Τροφές κατά των ελεύθερων ριζών

Τα σημάδια που κάνουν την εμφάνιση τους με το πέρασμα του χρόνου τόσο στην επιδερμίδα του προσώπου μας όσο και στην επιδερμίδα του σώματος μας είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο για καμία γυναίκα. Όσο και εάν η γήρανση της επιδερμίδας μας αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία και εξέλιξη μέσα στον χρόνο καμία γυναίκα ποτέ και για κανένα λόγο δεν θα μπορέσει να συμβιβαστεί με την ιδέα των ρυτίδων πόσο μάλλον να συμφιλιωθεί μαζί τους ακόμα και να τις αγαπήσει. Όσο και εάν θέλουμε είναι αδύνατο μιας και η εικόνα που αντικρίζουμε στον καθρέπτη μας παίζει σημαντικό ρόλο και έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.

Η γήρανση της επιδερμίδας μας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όμως σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό οι ρυτίδες και πιο πολύ οι ρυτίδες του προσώπου μας οφείλονται στην ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών του οργανισμού μας. Οι ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης ζωής η οποία μας έχει απομακρύνει από την σωστή διατροφή, την άσκηση αλλά και τους ήρεμους, χαλαρούς ρυθμούς ζωής. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι παράγοντες που προκαλούν την γήρανση

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την γήρανση της επιδερμίδας του σώματος μας, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου, είναι πολλοί. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε τα κακά γονίδια, τη γενετική προδιάθεση, την ηλιακή ακτινοβολία, τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, τη μη χρήση κρεμών περιποίησης και πρόληψης των ρυτίδων, τη λανθασμένη και την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το άγχος, το στρες, οι αρμονικές διαταραχές, τα ξενύχτια και η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που προκαλούν την γήρανση της επιδερμίδας μας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες εάν όχι όλοι, είναι υπεύθυνοι και για την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας οι οποίες οδηγούν στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας μας.

Η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

Για να απαλλαγούμε μια και καλή από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό γήρανσης της επιδερμίδας μας άρα και ολόκληρου του οργανισμού μας θα πρέπει να εστιάσουμε στην βελτίωση της ζωής μας. Η ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας μας είναι το όπλο μας κατά της γήρανσης.

Όταν λέμε ποιοτική βελτίωση εννοούμε πολύ απλά να τρεφόμαστε σωστά με τροφές φυσικές και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες, να αθλούμαστε συστηματικά, να βρίσκουμε χρόνο για εμάς, να χαλαρώνουμε και να περνάμε στιγμές χαράς και ξεκούρασης όσο πιο συχνά μπορούμε. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο γιατί η καθημερινότητα σε όλες μας είναι δύσκολη όμως μια μικρή αλλαγή αρκεί για να μας ανανεώσει. Άλλωστε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ελεύθερες ρίζες πρέπει να υπάρχουν στον οργανισμό μας αλλά σε έναν συγκεκριμένο αριθμό. Εάν αυτός ο αριθμός αυξηθεί, λειτουργεί αντίστροφα και αντί να δρα προστατευτικά δρα καταστροφικά. Η ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών καταστρέφει τα κύτταρα του οργανισμού μας και έτσι αυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν.

Τροφές κατά των ελεύθερων ριζών

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην εξουδετέρωσή των παραπάνω ελεύθερων ριζών του οργανισμού μας όσο και στην διατήρηση τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Μια σωστή υγιεινή διατροφή μπορεί αν αναστείλει της φυσική διαδικασία γήρανσης και να αποτρέψει την εμφάνιση των πρόωρων ρυτίδων στην επιδερμίδα μας και το πρόσωπό μας.

Οι τροφές κατά των ελεύθερων ριζών που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο δεν είναι άλλες από αυτές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

1. Φρούτα και λαχανικά

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. όμως υπάρχουν κάποια που αποτελούν τον πιο δυνατό εχθρό απέναντι στην ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών. Το ρόδι, το αβοκάντο, τα ξερά δαμάσκηνα, τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, οι αγκινάρες, τα καρότα, οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια και οι πιπεριές δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή σας.

2. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο εάν καταναλωθεί με μέτρο φυσικά είναι το φυσικό εσωτερικό Botox του οργανισμού μας. Για να πάρετε όλα τα συστατικά του και να μην χαθούν κατά την διαδικασία του μαγειρέματος απλά προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος ή ακόμα καλύτερα καταναλώστε το ωμό.

3. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος αποτελούν πλούσια πηγή καλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Μην ξεχνάτε λοιπόν να καταναλώνετε μια χούφτα την ημέρα ως ενδιάμεσο snack για άμεση τόνωση και ενέργεια ή ακόμα και στις σαλάτες σας για να τις κάνετε πιο χορταστικές και νόστιμες.

4. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι πολλή καλή πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων και προσφέρει μια ισχυρή ασπίδα στον οργανισμό μας έναντι της ανάπτυξης των ελευθέρων ριζών όμως θα πρέπει να την καταναλώνετε με μέτρο. 50 gr είναι υπέρ αρκετά για να πάρετε μόνο τα καλά από την κατανάλωση της και όχι να βάλετε παραπάνω κιλά.

5. Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος, η πέστροφα, οι σαρδέλες, η ρέγκα, κ.τ.λ. είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Έτσι δρουν κατά των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν τον οργανισμό μας από την πρόωρη γήρανση. Καλό θα ήταν να τρώτε ψάρια 2 φορές την εβδομάδα ώστε να επωφεληθείτε ουσιαστικά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα