Σπιτικά βιολογικά αιθέρια έλαια – Τρόπος παρασκευής

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, λέγοντας πως τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες που προέρχονται από ένα αρωματικό φυτό ενός συγκεκριμένου φυτικού είδους μέσων κάποιων μεθόδων όπως είναι η απόσταξη και η τεχνική της εκχύλισης. Όμως τι πιο αγνό από κάθε τι σπιτικό! Έτσι λοιπόν και τα σπιτικά βιολογικά αιθέρια έλαια. Παρακάτω θα σας δείξουμε τους μεθόδους παρασκευής αιθερίων ελαίων,τρόπους τους οποίους μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας καθώς και κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων.

Ιδιότητες των 10 πιο γνωστών αιθερίων ελαίων

  1. Βασιλικός: Είναι κατάλληλο για ανακούφιση του άγχους και πολύ καλό ηρεμιστικό. Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για μασάζ.
  2. Ευκάλυπτος: Είναι ιδανικό για κρυολογήματα καθώς και για μυϊκούς πόνους και αρθρίτιδα.
  3. Λεμόνι: Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται στις κρέμες χεριών και προσώπου καθώς και για αρωματικό χώρου.
  4. Λεβάντα: Είναι το πιο γνωστό αιθέριο έλαιο γιατί έχει τις πιο θεραπευτικές ιδιότητες από κάθε άλλο. Μπορείτε το άνθος του να το βρείτε εύκολα και είναι κατάλληλο για πονοκεφάλους, για στρες, και για χαλάρωση. Επίσης χαρίζει μια υπέροχη μυρωδιά και έχει απωθητικές, αποσμητικές και επουλωτικές ιδιότητες.
  5. Χαμομήλι: Ένα ηρεμιστικό αιθέριο έλαιο όπου χρησιμοποιείται στα περισσότερα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος διότι περιέχει αντιγηραντικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
  6. Περγαμόντο: Έχει υπέροχο άρωμα και είναι κατάλληλο για το νευρικό σύστημα, άγχος και κυρίως για την αϋπνία.
  7. Κανέλα: Ό,τι πρέπει για το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά. Δεν επιτρέπεται όμως σε εγκύους.
  8. Μέντα: Η μέντα θεωρείται εντομοαπωθητικό αιθέριο έλαιο για τσιμπήματα από έντομα. Έχει επίσης και χαλαρωτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει κάθε είδους πόνο όπως πονόδοντο.
  9. Τριαντάφυλλο: Κατάλληλο ηρεμιστικό αιθέριο έλαιο καθώς με το υπέροχο άρωμα που χαρίζει διώχνει το στρες και την κατάθλιψη. Επίσης, χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης όπως καλλυντικά, σαμπουάν, αντιρυτιδικές κρέμες και άλλα καθώς είναι γνωστό για δερματικά προβλήματα.
  10. Φασκόμηλο: Έχει τονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε δερματική πάθηση και για πόνους των αρθρώσεων.

Μέθοδοι παρασκευής βιολογικών αιθερίων ελαίων

Οι δύο γνωστοί τρόποι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βιολογικών αιθερίων ελαίων είναι οι εξής:

1. Απόσταξη – Η πιο διαδεδομένη και οικονομική μέθοδος η οποία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Υδροαπόσταξη (water distillation): το αρωματικό φυτό τοποθετείται σε μια σφαιρική φιάλη με νερό, η οποία συνδέεται με ψυκτήρα και με θερμαντική συσκευή. Το νερό και το άνθος έχουν άμεση επαφή.
  • Υδροατμοαπόσταξη (water and steam distillation): με αυτή τη μέθοδο το φυτό δεν έρχεται σε επαφή με το νερό αλλά τοποθετείται πλέγμα που βρίσκεται πιο ψηλά από την επιφάνεια του νερού. Έτσι ο ατμός που σχηματίζεται φέρνει το αιθέριο έλαιο.
  • Απόσταξη με υδρατμούς (steam distillation): Στην απόσταξη με υδρατμούς θα πρέπει να έχουμε μια συσκευή ( έστω και αυτοσχέδια) η οποία να αποτελείται από το κύριο σώμα, έναν ψυκτήρα και δύο φιάλες ( μια σφαιρική και μια απιοειδή). Οι ατμοί που βγαίνουν, φθάνουν στον ψυκτήρα, υγροποιούνται και πάνε στο κυρίως σώμα της συσκευής. Η διαδικασία αυτή θέλει τουλάχιστον μια ώρα.

2. Εκχύλιση – Η εκχύλιση γίνεται με τρεις τρόπους καθώς χρειάζεται μεγάλος εξοπλισμός και εγκαταστάσεις

  • Εκχύλιση με πτητικούς διαλύτες: Οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι το βενζύλιο και η αιθυλική αλκοόλη.
  • Εκχύλισμα με ψυχρό λίπος: Βασίζεται στην ιδιότητα του λίπους να απορροφά τις πτητικές ουσίες
  • Εκχύλισμα με θερμό λίπος

Σπιτικά βιολογικά αιθέρια έλαια – Τρόπος παρασκευής με απόσταξη (υδροαπόσταξη)

Αυτή η μέθοδος είναι η πιο ιδανική λύση για να το φτιάξετε στο σπίτι σας. Στην περίπτωση αυτή το αρωματικό φυτό έρχεται σε επαφή με το νερό. Το νερό θερμαίνετε και ο ατμός που παράγεται μπαίνει σε όλη τη μάζα του φυτού και γίνεται αιθέριο έλαιο. Ας ξεκινήσουμε την διαδικασία.

Διαλέξτε όποιο αρωματικό φυτό επιθυμείτε και την κατάλληλη στιγμή κάνετε την συγκομιδή. Έπειτα αποξηράνετε το φυτό σας και προσπαθήστε να μην βρίσκεται απευθείας στον ήλιο αλλά σε σκιερό μέρος. Προσέξτε σε αυτή τη φάση να μην υπερξηρανθεί. Μετά προσθέστε νερό στη δεξαμενή του αποστακτήρα. Βάλτε τα φυτά σας σφιχτά στον αποστακτήρα. Κλείστε τον και βράστε το νερό στους εκατό βαθμούς Κελσίου. Μετά από λίγο θα πρέπει να αρχίσει να έρχεται μέσω του ψυκτήρα. Τέλος ρίχνουμε το έλαιο σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο και το αποθηκεύουμε σε ένα δροσερό ή σκιερό μέρος ώστε να διαρκήσει περισσότερο καιρό.

Μπορεί η διαδικασία να μοιάζει πολύπλοκη αλλά ίσως αξίζει τον κόπο! Καλή σας επιτυχία.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα