Αρχική / Σχέσεις / Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας
πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας

Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας

Πόσες φορές δεν έχετε σκεφτεί ότι καλό θα ήταν η μέρα να είχε περισσότερες από 24 ώρες ώστε να μπορείτε να κάνετε όλα αυτά που επιθυμείτε! Τελικά, όμως, παρατηρείτε γύρω σας πως κάποιοι άνθρωποι προλαβαίνουν πολλά περισσότερα από εσάς και κάποιες φορές σε πολύ λιγότερες ώρες. Τι φταίει, λοιπόν, και κυνηγάτε μονίμως τον χρόνο; Σίγουρα, υπάρχει περίπτωση να προσπαθείτε να χωρέσετε περισσότερα από όσα μπορείτε σε μία ημέρα κάνοντας υπερπροσπάθειες. Συνήθως, όμως, το πρόβλημα είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου. Η λέξη πρόγραμμα ίσως να μας θυμίζει καλούπια που δεν θα θέλαμε να μπούμε. Αισθανόμαστε πως θα χάσουμε τον αυθορμητισμό μας και θα κινούμαστε πλέον σαν καλορυθμισμένα ρομποτάκια. Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; Ουσιαστικά αν μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας θα αποκτήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και θα μειώσουμε αισθητά το άγχος που μας προκαλούν οι καθημερινές μας υποχρεώσεις κυρίως όταν βλέπουμε πως δεν μπορούμε να τις προλάβουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουμε να βλέπουμε τον χρόνο σαν εχθρό, αντιθέτως θα τον απολαμβάνουμε.

Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας! Σε περίπτωση που δεν το είχατε προσπαθήσει ποτέ μέχρι τώρα, δείτε το σαν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση. Πόσο πιο εύκολη θα ήταν η καθημερινότητα για εσάς αν γνωρίζατε πόσο χρόνο χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε σε κάποιες υποχρεώσεις σας και μάλιστα να έχετε και ελεύθερο χρόνο. Φυσικά η μέρα μας μπορεί να έχει κάποιες εκπλήξεις αφού δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε όλα. Αν, όμως, μπορούμε να προγραμματίσουμε τότε θα μπορούμε να θέσουμε και τις προτεραιότητές μας. Σας ακούγεται δύσκολο ή ακόμα και ακατόρθωτο να συντονίσετε τη ζωή σας; Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε ώστε να γνωρίζετε αν μπορείτε να το πετύχετε ή όχι. Παρακάτω θα δείτε πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας ώστε να διευκολύνετε εσάς τις ίδιες και να αισθανθείτε πιο χαλαρές και ταυτόχρονα πιο αποδοτικές!

Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας

Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να βάλουμε τον τρόπο ζωής όλων των γυναικών σε ένα τσουβάλι! Αλλιώς θα διαχειριστεί τον χρόνο της μία γυναίκα που εργάζεται και αλλιώς μία γυναίκα που δεν εργάζεται. Αν μιλήσουμε και για τις εργαζόμενες μητέρες τότε θα διαπιστώσουμε πως η υπερπροσπάθεια τους έτσι κι αλλιώς είναι άξια θαυμασμού. Συμβαίνει αρκετές φορές να σπαταλάμε τον χρόνο μας και στο τέλος να πιεζόμαστε άδικα αφού κάποια πράγματα δυστυχώς δεν μπορούν να περιμένουν. Παρακάτω θα δούμε την κατηγορία των γυναικών που εργάζονται και την κατηγορία των γυναικών που δεν εργάζονται. Μάλιστα φαίνεται πως οι γυναίκες που δεν εργάζονται παρουσιάζουν μεγαλύτερο πρόβλημα διαχείρισης χρόνου, αν και φαινομενικά έχουν πολύ περισσότερο από μία γυναίκα που εργάζεται.

Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας – Αν είστε εργαζόμενη

Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να είναι λίγο πιο δύσκολα να διαχειριστούμε τον χρόνο μας αφού υπάρχει και ο παράγοντας κούραση που μπορεί να επηρεάσει και την υπόλοιπη μέρα μας. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να προγραμματίσουμε την υπόλοιπη μέρα, αλλά μία στραβή μέρα στην δουλειά μπορεί να μας χαλάσει τελείως τα σχέδια και αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί. Επειδή, όμως, η εργασία μας καταναλώνει συγκεκριμένες ώρες καθημερινά μπορούμε να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε την υπόλοιπη μέρα μας χωρίς να ζητάμε από τον εαυτό μας τα ακατόρθωτα. Οι αντοχές διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο οπότε καλό είναι γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας.

Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε αφαιρώντας τις ώρες που βρισκόμαστε στον χώρο εργασίας. Σκεφτείτε αρχικά και σημειώστε πόσο χρόνο χρειάζεται οτιδήποτε έχετε σκεφτεί να κάνετε την υπόλοιπη μέρα σας. Είναι σημαντικό να βάλετε μία τάξη δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που θεωρείται απαραίτητα. Το πρόβλημα συνήθως παρατηρείται όταν κατά την διάρκεια της ημέρας ξεχνάμε κάποιες υποχρεώσεις λόγω του υπερβολικού φόρτου. Έτσι για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση σημειώστε από την αρχή της ημέρας τι πρέπει να κάνετε ώστε να μπορέσετε στην συνέχεια να δημιουργήσετε το πρόγραμμά σας. Οι σημειώσεις θα σας φανούν πολύτιμες. Δεν χρειάζεται να τα στριμώχνετε όλα μαζί, αρκεί να τα βάλετε για αρχή σε μία σειρά από αυτά που θα θεωρήσετε πιο σημαντικά μέχρι τα πιο ασήμαντα. Σιγά σιγά θα μπορείτε να δείτε και πόσο χρόνο χρειάζεστε για το κάθε τι. Μην ξεχνάτε, όμως, να δίνετε και λίγο χρόνο στα απρόβλεπτα.

Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας – Αν δεν εργάζεστε

Γιατί δεν μπορεί μια γυναίκα που δεν εργάζεται να διαχειριστεί τον χρόνο της; Σε αυτήν την περίπτωση τίθεται και θέμα κακής ψυχολογικής κατάστασης. Συχνά συναντούμε γυναίκες που δεν εργάζονται αλλά όχι επειδή το θέλουν. Έτσι έχουν μια αρνητικότητα η οποία τους δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες βλέπουμε την εργασία μας και ψυχοθεραπευτικά εκτός από το κομμάτι της επιβίωσης. Όταν εργαζόμαστε αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας, πιο ανεξάρτητες, πιο αποδοτικές και πιο χρήσιμες. Όταν, λοιπόν, έχουμε κακή διάθεση μπορεί να περνάει η μέρα μας και να νιώθουμε τέτοια ψυχική κόπωση που δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τα βασικά από αυτά που θέλουμε. Για οποιονδήποτε λόγο και αν βρισκόμαστε εκτός αγοράς εργασίας η διαχείριση του χρόνου θα μας κάνει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα και στην συνέχεια θα μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Νιώστε καλύτερα με τον εαυτό σας στο τέλος της ημέρας και θα δείτε πως μπορείτε να κάνετε τα πάντα με αυτοπεποίθηση αφήνοντας πίσω την ρουτίνα της καθημερινότητας που είχατε κάνει κομμάτι της ζωής σας μέχρι τώρα!

Το πρωί είναι η ώρα που βάζουμε σε μία τάξη όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Σημειώστε σε ένα χαρτί τι «πρέπει» να κάνετε μέχρι το βράδυ αλλά και αυτά που απλά θα επιθυμούσατε. Στην συνέχεια δείτε πόση ώρα μπορείτε να αφιερώσετε σε κάθε ένα από αυτά. Μπορεί αρχικά να σας φανεί λίγο πιεστικό αλλά στην πορεία θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ χρήσιμο για την προσωπική σας ηρεμία να μην αφήνετε την καθημερινότητά σας στην τύχη της. Ακόμα και αν αυτό που θέλετε είναι μία βόλτα, είναι σημαντικό να ξέρετε πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε για να μην αφήσετε στην άκρη τα υπόλοιπα. Το πρόγραμμα που θα φτιάχνετε από το πρωί θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες σας και να μην χάνετε κομμάτια της ζωής σας χωρίς λόγο. Διαχειριστείτε τον χρόνο σας σωστά και θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα με τον εαυτό σας γλιτώνοντάς τον από περιττή κούραση τόσο σωματική όσο και ψυχική! Η κάθε ημέρα μας είναι ξεχωριστή!

x

Check Also

δεν μου έχει εμπιστοσύνη

Δεν μου έχει εμπιστοσύνη και πιέζομαι

Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστούμε την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του ...

τον ζηλεύω υπερβολικά

Τον ζηλεύω υπερβολικά – Τι να κάνω;

Είστε από τις γυναίκες που ζηλεύετε υπερβολικά και μόνο στον εαυτό σας ...

μας κράζουν οι άντρες

Ποια είναι τα θέματα για τα οποία μας κράζουν οι άντρες

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε για λίγο να γίνουμε αόρατες και να ...