Συναισθηματικό φαγητό – Τρόποι αντιμετώπισης – Πώς να μην τρως όταν είσαι στεναχωρημένη

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και μεγαλύτερος λόγος για το συναισθηματικό φαγητό. Πολλές έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατατάσσουν το συναισθηματικό φαγητό πρώτο στη λίστα με τα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λόγο της δύσκολης καθημερινότητας, του άγχους, της νευρικότητας αλλά και τη παρατεταμένης κούρασης που αισθάνονται βρίσκουν παρηγοριά στο φαγητό.

Ένας άνθρωπος που είναι επιρρεπείς στο συναισθηματικό φαγητό αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να καλύψει αυτό που νιώθει την συγκεκριμένη στιγμή και ξεσπάει στο φαγητό. Έτσι αρχίζει να καταναλώνει φαγητό για να πνίξει, να καλύψει να ξεχάσει για λίγο τα συναισθήματα του. Η οργή, η πίκρα, η απογοήτευση, η στεναχώρια είναι μόνο λίγα από τα συναισθήματα που προσπαθούμε να καλύψουμε με την τροφή μιας και το πρόβλημα μας είναι ότι δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Η σχέση μας με το φαγητό

Η σχέση που έχει ο κάθε άνθρωπος με το φαγητό ξεκινάει από την παιδική του ηλικία. Εάν για παράδειγμα από μικρές έχετε μάθει να αντιμετωπίζετε το φαγητό ως επιβράβευση κάθε φορά που κάνετε κάτι σωστά, τότε και ως ενήλικη θα αντιμετωπίζετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο το φαγητό. Αυτό συνήθως ξεκινάει από την οικογένειά και πιο συγκεκριμένα από τους γονείς μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν από την μητέρα τους να αντιμετωπίζουν το φαγητό ως επιβράβευση ακόμα και ως τιμωρία. Έτσι όλες μας σίγουρα θα έχουμε στην μνήμη μας ως παιδιά καταγράψει μια εικόνα επιβράβευσης με φαγητό όταν κάτι κάναμε σωστά ή ακόμα και τιμωρίας όταν κάτι κάναμε λάθος και στερηθήκαμε το αγαπημένο μας snack. Όλα έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο μας.

Στον αντίποδα βέβαια βρίσκεται το φαγητό που καταναλώνουμε όταν νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα. Αυτό βέβαια έχει ιατρική βάση μιας και κατά την διαδικασία που μασάμε την τροφή μας η κίνηση που κάνουμε να ανοιγοκλείνουμε το στόμα μας έχει αγχολυτική επίδραση στον εγκέφαλο. Για αυτό και αρκετοί άνθρωποι με διάφορα προβλήματα ξεσπούν στο φαγητό.

Πολλές φορές σε περιόδους έντονου στρες, άγχους ή μεγάλης στεναχώριας και απογοήτευσης ίσως να έχετε παρατηρήσει να ζητάτε περισσότερο να καταναλώσετε γλυκά και σοκολάτες. Αυτό είναι λογικό μιας και τα γλυκά και πιο συγκεκριμένα η σοκολάτα ενεργοποιεί της ενδοφίνες οι οποίες είναι οι ορμόνες της χαράς. Όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ενεργοποιήσουμε αυτές τις ορμόνες όπως φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να απαλλαγούμε από  το συναισθηματικό φαγητό και να αλλάξουμε μια και καλή την διαστρεβλωμένη και λανθασμένη άποψη που έχουμε για την τροφή.

Αγαπήστε την γυμναστική

Η γυμναστική είναι αποδεδειγμένα ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα μας με το συναισθηματικό φαγητό. Μόλις τριάντα λεπτά την ημέρα έντονο περπάτημα ή ποδήλατο ή τρέξιμο είναι ικανά να μας αλλάξουν όλη την ψυχολογία, ενώ ενεργοποιούν και τις ενδοφίνες στον οργανισμό μας που όπως σας αναφέραμε και παραπάνω είναι οι ορμόνες της χαράς. Επίσης η γυμναστική θα μας κάνει να γνωρίσουμε το σώμα μας να το αγαπήσουμε και έτσι θα πάψουμε να του κάνουμε κακό τρώγοντας τα συναισθήματά μας.

Κρατήστε ημερολόγιο

Ένας έξυπνος και αποδοτικός τρόπος να απαλλαγούμε από το συναισθηματικό φαγητό είναι να κρατάμε καθημερινό ημερολόγιο. Θυμηθείτε λοιπόν την κοριτσίστικη αυτή συνήθεια και ξανακάνετε την μέρος της καθημερινότητάς σας. Αγοράστε ένα όμορφο τετράδιο και αρχίστε να καταγράφετε τις τροφές που καταναλώνετε, το πώς νιώθετε την ώρα που τις καταναλώνετε και γενικά καταγράψτε όλη την καθημερινότητα σας. Στο τέλος κάθε εβδομάδας διαβάστε αυτά που γράψατε. Σίγουρα θα καταλάβετε τι λάθος κάνετε και θα το αντιμετωπίσετε ευκολότερα και στην ρίζα του μιας και θα ξέρετε ακριβώς ποιες καταστάσεις πρέπει να αποφεύγετε ώστε να μην ξεσπάτε στο συναισθηματικό φαγητό.

Μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας

Θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι είμαστε άνθρωποι άρα μπορεί να κάνουμε λάθη και να είμαστε ευάλωτοι. Έτσι εάν κάποια στιγμή υποπέσατε σε συναισθηματικό φαγητό μην τιμωρείτε τον εαυτό σας, μην τον κατηγορείτε και μην αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα όπως η απέχθεια να φωλιάσουν στην ψυχή σας. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξανα προσπαθήσει. Δείξτε κατανόηση και είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε.

Βιώστε τα συναισθήματά σας

Μάθετε να βιώνετε και να αποδέχεστε τα αρνητικά συναισθήματα που αισθανόσαστε. Έτσι την επόμενη φορά που κάτι θα σας στεναχωρήσει απλά προσπαθήστε να το λύσετε ή να το ξεπεράσετε. Μην ψάχνετε στο φαγητό την λύση. Με το να ξεσπάσετε στο φαγητό για παράδειγμα δεν θα λυθεί η παρεξήγηση με τον άντρα σας, δεν θα φτιάξει η σχέση με τον συνάδελφο, ούτε θα πάρετε την προαγωγή που θέλετε. Αντίθετα θα δημιουργήσετε και άλλο πρόβλημα αυτό των τύψεων που θα έχετε για το συναισθηματικό φαγητό που καταναλώνετε. Με δύο λόγια σταματήστε να τρώτε τα συναισθήματα σας, αντιμετωπίστε τα και νιώστε καλύτερα με τον εαυτό σας άρα και με τους γύρω σας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα