να επικοινωνήσει και συνδεθεί ουσιαστικά με το… έτερον ήμισυ. Ως εκ τούτων, η απουσία της εμπιστοσύνης από μία ερωτική σχέση αυτόματα στερεί, κατά τη γνώμη μας, από το ζευγάρι όλα τα προαναφερόμενα οφέλη (ίσως κι άλλα περισσότερα).

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα / αρετές που οι περισσότεροι άνδρες επιθυμούν και αποζητούν όταν βρίσκονται σε αναζήτηση για μία νέα σύντροφο, κάτι που ασφαλώς παρατηρείται και από τις γυναίκες στην ίδια περίπτωση. Διαβάστε και το άρθρο μας με τίτλο: Τι εκτιμούν οι άντρες στις γυναίκες – 10 Χαρακτηριστικά (και δεν είναι η εμφάνιση), όπου η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι ένα από τα 10 χαρακτηριστικά αυτά. Ποια άλλα, όμως, μπορεί να συμπληρώνουν τη… λίστα;

Η εμπιστοσύνη στη σχέση προϋπάρχει ή καλλιεργείται;

πώς να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης

Κι αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα στο οποίο θα θέλαμε να εστιάσουμε για λίγες μόνο γραμμές της προσοχή σας. Όλοι έχουμε επιθυμίες και ανάγκες όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, άλλοι πιο πολύ άλλοι λιγότερο, σε άλλες σχέσεις πιο έντονα σε άλλες λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακριβώς επειδή διαθέτουμε την ανάγκη να νιώθουμε ασφαλείς τόσο με τον εαυτό μας όσο και με το ταίρι μας, ξεχνάμε πως η εμπιστοσύνη στη σχέση ΔΕΝ μπορεί να προϋπάρχει αυτής ούτε ως δια μαγείας να εμφανίζεται με το που ξεκινήσει ένας δεσμός μεταξύ δύο ατόμων.

Αντιθέτως, η εμπιστοσύνη στη σχέση μπορεί να προϋπάρχει μόνον ως επιθυμία ή και ανάγκη του ζεύγους, ως ένα στοιχείο που θέλουν και θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν στα πλαίσια της καθημερινότητάς τους ως ζευγάρι, ΚΙ ΟΧΙ ως δεδομένο με το έναυσμα της σχέση τους. Ας μην ζητούμε, αναμένουμε ή, ακόμη χειρότερα, απαιτούμε από το / τη σύντροφό μας να μάς έχει εμπιστοσύνη και ας μην επιτρέπουμε και σε εκείνον/-η να θεωρεί δεδομένη τη δική μας εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του / της. Για την καλλιέργεια και την εξέλιξη της εν λόγω αρετής, της εν λόγω αξίας, απαιτείται από κοινού συστηματική προσπάθεια κι αυτό είναι κάτι που χρήζει αναγνώρισης και κατανόησης και από τους δύο.

Έτσι εμείς θα σας μιλήσουμε για ορισμένους τρόπους και συμβουλές γύρω από το ζήτημα του πώς να οικοδομήσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας, που εκτιμούμε πως θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες τόσο προσωπικά όσο κυρίως διαπροσωπικά (σε σχέση με το ταίρι σας κυρίως).

Πώς να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης με το σύντροφό σας;

πώς να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης

Το τρίτο και τελευταίο ερώτημα, που εκτός από εύλογο έχει και μία πιο «πρακτική» – αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι – αξία, έχει να κάνει με το βασικό λόγο για τον οποίο γίνεται η συγγραφή του παρόντος άρθρου με την παρουσίαση της γνώμη μας: Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το νέο ταίρι σας ή με τον / την επί χρόνια σύζυγό σας; Τι χρειάζεται να κάνετε προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη στη σχέση σας με τον καλό σας ή με την καλή σας; (Να πούμε πως η χρήση του β’ πληθυντικού προσώπου είναι επιλεγμένη ξεκάθαρα για λόγους συγγραφής και δε σημαίνει επ’ ουδενί ότι εξαιρούμε τους εαυτούς μας από όσα θα παραθέσουμε ευθύς αμέσως!…)

1. Να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας

Εφόσον εσείς οι ίδιοι και εσείς οι ίδιες δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, για αυτό που είστε, για αυτά που σκέπτεστε, για αυτά που λέτε, για αυτά που κάνετε, τότε πώς να έχει κάποιος άλλος εμπιστοσύνη σε εσάς; Η αλήθεια είναι ότι ο συλλογισμός αυτός είναι λογικός (ή λογικοφανής;), ωστόσο η ουσία του περιεχομένου του δεν είναι και τόσο απλή διαδικασία.

Δεν μπορούμε να μάθουμε με κάποιον τρόπο στον καθένα και στην καθεμία από εσάς πώς να εμπιστεύεται τον εαυτό του / της, μιας και είναι κάτι που όλοι το οικοδομούμε σταδιακά με προσωπική προσπάθεια και ατομική δουλειά. Οφείλουμε, πάντως, να τονίσουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να μιλάμε για εμπιστοσύνη στη σχέση μας με άλλους είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό.

2. Να σκέπτεστε και να φέρεστε με επιείκεια σε ό,τι αφορά στο ταίρι σας

Αν τιμωρείτε τον άλλον, αν τον επικρίνετε διαρκώς και μάλιστα με ιδιαίτερη αυστηρότητα όταν κάνει κάποιο λάθος ή έχει μία μικρή ή μεγαλύτερη αποτυχία, είναι αναμενόμενο στα επόμενα λάθη του και στις επακόλουθες αποτυχίες του να μην είστε εσείς αυτοί / αυτές που θα τις γνωρίζουν, αφού θα θελήσει να τις κρύψει για να αποφύγει τις άσχημες ή επικριτικές αντιδράσεις σας. Και τότε, πώς να υπάρξει εμπιστοσύνη στη σχέση; Προσπαθήστε να σκέφτεστε, να μιλάτε και να συμπεριφέρεστε με περισσότερη επιείκεια στα «μικρά» και στα «μεγάλα» ολισθήματα του / της συντρόφου σας, προκειμένου να νιώθουν άνεση και ελευθερία να σας τα εκφράζουν, κι όχι φόβο, ενοχή και ντροπή που θα τους ωθεί στο να σας υποκρύπτουν πράγματα.

Προσοχή

Όταν αναφερόμαστε στην επιείκεια, δεν παροτρύνουμε κανέναν και καμία από εσάς να εθελοτυφλεί σε σημαντικές περιστάσεις, να ανέχεται και να αποδέχεται το ο,τιδήποτε, να μην εκφέρει γνώμη κ.ο.κ. Αντιθέτως, σας προτρέπουμε στο να ακούτε τι έχει να σας πει ο καλός ή η καλή σας σχετικά με τα σφάλματά του / της, να απαντάτε σε αυτά, απλά στις αντιδράσεις σας να μην μετέρχεστε όλη την αυστηρότητα που θα μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος. Τα όρια είναι σημαντικά εννοείται.

3. Να ακούτε με ιδιαίτερη προσοχή τι σας «λέει»

Πολλές φορές υπάρχουν πράγματα που δε λέγονται αλλά υπονοούνται· που δεν εξωτερικεύονται με τα λόγια του συνομιλητή μας αλλά με τις εκφράσεις του, με τις κινήσεις του, με τα συναισθήματα που τον κυριεύουν την ώρα που είναι δίπλα μας. Έτσι, πέραν της προσοχής που χρειάζεται να δείχνετε σε όσα έχει να σας πει (από τι έφαγε σήμερα μέχρι το ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον σας), αρμόζει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί/-ές και στα εξερχόμενα από εκείνον / εκείνη μηνύματα που δεν είναι λεκτικά κι άρα άμεσα ή εμφανή.

Εάν θέλετε να υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση σας, το ταίρι σας πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι νοιάζεστε για αυτό, ότι είστε δίπλα του οποτεδήποτε θελήσει να επικοινωνήσει κάτι είτε με τα λόγια είτε με τη σιωπή του, κι ότι ασφαλώς και αυτό το τελευταίο μπορεί να το κάνει με εσάς.

Επιπρόσθετα, να τονίσουμε και κάτι άλλο: όσο πιο συστηματικά προσπαθείτε να ακούτε τα άμεσα και τα έμμεσα μηνύματα του / της συντρόφου σας, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να κατανοείται σωστά (= δηλαδή όπως εκείνος ή εκείνη τα σκέπτεται και τα θέλει) όσα αναφέρει ή υπονοεί, κι ως εκ τούτου να βελτιώνεται ολοένα και πιο πολύ η επικοινωνία και μεταξύ σας σύνδεση.

4. Να εκφράζετε ανοιχτά ό,τι σκέπτεστε και επιθυμείτε

Μπορεί η ανησυχία για την αντίδραση του άλλου ή η φοβία μη ανταπόκρισής του με τον τρόπο που θα θέλαμε, να μας ωθεί αυτόματα στο να μην εκφράζουμε ορισμένες ανάγκες μας, στο να μη μιλάμε ανοιχτά, στο να μην εξωτερικεύουμε στον αγαπημένο ή στην αγαπημένη μας ό,τι αισθανόμαστε για αυτόν/-ήν, στο να μη του / της μεταφέρουμε τις ειλικρινείς σκέψεις και επιθυμίες μας. Το… οξύμωρο της κατάστασης, όμως, έγκειται στο ότι αναμένουμε ότι ο άλλος θα συμπεριφερθεί ή θα πράξει βάσει των επιθυμιών και των αναγκών μας, κι ας μην του τα έχουμε εκφράσει ρητά και ειλικρινά!

Αφήστε στην  άκρη εγωισμούς, άγχη για το πώς θα αντιδράσει ο άλλος, φοβίες μήπως επικριθείτε και ο,τιδήποτε σας εμποδίζει από το να εξωτερικεύετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας, και εκφράστε τα όλα με σαφήνεια και ειλικρίνεια. Μόνον έτσι θα καταρρίψετε τα εμπόδια στην επικοινωνία με το / τη σύντροφό σας και θα δώσετε τον απαιτούμενο χώρο στην εμπιστοσύνη για να χτιστεί στα πλαίσια της σχέσης σας!

5. Να μη μεταφέρετε σε τρίτα άτομα «τα της σχέσης σας»

Εννοείται πως θα θέλετε να μοιραστείτε με τη φίλη σας τη χαρά σας για το καινούριο δώρο που σας έκανε ο αγαπημένος σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε να μιλήσετε με ένα καλό φίλο και συνεργάτη σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τη σύντροφό σας. Οι άνθρωποι που συνειδητά επιλέγουμε να έχουμε γύρω μας είναι άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε χαρούμενες αλλά και δυσάρεστες στιγμές μας και γεγονότα από τη ζωή μας.

Εντούτοις, υπάρχει μία λεπτή γραμμή που δεν πρέπει με τίποτα να προσπερνάτε όταν πρόκειται για ένα ζήτημα σχετικό με εσάς και το έτερόν σας ήμισυ· είναι μία γραμμή που καθορίζεται από εσάς τους ίδιους ως μέλη ενός ζεύγους, που μαζί κρίνετε τι δέχεστε και τι δε δέχεστε να «βγαίνει προς τα έξω», τι μπορεί να μαθαίνεται από τρίτα, τέταρτα, …, δέκατα άτομα. Γιατί υπάρχουν πληροφορίες που μπορεί το ταίρι σας να μη επιθυμεί για το χ ψ λόγο να γνωστοποιηθεί σε άλλους, κι όταν κάτι τέτοιο γίνει, η εμπιστοσύνη στη σχέση σας, όπως είναι φυσικό, κλονίζεται.

Συμπέρασμα για την σχέση εμπιστοσύνης

Η σχέση εμπιστοσύνης είναι ένα γνώρισμα που χτίζεται, που εξελίσσεται, με την καταβολή κοινής προσπάθειας και από τα δύο μέλη ενός ζευγαριού, και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη, δεδομένη ή, ακόμη χειρότερα, επιζητούμενη από το / τη σύντροφό μας. Εμπιστευτείτε τον ίδιο σας τον εαυτό, εκφράστε ανοιχτά και με ειλικρίνεια κάθε σκέψη, συναίσθημα και επιθυμία σας στον / στην αγαπημένο/-η σας, ακούστε με πολλή προσοχή ό,τι σας επικοινωνεί είτε με λόγια είτε με άλλους τρόπους (στάση του σώματος, εκφράσεις προσώπου, κινήσεις χεριών και ματιών, τόνος φωνής και λοιπά), αντιδράστε με μία σχετική επιείκεια στα σφάλματά του /της και θέστε σαφή όρια στο τι δέχεστε και τι δε δέχεστε να μεταφέρεται από το ταίρι σας σε άλλα άτομα. Τότε θα έχετε κάνει μία ολοκληρωμένη απόπειρα στο να υπάρξει η εμπιστοσύνη στη σχέση σας ή στο να θεμελιωθεί ακόμα καλύτερα η εμπιστοσύνη που κάποτε υπήρξε αλλά για διάφορους λόγους ενδεχομένως να κλονίστηκε.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα