Αρχική / Σχέσεις / Ανεβασμένη ψυχολογία – Τρόποι να την πετύχεις!
ανεβασμένη ψυχολογία

Ανεβασμένη ψυχολογία – Τρόποι να την πετύχεις!

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να μας καθοδηγήσει με επιτυχία στην καθημερινότητα μας είναι η ανεβασμένη ψυχολογία και η θετική διάθεση που έχουμε. Ας παρατηρήσουμε τί συμβαίνει όταν νιώθουμε καλά: οι δυσκολίες δεν μας φαίνονται τόσο τρομερές, βρίσκουμε ευκολότερα λύσεις, κάνουμε περισσότερα πράγματα που μας αρέσουν ενώ οι άλλοι γύρω μας σχολιάζουν θετικά την καλή μας διάθεση. Ό,τι και αν γίνεται γύρω μας, φαίνεται πως η ανεβασμένη ψυχολογία μας μπορεί να έχει πολύ σημαντική επίδραση στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων!

Ποιοι παράγοντες συντελούν στο να έχουμε ανεβασμένη ψυχολογία;

 1. Η αυτοπεποίθηση που νιώθουμε. Όταν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην όποια κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τότε αισθανόμαστε σιγουριά και ασφάλεια με τον εαυτό μας.
 2. Ο έλεγχος των σκέψεων μας. Η νοητική κατεύθυνση που έχουμε και διατηρούμε είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην καθημερινότητα μας. Όσες δυνατότητες και αν έχουμε, αν οι σκέψεις μας στρέφονται περισσότερο προς αρνητικά αποτελέσματα, τότε κάπως έτσι θα διαμορφώνεται η καθημερινότητα μας. Μην ξεχνάμε πως οι σκέψεις δημιουργούν συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε δράση ή/και αντίδραση. Όσο πιο αρνητικές ή απαισιόδοξες οι σκέψεις, τόσο πιο αρνητικά τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας.
 3. Το να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε. Είναι σαφές πως κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν ή που τα θεωρούμε “αγγαρείες”. Ωστόσο, όταν έχουμε διαμορφώσει έτσι τη ζωή μας- και τα προσωπικά μας όρια- ώστε να κάνουμε μόνο αγγαρείες στην καθημερινότητα μας, τότε δεν απολαμβάνουμε όσα ζούμε, ούτε και νιώθουμε ότι συνεισφέρουμε σε εμάς όσο θα έπρεπε.
 4. Η αντίληψη των πραγμάτων που ζούμε. Όσο περισσότερο θεωρούμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, τόσο περισσότερο θα θεωρούμε πως εμείς διαμορφώνουμε την καθημερινότητα μας και ότι εμείς έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες που ζούμε. Αυτό μας δίνει περισσότερη διάθεση και σίγουρα ανεβάζει την ψυχολογία μας!
 5. Η φροντίδα προς τον εαυτό μας. Μπορεί να βρούμε ένα σωρό δικαιολογίες για να παραμελούμε τον εαυτό μας κάθε μέρα- από το ότι δεν έχουμε χρόνο, ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος για μία μέρα (που τελικά γίνεται και δεύτερη, και τρίτη μέρα, κτλ.), ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Η φροντίδα του εαυτού όμως είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί έτσι νιώθουμε ότι νοιαζόμαστε για εμάς, αλλάζει η ψυχολογία μας και νιώθουμε καλύτερα!

Πώς μπορούμε να έχουμε ανεβασμένη ψυχολογία στην καθημερινότητα μας;

 • Μιλάμε με θετικούς ανθρώπους. Όλοι έχουμε ανθρώπους που μας νοιάζονται πραγματικά και έχουν θετικλη φιλοσοφία για τη ζωή. Προτιμάμε να μιλήσουμε μαζί τους ώστε να μας βοηθήσουν να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.
 • Πιστεύουμε στον εαυτό μας. Πιστεύουμε σε αυτό που είμαστε, με τα θετικά και τα αρνητικά του. Εξελίσσουμε τα θετικά, αποδεχόμαστε τα αρνητικά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα διορθώσουμε. Τίποτα δεν αλλάζει χωρίς να υπάρχει διάθεση, οπότε βάζουμε ως στόχο το να είμαστε το καλύτερο που μπορούμε και να είναι αυτό το καθημερινό μας όραμα.
 • Στρέφουμε τις σκέψεις μας στα καλά που έχουμε. Είναι πολύ εύκολο να απογοητευόμαστε όταν οι σκέψεις μας στρέφονται στα όσα δεν έχουμε και μας λείπουν. Όταν εστιαζόμαστε στην έλλειψη πραγμάτων ή καταστάσεων πάντα θα βιώνουμε έλλειψη- θα λέμε “αν είχα αυτό θα ήμουν καλά και θα ένιωθα τέλεια!”. Όμως έχουμε ήδη πολλά καλά στη ζωή μας και δυνατότητες να επιτύχουμε περισσότερα. Η ανεβασμένη ψυχολογία επιτυγχάνεται όταν είμαστε ήδη καλά με όσα έχουμε, όχι αφού πάρουμε ό,τι θέλουμε. Εξασκούμαστε στο να έχουμε ευγνωμοσύνη για όσα υπέροχα είναι ήδη στη ζωή μας και έτσι οι σκέψεις μας γίνονται πιο θετικές!
 • Προσφέρουμε στους άλλους. Κάνουμε στόχο το να προσφέρουμε κάτι σε κάποιον άλλο στην καθημερινότητα μας, όσο μικρό και αν είναι αυτό. Μία συμβουλή, μία καλή κουβέντα, ένα χαμόγελο, μία βοήθεια είναι πράγματα που δημιουργούν καλό γύρω μας και μας βγάζουν από τον μικρόκοσμο μας και τις έννοιες μας.
 • Μετριάζουμε τους φόβους μας. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μπλοκάρει κάθε μας δημιουργικό και θετικό κομμάτι και να μας καθηλώσει σε ό,τι δεν θέλουμε. Όταν φοβόμαστε πέφτει η ψυχολογία μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ανήμποροι και ανεπαρκείς. Για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, ερχόμαστε σε επαφή με τον φόβο και προσπαθούμε να καταλάβουμε τον λόγο ύπαρξης του: είναι για να μας προστατέψει από κάτι; Για να μην πληγωθούμε; Γιατί έχουμε μάθει να φοβόμαστε; Στη συνέχεια χρειάζεται να αντιληφθούμε εάν αυτοί οι φόβοι είναι αντικειμενικοί ή πηγάζουν από παρελθοντικές εμπειρίες. Αν είναι από το παρελθόν που βιώσαμε, τότε χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως είμαστε στο τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ζωή μας και πως όλα είναι στο χέρι μας. Παρ’όλο που δεν θα φύγουν άμεσα οι φόβοι, δεν σταματάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να του συμπαραστεκόμαστε.
 • Τονώνουμε την αυτοεκτίμηση μας. Καταγράφουμε όσες θετικές ποιότητες έχουμε και όσα έχουμε καταφέρει εώς τώρα. Ένα στοιχείο για ανεβασμένη ψυχολογία είναι να ξέρουμε τις δυνατότητες μας και να τις εφαρμόζουμε συχνά-έτσι εξασκούμε τις προσωπικές μας δεξιότητες και μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας!
x

Check Also

δεν μου έχει εμπιστοσύνη

Δεν μου έχει εμπιστοσύνη και πιέζομαι

Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστούμε την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του ...

τον ζηλεύω υπερβολικά

Τον ζηλεύω υπερβολικά – Τι να κάνω;

Είστε από τις γυναίκες που ζηλεύετε υπερβολικά και μόνο στον εαυτό σας ...

μας κράζουν οι άντρες

Ποια είναι τα θέματα για τα οποία μας κράζουν οι άντρες

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε για λίγο να γίνουμε αόρατες και να ...