Σωστή περιποίηση δοντιών – 5 Βασικές συμβουλές

Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο προϋποθέτει τη σωστή περιποίηση δοντιών και την τήρηση των απαραίτητων κανόνων στοματικής υγιεινής.

Με την πάροδο του χρόνου, όσο μεγαλώνουμε και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων (διατροφή, έλλειψη φροντίδας, λάθος προϊόντα, κληρονομικότητα, κ.ά.), τα δόντια μας ενδέχεται να χάσουν τη φρεσκάδα, τη λάμψη, τη λευκότητά τους και να χαλάσει η ποιότητά τους συνεπώς και το χαμόγελό μας. Για το λόγο αυτό πρέπει από μικρή ηλικία να φροντίζουμε ώστε να τα διατηρήσουμε σε όσο καλύτερη κατάσταση γίνεται. Η σωστή περιποίηση δοντιών στο σπίτι αλλά και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα μας σώσουν από πολλά προβλήματα.

Στη συνέχεια του άρθρου, ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές για τη σωστή περιποίηση δοντιών που ο καθένας από εμάς μπορεί εύκολα να ακολουθήσει και να υιοθετήσει ως ρουτίνα για τη συστηματική φροντίδα των δοντιών του.

5 Βασικές συμβουλές για τη σωστή περιποίηση δοντιών

1. Το σωστό βούρτσισμα

Το πιο σημαντικό στη σωστή περιποίηση δοντιών είναι το βούρτσισμα. Πρέπει κατ’ αρχήν να μας γίνει καθημερινή συνήθεια και να μην το παραλείπουμε αλλά και να μάθουμε να το κάνουμε σωστά. Τόσο για τα δόντια όσο και για τη στοματική μας υγιεινή. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο τρόπος που βουρτσίζουμε τα δόντια και η τεχνική που χρησιμοποιούμε. Δεν πρέπει να γίνεται βίαια και απότομα ούτε να ασκούμε πίεση και μεγάλη δύναμη γιατί έτσι μπορεί να δημιουργήσουμε προβλήματα στα δόντια μας (ουλίτιδα, αδαμαντίνη, κ.ά.) και ειδικά αν έχουμε ήδη ευαισθησία θα επιδεινωθεί. Χρειάζονται απαλές κινήσεις αλλά μεγάλη επιμέλεια και προσοχή για να μην ξεχνάμε καμία επιφάνεια δοντιών. Όσον αφορά στη συχνότητα βουρτσίσματος, το καλύτερο είναι μετά από κάθε γεύμα για να μη μένουν υπολείμματα αλλά αν δεν είναι εφικτό προσπάθησε να τα πλένεις σχολαστικά πρωί και βράδυ. Κυρίως το βράδυ το βούρτσισμα των δοντιών έχει τη μεγαλύτερη σημασία για να μη μένουν όλη νύχτα οι τροφές στα δόντια μας. Το σωστό και συστηματικό βούρτσισμα λειτουργεί φυσικά και προληπτικά για να διατηρήσουμε υγιή και όμορφα τα δόντια μας. Να πούμε ότι παίζει ρόλο και η οδοντόβουρτσα που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς υπάρχουν μαλακές, σκληρές και μεσαίες ανάλογα με τη σκληρότητα της τρίχας. Οι μεσαίες συνήθως προτείνονται για όλους αλλά αν έχεις κάποια ευαισθησία ή ερεθισμό, τραυματισμό, κλπ, προτίμησε τη μαλακή. Μπορείς, τέλος, να υιοθετήσεις τη χρήση από μεσοδόντια βουρτσάκια που αντικαθιστούν το οδοντικό νήμα και καθαρίζουν δύσβατα σημεία αλλά και τον καθαριστή γλώσσας καθώς και εκείνη μαζεύει βακτήρια που πρέπει να απομακρυνθούν αλλά και να αποφύγουμε την κακοσμία. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και την κατάλληλη περιποίηση παίζει σημαντικό ρόλο και η οδοντόκρεμα που θα επιλέξουμε. Κυρίως προτιμώνται οι οδοντόκρεμες που είναι φθοριούχες. Επίσης, αν έχουμε κάποια ευαισθησία μπορούμε να επιλέξουμε ειδικές κατηγορίες οδοντόκρεμας του εμπορίου προστατευτικές για ευαίσθητα και ερεθισμένα δόντια.

2. Η κατάλληλη επιλογή και χρήση στοματικού διαλύματος

Στη σωστή περιποίηση δοντιών συστήνεται μαζί με το βούρτσισμα να συνδυάζουμε και τη χρήση ενός στοματικού διαλύματος. Υπάρχουν διάφορα διαλύματα στο εμπόριο εκ των οποίων μπορείς να χρησιμοποιείς κάποια μετά από κάθε βούρτσισμα δοντιών τόσο για την περιποίηση της στοματικής υγιεινής και των δοντιών όσο και για την καταπολέμηση κακοσμίας και την αίσθηση φρεσκάδας που σου προσδίδουν. Τα διαλύματα αυτά είναι κυρίως προληπτικά και προστατευτικά (πλάκα, τερηδόνα). Υπάρχουν όμως και θεραπευτικά διαλύματα τα οποία χρησιμοποιούνται έπειτα από τη συμβουλή γιατρού. Γενικά χρειάζεται προσοχή η επιλογή και χρήση ενός στοματικού διαλύματος ως προς τη σύστασή του και τη συχνότητα εφαρμογής. Τα διαλύματα που είναι πιο αραιά ως προς την περιεκτικότητα σε φθοριούχο νάτριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καθημερινά ενώ τα άλλα που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

3. Η χρήση οδοντικού νήματος

Το οδοντικό νήμα συστήνεται για την περιποίηση δοντιών συνδυαστικά με το βούρτσισμα. Το βούρτσισμα με οδοντόβουρτσα είναι πρωταρχικής σημασίας αλλά τις περισσότερες φορές δεν αρκεί από μόνο του για τον σωστό καθαρισμό και την απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων. Το νήμα, αντιθέτως έχει τη δυνατότητα να εισχωρήσει σε σημεία που δε φτάνει η οδοντόβουρτσα και να αφαιρέσει όλα τα υπολείμματα αλλά και τα μικρόβια που δεν πιάνει η βούρτσα. Προτείνεται η χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά έστω μία φορά την ημέρα. Φρόντισε μόνο να το χρησιμοποιήσεις προσεκτικά ώστε να μη δημιουργήσεις ερεθισμό η να τραυματίσεις τα ούλα σου.

4. Η κατάλληλη διατροφή

Στην υγεία και την όψη των δοντιών μας παίζει, φυσικά, ρόλο και η διατροφή που ακολουθούμε. Αυτό που κυρίως πρέπει να αποφεύγουμε είναι η συχνή και μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης όχι μόνο από τα γλυκά και τις καραμέλες που καταναλώνουμε αλλά και από άλλες τροφές στις οποίες μπορεί να κρύβεται. Μάλιστα, κάτι που δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερα είναι ότι δεν ενδείκνυται ο συνδυασμός αμύλου με ζάχαρη γιατί έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που μας προκαλούν λεκέδες όπως αλκοολούχα ποτά, το κόκκινο κρασί ιδιαιτέρως και ο καφές. Επιπλέον να αναφέρουμε ότι καλό είναι να αποφεύγεται και το κάπνισμα. Οι κατηγορίες που συστήνονται για κατανάλωση, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι πρωτεΐνες, τα γαλακτοκομικά και φυσικά οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

5. Ο συχνός έλεγχος

Επειδή η πρόληψη και η προστασία είναι το παν, δεν πρέπει να αμελούμε τον τακτικό έλεγχο των δοντιών μας αλλά αντίθετα να φροντίζουμε για τις επισκέψεις μας στον οδοντίατρο. Έτσι, θα προλαβαίνουμε τα όποια προβλήματα και θα διατηρούμε τα δόντια μας υγιή και λαμπερά!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα