Σημάδια υπερκόπωσης – Ποια είναι και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Υπερένταση, κακή διάθεση, δυσκολία μνήμης και αϋπνίες: αυτά είναι μόλις ορισμένα από τα βασικότερα σημάδια υπερκόπωσης.

Πολλές από εσάς σίγουρα θα νιώθετε εξαντλημένες μέσα στη μέρα σας λόγω των πολυάριθμων και διαφορετικών μεταξύ τους εργασιών που επί καθημερινής βάσεως οφείλετε να φέρετε εις πέρας και των επίσης πολυάριθμων καθημερινών υποχρεώσεων και καθηκόντων σας. Ουκ ολίγες οι φορές που υποψιάζεστε, πιστεύετε ή νιώθετε βέβαιες ότι έχετε πάθε υπερκόπωση, εννοώντας προφανώς ότι έχετε υπερ- κουραστεί, έχετε υπερβεί  δηλαδή το όριο της σωματικής (και όχι μόνο σωματικής) κόπωσης το οποίο μια γυναίκα μπορεί να αντέξει και μέχρι το οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει.

Πάσχετε όντως από υπερκόπωση, όμως; Πώς θα μπορέσατε να διαπιστώσετε από μόνες ή έστω να είστε περισσότερο σίγουρες για το εάν η υπερκόπωση έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για εσάς, το σώμα, την υγεία και την ψυχική ισορροπία σας; Ποια είναι εκείνα τα σημάδια υπερκόπωσης που δύνανται να πιστοποιήσουν και να επιβεβαιώσουν τους φόβους και τις υποψίες σας περί του συγκεκριμένου θέματος; Αυτά θα μελετήσουμε στο παρόν άρθρο, ελπίζοντας πως θα βοηθήσουμε πολλές από εσάς να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους εάν εμφανίζουν πράγματι ορισμένα από τα σημάδια υπερκόπωσης και να δουν από εδώ και στο εξής πώς οφείλουν να πράξουν, να δράσουν και να το αντιμετωπίσουν.

 

Τι είναι η υπερκόπωση

Προτού παρουσιάσουμε και εξηγήσουμε λίγο τα σημάδια υπερκόπωσης, πιστεύουμε πως είναι σκόπιμο να αναφέρουμε τι ακριβώς είναι η υπερκόπωση, από την οποία όσο περνούν τα χρόνια ολοένα κι αυξάνονται ο γυναίκες (και οι άνδρες δευτερευόντως) που ισχυρίζονται πως πάσχουν.

Η υπερκόπωση, λοιπόν, είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη, σταθερή και «ακλόνητη» – αμείωτη εξάντληση. Η εξάντληση αυτή βρίσκει συνήθως τις ρίζες της στην υπερβολική εργασιακή δραστηριότητα, στην επίσης υπερβολική άσκηση, καθώς ακόμη και στην ανεπαρκή ξεκούραση για μεγάλες χρονικές περιόδους, παρατεταμένα.

 

Σημάδια υπερκόπωσης – Ποια είναι

1. Προβλήματα με τη μνήμη

Οι ορμόνες του άγχους έχουν αποδειχθεί βάσει πολλών ερευνών ως στοιχεία που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και, συγκεκριμένα, της διαδικασίας της μνήμης. Ένα από τα σημάδια υπερκόπωσης, λοιπόν, είναι η αδυναμία αποθήκευσης νέων πληροφοριών στη μνήμη μας, καθώς επίσης και η δυσκολία κατά την ανάκληση ήδη αποθηκευμένων πληροφοριών από το χώρο της μνήμης.

2. Διαταραχές στον ύπνο

Ο ύπνος συνιστά για κάθε άτομο (άνδρα, γυναίκα, αγόρι, κορίτσι) το μέρος εκείνο της ημέρας που πρέπει να είναι «φυσιολογικό». Οποιαδήποτε διαταραχή στον ύπνο είναι πολύ πιθανό να ενοχοποιείται για διάφορες μορφές ψυχοπαθολογίας, υπό την έννοια ότι δύνανται να αποτελούν σημάδια ύπαρξης διαφόρων λογής παθολογικών ή και ψυχικών παθήσεων, από λιγότερο «σοβαρές» όπως αυτή της υπερκόπωσης μέχρι και «σοβαρότερες» όπως οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος (κοινώς: αυτισμός). Έτσι, η υπερένταση την ώρα του βραδινού ύπνου και οι συνεχόμενες αϋπνίες είθισται να κατατάσσονται στα συνηθέστερα εμφανιζόμενα σημάδια υπερκόπωσης στις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, και οι πολλές ώρες ύπνου για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι συνεχής υπνηλία μπορούν επίσης να αποτελέσουν σημάδια υπερκόπωσης, φανερώνοντας ότι η εν λόγω παθολογική κατάσταση είναι προ των θυρών και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

3. Αίσθημα ανησυχίας

Ο φόρτος εργασίας, η παράδοση εργασιών εντός στενών χρονικών πλαισίων και όλα τα συναφή μπορούν να πυροδοτήσουν ένα έντονο άγχος (εργασιακό στρες, εργασιακή εξουθένωση, αγγλιστί burn out), το οποίο συνοδεύεται από ένα ατέρμονο και ανυπόφορο αίσθημα ανησυχίας. Με τη σειρά του, αυτό το αίσθημα ακατάπαυστης ανησυχίας προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, επηρεάζοντας αρνητικά την καρδιά, τους νεφρούς και τα αιμοφόρα αγγεία. Άλλωστε, είναι καλό να γνωρίζεται πως η υπερκόπωση σε συνδυασμό με το χρόνιο άγχος ευνοούν την ανάπτυξη της κατάθλιψης.

4. Αδυναμία συγκέντρωσης

Ένα επιπλέον από τα σημάδια υπερκόπωσης είναι σίγουρα η δυσκολία ή σχεδόν αδυναμία συγκέντρωσης σε ένα μόνον έργο, σε μία μόνο δραστηριότητα κάθε φορά.

5. Κακή διάθεση, ευερεθιστότητα, κλάματα

Η υπερκόπωση πολύ συχνά μπορεί να κάνει τη διάθεσή μας να φθίνει, να μας κάνει να νιώθουμε πως δεν έχουμε καμία απολύτως όρεξη και διάθεση να κάνουμε τίποτα, με άμεσο επακόλουθο να αισθανόμαστε αρκετά συχνά απελπισία και, παράλληλα, να γινόμαστε ευερέθιστες, ξεσπώντας εξίσου συχνά σε (αδικαιολόγητα) κλάματα ή/ και φωνές άνευ ουσιώδους λόγου και αιτίας.

6. Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής

Τόσο η βουλιμία όσο και η ανορεξία έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί ως σημάδια υπερκόπωσης από την οποία έχει προσβληθεί μεγάλος αριθμός γυναικών.

Εσείς ποια από τα προαναφερθέντα σημάδια υπερκόπωσης έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας ή σε άτομα που βρίσκεστε σε τακτική και στενή επαφή – σχέση;

 

Σημάδια υπερκόπωσης – Τρόποι αντιμετώπισής τους/ Θεραπεία

Τα σημάδια υπερκόπωσης είναι αυτά που πρέπει να σας… κινήσουν έστω την περιέργεια και να σας παρακινήσουν να αναζητήσετε εάν πράγματι πάσχετε από υπερκόπωση ή όχι. Αφού, λοιπόν, το διαπιστώσετε, θα μας ρωτήσετε, τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την υπερκόπωσης και να εξαφανίσετε τα σημάδια υπερκόπωσης από την καθημερινότητά σας.

Καταρχάς, από μόνες σας οφείλετε να:

  • Προσέχετε και να προγραμματίσετε ορθά το εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σας.
  • Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες που μπορούν να συνδράμουν θετικά στην προσπάθεια καταπολέμησης της υπερκόπωσης.
  • Αποφεύγετε την καφεΐνη όσο το δυνατόν περισσότερο (ή καλύτερα ολοσχερώς) στις περιόδους που εμφανίζετε έντονη δυσκολία να κοιμηθείτε.
  • Προβείτε σε αιματολογικές και λοιπές εξετάσεις προκειμένου να εξαλείψετε το ενδεχόμενο τα σημάδια υπερκόπωσης να οφείλονται σε κάποιο νόσημα (ορισμένα από τα νοσήματα αυτά παρατίθενται προς το τέλος του άρθρου αυτού).
  • Περιορίσετε την κατάχρηση(ή καλύτερα να αποφεύγετε εντελώς την κατανάλωση) αλκόολ.

Κατά δεύτερον, ο γιατρός:

  • Ο ιατρός μπορεί σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει εάν τα σημάδια υπερκόπωσης που έχετε εντοπίσει και υποψιάζεστε ότι ενοχοποιούνται για την ύπαρξη της συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης υφίστανται πράγματι και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το γεγονός ότι η υπερκόπωση συνήθως συνοδεύεται από μεταβολή της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού είναι που διευκολύνει τον επαγγελματία υγείας στη διάγνωσή του.
  • Για τα θεραπεία της υπερκόπωσης χορηγούνται ειδικά φάρμακα, ειδικώς διαμορφωμένα διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα διατροφής.

Υπερκόπωση – Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή της

Πέραν από τα σημάδια υπερκόπωσης, θεωρούμε πως είναι αρκετά σημαντικό να μιλήσουμε και για ορισμένους από τους βασικότερους εκείνους παράγοντες και τις βασικότερες καταστάσεις της καθημερινής ζωής που αποτελούν εν δυνάμει πηγές πυροδότησης της εν λόγω παθολογικής κατάστασης, καθιστώντας μια γυναίκα περισσότερο επιρρεπή στην υπερκόπωση ιδίως σε περιόδους όπου οι εργασιακές απαιτήσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Οι καταστάσεις και οι παράγοντες αυτοί είναι οι ακολούθως αναφερόμενοι:

  • Η εγκυμοσύνη (κύηση)
  • Η διακοπή της έμμηνου ρύσεως (εμμηνόπαυση)
  • Η περίοδος μετά τον τοκετό (λοχεία)
  • Η ακατάλληλη για κάθε οργανισμό δίαιτα – η εξαντλητική δίαιτα καθώς και η αποκαλούμενη ως χημική δίαιτα
  • Οι ιώσεις
  • Μερικά συγκεκριμένα φάρμακα (για παράδειγμα: βενζοδιαζεπίνες, φαρμακευτική αγωγή με αγχολυτικές, ηρεμιστικές, υπνωτικές, αναισθητικές, μυοχαλαρωτικές και αντισπασμωδικές δράσεις) και
  • Η κατάχρηση ουσιών (λόγου χάρη: η υπερκατανάλωση καφεΐνης, η υπερκατανάλωση αλκοόλ).

 

Υπερκόπωση – Αρρώστιες που ευνοούν την ανάπτυξή της

Πίσω από την υπερκόπωση και από τα διάφορα σημάδια υπερκόπωσης είναι αρκετά πιθανό να κρύβεται κάποιο νόσημα. Τέτοια μπορεί να είναι τα παρακάτω:

  • Διάφορες ψυχικές διαταραχές
  • Διάφορα εγκεφαλικά νοσήματα
  • Διάφορα μεταβολικά νοσήματα
  • Διάφορα καρδιακά προβλήματα
  • Τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η λεύκη, ο λύκος, η ψωρίαση κ.ά.)
  • Διάφορες μορφές καρκίνου
  • Η αναιμία
  • Η υπόταση
  • Οι ορμονικές διαταραχές
  • Οι λοιμώξεις και
  • Η νεφρική ανεπάρκεια.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα