Αρχική / Υγεία / Το χαμομήλι και οι ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία
χαμομήλι

Το χαμομήλι και οι ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία

Το χαμομήλι είναι ένα αρωματικό φυτό το οποίο λέγεται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε προηγούμενο άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα αναφερθήκαμε στο πράσινο τσάι και τις ιδιότητες που έχει στο αδυνάτισμα. Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στο χαμομήλι και τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία. Το χαμομήλι είναι γνωστό ότι ηρεμεί τον οργανισμό και τον βοηθάει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα. Επίσης βοηθάει στα κρυολογήματα αλλά και σε διάφορα στομαχικά προβλήματα. Λέγεται επίσης ότι έχει αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του χαμομηλιού.

1. Ηρεμεί τον οργανισμό

Σε αντίθεση με το πράσινο τσάι, το οποίο είναι διεγερτικό επειδή περιέχει καφεΐνη, το χαμομήλι θεωρείται ως ένα πολύ καλό “χαλαρωτικό” ρόφημα. Αν θέλετε να ηρεμήσετε μετά από μια έντονη μέρα γεμάτη δυσκολίες, ή αν θέλετε να να χαλαρώσετε απομακρύνοντας κάθε σκέψη που φέρνει άγχος, τότε το χαμομήλι είναι ένας καλός σύμμαχος.

2. Βοηθάει στον ύπνο

Το χαμομήλι είναι γνωστό ότι προάγει τον “καλό ύπνο”. Πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα φλιτζάνι με τσάι από χαμομήλι λίγο πριν κοιμηθούν. Αυτή η διαδικασία τους βοηθάει να χαλαρώσουν αρκετά, με αποτέλεσμα να κοιμούνται πιο εύκολα. Όπως είπαμε και παραπάνω, το χαμομήλι δεν περιέχει καφεΐνη, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να το πιείτε ακόμα και λίγο πριν κοιμηθείτε.

3. Βοηθάει στα κρυολογήματα

Το χαμομήλι (όπως πολλοί υποστηρίζουν) βοηθάει αρκετά με τα κρυολογήματα. Για το λόγο αυτό αρκετός κόσμος το προτιμάει όταν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Αν λοιπόν το σώμα σας εκτεθεί στο πολύ κρύο για αρκετή ώρα και εσείς νιώσετε ότι κρυώσατε, τότε ένα ζεστό τσάι από χαμομήλι είναι ότι πρέπει για να σας “τονώσει”.

4. Το χαμομήλι και τα στομαχικά προβλήματα

Λέγεται ότι το χαμομήλι βοηθάει και σε πολλά στομαχικά προβλήματα. Πολλές από εμάς μπορεί να μεγαλώσαμε πίνοντας χαμομήλι κάθε φορά που μας πονούσε το στομάχι μας.

5. Το χαμομήλι έχει αντιβακτηριδιακές – αντισηπτικές ιδιότητες

Άλλη μια από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το χαμομήλι είναι ότι έχει αντιβακτηριδιακές – αντισηπτικές ιδιότητες.

6. Επούλωση των πληγών

Λέγεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν σκευάσματα από χαμομήλι για να γιατρέψουν πιο γρήγορα τις πληγές τους. Για το κατά πόσο ισχύει αυτό μένει να μας το αποδείξει η επιστήμη.

Προσοχή

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν αλλεργία στο χαμομήλι. Αν είστε σε αυτή την κατηγορία ή αν παρουσιάζετε αλλεργία σε παρόμοια φυτά της ίδιας οικογενείας, τότε οπωσδήποτε να το αποφύγετε. Το χαμομήλι θα πρέπει να το αποφεύγουν επίσης και τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές όπως και οι γυναίκες που είναι έγκυες.

αύξηση στήθους psoridex
x

Check Also

απορρόφηση σιδήρου

Απορρόφηση σιδήρου: Τροφές που την ενισχύουν και τροφές που την εμποδίζουν

Αρκεί να τρώμε φακές και συκώτι, όπως ευρέως πιστεύεται, προκειμένου να έχουμε ...

ψυχοσωματικά συμπτώματα

Ψυχοσωματικά Συμπτώματα: Αναγνώριση και αντιμετώπιση

Υπάρχουν φορές που το σώμα μάς προειδοποιεί πως κάτι συμβαίνει μέσω μίας ...

συνταγές για υγιεινά γλυκά

Συνταγές για υγιεινά γλυκά

Η λέξη γλυκό για εμάς τις γυναίκες πολλές φορές είναι απαγορευμένη! Ίσως ...