Εύκολες, νόστιμες και υγιεινές συνταγές

Το μαγείρεμα λένε πως είναι δημιουργία, ευχαρίστηση και πρέπει να γίνεται με αγάπη για να απολαύσεις εκπληκτικό αποτέλεσμα. Στην εποχή μας, όμως, η πίεση του χρόνου, οι πολλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας αλλά και η ανάγκη μας για σωστή διατροφή δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα. Το γρήγορο και έτοιμο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας δημιουργώντας διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να ενημερώνεται και να ακολουθεί αυτό που λέμε σωστή και υγιεινή διατροφή. Μέρι τώρα κυριαρχούσε η άποψη πως τα υγιεινά είναι και άνοστα! Επίσης για πολλούς το «απαγορεύεται» δημιουργεί στερήσεις. Πλέον μπορούμε να βρούμε πολλές συνταγές εύκολες, νόστιμες που μας δείχνουν πως σίγουρα η ποιότητα της τροφής παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος μαγειρέματος. Πολλά ευεργετικά στοιχεία κάποιας τροφής μπορούν να χαθούν ακολουθώντας έναν «λάθος» και χρονοβόρο τρόπο μαγειρέματος κι αυτό ισχύει κυρίως για τα λαχανικά.

Η σωστή διατροφή βοηθάει τόσο στην καλή υγεία του οργανισμού όσο και στην σωστή λειτουργία του μυαλού. Πολλοί θεωρούν απαγορευτικό το κρέας και φροντίζουν να το βγάλουν από τη ζωή τους. Αυτό που υποστηρίζουμε εμείς, είναι πως όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο. Παρακάτω θα δείτε εύκολες, νόστιμες και υγιεινές συνταγές! Απολαύστε ένα καλό κομμάτι χοιρινού, μπιφτέκια, κοτόπουλο αλλά και μία απλή αλλά γευστικότατη ομελέτα χωρίς ενοχές. Ένα μυστικό που θα σας ωφελήσει ιδιαίτερα όταν αποφασίσετε να μαγειρέψετε κρέας είναι η χρήση του σκόρδου. Αν μέχρι τώρα το αποφεύγατε ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη! «Κρύψτε» σκόρδο σε οποιοδήποτε κρέας μαγειρέψετε και εκτός από τη νοστιμιά που θα προσφέρει, παρουσιάζει την ιδιότητα να «σκοτώνει» στοιχεία του κρέατος που δεν ωφελούν τον οργανισμό μας! Ακολουθήστε τις παρακάτω εύκολες, νόστιμες και υγιεινές συνταγές και απολαύστε το αποτέλεσμα.

Εύκολες, νόστιμες και υγιεινές συνταγές

1)Χοιρινό με μανιτάρια

  • 500 γραμμάρια χοιρινό
  • 1 πιπεριά
  • 2 ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • μανιτάρια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπολτός
  • αλάτι
  • πιπέρι

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη ή δενδρολίβανο

Προετοιμασία :

Αρχικά φροντίζουμε να επιλέξουμε ένα κομμάτι χοιρινό κρέας χωρίς πολλά λίπη. Μπορούμε να το αγοράσουμε ήδη σε κομμάτια ή να το κόψουμε όπως εμείς θέλουμε. Τα μανιτάρια δεν τα ξεπλένουμε με νερό και χρησιμοποιούμε και επιλέγουμε σφιχτή ντομάτα και πιπεριές της επιλογής μας.

Εκτέλεση:

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι η χαμηλή θερμοκρασία! Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην πιο χαμηλή θερμοκρασία και τοποθετούμε το κρέας σε μία κατσαρόλα βάζοντας το καπάκι. Αφήνουμε το κρέας να βγάλει ζουμί και να αρχίσει να μαγειρεύετε μέσα σε αυτό. Αφού βγάλει το ζουμί του και έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα γύρω γύρω ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και ανεβάζουμε λίγο την θερμοκρασία. Έπειτα από περίπου 10 λεπτά ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε κόψει σε κομματάκια και τον ντοματοπολτό που έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό. Τέλος, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτεί. Όταν μείνουν ελάχιστα υγρά στην κατσαρόλα δοκιμάζουμε το κρέας. Αν είμαστε ικανοποιημένες ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα μυρωδικά που έχουμε επιλέξει και αφήνουμε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι. Ανακατεύουμε το φαγητό μας και προσέχουμε να μην κολλήσει. Το κρέας θα κάνει μία όμορφη κρούστα και είναι έτοιμο!

2)Μπιφτέκια με κουάκερ

  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κουταλιές της σούπας βρώμη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 αυγό
  • ελαιόλαδο
  • μαϊντανό
  • άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ξίδι

Φτιάξτε εύκολα, νόστιμα και υγιεινά μπιφτεκάκια με την βοήθεια της βρώμης! Χρησιμοποιήστε την αντί για ψωμί ή φρυγανιά.

Εκτέλεση :

Αρχικά τρίβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και στην συνέχεια τα προσθέτουμε στον κιμά. Έπειτα ρίχνουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον άνηθο, την βρώμη, το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος, προσθέτουμε λίγο ξίδι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω αφού το ζύμωμα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να πετύχουν τα μπιφτέκια μας! Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να σιγουρευτούμε πως τα υλικά μας έχουν ομογενοποιηθεί. Φτιάξτε ομοιόμορφα μπιφτέκια!

Μπορείτε να ψήσετε τα μπιφτέκια στην σχάρα του φούρνου ή να τα βάλετε σε ένα ταψάκι. Στην πρώτη περίπτωση φροντίστε να βάλετε ένα ταψάκι με λίγο νερό στον πάτο του φούρνου και από πάνω τοποθετήστε στην σχάρα τα μπιφτέκια σας. Ψήστε τα στους 180 βαθμούς .

3)Κοτόπουλο με μουστάρδα και κάρυ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο κοτόπουλο ή μεμονωμένα κομμάτια, στήθος ή μπούτι.

  • κοτόπουλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • μουστάρδα
  • κάρυ
  • αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάστε ένα νοστιμότατο κοτόπουλο, εύκολα και γρήγορα! Μην ξεχνάτε να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής όταν πιάνετε το κοτόπουλο. Χρησιμοποιούμε γάντια και απολυμαίνουμε τα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο.

Εκτέλεση :

Αφού πλύνουμε το κοτόπουλο το τοποθετούμε στο ταψί μας. Σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε μουστάρδα και ελαιόλαδο στην ποσότητα που θέλουμε ώστε να καλύψουμε το κοτόπουλο. Κόβουμε τα σκόρδα μας σε κομμάτια και τα «κρύβουμε» στο κοτόπουλο. Στην συνέχεια αλείφουμε, με το μείγμα μουστάρδας ελαιόλαδου που έχουμε ετοιμάσει, ολόγυρα το κοτόπουλο. Τέλος, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κάρυ. Για ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση, ρίξτε λίγα κομματάκια βιτάμ μέσα στο ταψί. Αν το ταψί σας δεν έχει καπάκι, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ψηθεί!

4)Ομελέτα «μεσογειακή»

  • 2 αυγά
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 ντομάτα
  • 1 πιπεριά
  • ελιές (προαιρετικά)
  • φέτα

Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό τηγάνι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για κρεμμυδάκι φρέσκο, πράσο.

Εκτέλεση :

Αρχικά κόβουμε την ντομάτα, την πιπεριά, τις ελιές (αν χρησιμοποιήσουμε) και το κρεμμυδάκι σε μικρά κομμάτια. Σε ένα πιάτο βαθύ χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε λίγο φέτα σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο στο τηγάνι και αμέσως προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά, το κρεμμύδι και τις ελιές. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν και να σωθούν τα υγρά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύουμε, τα απλώνουμε στο τηγάνι και ρίχνουμε τα αυγά με την φέτα. Γρήγορα η ομελέτα μας είναι έτοιμη και μπορούμε να την γυρίσουμε με σπάτουλα και από την άλλη μεριά. Έτσι είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε!

Οι παραπάνω συνταγές είναι εύκολες, νόστιμες και αν ακολουθήσετε τις οδηγίες θα είναι και καλομαγειρεμένες. Απλές συνταγές αλλά παρ’ όλα αυτά ικανές να εντυπωσιάσουν γευστικά την οικογένειά σας και τους φίλους σας! Δεν παρουσιάζουν χρονοβόρα προετοιμασία, οπότε μπορούμε να τις απολαύσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Επίσης δοκιμάστε και θα δείτε πως θα χορτάσετε αλλά δεν θα αισθανθείτε πως σας «βαραίνει» το φαγητό. Μπορεί να είναι εύπεπτες αλλά μην ξεχνάτε να συνοδεύετε το γεύμα σας με μία σαλάτα εποχής!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα