Τρως τα νύχια σου – Βαθύτερες αιτίες – Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης

Τρως τα νύχια σου; Ή γνωρίζεις κάποια άλλη κοπέλα ή γυναίκα που τρώει τα νύχια της συνεχώς; Διάβασε προσεκτικά το συγκεκριμένο άρθρο που έχει ετοιμάσει για εσένα που τρως τα νύχια σου η συντακτική ομάδα του διαδικτυακού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα και θα μάθεις ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες που σε οδηγούν στο να τρως τα νύχια σου, καθώς ακόμη και ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του εν λόγω φαινομένου.

Χωρίς να χρονοτριβούμε καθόλου, θα περάσουμε αμέσως στο κυρίως θέμα μας που αφορά άμεσα τόσο εσένα που τρως τα νύχια σου όσο και εσένα που γνωρίζεις άτομα του στενού σου περιβάλλοντος τα οποία τρώνε τα νύχια τους.

Τρως τα νύχια σου: Βαθύτερες αιτίες – Κρυφά μηνύματα πίσω από την ονυχοφαγία

Εάν τρως τα νύχια σου, είναι απαραίτητο να μάθεις τι έχει η Ψυχολογία να πει για την πράξη σου αυτή. Γιατί το να τρως τα νύχια σου δεν αποτελεί μόνο μια «κακιά» συνήθεια, αλλά πίσω από την ονυχοφαγία υποκρύπτονται ορισμένα «μηνύματα».  Ας γίνουμε συγκεκριμένες, λοιπόν, κι ας μιλήσουμε για αυτά τα λανθάνοντα μηνύματα που κρύβονται πίσω από την ονυχοφαγία.

Γενικότερα, το να τρως τα νύχια σου φανερώνει ότι δεν εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου και κυρίως το άγχος το οποίο και βιώνεις σε έντονο βαθμό. Αντιθέτως, περιορίζεις το άγχος στο προσωπικό σου επίπεδο, το εκτονώνεις εις βάρος του εαυτού σου, το εσωτερικεύεις με αυτόν τον ανθυγιεινό τρόπο και το εκφράζεις δυσλειτουργικά και ασυνείδητα σε βάρος του εαυτού σου. Βέβαια, η ονυχοφαγία συνιστά για εσένα ένα είδος αμυντικού μηχανισμού, που προφανώς υποδηλώνει ότι έχεις επίγνωση του ότι είσαι αγχωμένη και βιώνεις κάποια στρεσογόνα περίοδο ή κατάσταση και την οποία ξέρεις εξίσου καλά πώς να επιλύεις, κατά κάποιον τρόπο…

Γιατί, ωστόσο, τρως τα νύχια σου ως εκδήλωση και αντιμετώπιση του έντονου άγχους που σε κατακλύζεις και δεν προβαίνεις σε κάποια άλλη πράξη, κάποια άλλη επαναλαμβανόμενη κίνηση;

Η Ψυχολογία ως επιστημονικός κλάδος σου έχει την απάντηση, η οποία και έρχεται λίγο πριν από το 1900, την εποχή στην οποία έζησε και έδρασε ο σπουδαίος ψυχίατρος, νευρολόγος και φυσιολόγος Sigmund Freud.

Ο Φρόιντ μίλησε για την ονυχοφαγία, στρέφοντας όμως το ενδιαφέρον όχι στα νύχια και στα χέρια αλλά στο στόμα του ατόμου που τρώει τα νύχια του. Κάτι που κάνουν ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι ψυχολόγοι ή και συμπεριφοριστές ψυχολόγοι, οι οποίοι μελετούν το γιατί εσύ (και η καθεμία και ο καθένας μας) τρως τα νύχια σου.

Τρως τα νύχια σου: Πώς το ερμήνευσε ο Φρόιντ

Ο Freud υποστήριξε ότι τα άτομα που τρώνε τα νύχια τους είναι καθηλωμένα στο στοματικό στάδιο, το πρώτο σε σειρά από τα στάδια  στα οποία διέκρινε την ανθρώπινη ύπαρξη. Πιο συγκεκριμένα, στο στοματικό στάδιο, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 2 χρόνων περίπου, αντλούν ευχαρίστηση και ικανοποίηση από ο,τιδήποτε βάζουν στο στόμα τους, κάτι που τους κάνει να ξεπερνούν τη στενοχώρια, τη ματαίωση, τη θλίψη και κυρίως το άγχος που τους προκαλούν όλα τα καινούρια πράγματα και πρόσωπα που καθημερινά ανακαλύπτουν. Όταν λοιπόν ένα παιδί (αγόρι ή κορίτσι) δεν έχει πάρει μπόλικη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του στοματικού σταδίου ή έχει λάβει υπερβολικά πολλή τέτοια ικανοποίηση, τότε μεγαλώνοντας θα φέρει μαζί του την καθήλωση στο εν λόγω αναπτυξιακό στάδιο (στο στοματικό στάδιο). Και ως μεγάλο παιδί και ως έφηβος και ως νέος και ως ενήλικας θα παραμένει καθηλωμένος στο στοματικό στάδιο με αποτέλεσμα να αποκομίζει την ευχαρίστηση που ενδόμυχα αναζητά μέσα από καθετί που έχει να κάνει με το στόμα του. Δηλαδή, για να μειώνει το άγχος που νιώθει αλλά και για να αντεπεξέρχεται στις άσχημες καταστάσεις, θα καταφεύγει σε ενέργειες στις οποίες θα συμμετέχει κατά κύριο λόγο το στόμα του. Χαρακτηριστική τέτοια ενέργεια είναι το να τρως τα νύχια σου, ενώ κάποιες άλλες συνηθισμένες είναι οι εξής: το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση φαγητού, το «πιπίλισμα» αντικειμένων όπως στυλό.

Συμπερασματικά, αν τρως τα νύχια σου, μια ψυχολογική και συγκεκριμένα φροϋδική προσέγγιση στο θέμα σου αυτό είναι η καθήλωσή σου στο πρώτο αναπτυξιακό στάδιο της ανθρώπινης ζωής, στο στοματικό στάδιο.

Τρως τα νύχια σου: Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης

1. Συνειδητοποίησε ότι τρως τα νύχια σου

Ότι δηλαδή αυτή η πράξη αποτελεί μία συνήθειά σου και όχι κάτι που απλά σου λένε οι άλλοι και δεν τους δίνεις ιδιαίτερη σημασία.

2. Προσπάθησε να κατανοήσεις τι αίσθημα ή αισθήματα σου προκαλεί η ονυχοφαγία

Τι νιώθεις δηλαδή την ώρα που τρως τα νύχια σου.

3. Παρατήρησε εάν κάνεις κάτι άλλο ακριβώς πριν πας να μασήσεις τα νύχια σου

Για παράδειγμα, μπορεί να τρως τα νύχια σου αφού πρώτα κάθε φορά προβείς σε μία εκούσια κίνηση του να σπρώχνεις τα πετσάκια των νυχιών σου προς τα μέσα.

4. Αναζήτησε κάθε φορά την αιτία που θεωρείς ότι σε ωθεί στο να τρως τα νύχια σου

Είναι το έντονο άγχος που βιώνεις; Είναι το ότι έχεις έρθεις σε δύσκολη και αμήχανη στιγμή; Είναι απλά το ότι βαριέσαι; Ό,τι κι αν χρήζει αναγνώρισης από εσένα, έτσι ώστε την επόμενη φορά / τις επόμενες φορές που θα βρεθείς στην ίδια ή σε παρόμοια κατάσταση να είσαι προετοιμασμένη ότι θα ακολουθήσει ονυχοφαγία, επομένως θα μπορέσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο να τη σταματήσεις έγκαιρα.

5. Τόνισε στους δικούς σου ανθρώπους ότι θέλεις να σε σταματούν αμέσως κάθε φορά που σε βλέπουν να τρως τα νύχια σου

Αναφερόμαστε τόσο στους γονείς και τα αδέρφια σου όσο και στο σύντροφο και τις φιλενάδες σου.

6. Επισήμανε και η ίδια στον εαυτό σου ότι το να τρως τα νύχια σου είναι αφενός μια εσφαλμένη και αντιαισθητική συνήθεια αφετέρου μία πηγή συσσωρευμένων μικροβίων

Και τα δύο (πρέπει να) αποτελούν αναντίρρητα αποτρεπτικούς παράγοντες στο να συνεχίσεις να τρως τα νύχια σου. Μπορείς, μάλιστα, να βάλεις υπενθυμίσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο κινητό σου καθώς ακόμη και χαρτάκια post-it, όπου και θα προτρέπεις τον εαυτό σου στο να μην τρως τα νύχια σου!

7. Προμηθεύσου για αρχή ένα από τα μανό – τζελ που πωλούνται στα φαρμακεία, τα οποία είναι κατασταλτικά ή τουλάχιστον αποτρεπτικά προς την ονυχοφαγία

Δεν είναι τίποτε άλλο παρά κάτι διάφανα – άχρωμα μανό που απλώνεις στα νύχια σου σα να τα βάφεις, τα οποία, όμως, έχουν μία απαίσια, μία φρικτή γεύση. Έτσι, η σύνδεση που έχει δημιουργηθεί στον εγκέφαλό σου μεταξύ ονυχοφαγίας και ευχαρίστησης ή και μείωσης του στρες, θα καταρριφθεί. Θα σταματήσεις, με άλλα λόγια, να αισθάνεσαι ικανοποίηση όταν τρως τα νύχια σου, ενώ παράλληλα δε θα θεωρείς την ονυχοφαγία ως έναν τρόπο να εκδηλώσεις, να εκφράσεις, να αντιμετωπίσεις και να περιορίσεις το άγχος σου ή τη θλίψη σου.

8. Βάλε τεχνητά νύχια

Από τη στιγμή που τρως τα νύχια σου, μία καταπληκτική μέθοδος για να επιλύσεις το πρόβλημά σου αυτό και να διακόψεις μια και καλή την κακή σου αυτή συνήθεια είναι να επισκεφθείς μία μανικιουρίστα προκειμένου να σου «χτίσει» τα νύχια σου, να σου βάλει δηλαδή προσθετικά νύχια, τα οποία θα έχουν δύο οφέλη: πρώτον, δε θα τρως τα νύχια σου, αφού θα είναι τα ψεύτικα, και, δεύτερον τα φυσικά σου νύχια θα αρχίσουν να μακραίνουν όσο είναι καλυμμένα από τα ψεύτικα.

Αφού δεις ότι τα δικά σου νύχια έχουν σχηματιστεί, δεν έχεις παρά να φροντίζεις να είναι πάντοτε περιποιημένα και – το κυριότερο – βαμμένα. Κατ’ αυτόν τρόπο, μάλλον δε θα υπάρχει κάποιο κομματάκι στα νύχια που να το θεωρήσεις ποτέ «κατάλληλο προς μάσημα»!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα