Σωστή διατροφή – 12 Συμβουλές για καλή υγεία και αδυνάτισμα

Η σωστή διατροφή και η κατάλληλη επιλογή τροφίμων δε σχετίζεται μόνο με το βάρος, την εικόνα του σώματός μας αλλά και με την υγεία του οργανισμού στο σύνολό του, καθώς και τη σωματική ευεξία. Όλες μας, μας ενδιαφέρει να μάθουμε και να καταφέρουμε να ακολουθήσουμε μια σωστή διατροφή και να έχουμε ισορροπία στην πρόσληψη των κατάλληλων τροφών και θρεπτικών συστατικών.

Εμείς, σας παραθέτουμε κάποιες βασικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να πετύχετε μια σωστή διατροφή και παράλληλα να διατηρήσετε και το βάρος σας σε καλή ισορροπία, χωρίς να στερηθείτε τα απαραίτητα στοιχεία.

Σωστή διατροφή – Συμβουλές για καλή υγεία και αδυνάτισμα

1. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά γεύματα

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, για μια σωστή διατροφή και ισορροπία στο καθημερινό μας πρόβλημα, είναι βασικό να κάνουμε συχνά, μικρά και ανάλαφρα γεύματα. Το στομάχι μας δεν πρέπει να μένει άδειο για πολύ ώρα, επομένως δεν πρέπει να παραλείπουμε κανένα γεύμα, ειδικά το πρωινό μας που δίνει ενέργεια και βοηθάει την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Τα γεύματα που θα κάνετε μες στη μέρα καλό είναι να γίνονται με μέτρο αλλά και να περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, κ.ά.

2. Φροντίστε για τη μείωση της ζάχαρης

Η ζάχαρη κατά βάση μας προσφέρει «άχρηστες» θερμίδες και καλό είναι να την περιορίσουμε και να την αποφεύγουμε όσο γίνεται. Μάλιστα, η ζάχαρη δε βρίσκεται μόνο στα προφανή αλλά υπάρχει κρυμμένη και σε τροφές που δεν το γνωρίζουμε. Να ξέρετε ότι 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κανονική, μας επιβαρύνει με 20 περίπου θερμίδες. Καλό είναι για μια σωστή διατροφή, να μην παίρνουμε παραπάνω από 2 κουταλάκια ζάχαρη τη μέρα.

3. Περιορίστε το λίπος από το διαιτολόγιό σας

Η πιο επίφοβη και υψηλή πηγή για τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι το λίπος γι’ αυτό και πρέπει να το μειώσουμε από το διατροφικό μας πρόγραμμα. Προσπαθήστε να τρώτε βραστά και ψητά φαγητά, αποφεύγετε τα τηγανητά και στα κρέατα φροντίστε να αφαιρείτε και το ορατό λίπος. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (επιλέξτε χαμηλών λιπαρών), καθώς και το βούτυρο στη μαγειρική. Να προτιμάτε πάντα ελαιόλαδο. Μάλιστα, το ελαιόλαδο στο φαγητό σας, καλό είναι να το προσθέτετε με κουτάλι για να μη βάζετε υπερβολική ποσότητα. Τέλος, ελαττώστε ή ακόμα καλύτερα βγάλτε εντελώς από τη διατροφή σας τα αποδεδειγμένα πολύ λιπαρά τρόφιμα, όπως μαγιονέζα, διάφορα dressings, σάλτσες, πάστες, κέικ, κλπ.

4. Περιορίστε το αλάτι στο φαγητό

Καλό είναι να προσθέτετε το απαραίτητο αλάτι στην κατσαρόλα κατά το μαγείρεμα (χωρίς υπερβολές) και να μη συμπληρώνετε άλλο στο φαγητό που έχετε στο πιάτο σας. Επίσης, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε προϊόντα πλούσια σε αλάτι, όπως κάποια έτοιμα φαγητά απ’ έξω, όπως κονσερβοποιημένα και τυποποιημένα τρόφιμα, καθώς και διάφορα αλλαντικά.

5. Φροντίστε να καταναλώνετε φυτικές ίνες

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι ιδανικές αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή. Οι φυτικές ίνες των τροφίμων, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και επιπλέον μας δημιουργούν την αίσθηση ότι χορτάσατε και δεν πεινάμε πια. Ξεκινήστε, λοιπόν, με αλλαγές όπως το ψωμί ολικής άλεσης αντί για το λευκό, καθώς και τα ζυμαρικά ολικής. Επιπλέον, βάλτε στο πρόγραμμά σας τα όσπρια και καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

6. Προσπαθήστε να καταναλώνετε υγρά

Το καλύτερο είναι η άφθονη κατανάλωση νερού αλλά και γενικά μια ποσότητα γύρω στα 8 με 10 ποτήρια υγρών που μπορεί να είναι και τσάι ή καφές, εκτός από το νερό, βοηθάει πολύ. Καλό είναι να γίνετε η κατανάλωση πριν και μετά από το γεύμα και όχι κατά τη διάρκεια. Τα υγρά συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο υγιείς και σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

7. Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ

Ένα με δύο ποτηράκια κρασί κάπου κάπου όταν θα θελήσετε να πιείτε δεν είναι κακό, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι γενικά το αλκοόλ μας φορτώνει με θερμίδες και συνήθως δεν το καταλαβαίνουμε. Επομένως, καλό είναι να προσέχουμε ως προς την κατανάλωσή του και να το περιορίζουμε όσο γίνεται.

8. Προσπαθήστε να τρώτε με το σωστό τρόπο

Δεν είναι μύθος αυτό που συχνά ακούμε ως προς την ώρα του φαγητού μας, ότι πρέπει στο γεύμα να τρώμε σιγά σιγά και να μασάμε πολύ καλά τις μπουκιές μας. Επίσης, καλό είναι να μη γεμίζουμε υπερβολικά το πιάτο μας ή από τη αρχή να χρησιμοποιούμε ένα μικρότερο πιάτο και μη συμπληρώνουμε συνέχεια. Το καλύτερο είναι όταν αφήνουμε το τραπέζι να αισθανόμαστε ανάλαφροι και ότι δεν έχουμε επιβαρύνει το στομάχι μας. Τέλος, μιλώντας για σωστή διατροφή και σωστό τρόπο κατανάλωσης, αποφύγετε τα τσιμπολογήματα και μην τρώτε από την κατσαρόλα όσο μαγειρεύετε.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα