Αρχική / Σώμα / Σπιτική φροντίδα νυχιών – Οι καλύτερες συνταγές για υγιή, δυνατά και μακριά νύχια
σπιτική φροντίδα νυχιών

Σπιτική φροντίδα νυχιών – Οι καλύτερες συνταγές για υγιή, δυνατά και μακριά νύχια

Δε χωράει αμφιβολία στο ότι τα γυναικεία νύχια αρμόζει να είναι όμορφα και περιποιημένα έτσι ώστε και η εκάστοτε γυναίκα και κοπέλα να φαίνεται όμορφη και περιποιημένη αντιστοίχως. Βέβαια, προσεγμένα νύχια δε σημαίνει απαραιτήτως και βαμμένα νύχια. Αντιθέτως, σημαίνει καθαρά, υγιή, καλοσχηματισμένα, μη φαγωμένα νύχια, τα οποία αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τα θηλυκά άκρα και προσδίδουν μία διαφορετική πινελιά φινέτσας, γοητείας, υγείας, προσωπικής ενασχόλησης και φροντίδας στην καθεμία από εμάς. ΜΗΝ παραμελείς τα νύχια των χεριών και των ποδιών σου για κανέναν απολύτως λόγο!

Όπως, λοιπόν, έχεις αντιληφθεί, εν προκειμένω θα μιλήσουμε για την περιποίηση των νυχιών των τεσσάρων άκρων μας και, συγκεκριμένα, θα σου δώσουμε ορισμένα tips και συνταγές για το πώς να ασχοληθείς και μάλιστα επιτυχώς με τη σπιτική φροντίδα νυχιών. Πάμε να ξεκινήσουμε!

Σπιτική φροντίδα νυχιών – Πώς να περιποιηθείς μόνη σου τα νύχια των χεριών και των ποδιών σου

Βάψιμο

Μία ψυχολογική προσέγγιση. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με το τελευταίο πράγμα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να φαίνονται όμορφα τα νύχια σου, θεωρώντας το (όπως αναφέραμε και προλογικά) μη απαραίτητο. Είναι κάτι σαν το make up στο πρόσωπο, το οποίο κατ’ εμάς δεν είναι επίσης αναγκαίο για την ανάδειξη της ομορφιάς μίας γυναίκας. Είθισται, ωστόσο, να βάφουμε τα νύχια των χεριών και των ποδιών μας για διάφορους λόγους: α) επειδή δε θέλουμε να τα βλέπουμε άβαφτα, β) επειδή το κοινωνικό πρότυπο θέλει τα νύχια βαμμένα (και σχηματισμένα) σύμφωνα με τις επικρατούσες κάθε σεζόν τάσεις της μόδας, γ) επειδή προσπαθούμε να καλύψουμε κάποιο θέμα υγείας των νυχιών μας (π.χ. μύκητες) και λοιπά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σε ωθεί στο να βάφεις είτε συχνά είτε σπανιότερα τα νύχια σου, καλό θα ήταν να τον εντοπίσεις έτσι ώστε να κατανοήσεις ακόμη βαθύτερα πότε πράγματι το θεωρείς αναγκαίο και πότε όχι. Διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, το συχνό βάψιμο των νυχιών είναι βλαβερό για ποικίλους λόγους, οπότε, έχοντας συνείδηση του πότε νιώθεις ότι θέλεις πραγματικά τα νύχια σου βαμμένα και πότε όχι, αυτομάτως περιορίζεις τη συχνότητα βαψίματός τους κι άρα συμβάλλεις στην καλύτερη υγεία και όψη τους.

Gel, ημιμόνιμο και βερνίκι. Λογικά, θα γνωρίζεις τις διάφορες τεχνικές βαψίματος των νυχιών, κυριότερες και πιο ευρέως εφαρμοσμένες εκ των οποίων είναι το μόνιμο, το ημιμόνιμο και το απλό μανό (υπάρχουν όμως κι άλλες τεχνικές πιο εξειδικευμένες κι ασφαλώς πιο ακριβές, όπως π.χ. το χτίσιμο του νυχιού με μετάξι!). Ως γνωστόν, όλες οι τεχνικές αυτές φθείρουν τρομερά τα νύχια τόσο των χεριών όσο των ποδιών με μία ας την πούμε φθίνουσα σειρά. Δηλαδή το μόνιμο (τζελ) καταστρέφει σχεδόν ολοσχερώς τα νύχια αφού δεν τα αφήνει καθόλου να αναπνεύσουν. Μετά έρχεται το ημιμόνιμο που πάλι προκαλεί φθορές αλλά συνήθως ηπιότερες σε σχέση με το μόνιμο μανικιούρ και τέλος το απλό βερνίκι, το οποίο, λόγω του ότι δε χρειάζεται φουρνάκι για να ψηθεί, αποβάλλεται γρηγορότερα από τα νύχια κι ως εκ τούτου δεν προλαβαίνει να τα καταστρέψει. Βέβαια, όταν ανά βδομάδα χρησιμοποιείς κι άλλο μάνο και δεν αφήνεις περιθώριο ανάμεσα τότε και το απλό βερνίκι είναι εξίσου καταστροφικό. Επειδή, όμως, είμαστε γυναίκες και δε θέλουμε , όπως προαναφέραμε, να αντικρίζουμε συνέχεια άβαφα τα νύχια μας, μπορούμε όποτε νιώθουμε την ανάγκη να προβαίνουμε στο βάψιμό τους με το χρώμα ή / και τα σχεδιάκια που μας αρέσουν.

Ξε-βάψιμο

Ασετόν. Ίσως να μην ξέρεις ότι το ασετόν είναι ένα χημικό σκεύασμα που συντείνει στην καταστροφή της υγείας των νυχιών μας, οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση του, πόσο μάλλον όταν η τελευταία είναι συχνή. Πώς, όμως, μπορείς να ξεβάφεις ένα βερνίκι από τα νύχια σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις ασετόν; Το περιοδικό Δυναμική Γυναίκα σου έχει τη λύση – ή μάλλον τις λύσεις!

Αντί για ασετόν. Από τη σπιτική φροντίδα νυχιών δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τρόποι κι εναλλακτικές μέθοδοι ξεβαψίματος των βαμμένων νυχιών χεριών και ποδιών, αποτελεσματικότεροι εκ των οποίων είναι οι ακολούθως αναφερόμενοι:

  • Λεμόνι και ξύδι. Ανακατεύεις μία κουταλιά της σούπας λεμόνι με άλλη μία κουταλιά της σούπας ξύδι και με το εν λόγω μείγμα τρίβεις τα νύχια σου χρησιμοποιώντας προφανώς ένα κομμάτι από βαμβάκι. Είναι μία πολύ καλή συνταγή για τη σπιτική φροντίδα νυχιών που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
  • Ζεστό νερό. Η μέθοδος αυτή είναι εντελώς φυσική, εντελώς υγιής και άκρως συμβουλεύσιμη από πλευράς μας, μιας και μόνο καλό μπορεί να κάνει στην όψη και την υγεία των νυχιών σου. Το μόνο που απαιτεί από εσένα είναι λίγο χρόνο και υπομονή. Πολύ απλά γεμίζεις ένα μπολ με ζεστό νερό αν πρόκειται για τα νύχια των χεριών σου ή μία μικρή λεκανίτσα με ζεστό νερό αν πρόκειται για τα νύχια των ποδιών σου. Αφήνεις μέσα τα άκρα σου καλά σκεπασμένα με το ζεστό νερό για 15 λεπτά. Αδειάζεις το νερό που θα έχει αρχίσει να παγώνει, προσθέτεις ξανά τόσο ζεστό νερό και περιμένεις άλλα 15 λεπτά. Συνήθως στο μισάωρο τα νύχια είναι κομπλέ. Αν τα έχεις περάσει πολλές στρώσεις μανό, όμως, τότε ίσως να χρειαστείς κι ένα τρίτο 15λεπτο. Θα δεις, λοιπόν, ότι το ζεστό νερό έχει μαλακώσει κι έχει σπάσει το βερνίκι πάνω από τα νύχια σου. Είτε με το νύχι σου είτε με το εργαλειάκι που εμείς για ευκολία θα σου το πούμε «σπρωχτήρι», σπρώχνεις τις ρωγμές του μανό ώστε να το αφαιρέσεις πλήρως από τα νύχια σου. Σπιτική φροντίδα νυχιών = ζεστό νερό αντί για ασετόν!
  • Αλκοόλ. Αν σου περισσεύει κάποιο ποτό, μπορείς να το αξιοποιήσεις σε αντικατάσταση του ασετόν σου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που βάζεις και το τελευταίο.
  • Top coat. Μία πρωτότυπη ίσως ιδέα για να αφαιρέσεις το μανό σου είναι το τοπ κόουτ. Τι κάνεις; Απλώνεις μία στρώση από αυτό πάνω στο ένα νύχι σου και αμέσως, πριν προλάβει να στεγνώσει, παίρνεις ένα βαμβάκι και το περνάς από πάνω του. Με τον τρόπο αυτό, το top coat παίρνει μαζί του και το βερνίκι που βρίσκεται από κάτω. Επαναλαμβάνεις την ίδια απλή και γρήγορη διαδικασία και για καθένα από τα υπόλοιπα νύχια σου.
  • Άρωμα. Βουτάς ένα κομμάτι από βαμβάκι μέσα σε κάποιο μπουκαλάκι με άρωμα ή ψεκάζεις πολύ καλά με το δεύτερο το βαμβάκι σου. Ξεβάφεις τα νύχια σου με τον γνωστό τρόπο. Έτσι, όχι μόνο ξεβάφεις το βερνίκι από τα νύχια σου, αλλά τα κάνεις να μυρίζουν και υπέροχα!
  • Spray μαλλιών. Ένα ευρέως γνωστό κόλπο για να ξεβάφεις τα νύχια σου χωρίς να χρησιμοποιείς ασετόν είναι το σπρέι μαλλιών, η λακ δηλαδή. Ψεκάζεις με αυτή τα βαμμένα νύχια των χεριών ή των ποδιών σου και σκουπίζεις με το συνήθη τρόπο με τη βοήθεια ενός βαμβακιού.

Μετά το ξε-βάψιμο

Περίοδος με άβαφα νύχια. Όπως θίξαμε πρωτύτερα, εξαιρετικά σημαντική περίοδος για τα γυναικεία νύχια είναι εκείνη κατά την οποία παραμένουν άβαφα. Καταρχάς, θεωρούμε δεδομένο και σου επισημαίνουμε ότι τα νύχια σου πρέπει οπωσδήποτε να μην είναι βαμμένα τουλάχιστον για το 1/3 του έτους συνολικά, δηλαδή χονδρικά τους 4 από τους 12 μήνες κάθε χρόνου στο σύνολο. Διαφορετικά, είναι βέβαιο πως τα νύχια σου δε θα είναι ποτέ υγιή και άρα όμορφα και περιποιημένα από μόνα τους, με αποτέλεσμα να οδηγείσαι στο να τα βάφεις ξανά και ξανά για να καλύπτεις το πρόβλημά τους κι έτσι να εισέρχεσαι σε έναν τέτοιο ατέρμονο, φαύλο κύκλο, που σίγουρα αργά ή γρήγορα θα σε κουράσει (εκτός του ότι θα σε κάνει να χαλάς πολλά λεφτά χωρίς λόγο). Μία γυναίκα μπορεί να είναι και να φαίνεται κομψή χωρίς απαραιτήτως να είναι καθημερινά με βαμμένα νύχια στα χέρια και στα πόδια της. Φυσικά, είναι υποχρεωτικό να φροντίζει για την υγεία των νυχιών της όσο αυτά παραμένουν άβαφτα. Δες τις συμβουλές και τις συνταγές που έχουμε να σου προτείνουμε στα πλαίσια του άρθρου μας με θέμα: σπιτική φροντίδα νυχιών.

Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Είναι καθολικά γνωστό ότι το ασβέστιο αποτελεί βασικό συστατικό για την υγεία των οστών μας, κι έτσι αν θέλουμε να έχουμε γερά κόκαλα και δόντια, πρέπει να φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψή του από πηγές όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι). Εκτός από διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα, η έλλειψη ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να παρουσιαστεί και με κάποιες μικρές λευκές κηλίδες πάνω στην έκταση των νυχιών. Όπως είναι ευνόητο, αν δε θέλεις να έχεις αυτές τις μικρές άσπρες κηλίδες πάνω στα νύχια σου, είναι βασικό να προσλαμβάνεις περισσότερο ασβέστιο από το διατροφολόγιό σου.

Μία θαυματουργή συνταγή για τα νύχια. Αν θέλεις να έχεις μια ολοκληρωμένη σπιτική φροντίδα νυχιών, μπορείς να φτιάξεις τη συνταγή που θα σου αναφέρουμε εν συνεχεία, η οποία, όχι μόνο ενυδατώνει τα νύχια σου, αλλά τα ενισχύει, τα προστατεύει και δύναται να επαναφέρει τα νύχια σου στην αρχική τους κατάσταση εάν έχουν υποστεί φθορά από μακροχρόνια εφαρμογή βερνικιών.

Τι θα χρειαστείς:

  • 100ml αμυγδαλέλαιο
  • 50ml πράσινο τσάι
  • Βιταμίνη Ε σε υγρή μορφή (προαιρετικά).

Τι θα κάνεις:
Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις το πράσινο τσάι. Μόλις το τσάι φτάσει σε σημείο βρασμού το ρίχνεις σε ένα βαζάκι και στη συνέχεια ρίχνεις το αμυγδαλέλαιο και την βιταμίνη σου (το πόση βιταμίνη θα βάλεις αυτό εξαρτάται από εσένα, από το πόσο αδύναμα είναι τα νύχια σου και από το πόσο γρήγορα θες να δεις διαφορά, συνήθως 1 κουταλιά της σούπας είναι επαρκής.) Επισημαίνουμε ξανά ότι δεν είναι απαραίτητη η βιταμίνη Ε αλλά είναι σίγουρα εξαιρετικά βοηθητική. Μόλις ρίξεις όλα τα υλικά στο βαζάκι που θα διαλέξεις αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τα ανακατέψεις καλά και να τα αφήσεις να κρυώσουν. Το τελικό λάδι που θα προκύψει μπορείς να το βάζεις 2 – 3 φορές την εβδομάδα στα νύχια σου. Η καλύτερη ώρα για να βάλεις το λάδι είναι πριν κοιμηθείς για να το αφήσεις στα νύχια σου για τουλάχιστον 8 ώρες προκειμένου να γίνει σωστά η θεραπεία και να απορροφηθεί από το νύχι. Να τονίσουμε και κάτι ακόμη: μόλις εφαρμόζεις στα νύχια σου το μείγμα αυτό, μην ξεχνάς να κάνεις έστω από μισό λεπτό μασάζ σε κάθε νύχι, δίνοντας έμφαση στη ρίζα του, εκεί που είναι το πετσάκι που λέμε.

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για τα νύχια. Για να μην τα πολυλογούμε, η συνταγή αυτή εφαρμόζεται ακριβώς όπως η προηγούμενη: φτιάχνεις το μείγμα σου, το απλώνεις σε κάθε νύχι, κάνεις μασάζ σε όλη την έκταση του νυχιού με περισσότερη έμφαση στη ρίζα του (εκεί που είναι το πετσάκι) και αφήνεις όση περισσότερη ώρα μπορείς το μείγμα πάνω στα νύχια σου, αν έχεις χρόνο, αλλιώς ξεβγάζεις αμέσως με νερό και σαπουνάκι. Όσον αφορά στο τι πρέπει να έχει αυτό το μείγμα μέσα έχεις 2 εναλλακτικές.:

Α) Σκέτο ελαιόλαδο ή
Β) Ελαιόλαδο αναμειγμένο με λίγες σταγόνες από ένα φρέσκο λεμόνι.

Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείς εάν θέλεις να προσθέσεις κάτι ακόμα που είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο για τα γυναικεία νύχια μετά από τα λάδια. Αυτό το προϊόν είναι το σκόρδο. Είτε βάλεις σκέτο ελαιόλαδο στα νύχια σου είτε βάλεις ελαιόλαδο με λεμόνι, φρόντισε πριν να τρίψεις για λίγα δευτερόλεπτα το καθένα τους με ένα δόντι σκόρδου κι έπειτα κάνε το μασάζ και τη θεραπεία με τα έλαια. Το σκόρδο τα κάνει πολύ δυνατά, ανθεκτικά, υγιή, ομαλά και τους δίνει τη δυνατότητα να μακρύνουν πολύ γρήγορα.

Αυτές ήταν οι συμβουλές, τα κόλπα και οι συνταγές μας σχετικά με τη σπιτική φροντίδα νυχιών. Δοκίμασε να εφαρμόσεις ό,τι θεώρησες χρήσιμο και πες μας την άποψή σου!

x

Check Also

πώς να μην ιδρώνεις

Πώς να μην ιδρώνεις – Τρόποι για να μην ιδρώνεις

Πόσες φορές έχουμε έρθει όλες σε αυτήν την απίστευτα δύσκολη θέση με ...

πώς να κάνεις ωραίο ποπό

Πώς να κάνεις ωραίο ποπό – Διατροφή, Γυμναστική, Tips ντυσίματος

Μη μας πεις ότι δε ζηλεύεις τις γυναίκες που έχουν από τη ...

σπιτικά δυναμωτικά νυχιών

Σπιτικά δυναμωτικά νυχιών – Τα 9 καλύτερα

Τα άκρα μιας γυναίκας αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο περιποιημένη είναι ...