Αρχική / Σχέσεις / Φοβία χωρισμού – Τι είναι – Τρόποι αντιμετώπισης
φοβία χωρισμού

Φοβία χωρισμού – Τι είναι – Τρόποι αντιμετώπισης

Κάθε άνθρωπος στην ζωή του έχει υπάρξει σε τουλάχιστον μια ερωτική σχέση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το να βρίσκεσαι σε μια ερωτική σχέση έχει πολλά θετικά αλλά πολλές φορές δημιουργούνται μερικά αρνητικά πράγματα όπως συναισθήματα ή συμπεριφορές. Ένα από τα χειρότερα αρνητικά συναισθήματα είναι η φοβία χωρισμού.

Τι είναι η φοβία χωρισμού:

Είναι η φοβία η οποία δημιουργείται σε ένα άτομο που βρίσκεται σε μια ερωτική σχέση και μπορεί να περιγραφεί ως ένα από τα χειρότερα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένα άτομο σε μια σχέση. Φοβία χωρισμού σημαίνει να νιώθεις ότι κάποια στιγμή η σχέση θα τελειώσει για κάποιους γνωστούς ή άγνωστους λόγους, παρόλο που εσύ δεν το θες. Πολλές φορές η συγκεκριμένη φοβία μπορεί να κρύβει κάτι βαθύτερο. Παρακάτω θα αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται η φοβία χωρισμού που όλες και όλους λίγο – πολύ ενδέχεται κάποτε να «μας πιάσει».

Πιθανές αιτίες πρόκλησης της συγκεκριμένης φοβίας:

1.Λόγω προσωπικής ανασφάλειας.
Πολλές φορές η φοβία χωρισμού προέρχεται όταν εμείς οι γυναίκες δεν νιώθουμε εντάξει με τον εαυτό μας, με την εμφάνισή μας ή και με ο,τιδήποτε άλλο προσωπικό χαρακτηριστικό, ακόμα και με την συμπεριφορά μας. Η ανασφάλεια αυτή σημαίνει ότι αισθάνεσαι πως ο σύντροφός σου θα σε αφήσει / χωρίσει για κάποια … καλύτερη, επειδή εσύ η ίδια θεωρείς ότι δεν είσαι τόσο «τέλεια» όσο θέλει εκείνος ή εσύ η ίδια.

2.Λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον σύντροφό σου.
Όπως είναι φυσικό, ένας πολύ σημαντικός λόγος που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις την φοβία χωρισμού είναι να μην έχεις εμπιστοσύνη προς τον σύντροφό σου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν τον θεωρείς πιστό ή ότι διαισθάνεσαι ότι θα σε προδώσει με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ο συγκεκριμένος λόγος μπορεί να συνδυάζεται και με τον προηγούμενο, καθώς μπορεί να αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου θα σε απατήσει επειδή εσύ δεν είσαι όπως ακριβώς θα ήθελες εσύ ή εκείνος, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά.

3.Λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον εαυτό σου.
Μια άλλη αιτία που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις την φοβία χωρισμού είναι να μην έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Τι σημαίνει αυτό; Να νιώθεις ότι μπορεί να φερθείς άσχημα στον σύντροφό σου ενώ δεν του αξίζει ή ακόμα και να τον απατήσεις επειδή δεν μπορείς παραδείγματος χάριν να συγκρατηθείς την επιθυμία σου να συνευρεθείς ερωτικά. Επιπλέον η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να σημαίνει ότι δεν νιώθεις σίγουρη για τον θα συνεχίσεις να έχεις τα ίδια αισθήματα για το σύντροφό σου ή για το πόσο τον θες.

4.Λόγω αισθημάτων κατωτερότητας.
Ο συγκεκριμένος λόγος μπορεί να κρύβεται πίσω από όλες τις προηγούμενες αιτίες. Το να νιώθεις κατώτερη αυτομάτως σε κάνει να έχεις φοβία χωρισμού καθώς δεν νιώθεις σίγουρη για εσένα, για το πόσο αρέσεις στον σύντροφό σου, για το αν σε θέλει ο σύντροφός σου και γενικότερα νιώθεις ότι δεν του αξίζεις γιατί δεν είσαι όπως εσύ θα ήθελες. Ο συγκεκριμένος λόγος αποτελεί και από τους πιο σοβαρούς καθώς μπορεί να καταστρέψει την σχέση σου με τον σύντροφό σου καθώς θα νιώθεις κατώτερη και ελλιπής για εκείνον, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.

Φοβία χωρισμού: Πώς να την αντιμετωπίσεις:

Μια τόσο σοβαρή φοβία, δεν πρέπει να παραμεληθεί σε καμία περίπτωση καθώς αποτελεί κίνδυνο για την σχέση σου. Για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια φοβία τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος τρόπος για το πως να την αντιμετωπίσεις. Επιπλέον κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτό σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο για να ξεπεράσει την φοβία του. Παρόλα αυτά εμείς θα σου δώσουμε μερικές γενικές συμβουλές και καλείσαι εσύ η ίδια να διαλέξεις ποια συμβουλή σου ταιριάζει καλύτερα.

1.Μίλα με τον σύντροφό σου.
Μην χάνεις χρόνο, βρες τον σύντροφό σου, διάλεξε την κατάλληλη στιγμή και έκφρασέ του την ανησυχία σου για την σχέση σας και περιέγραψε του για την φοβία χωρισμού που βιώνεις. Φυσικά μην είσαι απροετοίμαστη γιατί θα μπερδευτείς σκεφτόμενη τι σου προκαλεί την φοβία χωρισμού. Για αυτό το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταγράψεις το τι σε προβληματίζει και τότε να μιλήσεις με το σύντροφό σου και να του ζητήσεις την άποψή του. Αν βλέπεις ότι η φοβία χωρισμού σου δεν κατευνάζεται τότε μπορείς να ρωτάς σε τακτά χρονικά διαστήματα τον σύντροφό σου για την άποψή του για την σχέση σας, για το πώς σε βλέπει και αν του αρέσεις. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι μια λύση τουλάχιστον έως ότου αποφασίσεις να εφαρμόσεις την συμβουλή νούμερο 4.

2.Μίλα με την οικογένειά σου.
Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον σύντροφό σου ή νιώθεις ένοχη επειδή έκανες κάτι «άσχημο» προς τον σύντροφό σου ή σου την έκανε αυτός, τότε το πιο κατάλληλο άτομο για να εκφράσεις τις σκέψεις σου και να ζητήσεις μια μη επιστημονική άποψη είναι να συζητήσεις με την οικογένεια σου. Όπως και προηγουμένως καλό θα ήταν να καταγράψεις το τι έχει συμβεί και τι σε προβληματίζει.

3.Βρες τι φταίει και αντιμετώπισέ το.
Αν δεν θες για τους λόγους σου να εκμυστηρευτείς αυτά που νιώθεις στον σύντροφό σου ή στην οικογένεια σου και νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου τότε ετοιμάσου για πολλές ώρες διαλογισμού. Αρχικά θα πρέπει να καταγράψεις τι σου δημιουργεί την φοβία οδήγησης, σε τι ευθύνεσαι εσύ, σε τι ο σύντροφος σου και τελικά να γράψεις δίπλα σε αιτία μια αντιμετώπιση. Όπως για παράδειγμα τι θα ήθελες να αλλάξεις στην συμπεριφορά σου, στον χαρακτήρα σου, στην εμφάνισή σου και στον τρόπου που αντιμετωπίζεις την σχέση σου και το σύντροφό σου.

4.Επισκέψου έναν / μία ψυχολόγο.
Η καλύτερη αντιμετώπιση που μπορείς να εφαρμόσεις είναι να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο ειδικό στα θέματα διαπροσωπικών σχέσεων. Ο ψυχολόγος θα μπορέσει να σε βοηθήσει και να σε καθοδηγήσει σωστά στο να βρείτε την αιτία που σου προκαλεί την φοβία χωρισμού αλλά και στην άμεση αντιμετώπισή της. Επιπλέον σημαντικό είναι να ξέρεις ότι η λύση που θα σου δώσει ο ψυχολόγος είναι η καλύτερη και η μόνη που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την φοβία σου οριστικά, και όχι με το να ρωτάς συνέχεια τον σύντροφό σου για το τι πιστεύει για εσένα. Επιπροσθέτως, ο ψυχολόγος είναι ικανός να ανακαλύψει τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος και να σε βελτιώσει σαν άνθρωπο με τις συμβουλές που θα σου δώσει.

Η φοβία χωρισμού από το σύντροφό μας είναι μία εύλογη φοβία που όλοι και όλες ενδέχεται να βιώσουμε είτε περισσότερο είτε λιγότερο έντονα. Σημασία έχει να βρίσκουμε κάθε φορά τους λόγους που μας την προκαλούν αλλά και να την αντιμετωπίζουμε με κατάλληλο τρόπο έτσι ώστε να μην μας κάνει δυσλειτουργικούς στην καθημερινότητά μας.

x

Check Also

δεν μου έχει εμπιστοσύνη

Δεν μου έχει εμπιστοσύνη και πιέζομαι

Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστούμε την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του ...

τον ζηλεύω υπερβολικά

Τον ζηλεύω υπερβολικά – Τι να κάνω;

Είστε από τις γυναίκες που ζηλεύετε υπερβολικά και μόνο στον εαυτό σας ...

μας κράζουν οι άντρες

Ποια είναι τα θέματα για τα οποία μας κράζουν οι άντρες

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε για λίγο να γίνουμε αόρατες και να ...