Αρχική / Σχέσεις / Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση – Θα έδινες ή όχι;
δεύτερη ευκαιρία στη σχέση

Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση – Θα έδινες ή όχι;

Υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές απόψεις για το αν τελικά είναι καλό να δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σου ή όχι. Αρκετοί θεωρούν πως αν σπάσει το γυαλί  ακόμα και αν καταφέρουμε να  ξανακολλήσουμε τα κομμάτια πάντα θα διακρίνονται οι ενώσεις και πάντα θα μας θυμίζουν τι είχε συμβεί. Από την άλλη υπάρχουν οι πιο, θα λέγαμε, αισιόδοξη και ρομαντικοί που θεωρούν πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από μία δεύτερη ευκαιρία και φυσικά υποστηρίζουν πως είναι πάρα πολύ οι αυτοί που θαυμάζουν τα βιτρώ! Έτσι μπορεί να χρειάζεται κόπος αλλά το αποτέλεσμα ίσως να είναι θεαματικό. Εμείς για ακόμα μία φορά θα βρεθούμε κάπου στη μέση και θα πούμε πως κάποιες φορές αξίζει να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας και κάποιες φορές πάλι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει. Είναι πάρα πολλά αυτά στα οποία θα πρέπει να δώσουμε σημασία μέχρι να αποφασίσουμε αν τελικά αξίζει να ξαναπροσπαθήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας τι ήταν αυτό που χάλασε τη συγκεκριμένη σχέση. Αν είναι κάτι που αλλάζει, αν ήταν κάτι πολύ σοβαρό που δεν θα θέλαμε να ξαναζήσουμε, αν ήταν απλά από μία παρεξήγηση και άλλα παρόμοια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση στην πορεία να αντιληφθείς πόσο σημαντικό ήταν αυτό που είχες δίπλα σου. Είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο που δυστυχώς δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Τι συμβαίνει όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας και πόσο εύκολο είναι να αφήσουμε στην άκρη οτιδήποτε αρνητικό είχε συμβεί;

Αξίζει να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας ή θα ζήσουμε και πάλι τις ίδιες καταστάσεις; Στην  δεύτερη περίπτωση δηλαδή στην περίπτωση που θα ζήσουμε την ίδια ιστορία ξανά από την αρχή, τα βάζουμε με τον εαυτό μας ακόμη περισσότερο αφού θεωρούμε πως για ακόμη μία φορά κάναμε μία λάθος επιλογή. Επίσης έχουμε συναντήσει πολλές φορές ζευγάρια τα οποία βρίσκονται σε μία σχέση με πολλά σκαμπανεβάσματα και η δεύτερη ευκαιρία γίνεται τρίτη και τέταρτη και πέμπτη και η ιστορία επαναλαμβάνεται! Είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση ειδικά αν δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τα συναισθήματά μας και αν δεν μπορούμε να βάλουμε τη λογική μας όταν χρειάζεται λίγο πιο πάνω από αυτά. Αφού λοιπόν δούμε τι σκεφτόμαστε όταν αποφασίσουμε να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία, ας αναρωτηθούμε αν πραγματικά το θέλουμε ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που αποφασίζουμε να το κάνουμε. Η δεύτερη ευκαιρία δίνεται μετά από σκέψη και αφού έχουμε ισορροπήσει τα συναισθήματα και τη λογική.  Ίσως να μην μπορούμε πότε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα όμως  τουλάχιστον θα το έχουμε κάνει με καθαρό μυαλό και γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τα υπέρ και τα κατά που προκύπτουν. Έτσι δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και θα μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα τις καταστάσεις.

Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση –  Τι πρέπει να σκεφτούμε

1)Τον πραγματικό λόγο που απομακρυνθήκαμε

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που χάσαμε την πρώτη ευκαιρία και τώρα πρέπει να σκεφτούμε αν θα δώσουμε τη δεύτερη; Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας όλα αυτά που δημιούργησαν αυτό το χάος. Ο πραγματικός λόγος που μας έκανε να απομακρυνθούμε είναι αυτός που θα μας δώσει και την απάντησή μας στο αν θα έπρεπε να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία ή όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις όσες ευκαιρίες και να δώσουμε η κατάσταση παραμένει, δυστυχώς, ακριβώς η ίδια. Υπάρχουν όμως σίγουρα και κάποιες παρεξηγήσεις που δημιουργούνται σε ένα ζευγάρι και μπορεί να το διαλύσουν χωρίς να το καταλάβουν. Επίσης ο εγωισμός και από τις δύο πλευρές είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε μία τέτοια δυσάρεστη κατάσταση. Κάποιοι πιστεύουν πως αν υπάρχει αγάπη όλα διορθώνονται. Εμείς ζούσαμε την πραγματική αγάπη μέσα στη σχέση μας η όσο και να προσπαθούσαμε δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο επίπεδο που επιθυμούσαμε; Για να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα τον εαυτό μας  κι έπειτα με τον σύντροφό μας.

Οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τη σχέση μας σε μία τέτοια κατάσταση μας δείχνουν καθαρά πώς να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας. Αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε είναι πολύ συγκεκριμένα. Πρέπει να σκεφτούμε αν μπορούμε να δεχτούμε τον άλλον όπως είναι και αν άλλος μπορεί να δεχτεί εμάς όπως είμαστε. Εννοείται πως οι άνθρωποι εξελίσσονται μέσα στη σχέση τους και μπορούν, αν το επιθυμούν, να διορθώσουν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα τους. Δεν μπορούν όμως να γίνουν κάτι τελείως διαφορετικό αφού αυτό θα τους καταπιέσει με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ξεσπάσουν. Αν λοιπόν η σχέση δεν πήγε καλά γιατί συνέβησαν κάποιες καταστάσεις τις οποίες μπορείτε να λύσετε ή επειδή φερθήκατε και οι δύο με ανωριμότητα και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, τότε σίγουρα και αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία! Αν όμως ήταν πολύ πιο σοβαροί και ποντάρετε στο συναίσθημα και στη λογική πως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν ριζικά είναι αρκετές οι πιθανότητες να βιώσετε ξανά πολλές από τις καταστάσεις που σας είχαν ενοχλήσει μέσα στη σχέση σας.

2) Γιατί θέλουμε να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτή τη σχέση

Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε ακόμα πολύ δυνατά συναισθήματα για τον σύντροφό μας. Επίσης υπάρχει περίπτωση να έχουμε επηρεαστεί από τους γύρω μας ή ακόμη και να έχουμε συνηθίσει μέσα σε μία σχέση άσχετα αν αισθανόμαστε όμορφα ή όχι. Σε αυτή την περίπτωση δεν αισθανόμαστε ανακούφιση και συνήθως δεν δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ξεκαθαρίσει αν μπορεί να  συνεχίσει παρακάτω ή αν βρισκόμαστε εγκλωβισμένες στο παρελθόν. Έτσι συμπεραίνουμε πως θα μας έκανε πολύ καλό αν προσπαθούσαμε να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό μας και να αποφασίσουμε για ποιο λόγο θέλουμε να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτή τη σχέση. Το κάνουμε από συνήθεια, από αγάπη, από συναισθηματική πίεση; Η αλήθεια είναι πώς κάποιες γυναίκες σκεφτόμαστε τα χρόνια τα οποία πέρασαν με αυτόν τον άνθρωπο. Δηλαδή πόσα ήταν και θεωρούμε πως πρέπει δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία αφού διαφορετικά τα χρόνια έχουν πάει χαμένα. Έχει βάση αυτή η σκέψη; Οτιδήποτε ζήσουμε είναι μία εμπειρία η οποία μας δίνει κάποια μαθήματα. Το ότι έχουμε ζήσει κάποια χρόνια με έναν άνθρωπο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουμε απαραίτητα και τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο. Σε μία σχέση παραμένουμε μόνο όταν θεωρήσουμε πως αξίζει και όταν για αυτόν τον άνθρωπο αισθανόμαστε έντονα συναισθήματα και το ίδιο λαμβάνουμε και από αυτόν.

3) Αν  αντέχουμε να ρισκάρουμε

Κάτι ακόμη που θα ήταν καλό να σκεφτούμε πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση θα ήταν εάν είμαστε σε θέση να ρισκάρουμε. Η δεύτερη ευκαιρία στη σχέση, αν το κοιτάξουμε από μία πιο ρεαλιστική πλευρά, είναι ένα ρίσκο αφού δεν μπορούμε να είμαστε σίγουρες για τα αποτελέσματα. Φυσικά θα λέγαμε πως ρίσκο θα ήταν και κάτι καινούριο που θα ξεκινούσαμε! Στην πρώτη περίπτωση όμως υπάρχει αυτή η σκέψη που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πολύ άσχημα όταν δεν πάνε τα πράγματα καλά και δεύτερη φορά. Τα βάζουμε με τον εαυτό μας και θεωρούμε πως οι σωστές επιλογές απέχουν πάρα πολύ από το δικό μας τρόπο σκέψης. Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν δεν δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία θα αναρωτιέσαι πάντα τι θα γινόταν αν το είχες κάνει. Με λίγα λόγια θεωρούν πως είναι καλύτερα να θυμώσουμε με τον εαυτό μας για κάτι που κάναμε παρά για κάτι που δεν κάναμε. Είναι δύσκολο να ζούμε πάντα με τη σκέψη πως αν δίναμε μία δεύτερη ευκαιρία ίσως και να είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Γενικότερα θα λέγαμε πως η δεύτερη ευκαιρία είναι καλό να δίνεται ή να μην δίνετε κατόπιν ωρίμου σκέψεως και πάντα να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως μπορεί τα πράγματα να πάνε πολύ καλύτερα αλλά μπορεί και όχι. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε πολύ καλά πού πατάμε και θα αισθανόμαστε πολύ καλύτερα με τον εαυτό μας.

4) Αν έχουμε πάρει το χρόνο μας

Μεταξύ πρώτης και δεύτερης ευκαιρίας καλό θα ήταν να έχει μεσολαβήσει τόσο χρονικό διάστημα όσο χρειαζόμαστε για να σκεφτούμε καθαρά και να μην είμαστε πιεσμένες. Υπάρχουν κάποιες φορές που βοηθάει να αφήσουμε την παρορμητική μας διάθεση λίγο στην άκρη ώστε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Είστε βέβαιες πως έχετε πάρει το χρόνο σας και έχετε κοίταξε το θέμα από όλες τις οπτικές γωνίες πριν πάρετε την απόφασή σας; Είτε η απόφαση είναι θετική είτε αρνητική χρειαζόμαστε χρόνο για να λιγοστέψουμε τις πιθανότητες να μετανιώσουμε για αυτή. Το λάθος που κάνομε συνήθως οι γυναίκες είναι να βιαζόμαστε ή να δεχόμαστε την πίεση που μας ασκεί ο πρώην σύντροφος για επανασύνδεση. Στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση δίνουμε άμεσα και χωρίς να σκεφτούμε την απάντησή μας. Όπως καταλαβαίνετε σε αυτήν την περίπτωση δεν προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε τι πραγματικά θέλουμε και απλά υποκύπτουμε στη συναισθηματική πίεση που νιώθουμε.

5) Αν έχουμε καταλάβει τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά του λάθη

Ακόμη κάτι που χρειάζεται πριν αποφασίσουμε να δώσουμε ή όχι μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας  είναι να έχουμε κατανοήσει τόσο τα δικά μας λάθη όσο και του συντρόφου μας. Πρέπει με καθαρό μυαλό και χωρίς εγωισμό να διαπιστώσουμε πού κάναμε λάθος εμείς και ποια είναι τα λάθη που βαραίνουν τον σύντροφό μας. Υπάρχουν τόσο περιπτώσεις γυναικών που ρίχνουν μονίμως το βάρος στον ίδιο τους τον εαυτό όσο και περιπτώσεις που μονίμως θεωρούν πως έχει την απόλυτη ευθύνη μόνο ο άλλος. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Σε τέτοιες καταστάσεις και οι δύο  ευθύνονται εξίσου απλά ίσως ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Προτείνουμε λοιπόν  να αφήσετε στην άκρη τον εγωισμό και το πληγωμένο συναίσθημα και να σκεφτείτε καθαρά πού κάνατε λάθος ώστε να διορθώσετε τον εαυτό σας και πού έκανε ο άλλος λάθος ώστε να δείτε αν είναι σε θέση να αλλάξει. Αν του δείξετε πως καταλαβαίνετε και τα δικά σας λάθη θα μπορέσετε να κάνετε μία πιο σωστή και ειλικρινής συζήτηση. Τα ζευγάρια συνήθως διαφωνούν όταν ο ένας προσπαθεί να ρίξει την απόλυτη ευθύνη στο άλλον. Αν έχετε μπει στη διαδικασία να σκεφτείτε την  δεύτερη ευκαιρία κάτι τέτοιο θα σας φανεί χρήσιμο για να πάρετε τις απαντήσεις που θέλετε και να οδηγηθείτε στην καλύτερη απόφαση τόσο για εσάς όσο και για τον άλλον.

6) Αν ο σύντροφός μας κατάλαβε τα λάθη του

Αφού όλοι καταλαβαίνουμε τα λάθη μας τότε γιατί κάποιες φορές τα επαναλαμβάνουμε; Σε περίπτωση που δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία θέλουμε να είμαστε σίγουρες πως ο σύντροφός μας έχει αντιληφθεί τα λάθη του. Δυστυχώς μερικές φορές «παραδεχόμαστε» τα λάθη μας αλλά δεν είμαστε σε θέση να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Το θέμα είναι να έχει αντιληφθεί ο σύντροφό μας τι συμβαίνει και να μην προσπαθεί απλά να μας κάνει να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτή τη σχέση. Το αν θα τα παραδεχτεί ή όχι ανοιχτά είναι το λιγότερο αφού αυτό που μας αφορά είναι να δούμε με πράξεις ότι τα έχει καταλάβει και για ότι  που θέλουν είναι πλέον να φερθούν διαφορετικά.

7)  Τι πιθανότητες υπάρχουν αυτή τη φορά τα πράγματα να πάνε καλύτερα;

Στην περίπτωση της δεύτερης ευκαιρίας παίζουμε με τις πιθανότητες! Όσες πιθανότητες υπάρχουν να ζήσουμε κάτι διαφορετικό τόσες πιθανότητες υπάρχουν να ζήσουμε για ακόμη μία φορά στην ίδια κατάσταση. Μην ψάχνετε, λοιπόν, αυτό που δεν μπορείτε να γνωρίζετε από την αρχή. Το θέμα είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και περιβάλλον ώστε να μπορέσουν τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Σε όλους μας θα άρεσε να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί ώστε να μην πέσουμε σε παγίδες ή να προλάβουμε κάποια αρνητικά που πρόκειται να γίνουν σε μία σχέση. Κάνοντας όμως μία δεύτερη σκέψη θα διαπιστώσουμε πως όλη η μαγεία κρύβεται στο μυστήριο το ό τι δεν γνωρίζουμε. Έτσι εμείς φερόμαστε όπως θεωρούμε καλύτερα και το ίδιο επιθυμούμε να κάνει και ο σύντροφός μας για να μην οδηγηθούμε και πάλι σε μία αρνητική κατάσταση. Γενικά προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες μιας αποτυχίας την οποία δεν θα επιθυμούσε κανένας. Κοιτάμε μπροστά, παίρνουμε την απόφαση και προσπαθούμε για το καλύτερο!

x

Check Also

δεν μου έχει εμπιστοσύνη

Δεν μου έχει εμπιστοσύνη και πιέζομαι

Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστούμε την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του ...

τον ζηλεύω υπερβολικά

Τον ζηλεύω υπερβολικά – Τι να κάνω;

Είστε από τις γυναίκες που ζηλεύετε υπερβολικά και μόνο στον εαυτό σας ...

μας κράζουν οι άντρες

Ποια είναι τα θέματα για τα οποία μας κράζουν οι άντρες

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε για λίγο να γίνουμε αόρατες και να ...