12 Τροφές που φαίνονται αλλά δεν είναι υγιεινές

Στην προσπάθεια σου να ακολουθήσεις έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, ή να χάσεις λίγο βάρος καταφεύγεις σε διάφορες ιδέες και λύσεις. Όμως δεν είναι όλες οι τροφές πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται. Πρέπει να μάθεις να διαβάζεις καλά τις ετικέτες των προϊόντων και να επιλέγεις προσεκτικά τα τρόφιμα που θα σε συντροφεύσουν σε αυτή την προσπάθεια χωρίς να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες τροφές που φαίνονται αλλά δεν είναι υγιεινές και θα πρέπει να είσαι προσεκτική στην κατανάλωση τους.

12 Τροφές που νομίζεις ότι είναι υγιεινές αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι

1. Χυμοί φρούτων

Οι χυμοί είναι μια ιδανική επιλογή, και πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον δύο ποτήρια την ημέρα. Είσαι σίγουρη όμως ότι ο χυμός που επέλεξες είναι υγιεινός; Οι χυμοί του εμπορίου καλό θα είναι να αποφεύγονται αφού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αλλά και συντηρητικά. Ακόμη και αν περιέχουν φρέσκα φρούτα θα έχουν και άλλες ουσίες για να μπορέσει το προϊόν να συντηρηθεί. Επομένως είναι προτιμότερο να τους αποφεύγεις και να φτιάξεις έναν φυσικό χυμό χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Επίσης στο φυσικό χυμό θα πρέπει να προσέξεις την ποσότητα των φρούτων, μέχρι τρία φρούτα είναι η σωστή επιλογή.

2. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, και ένα γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο συστήνεται σε πολλές διατροφές για μείωση και απώλεια βάρους. Φυσικά αποτελεί μια πολύ υγιεινή τροφή. Όμως θα πρέπει να είσαι προσεκτική στην επιλογή σου, καθώς τα γιαούρτια που έχουν γεύση φρούτων πολλές φορές περιέχουν σιρόπι, γλυκόζη και διάφορες ουσίες που σαν τελικό αποτέλεσμα έχουν το να κάνουν το προϊόν μια όχι και τόσο υγιεινή επιλογή. Εάν δε σου αρέσει η γεύση του γιαουρτιού είναι προτιμότερο να προσθέσεις μέλι ή φρέσκα φρούτα.

3. Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών φαντάζουν μια πολύ υγιεινή επιλογή, μια ματιά όμως στα συστατικά τους θα σε πείσει για το αντίθετο. Περιέχουν ζάχαρη, γλυκόζη αλλά και πολλά συντηρητικά. Επίσης οι μπάρες με γεύσεις περιέχουν επιπλέον υλικά που δεν είναι καθόλου υγιεινά.

4. Εμφιαλωμένο τσάι

Το τσάι είναι μια πολύ καλή υγιεινή επιλογή, αφού περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Όμως το εμφιαλωμένο τσάι για να είναι πιο γλυκό έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αυξημένες θερμίδες. Προτίμησε τη ζεστή εκδοχή του που ρυθμίζεις εσύ την ποσότητα ζάχαρης που χρειάζεσαι!

5. Ρυζογκοφρέτες

Οι ρυζογκεφρέτες είναι ένα υγιεινό και ελαφρύ σνακ χωρίς πολλές θερμίδες, που σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει. Όμως, θα πρέπει να είσαι προσεκτική στην επιλογή σου, και να επιλέγεις βιολογικές ρυζογκοφρέτες, αφού οι περισσότερες περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού, για να είναι πιο γλυκές, πράγμα που δεν τις κάνει και όσο υγιεινές.

6. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Παρόλα αυτά επειδή περιέχουν σάκχαρα και ζάχαρη, θα πρέπει να είσαι προσεκτική στην ποσότητα που καταναλώνεις, για να είσαι σίγουρη ότι έκανες την πιο υγιεινή επιλογή.

7. Τροφές που έχουν αλεύρι ολικής αλέσεως

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αναγράφουν στη συσκευασία ότι έχουν αλεύρι ολικής αλέσεως, ενώ όμως φαίνονται υγιεινά δεν είναι. Και αυτό γιατί μια ματιά στα συστατικά θα σε κάνει να δεις πως περιέχουν και λευκό αλεύρι, και ολικής αλέσεως. Σε πολλές περιπτώσεις το αλεύρι ολικής αλέσεως βρίσκεται σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Για το λόγο αυτό η ανάγνωση της ετικέτας είναι πάρα πολύ σημαντική.

8. Τροφές χωρίς γλουτένη

Οι τροφές χωρίς γλουτένη έχουν κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια, και δημιούργησαν μια φρενίτιδα στο χώρο της τροφής. Πολλοί έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και αποφεύγουν τις τροφές που την περιέχουν από ανάγκη, ενώ άλλοι θεωρούν πως είναι μια πιο υγιεινή λύση και τις καταναλώνουν από επιλογή. Δυστυχώς όμως, οι τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη, έχουν υποστεί μια μεγάλη χημική επεξεργασία, πράγμα που δεν τις κάνει τόσο υγιεινές όσο πιστεύεις. Εάν λοιπόν δεν πάσχεις από δυσανεξία, ή κάποια άλλη ασθένεια που σχετίζεται με τη γλουτένη, απέφυγε αυτές τις τροφές, και προτίμησε προϊόντα που απλώς δεν την περιέχουν εξαρχής. Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός θα σου υποδείξει ποιες είναι οι τροφές που θα πρέπει να καταναλώνεις ή να αποφεύγεις.

9. Προϊόντα με σόγια

Η σόγια προέρχεται από σπόρους φυτών, και βγάζει μια πληθώρα προϊόντων, από γάλα για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, μέχρι μπιφτέκι ή τυρί για όσους είναι χορτοφάγοι ή νηστεύουν. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι και πάλι η ετικέτα, και αυτό γιατί λόγο της μεγάλης ζήτησης αυτών των προϊόντων οι περισσότερες εταιρίες παράγουν τα προϊόντα τους από μεταλλαγμένους σπόρους. Τα βιολογικά προϊόντα και τα προϊόντα που είναι από φυσικούς σπόρους σόγιας το αναγράφουν πάντα στην ετικέτα. Φυσικά μια επίσκεψη στο επίσημο site της εταιρίας που θα αγοράσεις το προϊόν είναι μια καλή ιδέα για να μάθεις όσα θέλεις να ξέρεις.

10. Τόνος σε κονσέρβα

Ο τόνος είναι ένα υγιεινό ψάρι, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά, που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σου, αποτελώντας μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή. Όμως ο τόνος πολλές φορές περιέχει υδράργυρο, ο οποίος είναι τοξικός και καλό είναι να αποφεύγεται. Καλό θα ήταν να προτιμάς φρέσκο φιλέτο τόνου, παρά τόνο σε κονσέρβα.

11. Σούπες στιγμής

Οι σούπες στιγμής σε μορφής σκόνης, αποτελούν ένα γρήγορο σνακ, ή ένα συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης περιέχουν πολύ χαμηλές έως μηδενικές θερμίδες. Έχουν μια πληθώρα γεύσεων με διάφορα λαχανικά, μπαχαρικά αλλά και κρεατικά. Είσαι όμως σίγουρη για την ύπαρξη αυτών των υλικών; Οι περισσότερες αυτές σούπες περιέχουν πάρα πολλά συντηρητικά, που πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης τα λαχανικά που περιέχουν βρίσκονται σε πολύ μικρό ποσοστό, και δε χρησιμοποιούνται ολόκληρα αλλά σε μορφή σκόνης ή πουρέ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο υγιεινές αφού και πολλά συντηρητικά περιέχουν, και δεν έχουν τα λαχανικά ολόκληρα, με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που νομίζεις.

12. Ασπαρτάμη, φρουκτόζη και στέβια

Γνωρίζεις πως η ζάχαρη μπορεί να είναι καταστροφική, όχι μόνο για το σώμα σου, αλλά και για την υγεία σου, και πως καλό θα ήταν να την αποφεύγεις. Επειδή όμως κάποια πράγματα δεν ταιριάζουν χωρίς ζάχαρη, έχουν βγει στην αγορά πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, με σκοπό να γλυκάνουν τον καφέ ή τα γλυκά σου με έναν υγιεινό τρόπο. Η ασπαρτάμη και η φρουκτόζη είναι από τις πρώτες και πιο γνωστές ουσίες που ήρθαν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη. Όμως οι έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή, και αυτό γιατί δεν είναι ουσίες που βγαίνουν απευθείας από τη φύση, αλλά αποτελούν χημικά επεξεργασμένες ουσίες. Η στέβια ωστόσο φαίνεται πιο υγιεινή επιλογή, αρκεί να προσέξεις την ετικέτα, και να επιλέξεις 100% φυσική στέβια, και όχι χημικά επεξεργασμένη.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα