5 Καλύτερα τρόφιμα με κολλαγόνο

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύς ντόρος σχετικά με το κολλαγόνο. Πολλές εταιρίες μάλιστα έχουν λανσάρει στην αγορά πόσιμο κολλαγόνο το οποίο υπόσχεται να επιβραδύνει την φυσική γήρανση του οργανισμού μας. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει και πολλές εταιρίες καλλυντικών οι οποίες έχουν λανσάρει προϊόντα αλλά και ολόκληρες σειρές περιποίησης που είναι βασισμένες ή που περιέχουν κολλαγόνο σε υψηλή συγκέντρωση και σκοπό έχουν να καθυστερήσουν ή να μειώσουν τα σημάδια εμφάνισης της γήρανσης στην επιδερμίδα του προσώπου μας κυρίως.

Σίγουρα λοιπόν και εσείς θα έχετε αναρωτηθεί τι είναι το κολλαγόνο; Ποιες τροφές το περιέχουν και γιατί το χρειάζεται ο οργανισμός σας τόσο πολύ; Σε αυτά αλλά και σε άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο δίνοντας έμφαση φυσικά στα τρόφιμα με κολλαγόνο δηλαδή σε εκείνα τα τρόφιμα που είτε το περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση, είτε καταναλώνοντας τα αυξάνουμε την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μας.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια μορφή πρωτεΐνης η οποία βρίσκεται στο σώμα μας και ευθύνεται για την νεανική όψη της επιδερμίδας αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας. Το κολλαγόνο δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων μειώνεται από τον οργανισμό μας και τρανταχτή απόδειξη αυτού είναι ότι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας έχουν πιο υγιή μαλλιά, νύχια, δέρμα αλλά και γενικότερα πιο λαμπερή όψη σε σχέση με τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία. Είναι γεγονός λοιπόν ότι και το κολλαγόνο του οργανισμού μας μειώνεται με την πάροδο των χρόνων ώσπου χάνεται τελείως κάτι που μπορείτε να παρατηρήσετε και εσείς οι ίδιες εάν σκεφτείτε την όψη των  γιαγιάδων σας και των παππούδων σας.  Σίγουρα θα σκεφτείτε ότι είναι φυσιολογικό γερνώντας ο άνθρωπος να κάνει ρυτίδες και εμείς φυσικά συμφωνούμε σε αυτό όμως τι γίνεται όταν ο άνθρωπος γερνάει πρόωρα. Σε αυτό έρχονται να δώσουν λύση τα τρόφιμα με κολλαγόνο αλλά και η ποιοτική στάση ζωής.

Η αναγκαιότητα του κολλαγόνου στην διατροφή μας

Εύλογα μπορεί να αναρωτιέστε  «μα γιατί τώρα γίνεται τόσος χαμός με το κολλαγόνο» ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν ξέραμε καν την ύπαρξή του στον οργανισμό μας; Η απάντηση είναι μια και απόλυτα λογική. Η δύσκολη καθημερινότητα, η κακή διατροφή, το άγχος και το στρες αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αύξηση των διαφόρων παθήσεων που σχετίζονται με την έλλειψη από το κολλαγόνο στον οργανισμό μας έφεραν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα ενημέρωσης του κοινού για την λήψη κολλαγόνου. Το κολλαγόνο όπως καταλάβατε δεν χάνεται μόνο φυσιολογικά με την πάροδο των χρόνων αλλά χάνεται και πιο γρήγορα εάν δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ποιότητα της ζωής μας. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες καθώς και να βάλουμε στην διατροφή μας τρόφιμα με κολλαγόνο.

Πώς μπορώ να αυξήσω ή να διατηρήσω το κολλαγόνο στον οργανισμό μου

Η λύση φυσικά στην διατήρηση του κολλαγόνου σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό μας βρίσκεται στην σωστή διατροφή και στην άσκηση. Ο συνδυασμός μια ισορροπημένης διατροφής στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τρόφιμα με κολλαγόνο είναι το κλειδί για να κρατάμε το κολλαγόνο του οργανισμού μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την συστηματική άσκηση η οποία μειώνει το στρες που είναι υπεύθυνο για την μείωση του κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Ας δούμε λοιπόν πια είναι αυτά τα περιβόητα τρόφιμα με κολλαγόνο.

Τα 5 καλύτερα τρόφιμα με κολλαγόνο

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν εδώ εμείς στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα θα σας δώσουμε τα πέντε καλύτερα τρόφιμα με κολλαγόνο δηλαδή τα τρόφιμα που έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε κολλαγόνο.

1. Φιστίκια Βραζιλίας

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι οι αθλητές πριν αλλά και μετά τον αγώνα και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές τρώνε φιστίκια Βραζιλίας ή όπως τα ξέρουμε Brazilian nuts. Αυτή η υπέρ τροφή που μας έρχεται από την Βραζιλία είναι η νούμερο ένα τροφή με την υψηλότερη συγκέντρωσης κολλαγόνου και έτσι επάξια κατέχει την πρώτη θέση της λίστας με τρόφιμα με κολλαγόνο. Τα φιστίκια Βραζιλίας οφείλουν την ιδιότητα τους να αυξάνουν το κολλαγόνο στον οργανισμό στο σελήνιο που περιέχουν σε απίστευτα υψηλή συγκέντρωση και το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση του κολλαγόνου.  Επίσης περιέχουν ψευδάργυρο, ωμέγα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, και βιταμίνη C. Και μόνο ο συνδυασμός αυτών των βιταμινών και συστατικών που αυξάνουν το κολλαγόνο σε ένα μόνο τρόφιμο είναι λογικό να καθιστούν το τρόφιμο αυτό αναγκαίο στην διατροφή μας. Αντικαταστήστε το απογευματινό σας σνακ με μια χούφτα φιστίκια Βραζιλίας ή πολύ απλά προσθέστε τα στην σαλάτα σας.

2. Γλυκοπατάτες

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν τις προτιμούμε πολύ όμως οι γλυκοπατάτες είναι ένα τρόφιμο που η συχνή κατανάλωση του συνδέεται με την αύξηση του κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Έτσι λογικό είναι οι διατροφολόγοι να το συγκαταλέγουν στα τρόφιμα με κολλαγόνο. Η γλυκοπατάτα λοιπόν περιέχει  βιταμίνη Α και βιταμίνη C οι οποίες είναι οι βιταμίνες της νεότητας. Αντικαταστήστε λοιπόν τις κοινές πατάτες με γλυκοπατάτες ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε τσιπς απο γλυκοπατάτα και μασουλίστε όταν νιώθετε αυτή την ανάγκη αυξάνοντας τον κολλαγόνο σας χωρίς να το καταλαβαίνετε!

3. Μούρα

Τα διάφορα μούρα όπως βατόμουρα, μαύρα μούρα, μύτριλα αλλά και τα κεράσια είναι μια βόμβα κολλαγόνου για τον οργανισμό μας. Τα διάφορα berries λοιπόν που βρίσκουμε πλέον παντού μας κάνουν μόνο καλό μιας και περιέχουν ανθοκυανιδίνες οι οποίες δυναμώνουν το κολλαγόνο του οργανισμού μας. Προσθέστε λοιπόν από σήμερα κιόλας στο πρωινό σας μια χούφτα από αυτά τα τρόφιμα με κολλαγόνο και ξεκινήστε από την αρχή της ημέρας σας να ενισχύετε το κολλαγόνο του οργανισμού σας.

4. Λάχανο

Το λάχανο συχνά δεν το προσθέτουμε στην διατροφή μας μιας και τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή άλλων λαχανικών, όπως κινέζικο λάχανο κλπ. Τα παραμελήσαμε λιγάκι κακώς βέβαια. Το λάχανο αυξάνει το κολλαγόνο μιας και περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο αλλά και πυρίτιο το οποίο ενισχύει το κολλαγόνο και θρέφει τον ιστό των κυττάρων μας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κόψετε σαλάτα μην ξεχάσετε να προσθέσετε λάχανο ή μάθετε να το τρώτε ωμό ως σνακ.

5. Πράσινο τσάι

Για το τέλος αφήσαμε το πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι λοιπόν είναι γνωστό σε όλες μας τώρα πια ότι περιέχει κατεχίνες. Τα ισχυρά αυτά αντιοξειδωτικά οι κατεχίνες δεν κάνουν καλό μόνο στην αντιγήρανση αλλά και στο αδυνάτισμα αλλά αυξάνουν και το κολλαγόνο στον οργανισμό μας. Άρα από σήμερα έχετε έναν ακόμα λόγο για να καταναλώσετε άλλη μια κούπα με πράσινο τσάι.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα