Αρχική / Σώμα / Στραβά νύχια – Από τι προκαλούνται και πώς να τα φτιάξεις
στραβά νύχια

Στραβά νύχια – Από τι προκαλούνται και πώς να τα φτιάξεις

Μήπως αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα με τα νύχια σου; Έχεις ενοχλήσεις επειδή τα νύχια σου δεν μεγαλώνουν ίσια και χώνονται μέσα στα δάκτυλα; Νιώθεις ενοχλήσεις στα δάκτυλα κοντά στα νύχια και η περιοχή αυτή είναι ερεθισμένη ή ακόμα και με πύον; Αν απάντησες θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις στραβά νύχια. Τα στραβά νύχια είναι ένα πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους κάθε φύλου. Όπως και να έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα και δεν χρειάζεται να σε προβληματίζει καθόλου, καθώς με μερικούς απλούς τρόπους θα απαλλαχθείς από την ενόχληση που δημιουργούν τα στραβά νύχια.

Στραβά νύχια: Τι είναι και πώς προκαλούνται

Το να έχεις στραβά νύχια σημαίνει ότι τα νύχια σου (είτε του ποδιού είτε του χεριού) δεν μεγαλώνουν ομοιόμορφα όπως θα έπρεπε αλλά άνισα με αποτέλεσμα να χώνονται μέσα στο δέρμα ή να τραυματίζουν τα διπλανά δάκτυλα. Υπάρχουν ποικίλα και διαφορετικά αίτια που δημιουργούν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η μια περίπτωση είναι να έχεις στραβά νύχια εκ γενετής, ως… «κληρονομιά» δηλαδή από τους γονείς σου, τους παππούδες σου κ.ο.κ. Αν τα νύχια σου δεν μεγαλώνουν όπως θα έπρεπε χωρίς να ξέρεις το γιατί και κάποιος γονιός σου έχει το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα τότε ενδεχομένως να το έχεις κληρονομήσει από εκείνον. Βέβαια τα επόμενα αίτια που θα σου αναφέρουμε είναι πιο συνηθισμένα καθώς προέρχονται από διάφορες καθημερινές συνήθειες που έχουμε.

1.Λάθος κόψιμο νυχιών:
Ο σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί τα στραβά νύχια είναι το λανθασμένο τους κόψιμο. Τα νύχια θα πρέπει να κόβονται σε ευθεία γραμμή και να μην κόβονται οι γωνίες τους. Αν δεν τα κόβεις έτσι όπως πρέπει τότε αργά ή γρήγορα τα νύχια σου θα αρχίσουν να μεγαλώνουν στραβά και να μπαίνουν μέσα στο δέρμα . Αν δεν είσαι σίγουρη για το πώς να κόψεις τα νύχια σου σωστά τότε μπορείς να ρωτήσεις κάποιον ειδικό στον τομέα αυτό όπως π.χ. μια αισθητικό ή έναν δερματολόγο ή απλά να κάνεις μία αρχή αναζητώντας το στο internet.

2.Τραυματισμός:
Όσο σωστά και να τα κόβεις τα νύχια σου, όσο και να τα προσέχεις, αν υποστείς κάποιον τραυματισμό στα νύχια τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από κανονικά να γίνουν στραβά νύχια και να μπουν μέσα στο δέρμα σου προκαλώντας σου κάποια πληγή. Αν αθλείσαι και ειδικότερα αν παίζεις ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή κάνεις στίβο κ.λπ. τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι ο συγκεκριμένος τραυματισμός είναι πολύ συχνός. Αν από την άλλη χτύπησες επειδή για παράδειγμα σκόνταψες πάνω σε ένα έπιπλο με τα δάχτυλά σου τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις τους τρόπους αντιμετώπισης που θα σου δώσουμε στην συνέχεια.

3.Λάθος νούμερο παπουτσιού:
Ένα μεγάλο λάθος που πάρα πολύ κόσμος κάνει είναι το ότι διαλέγει λάθος νούμερο παπουτσιού είτε πιο μικρό και στενό είτε πιο μεγάλο. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις τόσο τα πόδια μας όσο και τα δάκτυλα / νύχια καταπονούνται με αποτέλεσμα πολλές φορές τα νύχια να στραβώνουν και να καρφώνονται στο δέρμα δίπλα στα δάκτυλα, δημιουργώντας την επίπονη κατάσταση που προκαλούν τα στραβά νύχια.

4.Μόλυνση:
Μια άλλη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει στραβά νύχια είναι η μόλυνση από κάποιον ιό, μύκητα ή βακτήριο. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο σοβαρή σίγουρα, επιδέχεται φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της και το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν έχεις στραβά νύχια στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σου επιβάλλεται να κοιτάξεις και αυτήν την περίπτωση.

Στραβά νύχια: Αποτελεσματική αντιμετώπιση

1.Κόψε σωστά τα νύχια σου:
Όπως είπαμε το νούμερο 1 πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αρχίσεις να κόβεις σωστά τα  νύχια σου. Αρχικά θα πρέπει να αποφύγεις να τα κόβεις σε οβάλ σχήμα αλλά να προτιμήσεις να τα κόβεις ίσια. Επιπλέον μια εξίσου σημαντική συμβουλή είναι να μην κόβεις τα νύχια σου στις γωνίες, καθώς έτσι μπορούν πολύ εύκολα να εισχωρήσουν μέσα στην επιδερμίδα σου και να σου προκαλέσουν μόλυνση αλλά και έναν εκνευριστικό πόνο κάθε φορά που ακουμπάει κάτι το πόδι σου.

2.Λίμαρε τα νύχια σου:
Η καλύτερη λύση ειδικότερα αν θες να αποφύγεις το ψαλιδάκι είναι να χρησιμοποιείς λίμα. Με την λίμα δεν ασκείς δύναμη στο νύχι ούτε ενδέχεται να τραυματίσεις τα νύχια σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις μια λίμα και αντί να κόβεις τα νύχια σου να τα λιμάρεις. Σημαντικό είναι να φροντίσεις ακόμα και με την λίμα να φέρεις το νύχι σου ίσια και να μην δημιουργήσεις κάποιο οβάλ σχήμα καθώς αν το κάνεις αυτό και πάλι θα αρχίσουν να στραβώνουν τα νύχια σου και να πλησιάζουν επικίνδυνα το δέρμα σου.

3.Βρες το σωστό νούμερο παπουτσιού:
Όπως αναφέραμε προηγουμένως σημαντικό είναι να βρεις ένα παπούτσι που να σε βολεύει και να σου ταιριάζει άψογα τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχήμα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κάτσει να ψάξεις αναλυτικά για το ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος για εσένα αλλά και για βρεις ποιο σχήμα παπουτσιού σου ταιριάζει καλύτερα και δεν σου πιέζει τα δάχτυλα. Γιατί ακόμα και αν το παπούτσι είναι στο νούμερό σου αν είναι στενό μπροστά και πάλι θα σε ενοχλεί με αποτέλεσμα τα δάχτυλα να στριμώχνονται και τα νύχια να έχουν την τάση να μπουν μέσα στο δέρμα.

4.Βάλε βαμβάκι στην πληγή:
Αν τα νύχια σου είναι στραβά και έχουν μπει μέσα στο δέρμα δημιουργώντας μια επίπονη πληγή τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κόψεις ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι και να το βάλεις κάτω από το στραβό νύχι σου. Το βαμβάκι θα σηκώσει το στραβωμένο νύχι και θα σε βοηθήσει καθώς θα ανακουφίσει τον πόνο. Η συγκεκριμένη λύση είναι η καλύτερη ειδικότερα αν δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς με τα στραβά νύχια και έχεις μεγάλη απόσταση να περπατήσεις. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να απολυμάνεις πρώτα την πληγή και μετά να ξαναβάλεις βαμβάκι.

5.Βάλε λεμόνι στην πληγή:
Ένα αρκετά παλιό αλλά δραστικό κόλπο είναι το να βάλεις λίγο λεμόνι στην πληγή. Αυτό μπορείς να το κάνεις με δύο τρόπους είτε να στύψεις ένα λεμόνι και να ρίξεις το χυμό του στην πληγή είτε να κόψεις μια ολόκληρη φέτα λεμονιού και να τρίψεις απαλά την πληγή σου με αυτήν. Το λεμόνι και ο χυμός του έχουν καταπραϋντικές ικανότητες και μπορούν να σε ανακουφίσουν άμεσα.

6.Κάνε ποδόλουτρο:
Αν θες να βελτιώσεις τα στραβά νύχια σου τότε θα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις ποδόλουτρο. Το ποδόλουτρο μαλακώνει τα νύχια ειδικότερα αν χρησιμοποιήσεις και διάφορα έλαια με αποτέλεσμα να μην εισχωρούν μέσα στο δέρμα του ποδιού. Αν δεν προλαβαίνεις να κάνεις ποδόλουτρο 3 – 4 φορές την εβδομάδα καλό θα ήταν να κάνεις τουλάχιστον πριν κόψεις τα νύχια σου.

7.Απολύμανε την πληγή:
Όταν κάποιο από τα στραβά νύχια εισχωρεί μέσα στο δέρμα τότε δημιουργείται μόλυνση και φλεγμονή με αποτέλεσμα να πονάει το δάκτυλό μας και να μας ενοχλεί διαρκώς ειδικότερα κατά την κίνηση. Μπορεί η κατάσταση να είναι επίπονη αλλά πρώτου προβείς σε αντιμετώπιση σημαντικό είναι να απολυμάνεις καλά την πληγή καθώς τα νύχια μαζεύουν πολύ βρωμιά και μπορείς πολύ εύκολα να κολλήσεις κάποιο μικρόβιο από την συγκεκριμένη πληγή.

8.Επισκέψου κάποιον ειδικό:
Αν το πρόβλημα με τα στραβά νύχια δεν υποχωρεί τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα ειδικό στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ένας γιατρός κατά προτίμηση χειρούργος είναι ο ιδανικότερος για να σε βοηθήσει με το συγκεκριμένο θέμα και να σε πληροφορήσει για ότι συνεπάγεται με το συγκεκριμένο θέμα. Επιπλέον μπορείς να επισκεφτείς και ένα δερματολόγο προκειμένου να ανιχνεύσει κάποια διαταραχή που ενδεχομένως να υπάρχει στα δάκτυλα και στα νύχια.

9.Κάνε την επέμβαση:
Αν έχεις στραβά νύχια που δεν φτιάχνουν οτιδήποτε και να κάνεις τότε η λύση είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να πας σε ένα χειρούργο και να του ζητήσεις να κάνεις επέμβαση για την αφαίρεση του στραβού νυχιού. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν πονάει, όμως για λίγο καιρό μετά από την επέμβαση θα πρέπει να προσέχεις πολύ το δάκτυλό σου να μην χτυπηθεί να μην καταπονηθεί. Βέβαια μετά την επέμβαση το νύχι σου δεν θα ξαναβγεί στραβό ειδικότερα αν προσέξεις και εφαρμόσεις όλα όσα σου αναφέραμε.

x

Check Also

πώς να μην ιδρώνεις

Πώς να μην ιδρώνεις – Τρόποι για να μην ιδρώνεις

Πόσες φορές έχουμε έρθει όλες σε αυτήν την απίστευτα δύσκολη θέση με ...

πώς να κάνεις ωραίο ποπό

Πώς να κάνεις ωραίο ποπό – Διατροφή, Γυμναστική, Tips ντυσίματος

Μη μας πεις ότι δε ζηλεύεις τις γυναίκες που έχουν από τη ...

σπιτικά δυναμωτικά νυχιών

Σπιτικά δυναμωτικά νυχιών – Τα 9 καλύτερα

Τα άκρα μιας γυναίκας αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο περιποιημένη είναι ...