Πρόγραμμα διατροφής – 9 Συμβουλές για να επανέλθεις

Σε όλες μας έχει συμβεί κατά περιόδους -ειδικά όταν είμαστε πιεσμένες και αγχωμένες- να υποκύπτουμε σε γευστικούς πειρασμούς , να κάνουμε κραιπάλες , κοινώς να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό και να χαλάσουμε εντελώς το πρόγραμμα διατροφής μας.

Κατά κάποιον τρόπο χάνουμε τον έλεγχο και καταναλώνουμε τρόφιμα που δεν προσφέρουν καμία ουσία στον οργανισμό μας, ενώ αντίθετα μας γεμίζουν με άχρηστες θερμίδες και επιβαρύνουν την υγεία μας.

Δε χρειάζεται άγχος ούτε απογοήτευση, αρκεί να μπορέσουμε να αποκτήσουμε και πάλι τον έλεγχο και να καταφέρουμε να βρούμε ισορροπία στα γεύματα κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές. Με άλλα λόγια να πετύχουμε με θέληση και υπομονή και χωρίς υπερβολές να μπούμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής και πάλι και να επανέλθουμε σε σωστές συνήθειες.

9 Συμβουλές για να επανέλθεις σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής

1. Σωστή ψυχολογία

Το πρώτο βήμα για να καταφέρεις να επανέλθεις σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής είναι να το πάρεις απόφαση και να πάψεις να νιώθεις τύψεις. Ό,τι έγινε έγινε, τι κι αν έβαλες λίγα κιλάκια παραπάνω το θέμα είναι να αποκτήσεις τον έλεγχο και πάλι και με θετική διάθεση και αισιοδοξία να ξεκινήσεις την προσπάθεια της υγιεινής διατροφής. Μην το πολυσκέφτεσαι και απογοητεύεσαι γιατί το πιθανότερο είναι να τα παρατήσεις και να υποκύψεις ξανά σε πειρασμούς.

2. Να πίνεις άφθονο νερό

Το νερό έχουμε πει πάρα πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι για την υγεία σώματος και δέρματος και πόσο καλό κάνει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Ειδικά όταν είμαστε σε περίοδο διατροφής και προσπαθούμε να επαναφέρουμε το σώμα μας ο ρόλος του είναι ακόμα πιο ουσιαστικός. Με την κατανάλωση νερού βοηθάμε τον οργανισμό να αποτοξινωθεί , επίσης ρυθμίζεται το ph του και ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό αλλά και το πεπτικό μας σύστημα. Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι με το να πίνουμε άφθονο νερό δεν νιώθουμε τόσο πολύ πείνα ενώ αντίθετα μας κρατάει περισσότερη ώρα «γεμάτους».

3. Επίλεξε σούπες

Σε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις σε πιο υγιεινές συνήθειες, προτείνεται να εντάξεις διάφορες σούπες που είναι και πολύ εύκολες στην παρασκευή τους. Μας εμπλουτίζουν με θρεπτικά συστατικά ειδικά αν αποτελούνται από μπόλικα λαχανικά και άπαχο κρέας και οι θερμίδες που δίνουν στον οργανισμό είναι πολύ λίγες.

4. Μην το παρακάνεις με τη γυμναστική

Το να μπεις σε πρόγραμμα διατροφής και να επανέλθει το σώμα σου στο φυσιολογικό του βάρος σίγουρα δεν αρκεί από μόνο του αλλά χρειάζεται συνδυαστικά και άσκηση. Πρόσεξε , όμως, μην πέσεις στην παγίδα του να το παρακάνεις προσπαθώντας να χάσεις γρήγορα τα παραπανίσια κιλά. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσεις κάποιο τραυματισμό στον εαυτό σου και φυσικά να εξαντληθείς. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για υπερπροσπάθεια, αρκεί τακτική συστηματική άσκηση με νορμάλ ρυθμό και ένταση και καλό θα ήταν να γίνεται υπό την εποπτεία ειδικού.

5. Μην κόψεις το φαγητό

Το να μπούμε σε σωστό και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και να βοηθήσουμε το σώμα μας να επανέλθει στο φυσιολογικό του βάρος, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει να κόψουμε το φαγητό. Ούτε να αφαιρέσουμε εντελώς από τη διατροφή μας ομάδες τροφών ούτε και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις μερίδες μας. Σίγουρα χρειάζεται κάποιος έλεγχος και περιορισμός ορισμένων βλαβερών και πολύ λιπαρών τροφίμων αλλά όχι αποκοπή από το μενού μας. Με το να πεινάσεις δεν πρόκειται να επαναφέρεις την ισορροπία στον οργανισμό σου αλλά αντίθετα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις προβλήματα στην υγεία σου. Είναι απαραίτητη η πρωτεΐνη σε όλα τα γεύματά μας και η κατανάλωση πολλών λαχανικών και φρούτων.

6. Να τρως γιαούρτι

Σε κάθε πρόγραμμα διατροφής συστήνεται να καταναλώνουμε γιαούρτι κάτι που μπορούμε να επιλέγουμε και ως σνακ μια και είναι εύκολο ακόμα κι αν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Το σημαντικότερο στο γιαούρτι είναι η περιεκτικότητά του σε προβιοτικά που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και το βοηθούν να είναι ισορροπημένο χωρίς επιπλοκές.

7. Φρούτα ή χυμοί

Τα φρούτα είναι απαραίτητα σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής χάρη στις βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν. Μπορούμε να τα καταναλώνουμε και ως σνακ στη θέση κάποιου γλυκού ή άλλου λιπαρού τροφίμου. Μπορούμε για ευκολία να αντικαταστήσουμε με χυμούς τα ολόκληρα φρούτα αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν προσφέρουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με του φρούτου.

8. Άφθονα λαχανικά

Πολλές φορές οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να συνοδεύουμε τα γεύματα μας με σαλάτες ή ψητά λαχανικά. Τα φρέσκα λαχανικά, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη είναι πολύτιμα για τη διατροφή μας καθώς και περιέχουν θρεπτικές ουσίες και δε φορτώνουν τον οργανισμό μας με λιπαρά κατά συνέπεια θερμίδες και είναι καλά για το στομάχι συνδυαστικά με ένα γεύμα.

9. Κατέβα από τη ζυγαριά

Όταν έχεις μόλις ξεκινήσει την προσπάθεια για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής δε συστήνεται να ανέβεις άμεσα στη ζυγαριά. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορεί να δεις κάποια σημαντική διαφορά τόσο σύντομα και το πιθανότερο είναι να απογοητευτείς και αυτό να σε δυσκολέψει και να πάει πίσω το πρόγραμμα διατροφής σου. Πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης για να ανέβεις στη ζυγαριά και να ξέρεις πως θα δεις ένα ικανοποιητικό και ενθαρρυντικό αποτέλεσμα στο δείκτη της.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα